چهارم ، شماره 1113 نوامبر 1996 ، سال آبان 1375 ، 5 سهشنبه 15
|
|
تغذيه سوء مشكل با رويارويي ايران ،
!ميريزيم دور و ميكنيم توليد غذا
.است همشهري روزنامه به متعلق و محفوظ حقوق تمام
نيز كشور داردومسئولان وجود پنهان گرسنگي و سوءتغذيه نيز ايران در
و برنامه سازمان توسط شده منتشر يكگزارش در.نميكنند پنهان را اين
عمدهترينمشكلات از انرژي -پروتئين سوءتغذيه:است شده تصريح بودجه
سال زير 5 كودكان در را شيوع بيشترين كه ميشود محسوب ايران تغذيهاي
كه ميدهد نشان دبستان سنين از قبل دركودكان مختلف بررسيهاي.دارد
وشديد متوسط خفيف ، نوع از سوءتغذيه دچار سني گروه دراين كودكان
-پروتئين سوءتغذيه دچار كشور جمعيت از درصد كلي 6/17 طور به و هستند
.هستند انرژي
كفايت ارزيابي واحدسنجش كالري) كالريك استارزش حاكي گزارش اين
محاسبات براساس ايران در موجود غذاييخالص سرانه (است غذايي مواد
توسعه اول برنامه آغاز در غذايي ترازنامه درزمينه شده انجام
در 5 مقدار اين و است بوده روز در كيلوكاري معادل 2987 (سال1368)
از و رسيده سال 1372 كيلوكالريدر حدود 3237 به اول برنامه سال
نياز برآورد به توجه بااست بوده درصدبرخوردار با 6/1 برابر رشدي
در و كننده 130درصد تامين غذا عرضه ميزان سال 1368 در سرانهكشور
ميشود ملاحظه بنابراين.بودهاست نياز درصد تامينكننده 145 سال 1372
باز كشور جمعيت سريع رشد وجود با توسعه اول برنامه دوران طي در كه
حال در سرانه نياز براساس و ملي سطح در كشور غذايي مواد عرضه هم
.است بوده افزايش
متناسب كشور در غذايي مواد عرضه وجود با معتقدند ، اقتصادي كارشناسان
خانوار سطح در امنيت ضريب تا شدهاست موجب چندي دلايل كشور ، نياز با
چشمگيرمواد ضايعات كارشناسان.نباشد برخوردار درجهبالايي از كشور در
پز و پخت و كردن نگهداري ، آماده و توزيع انبارداري ، مراحل در غذايي
جامعه اقشار درامد توزيع الگوي در نابرابري وجود و سو يك از منزل در
گزارش آخراين بخش.ميدانند كنوني نامناسب وضع پيدايش جمله از را
.ميشود يادآور باره اين در را نكات بعضي
غذايي حداقلنيازهاي تامين كشاورزي وزير كلانتري گفتهدكترعيسي به
اصلي وظايف از آن مسئوليت كه است اساسي و گرانقدر هدفي جامعه افراد
اين جمعيت ، چشمگير رشد با حاضر حال در و ميرود شمار به دولتها
.است يافته تعميق خور در و دشوار خطير ، جنبهاي مسئوليت
و برنامه توسطسازمان كه فقرزدايي لايحه در كه است اساس همين بر
مسئله است بررسي دست در دولت هيئت در هماكنون و شده تهيه بودجه
.است گرفته قرار توجه مورد...و مسكن همراه به نيز تغذيه
نيازمند ، تغذيهخانوارهاي اساسي لايحهنيازهاي اين ماده 44 براساس
در منظور غذايي مواد يارانه به اعتباراتمربوطه دادن جهت طريق از
اسلامي جمهوري فرهنگي و اجتماعي اقتصادي ، توسعه دوم ساله برنامه 5
تامين ارزاق كوپن اعطاي با غذايي استاندارد با برابر و ايران
سازمان مشترك پيشنهاد براساس ارزاق كوپنهاي فهرست و ميزان.ميگردد
.ميگردد اعلام و تعيين وزيران هيات تصويب با و بودجه و برنامه
براي اخير سالهاي در دولت گسترده تلاشهاي وجود نابرابريبا
و شهري ازجمعيت بخشي هم هنوز كشورمان مردم غذايي مواد تامين
عبارت به يا نميكنند مصرف موادغذايي استاندارد اندازه به روستايي
مختلف گروههاي ميان در كالري برحسب شده دريافت غذايي ارزشهاي علميتر
درامد با و درامد پر و درامد كم گروههاي به درامدي لحاظ به كه جامعه
.است نابرابر شدهاند تقسيم متوسط
سازمان سوي از كه ايران اسلامي جمهوري كشور در فقرزدايي طرح گزارش در
دريافتي غذايي ارزشهاي ميانگين است يافته انتشار بودجه و برنامه
.است شده ذكر كالري معادل 2811 شهري مناطق
كنيم تقسيم به 20گروه را شهري جامعه افراد اگر گزارش همين براساس
غذايي ارزشهاي ميزان دهند ، تشكيل را جامعه كل درصد گروه 5 هر كه
ياد ميانگين از كمتر شهري جامعه درصد يعني 50 گروه شده 10 دريافت
بيستم گروه شده دريافت انرژي ميزان آمار همين براساس.است بوده شده
درامدترين كم) اول درصدي پنج گروه و معادل 4248 (گروه پردرآمدترين)
.است بوده كالري معادل 1755 (گروه
كمترين با افرادخانوارهاي شده دريافت غذايي ارزشهاي ترتيب اين به
.است بوده درامد بيشترين با افرادخانوارهاي درصد تنها 41 درامد
در يكم درصدي پنج گروه دريافتي غذايي ارزشهاي گزارش همين براساس
و كالري معادل 1035 (روستا ساكن گروه درامدترين كم) روستايي مناطق
روستا ساكن درامدي گروه پردرامدترين توسط شده دريافت غذايي ارزشهاي
در را دريافتي پروتئين رقم كه صورتي در.است بوده كالري معادل 7348
ميكنيم مشاهده كنيم بررسي مختلف درامدي گروههاي بين و روستا و شهر
براساس روستايي خانوار گروه درامدترين كم دريافتي پروتئين ارزش كه
شهري جامعه درامدي پردرامدترينگروه و كالري معادل 28 شده ياد گزارش
است روستايي درامد كم گروههاي برابر حدود5 كه است كالري معادل 145
....و
اجتماعي اقتصادي ، توسعه اول برنامه سوءتغذيهدر مشكل با رويارويي
.واجراشد تدوين سوءتغذيه كاهش براي برنامههايي فرهنگيكشور ، و
عدم يا موفقيت عوامل به توجه و برنامهها اين عملكرد به كوتاه نگاهي
يك اجراي و تدوين در را مجريان و برنامهريزان ميتواند آنها موفقيت
نخست دهد ، ياري دوم برنامه قالب در كشوري تغذيه اجرايي جامع برنامه
.بيندازيم كشور در تغذيه مسائل به نگاهي اختصار به است لازم
براساس:مينويسد ايران در سوءتغذيه درباره.جزايري ابوالقاسم دكتر.
عبارتند ما كشور تغذيه اصلي مسائل حاضر حال در شده انجام بررسيهاي
يد كمبود از ناشي اختلالات و خوني كم پروتئين ، -انرژي سوءتغذيه:از
از سال زير 5 كودكان از %حدود 30 در متوسط طور به هماكنون.(گواتر)
خوني كم و ميبرند رنج پروتئين -انرژي سوءتغذيه مختلف درجات
مردان %و 8 كودكان %تا 30 %دختران ، 12 و زنان %تا 53 %گريبانگير 13
دبستاني كودكان از %تا 70 %كشور 20 مختلف استانهاي در علاوه ، به.است
و 15 گواتر دچار نفر ميليون كلي 3 طور به و گواتر از درجهاي به مبتلا
برخي و A ويتامين كمبود.هستند آن به ابتلاي خطر معرض در نفر ميليون
وجود نقاط بعضي در خفيفتر و محدودتر ميزان به مغذي مواد از ديگر
.دارد
نامتعادل و بالا مصرف از ناشي اختلالات و بيماريها شيوع ديگر ، سوي از
و دخانيات ، استعمال بدني ، فعاليت كمي) نادرست زندگي شيوه و غذا
و مرگ و سرطان و قند بيماري عروق ، و قلب بيماريهاي قبيل از (غيره
فشار) عروق و قلب بيماريهاي.است افزايش روبه نيز آنها ، از ناشي مير
در.ميرود شمار به كشور در مير و مرگ عامل مهمترين (غيره و بالا خون
از بيماريها اين از ناشي مير و مرگ درصد تا 1369 سالهاي 1360 فاصله
.است يافته افزايش %به 9/37 %2/26
به كمككننده عوامل و پديدآورنده علل كه ميدهد نشان بررسيها ضمنا
كيفيت با و ناكافي غذاي مصرف از عبارتند كلي طور به سوءتغذيه پيدايش
عادات ،(جامعه در موجود غذاي نابرابر توزيع نتيجه در عمدتا) مطلوب
و عفوني بيماريهاي مادر ، شير از كامل استفاده عدم نادرست ، غذايي
نبودن دسترس در ناكافي ، درامد محيط ، بهداشت سطح بودن پايين انگلي ،
روند افزايش.خانوار در فرزندان تعدد و كافي اندازه به سالم آب
ايجاد باعث آن ، با همراه اجتماعي -اقتصادي تغييرات و شهرنشيني
عواقب كه است شده زندگي شيوه و غذا مصرف الگوي در دگرگونيهايي
.است شده كشور جمعيت از بخشهايي در تغذيهاي نامطلوب
كه.كشاورزي محصولات برداشت از بعد ضايعات گزارشميريزيم دور
طبق:است مدعي شدهاست تهيه كشاورزي اقتصاد كارشناسان از جمعي توسط
به ما كشور در حاضر حال در آمده عمل به بررسيهاي و موجود آمارهاي
اين.ميرود بين از و شده ضايع كشاورزي محصولات از درصد متوسط 35 طور
مقدار ناگزيريم مقابل در و ميرسد اينها از بيش به مواردي در رقم
.كنيم تامين واردات طريق از را كشاورزي محصولات زيادي
را ايراني هرفرد روزانه انرژي كل از درصد از 50 بيش برنج و نان
نيز محصول دو اين ضايعات كارشناسانميزان گمان به و ميكند تامين
.است ارقامچشمگيري بسيار
درصد حدود 2 اينمرحله در كه ميشود شروع كشت زمان از گندم ضايعات
حدود كشور در گندم برداشت از بعد ضايعات ميزان.ميشود ايجاد ضايعات
زياد فاصله و ونقل حمل مشكلات دليل بهاست شده گزارش درصد 7/2
تا 7 نيز 5 مرحله اين در ضايعات ميزان گندم ، برداشت مراحل از سيلوها
.است درصد
ضايعات عمليات ، طول در ضايعات شامل مختلف مراحل در درختي سيب ضايعات
در مصرف مرحله در ضايعات ونقل ، حمل و برداشت ضايعات سردخانه ، در
و 767 تن هزار تن ، 294 هزار تن ، 16 هزار معادل 200 ترتيب به كارخانه
.است شده گزارش تن هزار
تن ، معادل 731هزار جمعا يادشده مرحله در 4 گوجهفرنگي ضايعات
حدود 1397 انگور تن ، هزار حدود137 خرما تن ، ميليون يك حدود سيبزميني
.است...و تن هزار
طريق از هدررفته انرژي است ، حاكي بودجه و برنامه سازمان گزارش
معادل 282 ترتيب به تا 1372 سالهاي 1368 در غذايي مواد ضايعات
و 319 كيلوكالري كيلوكالري ، 303 كيلوكالري ، 295 كيلوكالري ، 290
سالاز طي 5 غذايي مواد ضايعات رشد ترتيب اين به.بودهاست كيلوكالري
مواد عرضه رشد رقم 70درصد اين كه است درصد معادل 13/1 تا 1372 1368
.است شده ياد سالهاي در غذايي
را وسوءتغذيه بريزيم دور تا ميكنيم توليد غذا ما ميرسد ، نظر به
!كنيم تجربه
و غذا مسئله حل براي بودجه و برنامه توصيههاسازمان و پيشنهادها
است رشتهاي چند و بخشي چند مسئله اين اينكه بر تاكيد تغذيهبا
.شود انجام ذيل اقدامات آن كردن بسامان براي ميكند توصيه
متن در تغذيه غذاو عنوانبخش تحت جداگانه بخشي تدوين و تهيه -
منظور به كشور فرهنگي و اقتصادي ، اجتماعي توسعه سوم برنامه اصلي
.كشور در تغذيه و غذا جامع وبرنامههاي سياستها تدوين
منظور به شورايفقرزدائي در تغذيهاي مشكلات و مسائل طرح و بررسي -
.واجرائي برنامهاي اولويتهاي انتخاب
.نيازمند گروههاي سوي به يارانهها كردن هدفدار -
يارانه هدايت و بالا كيفيت با غذايي مواد تامين به دادن اولويت -
.آنها به مردم دسترسي ميزان و تغذيهاي ارزش براساس غذائي مواد
كشاورزي ، صنايعتبديلي ظرفيت گسترش نان ، مشكل تدريجي فصل و حل -
و كشاورزي بخش در انبارداري فعاليتهاي كيفي وارتقاء كمي گسترش
ضايعات كاهش منظور به نوين فني ازدستاوردهاي مطلوبتر استفاده
مختلف درمراحل كشاورزي محصولات و ضايعات كردن محدود و موادغذايي
.برداشت و داشت كاشت ،
و جامعه در بهداشتي و تغذيهاي آگاهيهاي ايجاد برنامههاي گسترش -
.غذائي دانش و فرهنگ
ويژگيهاي به توجه با غذايي مواد متنوع و مناسب مصرف الگوي ترويج -
.منطقهاي و محلي
گروههاي خريدپايينترين قدرت افزايش براي مناسب شيوههاي اتخاذ -
.درامدي