رنجنامه شوراي صنفي مركزي دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي تهران در اعتراض به عملكرد وزارت بهداشت در حوزه آموزش پزشكي
مباد اعتماد حيات بخش بيمار به پزشكش خدشه دار شود
اشاره: شوراي صنفي مركزي دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي تهران در اعتراض به عملكرد وزارت بهداشت در حوزه آموزش پزشكي مطلب مفصلي را براي همشهري دانشجو فرستاده است كه بخش هايي از آن در پي مي آيد.
|
|
اين روزها هزاران جوان مستأصل و درمانده- كه به ريشخند، پزشك عمومي مي خوانندشان- سوژه رسانه ها شده اند. اين بار حكايت بيكاري و بطالت عمر گرانمايه شان نيست- كه همگان مي دانند- بلكه داستان برملا شدن رازي است كه سالها با خون جگر در سينه نگاه داشته بودند تا حيثيت حرفه اي و حرمت عملي شان- تنها چيزي كه برايشان باقي مانده بود- اين گونه به يكباره بر باد نرود. حديث خريد و فروش پرسشهاي امتحان دستياري تخصص پزشكي و ساير تقلب هاي معمول است كه در آن صورت مي گيرد تا افرادي ناشايست- كه حيف است نام پزشك بر آنها بنهيم- به لطايف الحيل به جرگه متخصصين اين علم وارد شوند، قصه امسال و پار و پيرار نيست، زخمي كهنه است كه سالياني است نه بر پيكر كه بر روح خسته جامعه پزشكي نشسته و چندان مزمن گشته كه به آن خو گرفته ايم.
دوران دانشجويي به ما مي آموزند كه حرفه مان مقدس است، كه دانشمان همپايه علم دين است، كه بايد محرم اسرار بيماران باشيم و لغزشهاي همكارانمان را براي عموم برملا نسازيم تا مبادا اعتماد حيات بخش بيمار به پزشك خدشه دار شود. كه اگر چنين شد ديگر نوشدارو نيز ثمر نخواهد داد. از اين دست بسيار گفته اند و اگرچه خود عمل ديگر گونه كرده اند ما از بيان آنچه ديده ايم و شنيده ايم لب فروبسته ايم. يا سخن سربسته گفته ايم- آن هم تنها با خواص- تا مبادا «اعتماد حيات بخش بيمار به پزشكش خدشه دار شود».
اگرچه تاكنون دردهاي اعضاي جوان جامعه علوم پزشكي يعني وضعيت اسفبار آموزش، بيكاري خرد كننده، معيشت زير خط فقر، استثمار فارغ التحصيلان و دانشجويان در بخش هاي دولتي و خصوصي، قوانين تبعيض آميز براي كار و ادامه تحصيل و... را آن گونه فرياد نكرده ايم تا همگان بشنوند، امروز كه آبرو و حيثيت حرفه «مقدسمان» نزد عموم خدشه دار شده، كارد به استخوانمان رسيده و تاب سكوت نداريم چرا كه ديگر چيزي براي از دست دادن نمانده است.
اعضاي محترم جامعه پزشكي! انجمن هاي گرانقدر تخصصي، علمي و صنفي پزشكي كه بسياريتان خود را قيم و بزرگتر اين جماعت قلمداد مي كنيد! مديران عظيم الشأن سازمان نظام پزشكي كه لااقل بر روي كاغذ مسئوليت صيانت از حرمت حرفه پزشكي بر عهده شما نهاده شده! آيا همچنان مي خواهيد سكوت كنيد؟ آيا هنوز مي پنداريد عيان شدن تقلب در امتحان دستياري پزشكي قائله اي است كه گرفتاران آن تنها همان دوازده هزار و چندي پزشك عمومي بخت برگشته هستند كه اين بار هم وزارت فخيمه بهداشت با صلابت، ناله هايشان را درگلو خفه خواهد كرد و با اقتدار سر جايشان خواهد نشاند تاديگر اعضاي محترم جامعه پزشكي با فراغ خاطر به خدمت هموطنان برسند؟
اما اين بار وضع فرق مي كند. آنچه مي دانستيم و مي دانستيد براي عموم فاش شده است و حتي اگر وجدان جامعه با آن آستانه تحريك بسيار بالا رفته اش، به ظاهر بي تفاوت از كنار اين ماجرا بگذرد اثر اين فضاحت دامن گير در حافظه و ضمير ناخودآگاهش نقش خواهد بست كه نتيجه اي جز بي اعتمادي و بدبيني فراگير و روزافزون مردم به جامعه پزشكي نخواهد داشت. هرگز تصور نكنيد كه شمايان از اين رسوايي مبرا هستيد چرا كه تمامي كساني كه طي اين دو دهه از مسير امتحان دستياري (و البته ساير امتحاناتي از اين دست) به مدارج بالاي تخصصي و فوق تخصصي و در يك كلام علمي و حرفه اي رسيده اند در مظان اتهام «تقلب» قرار دارند و اگر چه در امتحان اخير «دست اندركاران» چنان بيش از حد معمول نابخردانه طمع ورزيده اند كه انبوه متقلبين پزشك نما به ناگه از پس پرده بيرون افتادند، همگي مي دانيم كه در تمامي ادوار گذشته بوده اند افرادي كه با انواع روشهاي غيرقانوني به جلسه اين امتحان «از قبل قبول» پاي گذاشته اند.
عجبا كه مسئولين اين قائله در وزارت بهداشت به جاي آنكه پي جوي علل و عاملان اين جريان ريشه دار باشند از داوطلبان مدرك مستند مي خواهند و با گستاخي اعلام مي دارند كه براي يافتن متقلبين سوابق تحصيلي و حتي خانوادگي داوطلبان را موردكنكاش قرار خواهند داد گويي آن امتحان كم مايه حافظه سنج و به دوراز استانداردهاي لازم، چه تناسبي با سواد علمي و تجربي داوطلبان دارد تا بخواهند به چنين روش جسورانه اي دست يازند و در عمل داوطلبان را به تهمت زدن و شكايت از يكديگر وادار كنند.
باكي نيست. چنين كنيد تا ما نيز سوابق مشعشع علمي، پژوهشي و اخلاقي بسياري را كه با استفاده از «رانت هاي» آشكار و پنهان و در نهايت تبعيض، به جاي نخبگان علوم پزشكي طي ساليان گذشته از انواع بورسها و دوره هاي تخصصي، فوق تخصصي و تكميلي در داخل و خارج كشور بهره مند شده اند و اكنون بر مسند پست هاي مختلف وزارتخانه، دانشگاه هاي علوم پزشكي و ساير مؤسسات وابسته نشسته اند و چنان ترك تازي مي كنند كه گويي گذشته خود را فراموش كرده اند، براي آگاهي عموم فاش خواهيم ساخت تا سيه روي شود هر كه در او غش باشد.
حتي اگر بر فرض محال تك تك فروشندگان و خريداران سؤالهاي امتحان و ساير متقلبين را هم يافتيد با شاهكار برگزاري امتحاني چنين نازل در اجرا و محتوا چه خواهيد كرد؟ آيا امتحاني كه بيش از يك هشتم پرسش هاي آن- بنابر اعلام رسمي و نه واقعيت موجود- غلط بوده و اين چنين نازل اجرا شده مي تواند «در كشف استعدادها و هدايت مناسب دانشجويان به سمت رشته هاي مورد علاقه آنها»، آن گونه كه دبيرخانه شوراي آموزش پزشكي و تخصصي در راهنماي تحصيلات تخصصي پزشكي ادعاي آن را دارد كارايي داشته باشد؟ نبود اطلاع رساني جامع و به موقع، تغييرات متعدد و بي موقع و انتخاب بي منطق كتاب هاي نامناسب به عنوان منابع امتحان، عدم تناسب تعداد پرسش ها با حجم مطالب، عدم تناسب تعداد و محتواي پرسش ها با رشته هاي مختلف انتخاب شده از سوي داوطلبان، ضعف علمي و رعايت نشدن معيارهاي فني لازم براي طرح پرسش هاي يك آزمون استاندارد، نبود يك روال مشخص براي طرح سؤال، متناسب با آموخته ها وتجربيات پزشكان عمومي و بر اساس نيازهاي جامعه، آنگونه كه در امتحانات مشابه ساير كشورها مورد توجه قرار مي گيرد، تغيير سليقه اي هر ساله شيوه طرح سؤال، اعمال انواع سهميه هاي رسمي و غيررسمي تبعيض آميز و غيرمنطقي كه ناكارآمديشان را اثبات كرده اند، تعيين نامتناسب ظرفيت پذيرش دستيار در رشته هاي مختلف تخصصي با نيازهاي واقعي جامعه تحت فشار گروه هاي خاص كه به دستياران تخصصي به چشم رقباي تجاري آينده نگاه مي كنند و نه همكار، اعمال نفوذ بعضي از ناشران پزشكي در تغييرات منابع امتحاني و نبود هيچ نظارتي بر بازار آشفته كتب پزشكي، وجود كلاسهاي غيرقانوني كنكور رزيدنتي كه نه تنها موجب وهن فرايند گزينش در چنين مقطع تحصيلي هستند بلكه با ارتباط مستقيم و غيرمستقيم با طراحان سؤالات امتحان و انتقال آن به بعضي از داوطلبان شرايطي نابرابر و تبعيض آميز را دراين رقابت فشرده ايجاد مي كنند و ده ها نكته گفته و ناگفته ديگر كه امروز جزء محكمات امتحان دستياري به شمار مي رود. همگي نشان از ناكارآمدي و عمق فساد حاكم بر امتحان دستياري پزشكي دارد.
|