پنجم ، شماره 1234 آوريل 1997 ، سال فروردين 1376 ، 19 شنبه 30
|
|
ميبريم؟ بين از را غذايي مواد ارزش چرا
.است همشهري روزنامه به متعلق و محفوظ حقوق تمام
(اول بخش) شويم آشنا غذايي مواد نگهداري درست روشهاي با
كه ميشود بهتفالهاي تبديل بماند فريزر در سال يك كه غذائي مواد
ندارد غذايي ارزش هيچگونه
ما فرهنگ در بودنش فرنگي رغم به كه است واژههايي آن از فريزر
مشابه واژهاي يا روزييخدان كه است شايندهاست افتاده جا ايرانيان
نيست واژه خود سر بر بحث اماكنيم فرنگي واژه اين جايگزين را آن
به را يخبسته غذايي مواد از انبوهي كهفريزر ، است اين اساسي نكته
جا يخ خانه در مصرفشان و زمانذخيرهسازي از فارغ كه ميكند تداعي ذهن
خاصيتي و بو كه ميخورند را روزي حسرت هركدام و كردهاند خوش
در موادغذايي آنقدر خانهدار ، بانوان از بسياري چرا راستي!داشتند
طور به پختن غذا هروعده براي كه ميكنند انبار خود خانه فريزرهاي
درآورند؟ روز غذاي صورت به و بكشند رابيرون آنها از بسته يك اتفاقي
و خود از غذاهارا ارزشمند تركيبات و ويتامينها از چقدر اينترتيب به
از ناشي مشكلات شماره گزارشاين در ميكنند؟ دريغ خانوادهشان اعضاي
مواد اين مصرف و ذخيرهسازي درست راههاي غذاييو مواد بيرويه نگهداري
هنوز بخصوصكه.كردهايم مطرح كارشناسان توصيههاي از بابهرهگيري را
در آنها كه حالي در رانميشناسيم باكتريهايسرمادوست و ميكربها
!كردهاند كمين ما خانه وفريزر يخچال پنهان زواياي
با آن ارتباطتنگاتنگ و غذايي مواد ايمني و سلامت اهميت مورد در
كه بيماريهايي هم آن.است رفته بسيار سخن بيماريها اقسام و انواع
و سختيها با را او زندگي و ميگيرد را انسان عمرگريبان آخر تا گاه
برخي ورعايت آگاهي كسب با كه حالي در.ميسازد همراه مخاطراتفراوان
سلامت ميتوان آساني به ونگهداري ، خريد درست روشهاي بكارگيري و نكات
.تضمينكرد را غذايي مواد
مراحل مصرفميشوند كه زماني تا توليد هنگام از غذايي محصولات
خانه در محصولات اين ونگهداري خريد مرحله يك ميكنند طي را گوناگوني
موضوع مرحله اين درست انجام بررسي.ازمصرف قبل مرحله يعني.است
.است حاضر گزارش
سرماي وجود دليل به نبود آفتابگير كه اتاقهايي از گذشته ، ايام در
خانوادهها برخي يا.استفادهميشد غذايي مواد انبار بهعنوان بيشتر
قرار محافظ كيسهاي يا بسته داخل را غذايي ، آنها مواد نگهداري براي
دوجداره يخچالهاي بعدها.ميكردند آويزان خنك جايي در آنرا و ميدادند
استفاده كه زماني حتي.ريختهميشد يخ آن قسمت يك در كه آمد بازار به
به.نبود مشخص آنها كاربردهاي تمام هنوز مرسومشد فريزر و يخچال از
به آن بياتشدن از جلوگيري براي فريزر در نان نگهداري فكر عنوانمثال
حفظ در فريزر و يخچال كه بسيارمهمي نقش اكنون اما.گرفت شكل تدريج
با.است مشخص كاملا آنها كاربردهاي و ايفاميكنند غذايي مواد سلامت
مثال براي اينوسايل ، سازندگان راهنمايي به نظر با و حوصله و كميدقت
يخچال مختلف فضاهاي و طبقات كه رادريافت نكته اين ميتوان راحتي به
زيرا.ويژهايدارند كاربرد و شده تعبيه خاصي غذايي مواد براينگهداري
آنجا مثلا ، .نيستند واحديبرخوردار سرماي درجه از يخچال طبقات تمام
.نيست گوشت جاي طبقه ، پايينترين يعني قرارميدهيم را سبزيجات كه
كه جا آن يا ساعتاست مدت 24 حداكثر براي هم آن يخدان ، زير جايگوشت
هرحال به.بگذاريم را لبني نبايدمواد ميدهيم قرار را سبزي و ميوه
.داد قرار خود جاي سر را آنها بايد موادغذايي سلامتي حفظ براي
سرتان خيلي وقتي شاغل يا خانهدار خانم شما!شتابزده خريدهاي آثار
و مرغ لبني ، مواد ميوه ، سبزي ، كردهايد ، خريد خروار يك و است شلوغ
ميدهيد؟ جا يخچال داخل چگونه را آنها...و نان
پز و پخت و غذايي مواد خريد است مجبور كه شاغلي خانم كريمي ، مهناز
چون من:ميگويد باره اين در دهد انجام نيز را خانه نياز مورد
مرغ ، و سبزي و نان از ميخواهم هرچه دارم فرصتكمي خريد براي معمولا
تميز چونفرصت ترتيب اين به متاسفانه و.ميكنم خريداري جا رايك همه
هم و ميرود هدر پولم هم راندارم آنها همه بستهبندي و موقع به كردن
مجبورم بعد و ميماند روز دو سبزي مثلا.آنهاكردهام خريد صرف كه وقتي
باز جا يخچالبرايش داخل زحمت به كه سبزياي هم آن.بريزم رادور همه
كه ميماند يخچال توي روز گاهيچند گوشت يا مرغ طور همين يا.كردهام
اين اگر كه حالي در ميروم سراغشان به نگيرد ، سريعتر بو اينكه ترس از
مواد ميتوانم شود ، انجام مناسب فرصتهاي در و نوبت چند در خريدها
.كنم استفاده را سالمتري و تازهتر غذايي
اين بر ميكند ، هفتهتدريس در روز سه تنها همسرش كه گنجبخش محسن اما
قايل را لازم ارزش خانواده بهداشت شوهربراي و زن اگر كه است باور
.داشت خواهند نيز مناسب همكاري و برنامهريزي آن رعايت جهت در باشند ،
و ميدهيم انجام هم اتفاق همسرمبه و من را كلي خريدهاي:ميگويد وي
چون.دارم را اساسي نقش غذايي ، مواد بستهبندي و كردن تميز در من
براي گاهي.بگيرم بعهده را وظايفي خانه كارهاي انجام در بهرحالبايد
مثل چيزي اگر دارد چهاشكالي.بگيرم مرخصي ميشوم مجبور كار اين انجام
پرداخت آن براي بيشتري بهاي بايد.است موادغذاييمهم بهداشت رعايت
فرصتهايمناسب ، مجموعه گذاشتن و همفكري و همكاري بدون منفكرميكنم
تحقق غذايي بويژهمواد هيچمورد در بهداشت خانواده ، يك افراد
.نميپذيرد
كه آنها شدن گاهخراب و غذايي مواد شدن كهنه و بيموقع خريد بحث اما
منظر از اگر.است قضيه سوي تنهايك ميشود ، ريختنشان دور منجربه
كنيم نگاه بيبرنامه و شتابزده خريدهاي نوع اين به غذايي ، مواد سلامت
.ميشويم بهداشتي مهم اصول نقض متوجه
دانشگاه صنايعغذايي و تغذيه علوم دانشكده دانشيار آذر ، مهين دكتر
در بد بسيار عادتهاي يكياز:ميگويد مورد اين در بهشتي شهيد
همان با ميكنند خريداري را هرچه كم فرصت دليل به كه است اين خانهها
و همهگل آن با را سبزي مثلاميگذارند يخچال در كثيف آلودهو حالت
.ميدهند قرار داخليخچال در شده بسته آن دور كه كثيفي بند و روزنامه
روز كه شير پاكت يا شير بطري دركنار ميتواند سبزي اين كه حالي در
غذا وقابلمه كره و پنير يا است باز دهانهاش و شده آناستفاده از قبل ،
كه كنيم توجه بايد ما.آلودهميكند را آنها همه بهرحال كه گيرد قرار
مسموميتهاي ايجاد سرآغاز نميآيد ، نظر مهميبه مورد كه مساله اين
.غذايياست
.باشد تميز بايد ميگيرد قرار يخچال در آنچه اصولا:ميافزايد وي
انواع و كثيفترينجعبههاست از كه نوشابه جعبه كه نيست درست اين
قرار يخچال در ماندن ، سرد بخاطر ميشوند ، رد رويآن از حشرات و سوسك
كرد تميز بادستمالي ميتوان را شير شيشه حتي بهداشت ، رعايت براي.گيرد
.گذاشت يخچال در بعد و
ميشود خريداري فريزري يا يخچال فريزروقتي و يخچال كردن تميز
از ميتوان كار اين برايشود ضدعفوني استفاده از قبل بايد حتما
استفاده صابون و آب از يا ميشود ارائه داروخانهها در كه ضدعفونيهايي
تميزي و نرم پارچه با بايد فريزر داخل زواياي كليه شستن از بعد.كرد
را آنها ميتوان ميشود ديده نيز رسوباتي جاهايي اگردر.كرد خشك را آن
.كرد پاك ليمو آب بامقداري
كارشناس يك.كردهاند توجهي قابل بررسيهاي مورد اين در كارشناسان ،
را آزمايشگاهي كشت محيطهاي بررسي ، اين براي ما:ميگويد غذايي صنايع
را درش و كرده استريل آنرا و ريخته دار در ظرفهايآزمايشگاهي در
از بعد.كرديم راباز درش گذاشتيم ، يخچال در را آن وقتي و بستيم نيز
رشد وضوح به برديم گرمخانه به و برداشتيم يخچال از را آن كه ساعت 24
در.كرديم آنمشاهده در را باكتريها و كپك مثل ميكروارگانيزمهايي
محيط در كه داشتهاند وجود فضاييخچال در ارگانيزمها ميكرو اين واقع
تميز ظاهرا گرچه يخچال كه ميدهد نشان بررسي اين.كردهاند رشد كشت
مختلف وجودغذاهاي و مكرر بستنهاي و باز دليل به ولي ميرسد بنظر
.سرمادوستاست ميكروارگانيزمهاي انواع حاوي
براي زيرا نيست گرمادوستها خطر خطر ، اكنون:ميافزايد آذر مهين دكتر
و انجماد از بيشتر ما امروز چون و شدهاند شناخته گرمادوستها بشر
مهم نكته.هستيم روبرو سرمادوستها خطر با بيشتر ميكنيم استفاده سرما
بدين قرارميدهيم ، سرما در را غذايي مواد وقتي بدانيم كه ايناست
به.ميكند فرق خطر نوع بلكه وجودندارد ، آنجا در خطري كه نيست منظور
.ميدهند پس ما به را همان بدهيم ، فريزر و بهيخچال هرچه عبارتي
.ميدهد نيزپس را آلوده غذاي بگيرد ، قرار آنها در آلوده اگرغذاي
فريزر و يخچال در را غذايفاسد اگر كه ميكنند فكر برخي متاسفانه
غذايي ، مواد داشتن نگه سالم براي كه درحالي.ميشود سالم بگذارند ،
وجوددارد ، وسايل اين در سرمادوستها رشد امكان چون كه دقتشود بايد
سالمتر باشد ، فريزركوتاهتر و يخچال در غذايي مواد نگهداري زمان هرچه
.ميمانند
به نيز وفريزر يخچال درجات و سرمايي سيستم كه ميكند پيشنهاد وي
و لازم درجه روي درجاتشان ازاينها بعضي چهبسا.شود كنترل مرتب طور
مساله اين از آنها صاحبان ولي نميكنند عمل درست و ندارند قرار واقعي
كه يخچالهايي سرمايي سيستم حتي است ممكن نمونه عنوان بهبياطلاعاند
.باشد نگرفته قرار كنترل تحت ميگذرد ، آنها عمر از سال 30
مواد غذايي صنايع كارشناسان گفته غذاييبه مواد نگهداري مدت
مواد حفظ به مجبور لزوم صورت در اگر و كرد مصرف تازه بايد را غدايي
درنظر آنها نگهداري براي را كوتاهي مدت بايد هستيم فريزر در غذايي
.كند حل را مشكل اين حدي تا ميتواند موادغذايي هفتهاي خريدبگيريم
كم غذاهارا مغذي مواد از درصد حدود 30 انجماد ميدهد تحقيقاتنشان چون
فريزر در زيادي مدت راحتيبراي به كه را سبزي همين نمونه براي.ميكند
و ميدهد دست از انجماد اثر بر را خود ارزشغذايي درصد ميدهيم 30 قرار
و ميرود درصدبالاتر اين شود ، طولانيتر فريزر در آن نگهداري هرچهزمان
.ميشود بيشتر آن مغذي مواد افت
دارد ادامه