چهارم ، شماره 1113 نوامبر 1996 ، سال آبان 1375 ، 5 سهشنبه 15
|
|
چگونه؟ غذا ايمني
موادغذايياز مصرف و نگهداري توزيع ، انتقال ، و نقل فرايند ، توليد ،
از غذا ايمني ميباشند غذا درايمني ونظارت كنترل عمده مراحل
است بينالمللي و ملي سطح در تغذيهاي - بهداشتي مهم موضوعات
در مقالاتيجداگانه انتشار با پيشينهمشهري ، شمارههاي در:اشاره
نگهداري ، مختلفينظير ابعاد از غذا فرهنگي ، ايمني و علمي صفحه
گرفت ، قرار بحث ميكروبي ، مورد آلودگي از ناشي خطرات و انتقال و نقل
ايمنيغذا ، از تعريفي ارائه با قبلي ، همراه مطالب سلسله ادامه امروزدر
بينالمللي ، و سطحملي در تغذيهاي -بهداشتي موضوعاتمهم از يكي بهعنوان
مطرح نيز سالم غذاي مصرف و تهيه براي جهاني بهداشت پيشنهادسازمان ده
فرد ، سلامت حفظ بهمنظور آن كيفيت همچون سالم غذاي تامين.است شده
در بيماريها از بسيارياست برخوردار بسزايي اهميت از كشور و جامعه
سالانه بهداشت ، جهاني سازمان براورد طبق.است ارتباط در غذا با انسان
و ميروند ازبين اسهال به ابتلا اثر در سال زير 5 كودك ميليون حدود 3
ارتباط در آن آلودگي و غذا با بهنوعي ميرها مرگو اين سهچهارم حدود
.است
بيماري ابتلاءبه منابع بهعنوان آب و آلودگيغذا گذشته ، زمانهاي از
عوامل شامل آلودگيها.شدهاند شناخته جامعه افتادنسلامت بهخطر و
غذايي ماده در كه بوده ، وشيميايي بيولوژيكي گسترده و بسيارمتعدد
پتانسيل داراي بيماري ، به ابتلاء و انتقال در و يافته تكثير و رشد
.ميباشند بالايي
كشورهاي عمدهدر مسايل از غذا آلودگيهايميكروبي از ناشي مسموميت
درحال كشورهاي در گزارشهايموجود ، براساس.بهشمارميآيد مختلف
به مصرف از قبل شده توليد غذاي درصد يافته ، 30 توسعه كمتر يا توسعه
اين در.ميشود ضايع و فاسد ميكروبها رشد يا و حشرات هجوم دليل
غذايكافي ، به دستيابي براي نياز متعدد ، مشكلات وجود بهدليل كشورها
غلبه آب و آلودگيغذا از ناشي بيماريهاي درمورد نگراني ، بر اغلب
مسموميتهاي به ابتلاء شيوعموارد كه ميشود موجب همينامر.ميكند
نهايت ، در يابدو افزايش جامعه ميزانآسيبپذيري و رفته بالا غذايي
اقتصادي بهداشتي ، زيانهاي بيترديد كه گيرد ، قرار تهديد مورد آن سلامت
.خواهدداشت بههمراه را بسياري اجتماعي و
مليو سطح در تغذيهاي -مهمبهداشتي موضوعات از غذا ايمني
.است بينالمللي
وارد غذا دلار ميليون حدود 500 سالانه اقتصادي ، براوردهاي براساس
در را مهمي نقش اقتصادي ازنظر كه ، ميشود بينالمللي تجاري بازارهاي
مناسب شرايط حفظ به نسبت توجه عدم صورت در و دارد بهعهده كشورها
ازبين قابلملاحظهاي مبالغ غذا ، مصرف و توزيع نگهداري ، توليد ، براي
سال 1992 ، در مثال براي.ميشود پرداخت آن بابت از گزافي بهاي و رفته
بودن نامطلوب و غيربهداشتي بابت دلار ميليون يك از بيش متحده ايالات
.است كرده پرداخت غذا كيفيت
در انسجاميافته ، سيستم يك از برخورداري حتي يافته توسعه كشورهاي در
يا و اشتباه يك بروز شناخت ، عدم ;مصرف تا توليد از غذايي زنجيره
و سم باقيماندن منجربه ميتواند زنجيره اين از نقطه هر در سهلانگاري
در و شده توزيع جا همه در سرعت به كه گردد ، بيماريزا ميكروب رشد يا
غذايي مختلف بخشهاي به را زيادي خسارتهاي و مييابد انتشار منطقه يك
آلودگي ابتلاء سال 1985 ، در كاليفرنيا ، در مثال برايميسازد وارد
ابتلاء ، منجربه 142مورد غذايي آلودگيميكروبي به مكزيكي پنير نوعي
انگلستان ، در ويا گرديد خسارت ، دلار ميليون و700 مرگ مورد 47
ميليون و 22 ابتلا مورد سال 1985 ، 76 در نوزادان شيرخشك آلودگي
داشته بههمراه را شاغل نفر شدن 100 بيكار با همراه خسارت پوند
.است
از آلودگي ، نوع هر از غذايي مواد بودن عاري از است عبارت غذا ، ايمني
سلامت تضمين نهاييبهمنظور محصول مصرف تا خام ماده توليد مرحله
.انسان
درمحيط اغلب غذا است ، آلودگي مستعديبراي و مناسب منبع خود ، غذا
شاخصمناسبي ميتواند حتي و ميشود بهآسانيآلوده ناسالم و غيربهداشتي
اين در عاملموثري انتقال ، و نقل.آيد محيطبهشمار آلودگي تعيين براي
انبوه سطح در موادغذايي توليد و دامداري كنوني درشرايط و است آلودگي
آفات ، دفع سموم انواع از استفاده.است شده گزارش ديگرعوامل از
غذا ايمني در عمده مسائل از طيور ، و دام پرورش در داروها و حشرهكشها
در.است برخوردار زيادي اهميت از آن نظارت و كنترل لزوم كه بوده ،
.ميباشد توجه مورد نگاهدارندههانيز و افزودنيها زمينه ، اين
ازعوامل نيز شده عرضه غذايي ومحصولات مواد تهيه در تقلبهاياحتمالي
تامين بنابراين.ميكند تهديد را جامعه سلامتافراد كه است مهمي بسيار
كلمه چند يا يك درقالب غذا ايمني ديگر ، يابهعبارت سالم غذاي
شاملميگردد را توليد مختلف ازمراحل وسيعي طيف بلكه نميشود ، خلاصه
و فرايند توليد ، مراحل تمام مصرفكننده ، بهدست محصول رسيدن از قبل و
بررسي ، مورد بايد پيچيدگيهايآن تمام با غذايي توزيعمواد زنجيره
تحقيقات انجام با بيترديد.گيرد قرار مستمر و مداوم نظارت ارزيابيو
را آنها علل و ناشناخته عوامل از بسياري ميتوان كاربردي و بنيادي
و صحيح برنامهريزي با را اساسي راهحلهاي و داد قرار موردمطالعه
.كرد پيشنهاد قابلاجرا
از غذايي مواد مصرف و نگهداري توزيع ، انتقال ، و نقل فرايند ، توليد ،
.ميباشد غذا ايمني در نظارت و كنترل براي عمده مراحل
ازنقطهنظر غذا ، ايمني مديريت برنامهريزيو در تغيير كلي بهطور
.است اساسي يكنياز مختلف ، جوامع براي وشيميايي ميكروبي آلودگيهاي
وتشكيلات سازمانها فعاليت و موادغذايي بهداشت آموزش آگاهيمصرفكننده ،
و تدوين بهبازبيني ، نياز كنترلآلودگيهايموادغذايي جهت ذيربط
.دارد نوين اجرايبرنامههاي
سازمانبهداشت پيشنهاد به) سالم مصرفغذاي و تهيه براي اقدام ده
:(جهاني 1991
.كنيد مصرف و راانتخاب شده فرايند سالم غذاهاي -1
.بپزيد كاملا را غذا -2
.بخوريد سريعا را پخته غذاي -3
.كنيد نگهداري صحيح وبهطور دقت با را پخته غذاي -4
.كنيد گرم كامل بهطور مصرفمجدد از قبل را پخته غذاي -5
.كنيد اجتناب جدا غذايپخته با خام غذاي تماس از -6
.كنيد استفاده صابون از همواره دستهايتان شستشوي هنگام -7
هميشهتميز را غذا عرضه عمومي ومكانهاي آشپزخانه سطوح تمامي -8
.نگهداريد
حيواناتدور ساير و جوندگان دسترسحشرات ، از را غذاها -9
.نگهداريد
.كنيد استفاده سالم و بهداشتي آب از همواره -10
بهنوشمحمدپوراهرنجاني و امينپور آزاده