گروه سياسي: بلوك كشورهاي غربي حاضر در مباحث پرونده هسته اي ايران شش روز پيش فعاليت جدي خود را براي دستيابي به نتيجه جديد در مورد اين پرونده آغاز كردند.
وزراي امور خارجه ۷ كشور صنعتي و وزير خارجه روسيه در نشست خود در سي آيلند آمريكا به صورت جدي در مورد اين موضوع بحث كردند و به صورت ضمني و بدون هيچ بيانيه اي طرح ارائه پيشنهاداتي به ايران در ازاي تعليق دائم چرخه سوخت را مورد توافق قرار دادند.
روز گذشته منابع خبري به نقل از خبرگزاري انگليسي رويترز خبر مذاكره حسن روحاني مسئول پرونده هسته اي ايران با مقامات سه كشور اروپايي را منتشر كردند.
رويترز به نقل از ديپلماتهاي غربي زمان اين نشست را فردا (پنج شنبه) و مكان آن را وين پايتخت اتريش و شهر مقر سازمان بين المللي انرژي هسته اي اعلام كرد.
ديپلماتهاي طرف گفتگو با رويترز پيشنهادات اروپايي در جلسه فردا را يك شانس نهايي براي ايران دانستند و همچنين تأكيد كردند در صورت رد اين پيشنهادات پرونده ايران به شوراي امنيت ارجاع خواهد شد.
درباره پيشنهادات انگلستان، آلمان و فرانسه خبر رسمي وجود ندارد،اما بر پايه اخبار رسانه هاي غربي، اين پيشنهادات مجموعه اي شامل فروش سوخت هسته اي ايران، ارتقاي روابط تجاري جمهوري اسلامي و اروپا، تقليل تحريمهاي اقتصادي ايران از سوي آمريكا به ويژه در زمينه صنايع هواپيمايي مي باشد اما منبع ناشناخته رويترز برخلاف اين اخبار گفت: ايران احتمالا از اين پيشنهادات نااميد مي شود.
كارشناسان داخلي اقدامات جديد كشورهاي غربي را استفاده از آخرين فرصتها پيش از اجلاس آذرماه (۲۵ نوامبر) شوراي حكام مي دانند. براساس آخرين قطعنامه شوراي حكام كه در اجلاس شهريورماه به تصويب رسيد. اجلاس نوامبر فرصت نهايي بررسي پرونده ايران در شوراي حكام است و تصميم مقتضي جهت عادي شدن پرونده هسته اي ايران يا ارجاع آن به شوراي امنيت گرفته مي شود.
همانطور كه در گزارش روز گذشته همشهري هم آمده بود رايزني ها و فعاليتهاي بين المللي در مورد پرونده ايران افزايش يافته است. روز گذشته يوشكا فيشر وزير امورخارجه آلمان كه به لندن سفر كرده است در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با جك استراو وزير امورخارجه انگليس ضمن تأييد خبر مذاكرات روز پنجشنبه در وين به ايران هشدار داد كه از محاسبه اشتباه كه مي تواند ما را به يك وضعيت جدي هدايت كند اجتناب ورزد.
روز گذشته سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه هم با وزراي خارجه كشورهاي انگلستان، فرانسه و آمريكا در لاهه ديدار كرد و در مورد موضوع ايران با آنها به مذاكره پرداخت. به گزارش ايسنا از خبرگزاري نووستي در اين جلسه وزراي خارجه هلند، لوكزامبورگ و كريس باتن كميسر روابط خارجي اتحاديه اروپا و خاوير سولانا رئيس كميته روابط خارجي اتحاديه اروپا نيز حضور داشتند همزمان با سفر لاوروف به هلند وزارت امورخارجه روسيه در بيانيه اي مذاكرات گروه ۸ در مورد پرونده هسته اي ايران را سودمند اعلام كرد و افزود: روسيه به ترغيب همكاري سازنده ميان ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي ادامه خواهد داد.
دنيس مك شين وزير امنيت بين المللي انگليس هم روز گذشته به ايران هشدار داد كه به طور مصمم براي توقف برنامه هسته اي خود اقدام كند در غير اين صورت پرونده به شوراي امنيت ارجاع داده خواهد شد. مك شين اعتمادسازي از سوي ايران بدون تعليق فعاليت چرخه سوخت هسته اي و سانتريفيوژها را ناممكن دانست و تأكيد كرد ايران در حال حاضر با يك انتخاب روشن روبرو است.
اما كالين پاول وزير امور خارجه ايالات متحده، كشوري كه نقش تهديدگر را در سياست تهديد و تشويق ايران بازي مي كند موضع گيري متفاوتي نسبت به اروپايي ها داشت. پاول در گفتگوي ديروزش با روزنامه يوس اي تودي هر چند از مذاكرات سه كشور اروپايي حمايت كرد ولي نسبت به موفقيت آن ابراز ترديد كرد.
پاول هرگونه پيشنهاد از سوي آمريكا به ايران را رد كرد كه شامل تضمينهاي امنيتي نيز بود و به اين ترتيب خبر ديگر رويترز كه پيشتر پيشنهاد ايران را به طرفهاي مذاكره هسته اي تضمين امنيتي دانسته بود بي نتيجه ماند.
وزير امور خارجه آمريكا از اروپايي ها خواست به محض پايان مذاكرات با جمهوري اسلامي نتيجه را به آمريكا اطلاع دهند زيرا براساس گفته پاول، او هيچ پيش بيني از نتايج اجلاس فردا ندارد.
ريچارد پرل از سران محافظه كاران حاكم در كاخ سفيد نيز در آلمان حمله همه جانبه و نيز بمباران هدفدار تأسيسات هسته اي اتمي ايران را منتفي دانست و براي آنچه وي برنامه هاي اتمي مشكل ساز جهاني ايران مي خواند راه حل ساقط كردن حكومت ايران در درازمدت و برپايه حمايت از مخالفان نظام را پيشنهاد كرد.
او ديپلماسي اتمي اروپا را تمسخرآميز خواند و آن را نحوه برخورد نرم و بي قدرت معرفي كرد.
اما پيش از مذاكرات پنجشنبه دكتر روحاني در مصاحبه تلويزيوني در شبكه خبر اعلام كرد: هر كسي پيشنهادي در زمينه مسائل اقتصادي و فناوري به ايران بدهد قابل بررسي است. وي همچنين تأكيد كرد: اگر كسي بخواهد ايران را از فناوري هسته اي محروم كند از نظر ما مردود است و اين سخن غيرمنطقي و خلاف مقررات بين المللي است.
روحاني در مورد پيشنهاد فروش سوخت هسته اي به ايران گفت: دموكراتهاي آمريكا مي گويند ما حاضريم سوخت و نيروگاه به ايران بدهيم ولي بايد بدانند كشورهاي ديگري هم هستند كه در دادن سوخت و ساخت نيروگاه با ايران همكاري كنند و در هر صورت اين مسئله اي نيست كه ما رد كنيم.
اما منوچهر متكي نماينده مردم تهران موضع گيري قاطع تر و شفاف تري دارد. او كه با روزنامه اماراتي الخليج گفتگو كرده تصريح نموده است: ايران با هر پيشنهادي از جانب اروپا كه كشورمان را از حق طبيعي خود در دستيابي به فناوري هسته اي محروم كند مخالفت مي كند.
وي افزود: پيشنهاد اخير اروپا فاقد اصول حقوقي و قانوني است و تيم ايراني كه رهبري مذاكرات آينده را بر عهده خواهد داشت بايد بر حق ايران در دستيابي به فناوري هسته اي تأكيد كند.
با اين همه پيش بيني نتيجه مذاكرات وين كمي مبهم است. تحليلگران بايد تا شنبه منتظر بمانند كه اگر نتايج اين مذاكرات محرمانه اعلام نشد آن را بررسي نمايند.