چهارم ، شماره 1200 فوريه 1997 ، سال اسفند 1375 ، 20 پنجشنبه 2
|
|
ميكند؟ جلوگيري سرطان از غذا آيا
.است همشهري روزنامه به متعلق و محفوظ حقوق تمام
خطر دركاهش سبزي ، و ميوه مكرر كهمصرف معتقدند پژوهشگران از برخي
ميان در را ريه نرخسرطان حتي كه است موثر بهقدري سرطان ، به ابتلا
ميدهد كاهش سيگاريهاهم
مبتلانشويم؟ سرطان به تا بخوريم چه
با سرطانها سوم يك از بيش كانادا ، شناسي سرطان ملي موسسه تخمين به
جهان كشور در 17 كه اخير بررسيهاي.دارد ارتباط انسانها تغذيه نوع
و ميوه خود غذايي دررژيم كه ملتهايي در كه داده نشان شده ، انجام
از.ميشود ديده كمتر سرطان به مواردابتلا ميكنند ، مصرف سبزيجاتبيشتري
دانست ، غذايي رژيم با مرتبط را آنها ميتوان كه سرطانهايي جمله
،(راست روده) راستروده سرطان:كرد اشاره زير موارد به ميتوان
سرطان معده ، سرطان دهان ، سرطان مري ، سرطان پستان ، سرطان ريه ، سرطان
.گردن سرطان و تخمدان سرطان ،(لوزالمعده) پانكراس سرطان مثانه ،
خطر دركاهش سبزي ، و ميوه مكرر كهمصرف معتقدند پژوهشگران از بعضي
ميان در را ريه سرطان نرخ حتي كه است موثر قدري به سرطان به ابتلا
.ميدهد كاهش هم سيگاريها
ميوههايضدسرطان ، معروفترين از داريكي بتاكاروتن مواد و هويج
ميتواندراديكالهاي كاروتن بتا ماده دليلداشتن به كه است هويج
علت به آزاد راديكالهاياكسيژن اصولا.كند راكنترل سرطانزا آزاد
آسيب بدن مختلف بهبافتهاي خود مدار در الكترون يكتك داشتن
و پيري با كند ، كنترل را بتواندآن كه مادهاي هر و ميرسانند
يافت هويج در تنها بتاكاروتن كه نكنيد تصوراست جنگيده سرطان
از سرشار مركبات و شيرين سيبزميني اسفناج ، زردآلو ، طالبي ، .ميشود
.هستند بتاكاروتن
داروهاي ميتوان حتي ازبتاكاروتن كه كردهاند ثابت پژوهشگران
.داد قرار استفاده مورد سرطان درمان كلينيكهاي در و ساخت ضدسرطان
:ميپردازيم ضدسرطان ولي سبزيمعمولي ، و ميوه چند معرفي به اكنون
(Lycopene ) ليكوپن بهنام مادهاي فرنگي گوجه در:فرنگي گوجه
.ضداكسيدانتاست هم و فرنگيميشود گوجه قرمزي موجب هم كه دارد وجود
.است نتيجهضدسرطان در و ميبرد بين از اكسيژنرا آزاد راديكالهاي يعني
خون ، در ليكوپن كاهشميزان.دارد وجود هم زردآلو هندوانهو در ليكوپن
ربگوجه و سس حتي.ميدهد افزايش را لوزالمعده سرطان به ابتلا خطر
.است ليكوپن مقاديرزيادي حاوي نيز فرنگي
بعضي اسفناج ، نظير تيرهدارند ، سبز رنگ كه سبزيجاتسبزيجاتي
ضدسرطانمانند مواد از سرشار كلممعمولي و براكلي كلم كاهوها ،
.ميباشند(Lutein ) وليـوتـيـن(folate )بتاكاروتن ، فــولـيـت
.دارد ضدسرطانيبيشتري مواد باشد ، تيرهتر سبزي رنگ چقدر هر
ترهفرنگي و موسير سير ، پيازچه ، پياز ، نظير سوسنيسبزيجاتي گياهان
فراوان و روزانه مصرف.هستند سوسنيمعروف گياهان به گياهشناسي نظر از
ريه معده ، ،(روده راست) رودهراست سرطان به ابتلا خطر اينسبزيجات ،
سرطان پيشرفت از حتيميتواند سير مصرف.ميدهد كاهش را وكبد
.كند جلوگيري دستگاهگوارش
) نامآژئن به مادهاي سير در كه كرد اخيراكشف آلماني پژوهشگر يك
نيز و ميباشد سم همچون بدخيم سلولهاي براي كه دارد وجود (Ajoene
سلولهاي فعاليتهاي بر ميشود ، يافت فراوان سير در كه گوگرد تركيبات
نقش بدن مصونيت سيستم در كه Tلنفنيتهاي و (ماكروفاژ)بيگانهخوار
.ميافزايد دارند ، مهمي
مركبات پيوسن ، معروفهربرت شناس سم يك گفته مركباتبه
مصرفمرتب.دادهاند جاي خود در ضدسرطانرا داروهاي از مجموعهاي
.كاهشميدهد بسيار را لوزالمعده بهسرطان ابتلا خطر مركبات
تره ، براكلي ، كلم ، كلم گل كلم ، مانند چهارپرسبزيجاتي سبزيجات
سبزيجات ، اين مصرف.ناميدهميشوند چهارپر سبزيجات وشلغم ، ترتيزك
اين خوردن ميدهد ، كاهش بسيار را پستان سرطان به ابتلا خطر
(راست روده) روده راست بروزسرطان از تا 70درصد نيز مردان در سبزيجات
.ميكند جلوگيري معده و
ماش و عدس بلبلي ، چشم لوبياي سفيد ، لوبياي سويا ، حبوبدانههاي
از درصد چهل تا و هستند ، سرطاني بدخيم سلولهاي ضدتكثير مواد داراي
.جلوگيريميكنند لوزالمعده سرطان بروز
از حتي باشد ، شده درست گندم سبوس از كه ناني گندمخوردن سبوس
راست سرطان در بدخيم سلولهاي رشد و سرطاني پيشرفتتومورهاي
.ميكند جلوگيري روده ،
پرچربي شير ازخوردن سن افزايش با ميتوانيد چقدر كمچربيهر شير
برعكس چربي شيركم.بياوريد روي چربي شيركم بهنوشيدن و كنيد پرهيز
كاهش را راستروده و گردن دهان ، سرطان به خطرابتلا شيرپرچربي ،
.ميدهد
ژانويه 1997 -تايم:منبع
زماني سهيلا:ترجمه