چهارم ، شماره 1154 دسامبر 1996 ، سال دي 1375 ، 25 چهارشنبه 5
|
|
بشناسيم را آماده غذاهاي در پنهان خطر
موادغذايي آلودگي از جلوگيري راههاي و استاندارد ضرورت
.است همشهري روزنامه به متعلق و محفوظ حقوق تمام
را غذا صرف و مجالپخت امروز پرشتاب زندگي...و پرشتاب زندگي
از بسياري.است گرفته برخورداربودند آن از گذشته كهنسلهاي چنان
سرپا گاهي آلود ، شتاب چرخهزندگي در دانشجويان و كارمندان
ماهيتابه در لوبيارا كنسرو قوطي و دندانميكشند به را ساندويچي
كوچك سفره بر را بهتخممرغ آميخته سوسيس قطعات يا ميكنندو سرازير
موجود تركيبات اگر كه ميدهد نشان پژوهشها آخرين.ميخوانند فرا خود
...رب و مربا كمپوتها ، كنسروها ، انواع شامل آماده غذاهاي در
ضمن شود ، خطرناكي بيماريهاي بروز زمينهساز ميتواند نباشد استاندارد
از را آن و مينهيم ارج كشورمان در بهداشتي غذايي صنايع رشد به آنكه
غذا كنگره برگزاري بهانه به و ضرورت بنابه ميدانيم ، مهم دستاوردهاي
فساد و آلودگي از جلوگيري راههاي و استاندارد ضرورت استاندارد ، و
.نظرتانميگذرانيم از حاضر درگزارش را غذايي مواد
انواع وساير كمپوتها كنسروها ، از آمادهاعم غذاهاي آنكه از پيش
را غذاها اغلب مردم سراسرجهان در يابد ، رواج نگهداريشده غذاهاي
وگسترش جهان جمعيت افزايش وبا مرور به ميكردند صرف تازه
ميليونها امروزه و يافت رواج آماده غذايي مواد از استفاده شهرنشيني
پژوهش.ميكنند صرف آماده بهصورت را غذا وعدههاي تمام حتي نفر
در بيماريزا عوامل همچنين و غذايي مواد كيفيت زمينه در دانشمندان
داده نشان ميشود ، عرضه سود نمك و كمپوت صورتكنسرو ، به كه غذاهايي
لازم استاندارد از غذاها اين در موجود مواد موارد ، بسياري در كه است
باكتريهاي انواع رشد براي زمينه دليل همين به و نميباشد برخوردار
با ما پهناور كشور.فراهمميشود موادغذايي اينگونه در زيانآور
خاك اقليميو مطلوب ويژگيهاي و كاملسال فصل چهار از برخورداري
و مطلوب غذايي مواد طعم ، خوش ميوههاي انواع پرورشدهنده حاصلخيز ،
از بهرهگيري با غذايي مواد نگهداري روشهاي اگر و ميباشد ارزشمند
كمك مطلوب ، صرفهجويي ايجاد ضمن شود ، انجام شده تعيين استانداردهاي
.ميشود جامعه سلامتي و بهداشت حفظ به شاياني
درنمك مقدار كم و سمي فلزات مورداندازهگيري در پژوهش يك نتايج
از 10 كه نمكطعام نمونههاي درصد درجهخلوص 70 كه ميدهد نشان
شده پيشبيني حد از كمتر است ، شده تهيه تهران در نمك توليد كارگاه
غذايي صنايع كارشناسان از تن توسط 3 كه پژوهش اين نتايج.است بوده
در توليدي طعام نمك انواع كه چند هر:ميدهد همچنيننشان گرفته صورت
ولياغلب ندارند ، مصرفكننده براي خطري فلزي آلودگيهاي لحاظ از تهران
ديگر طرف از و برخوردارند پاييني نسبتا خلوص درجه از نمونهها
كادميوم 5/0 ، و كيلوگرم بر ميليگرم مس 2 فلز براي آمده بدست غلظتهاي
در شده پيشبيني مجاز حداكثر از كيلوگرمكمتر بر گرم ميلي سرب 2
.ميباشد طعام نمك استاندارد
معادل كشور در مرغ گوشت توليد حاضر شرايط تبريزدر در مرغ
پرمصرف اقلام از يكي و است كيلوگرم آن 5/10 مصرف سرانه و تن هزار 637
مرغ گوشت مصرف و توزيع حاضرباتوليد ، شرايط در.ميشود محسوب كشور در
به توجه با باره اين در كه است لازم و نارسائيهائيروبروست با
يك نتايج.انجامشود لازم اقدامات آتي سالهاي در آن مصرف روندفزاينده
انجام تبريز شهر در مرغ گوشت دربارهآلودگي محقق دو توسط كه پژوهش
.غذايياست مواد اين عرضه و توليد نامناسب وضعيت نشاندهنده است ، شده
نمونه شد22 انجام محلهايزير و مراكز از مرغ لاشههاي از نمونهبرداري
از نمونه مختلف ، 20 مرغداريهاي از راهكشتارگاه در شده تلف مرغهاي از
آنها تلفات كهاز مرغداريهايي به متعلق بازرسيشده و كشتار لاشهمرغهاي
نمونه رستورانها ، 62 از بود ، 48نمونه آمده عمل به نمونهبرداري نيز
نشان پژوهش اين نتايج.شخصي منازل از و 70نمونه سرويسها سلف از
معادل كه آلودگيداشتند آن مورد آزمايش 46 اين نمونههاي ازكل ميدهدكه
.ميشود نمونهها كل از درصد 72/20
تلف مرغ آلودگيگوشتهاي درصد كه است آن نشانگر همچنين پژوهش اين
از شده كشتار مرغهاي گوشت درصد ، آلودگي كشتارگاه 18/18 راه در شده
به رستورانها درصد ، شخصي 42/21 منازل درصد ، مختلف 25 مرغداريهاي
درصد متوسط 21 طور به دانشجويان سرويس سلف و درصد طورمتوسط 5/12
.است بوده
طاهره مهندس و زندوكيلي فاطمه تهرانمهندس خيابانهاي در نوشيدني
بررسي و خياباني استانداردغذاهاي پيرامون درپژوهشي نيز هاشمي
به است شده انجام امسال تابستان در كه تهران خيابانهاي نوشيدنيهاي
و توليد:است آمده پژوهشگر ايندو گزارش در.رسيدهاند زير نتايج
بررسي براي شد انگيزهاي خياباني ، غيربهداشتينوشيدنيهاي عرضه
در اينبررسي.شود روشن آن عرضه و توليد چگونگي تا تهران در آلودگيآن
آزمون مورد نوشيدنيهاي.شد انجام تابستان 1375 در تهران شهر مركز
آب طالبي ، آب كنسانتره ، از شده تهيه وانار پرتقال آب هويج ، آب شامل
خريداري درمحل نمونهها.بود ليمو آب شربت و خاكشير زرشك ، شاهتوت ، آب
كرج در آزمايشگاه محل به رسيدن تا و شد نمونهگيري سترون ظروف در و
آزمايشگاه ، به انتقال از پس بلافاصله.شد نگهداري يخ حاوي ظروف در
ايران ملي استانداردهاي طبق بر PH تعيين و بيولوژيكي ميكرو آزمونهاي
نمونهها بيشتر كه داد نشان آزمايش ازاين حاصل نتايجگرفت انجام
.ميباشند زيادي آلودگينسبتا داراي
بودجه وضعيت از ايران آمار مركز گزارش دارندبراساس حق مردم
متوسط طور به خانوارشهري يك سال 1373 در كشورمان شهري خانوارهاي
براي را شده ياد سال در خود خالص هزينههاي كل از تومان هزار 204
هزينههاي جمع اينكه به توجه بااست كرده هزينه خوراكي كالاهاي
است ، شده گزارش تومان هزار معادل 623 شده ياد سال در شهري خانوارهاي
سال هزينههاي كل از درصد متوسط 32 طور به شهري خانوار هر بنابراين
چشمگير رقم اين به توجه با.است شده هزينه غذايي مواد خريد براي 1373
گمان به و دارند حق ميكنند ، هزينه غذايي مواد براي خانوارها كه
آيا كه بپرسند فروشندگان و توليدكنندگان از اجتماعي علوم كارشناسان
استانداردها با مطابق ميشود عرضه شهر فروشگاههاي در كه غذايي مواد
و بستهها ظاهري مشخصات به توجه با غذايي مواد نه؟فروشندگان يا هست
كنسانتره كمپوت ، كنسرو ، قوطيهاي انواع مثل غذايي مواد حاوي ظروف
وظيفه اين اما پيببرند ، آنها فساد و آلودگي ميتوانندبه..و ميوه
تحقيقات و موسسهاستاندارد و درمان و بهداشت وزارت متوجه درواقع
مواد بستهبندي و توليد كيف و كم گلوگاههايتوليد ، از كه است صنعتي
غيرمجاز كارگاههاي فعاليت از و بگيرند دقيق نظارت راتحت غذايي
.كنند جلوگيري
توسط آنچه گفت ، ميتوان شكل سادهترين غذابه در استاندارد اهميت
غذا دهد ، پاسخ بدن بيولوژيكي و حياتي نياز به و جذبشود انسان
.ميشود ناميده
تحقيقات و موسسهاستاندارد كارشناس و فني مشاورخالصي عباس دكتر.
لحاظ به كالاها ساير با آن تفاوت و اهميتغذا درباره ايران صنعتي
حياتي مصرفيجنبه كالاهاي ساير برخلاف غذا:ميگويد رعايتاستاندارد
اين بر علاوه.ميشود انسانمحسوب مادي نيازمنديهاي سرآمد و دارد
هر كه ميكند ايجاب آن تكرار و تعدد و دارد فوريت جنبه غذا به نياز
.كند مصرف را آن دارد ، غذا به نياز احساس كهبدن لحظهاي
جهت از و لحاظكمي از انسان زيستي نياز رفع بر علاوه غذا همچنين
احيانا و حساسترين از يكي وبهداشتي كيفي نظر از ويژه به و كيفي
طرف از.است انساني جوامع و انسان سلامتي تهديد در عوامل خطرسازترين
نگهداري و محدود موارد از بسياري در غذايي محصولات دوام و ثبات ديگر
و اقتصادي زيانهاي صورت اين غير در كه است ويژه شرايط مستلزم آن
.دارد پي در متعددي بهداشتي عوارض
و توزيعكننده كهتوليدكننده ، است نكات اين به توجه با:ميافزايد وي
مصرفي مواد دستاندركاران ساير به نسبت موادخوراكي انواع مصرفكننده
شده ياد دلايل به.دارند قرار حساستري شرايط در مربوطه وخدمات
از مصرف و توزيع گوناگونتوليد ، مراحل در غذايي مواد كردن استاندارد
بعد:ميگويد باره اين در نيز محمدحسنپوربرخورداراست ويژهاي اهميت
و تشكيل درآن كه كميتهاي اولين استاندارد ، جهاني سازمان ازتشكيل
مواد استاندارد كميته نيازكرد ، مورد قوانين و مقررات تدوين به شروع
عضويت سال 1345 در اينكه از پيش ايران:ميافزايد وي.بود غذايي
استانداردخود نخستين سال 1338 در بپذيرد را جهانياستاندارد سازمان
سال 1340 در برگهزردآلو آن از پس و سال 1338 در كشمش درباره را
.كرد تدوين
دارد ادامه