درجه بندي سالن ها براي يك تفريح مفيد
۶۰ سالن سينما در 50 نقطه، پذيراي 12 ميليون تهراني در روز و 8 ميليون تهراني در شب است! اين سينماها در نقاط مختلفي از شهر متمركز شده اند. شايد ديگر مثل سابق لاله زار پاتوق تئاترها و سينماها نباشد، ولي باز هم فرقي نكرده، زيرا بر اين تعداد سينماها چندان افزوده نشده است.
حالا همين تعداد سينماها به چهار گروه از نظر بهاي بليت تقسيم مي شوند. گروه ممتاز، گروه درجه يك، گروه درجه 2 و بالاخره گروه درجه 3. در اين ميان گروهي ديگر هم هستند؛ سينماهايي كه خدمات در آن از مطلوبيت خاصي برخوردار است و اين گروه آزاد محسوب مي شوند. بر اين اساس گروه سينماهايي كه آزاد محسوب مي شوند خود بهاي بليت نمايش فيلم را معين مي كنند، اما اين رقم زياد با رقم بهاي بليت گروه ممتاز تفاوت و فاصله اي ندارد.
طبق تقسيم بندي انجمن سينماداران، بهاي بليت در سينماهاي گروه ممتاز يك هزاري سبز رنگ است. بهاي بليت در سينماهاي درجه يك 800 تومان و در سينماهاي درجه 2 بين 400 تا 500 تومان است. ديدن فيلم در سينماهاي درجه 3 هم 300 تا 400 توماني بيشتر براي بيننده هزينه در بر ندارد.
۱۸ سينما از 50 سينماي پايتخت در رده ممتاز مشغول پخش فيلم هستند. اين سينما ها برخي بين 2 تا 3 سالن دارند و بعضي هم يك سالنه هستند.
سينماهاي آفريقا، استقلال، ايران با 3 سالن، بهمن با دو سالن، پارس با دو سالن، پايتخت، جمهوري، جوان، سپيده، شهر تماشا با دو سالن، صحرا، عصرجديد با 3 سالن، فرهنگ با دو سالن، فلسطين با سه سالن، قدس، قيام، ماندانا و مركزي با سه سالن همگي سينماهاي ممتاز هستند.
۲۲ سينما نيز از سينماهاي تهران جزو درجه يك ها تقسيم بندي شده اند. سينماهاي آستارا، آسيا، اروپا، بلوار، پيروزي، پيوند، توسكا، تهران با دو سالن، جي با سه سالن، حافظ، دهكده، رنگين كمان، رودكي، سروش، سعدي، شاهد با سه سالن، فردوسي، كريستال با دو سالن، گلريز با دو سالن، ملت و ناهيد نيز در دسته درجه يك ها هستند.
در تهران، تنها هشت سينما درجه دو وجود دارد كه شامل سينماهاي آسمان آبي، المپيا، پيام انقلاب، سارا، فرخ، كارون، بيداد و نادر مي شوند. سينماهاي تابان و شيرين هم دو سينمايي هستند كه درجه سه محسوب مي شوند.
كارت بازي براي رفتن به سينما
مدتي است در كشور ما طرح هايي كه با پسوند كارت يا با پيشوند آن همراه باشد زياد به خورد جامعه و شهروندان داده مي شود.
كارت پارك ، كارت شهر ، كارت بليت مترو و حالا سينما كارت . گرچه در برخي از اين ابداع ها نكات قابل توجه و مثبتي به چشم مي خورد و شهروندان را ترغيب به استفاده از آنها مي كند، اما بقيه چطور؟ مثلا در كارت بليت هاي مترو هرچه ميزان خريد شما از طريق آن كارت بيشتر باشد از تخفيفي قابل توجه مي توان بهره برد، اما در بقيه كارت هاي موردنظر با پرداخت پولي بدون تخفيف تنها به جاي دادن اسكناس از كارت استفاده مي شود.
اين وضع نه تنها باعث ايجاد رغبت در استفاده نمي شود كه تنها دردسري براي استفاده محسوب مي شود. نگاهي به پديده كارت بازي در كشور ما نشان مي دهد كه اين پروژه تنها تقليدي از كارت هاي اعتباري كشورهاي پيشرفته بوده، آنهم در ظاهر. به عبارت ديگر مراجع مالي اعم از بانك ها و موسسات تجاري نتوانستند از اين پديده كشورهاي پيشرفته، نمونه ايراني درستي طراحي و به جامعه عرضه كنند، زيرا در مدل خارجي آن، موسسه تجاري يا بانك با كارت، اعتباري در اختيار مشتري قرار مي داد.
به عبارت ديگر مشتري بدون پرداخت پول از اعتبار بانك استفاده مي كرد و در واقع به بانك بدهكار مي شد، اما در كشور ما هيچ موسسه اي تاكنون از ميان بانك ها حاضر نشده است چنين رويه اي را تجربه كند و پيشاپيش به مردم اعتبار بدهد.
بانك پارسيان نيز تجربه اي در اين باره داشته، ولي نه عام شد و نه موفق و فراگير(!) از سوي ديگر اگر قرار باشد به ميزان خدمات، كارت هاي اعتباري مطرح شود، آنوقت ديگر يك كيف دستي لازم است تا كارت ها را حمل كرده و موقع استفاده دقتي مضاعف لازم است تا از كارت مربوطه استفاده شود ونه از كارت هاي مشابه.
اينك به نظر مي رسد بي اشتياقي و بي ميلي مردم براي رفتن به سينما را نتوان با كارت و... حل كرد. اگر سينماها بتوانند گيشه خود را به شبكه شتاب متصل كنند و بانك ها نيز بتوانند از سينماها پشتيباني كنند، شايد همان كارت هاي عابربانك را بتوان براي اين كار استفاده كرد. البته اگر در اين پروسه بانك ها و سينماها هماهنگ كنند، در صورت استفاده از كارت عابربانك درصدي تخفيف به مشتري داده شود.
به هر حال اينك بانك كشاورزي متعهد شده تا پايان سال، 300 سالن سينماي كشور را با 500 نوع كارت سينمايي به سينما كارت مجهز كند، اما اي كاش به جاي اين طرح ها، سينماداران و بانك ها به فكر همان كارت هاي اعتباري مي افتادند!