با دانشگاهها
شهريه هايي كه همه از عهده آن برنمي آيند
مشكلات تحصيل خارجي ها در دانشگاههاي عربستان
|
|
شبنم جعفرزاده
بسياري از افرادي كه مقيم عربستان به ويژه آنهايي كه از نژاد عرب نيستند، با درهاي بسته آموزش عالي در اين كشور مواجه مي شوند. اين در حالي است كه به علت افزايش متقاضيان ورود به دانشگاه، مؤسسات خصوصي فراواني در بخش آموزش عالي در اين كشور ايجاد شده اند. در حال حاضر با وجود هشت دانشگاه بزرگ و ۷۶ دانشكده در عربستان و فعاليت تعداد زيادي از مؤسسات آموزش عالي خصوصي و حتي دانشگاههاي خصوصي، راهي براي تحصيل افراد مقيم عربستان در نظام آموزش عالي اين كشور دشوار است. اين متقاضيان با موانعي چون زبان، شهريه هاي گزاف و ديگر مواردي مواجه هستند كه ورود به دانشگاههاي عربستان را بسيار دشوار ساخته است.
مدير مدرسه دخترانه سفارت پاكستان در رياض مي گويد براي افراد مقيم در عربستان با توجه به درآمد متوسط شان و داشتن فرزندان ديگر، شهريه ۴۸ تا ۵۰ هزار ريال عربستان در سال مبلغ بالايي است كه همه از عهده آن برنمي آيند.
به اعتقاد وي با وجود گسترش آموزش عالي در عربستان، تحصيل در اين كشور هنوز هم بسيار گران است.
اين موضوع سبب شده كه بسياري از دختران در خانه مانده و از تحصيلات عالي محروم شوند.
اكنون بيش از ۵ ميليون خارجي در عربستان زندگي مي كنند كه بيشترشان از جنوب شرقي آسيا به اين كشور آمده اند. در ميان اين افراد عده بسياري موقعيت شغلي خوبي در كارهاي اداري دارند اما در عين حال بسياري از آنها نيز به حرفه هاي پايين تر و غيرتخصصي مشغول هستند كه درآمد بسيار كمي عايدشان مي كند و اين گروه هستند كه در تأمين نيازهاي فرزندان خود با مشكل روبه رو مي شوند.
در گزارش عرب نيوز آمده كه يكي از متقاضيان مدرسه وزارت پاكستان براي شركت در دانشگاه، به علت عدم پذيرش در يكي از دانشگاههاي عربستان، در كشور خود ادامه تحصيل مي دهد زيرا اين دانشگاه ظرفيت محدودي براي متقاضيان زن خارجي داشته و تنها در برخي از دانشكده ها دانشجو مي پذيرد. اين متقاضي جوان با وجود نمرات بالا و معلومات زياد تقريباً به مرحله پذيرش رسيده بود اما به خاطر شرط گذراندن سه واحد به زبان عربي، ناگزير از انصراف شد زيرا زبان عربي را به خوبي نمي دانست و قادر به گذراندن اين دوره نبود. در نهايت پدرش چاره اي جز فرستادن او براي ادامه تحصيل در پاكستان پيدا نكرد. او كه غير از اين دختر دو فرزند ديگر هم دارد مي گويد كه از عهده مخارج تحصيل آنها در دانشگاههاي خصوصي عربستان برنمي آيد زيرا برخي از آنها شهريه سالانه اي معادل ۳۵ هزار ريال دارند كه با در نظر گرفتن حقوق فعلي آنها تأمين شدني نيست. به اعتقاد وي ادامه تحصيل در عربستان هم براي دختران و هم براي پسران مشكل است اما براي والدين دختراني كه مجبور به فرستادن آنها براي تحصيل در كشور ديگري هستند، از همه دشوارتر است.
در مورد مشابهي يك دكتر هندي كه سه دخترش در بهترين مدارس رياض در حال تحصيل بود، براي ادامه تحصيل فرزندانش دچار مشكل شده و در نهايت همه آنها ناگزير به بازگشت به هند شدند. او معتقد است كه دختران از اين موضوع بيشترين ضربه را مي بينند و اگر قادر به بازگشت به كشور خود نباشند، براي ادامه تحصيل در عربستان از كمترين شانس ممكن هم برخوردار نخواهند بود.
اما مشكل به همين موضوع ختم نمي شود چرا كه فرهنگ آسياي جنوب شرقي معمولاً شامل روابط نزديك خانوادگي است و جدا شدن افراد خانواده از يكديگر بر روابط آنها تأثير منفي و شديد خواهد داشت. به گفته يكي از مقامات سفارت پاكستان با جدا شدن فرزندان از خانواده، امكان از هم پاشيده شدن خانواده هم وجود دارد چون ممكن است پدر به كار در عربستان ادامه داده و مادر با فرزندان كشور را ترك كنند. به اين ترتيب مرد و زن هم از يكديگر دور خواهند شد. وي افراد مقيم در عربستان را به دو گروه اصلي تقسيم مي كند، يك گروه كه مرفه بوده و ترجيح مي دهند فرزندانشان را براي تحصيل به دانشگاههاي اروپا و آمريكا بفرستند. گروه ديگر وضعيت مالي پايين تري داشته و كشور خود را براي ادامه تحصيل فرزندشان انتخاب مي كنند. البته جدا از اين دو گروه اصلي گروه سومي نيز وجود دارد كه از عهده هيچ يك از اين دو روش برنمي آيند.
|