پنجم ، شماره 1255 مه 1997 ، سال ارديبهشت 1376 ، 14 چهارشنبه 24
|
|
نيست سالم هميشه طبيعي غذاي
.است همشهري روزنامه به متعلق و محفوظ حقوق تمام
مياندازد خطر به را ما غذاي سلامت ميكروبي ، آلودگيهاي و سموم
بسيار مقدار به نمك و آب حتي موادغذايي تمامي مصرف كلي طور به
يا و قهوه نظيركافئين مواد بعضي است ، وسمي زيانآور بدن براي زياد
شوندنيز مصرف كمي مقدار به حتياگر شور ماهي و پنير در موجود تيرامين
بدن نياز مغذيمورد مواد حد از بيش اوقاتاستفاده برخيهستند سمي
ايجاد هستند ، بدنضروري سلامت حفظ براي كه DوA ويتامين مانند
.مسموميتميكند
.خطرمياندازد به را ما غذاي ميكروبي ، سلامت آلودگيهاي و سموم
:از عبارتند استكه گروه شامل 4 غذايي سموم
حيواني منابع و گياهان در موجود طبيعي سموم -1
كارخانه در آنها فرآيند طي غذايي منابع به مواد افزودن -2
توسطميكروارگانيسمها شده توليد سموم -3
محيط آلودهكنندههاي -4
:غذايي مواد در طبيعي سموم
از.صحيحنيست هميشه هستند ، مغذي و طبيعيسالم غذاهاي كه باور اين
از دفاع براي مصوننيستند ، موجودات ساير دربرابر گياهان كه آنجا
اين خوردن.ميكنند ذخيره ساقه يا وريشهها برگها در را سموم خوداغلب
التهاب و دهان ياالتهاب سوختگي شامل كه ايجادميكند عوارضي گياهان
ومرگ هورمونها عمل در اختلال آنزيمهاو كردن فعال غير دستگاهگوارش ،
.است سريع
هيچردهبندي محلي ، شناساييهاي وجود وبا ندارد زيادي تنوع قارچ سم
صدها ازندارد غيرسميوجود و سمي گونههاي تشخيصبين براي مناسبي
اينها و هستند سمي نوع تنها 100 شمالي امريكاي در دردسترس گونه
در حتي غيرسمي و سمي گونههاي.هستند غيرسمي انواع شبيه اغلب نيز
وجود پادزهر گونهها از زيادي تعداد براي.ميكنند رشد يكسان محيطهاي
از مسموميت علائم.ندارند تاثيري هيچ آنها از تعدادي ولي دارد
كمتر در علائم اگر.ميكند تغيير كبدي يا كليوي صدمات تا روده ناراحتي
از بيش كه علائمي.است خطرتر كم انواع به مربوط كند ، بروز ساعت از 3
.كند ايجاد اساسي مشكل ميتواند ميكند ، بروز بعد هفته تا 3 ساعت 5
ذرت ، پسته ، شام ، پسته روي كرده رشد قارچ يك توسط كه ديگري طبيعي سم
اين.دارد نام ميشود ، افلاتوكسين ايجاد مغزها و غلات ساير و برنج
ميرسد بهنظر.است شده شناخته عواملسرطانزا موثرترين از يكي كپكسمي
دربروز موثر عامل (AspergillusFlavusفلاووس آسپرژيلوس) قارچ اين
.باشد آسيا جنوبشرقي و افريقا از دربخشهايي كبدي سرطانهاي
هنگاممسموميت در فوري اقدامات
.اطلاعدهيد مسموميت كنترل مركز بيمارستانيا پزشك به فورا -1
زماني ومدت شده خورده كه آن از قسمتي مقدارو ماده ، نام شامل ، اطلاعات
.است مبتلا فرد سن و شده مسموميتظاهر علائم كه
يا داريد نگاه كند ، كمك ماده آن بهتشخيص است ممكن كه را شواهدي -2
.مركزبفرستيد به را آن
گلو داخل دادن غلغلك توسط را مبتلا دسترسنبود ، در پزشك چنانچه -3
استفراغ به وادار صابوني ، آب مثل تهوعآور دادن با يا و قاشق يك با
به راوادار وي باشد ، تشنج دچار بيهوشيا مبتلا كه صورتي در.كنيد
.نكنيد استفراغ
مصنوعي تنفس از لزوم ، صورت ودر داشته نگاه گرم را بيمار -4
.كنيد استفاده
منتقل بيمارستان نزديكترين به را شده خورده ماده و مسموم فرد -5
.كنيد
محيط آلودهكنندههاي
تعداد پيداميشوند ، غذايي مواد در طوريطبيعي به سموم ، كه حالي در
آلوده را غذاها تصادفي ، طور به نيز شيميايي ازمواد توجهي قابل
و غذا ظروف پز ، و پخت وسايل شامل شيميايي مواد اين منابعميكنند
آلوده بين در.است صنعتي فاضلابهاي و كشاورزي به مربوط بقاياي
.است برخوردار بيشتري اهميت از سرب محيطي ، كنندههاي
سرب
همه ودر ميشود برده كار به صنعت وسيعيدر مقياس در سرب امروزه
.ميشود يافت غذا و هوا خاك ، آب ، در محيط ، جاي
در طرقگوناگون به سربهستند بالقوهسرب منبع شده كنسرو غذاهاي
درزهاي كردن پر براي سرب توسط كاري لحيم.راهمييابد غذايي مواد
گوجهفرنگي ، فرآوردههاي مثل اسيدي غذاهاي در.ميرود كار به قوطي
نشت قوطي داخل به درزها از سرب شور ، خيار و ميوهها آب و ميوهها
اين بنابر.ميدهد افزايش را روند اين اكسيژن ، با برخورد و ميكند
.است خطرناك كنسرو در كردن باز از بعد اسيدي غذاي نگهداري
كردن ، خطر باز از بعد شيشهاي بهظروف شده كنسرو غذاهاي انتقالفوري
.ميدهد كاهش را سرب با شدن آلوده
ظروف از استفاده ميكند ، تهديد را موادغذايي كه ديگري بالقوه خطر
ظروف اين روي اگرلعاب.است اسيدي غذاهاي وصرف تهيه براي سفالي
سميكردن و ازلعاب نشت به سربقادر باشد ، نديده حرارت بهاندازهكافي ،
.است غذا
موجب ميتواند و ميگذارد تاثير رويسلامتي گوناگون راههاي از سرب
حالت ، جديترين اما.شود كمخوني و تولد نقصهنگام و جنين سقط نازايي ،
كما تشنج ، ذهني ، عقبماندگي به منجر كه است مركزي عصبي سيستم به صدمه
.ميشود مرگ و
كه ميدهد نشان آمده دست به اخيرا كه نتايجي گذشته ، نظريات خلاف بر
مهارتهاي هوشي ، آمدنضريب پايين به منجر سربميتواند با مزمن برخورد
دركلاس بيقاعده و نامناسب ورفتار زباني تكامل و تمركز وقدرت شفاهي
.شود
كارخانه در آنها فرآيند غذاييطي منابع به مواد افزودن
و طعم و رنگ تغيير نگهداري ، بهمنظور كه هستند موادي افزودنيها
به توجه با مواد اين از تعدادي.ميشوند اضافه غذا به موارد ، ساير
تعداد آنها بين در نداشته ، ولي سوء و نامطلوب مجازشانآثار مقدار
دربين.است ساز مشكل بدن ، حفظسلامت نظر از كه ، دارد وجود مواردينيز
نيتروز و سيلكلاماتها ، نيتراتها كبالت ، ميتوانبه افزودني مواد اين
به را فعاليتهايگستردهاي منظورپژوهشگران ، بدين.نمود آمينهااشاره
انجام غذايي درمواد آنها مجاز ميزان و مواد شناسايياين منظور
مقدار و افزودني ماده مجازبودن استاندارد ، اداره درايران.ميدهند
.ميكند تعيين آنرا
بهنوشمحمدپور امينپور ، آزاده