يك هفته گذشت تا بفهميم ...
مميز هنوز زنده است
ماهور نبوي نژاد
گزارش اول
عكس: محمدرضا شاهرخي نژاد
|
|
|
|
ياد
امروز، ساعت 15:30، در مسجد نور واقع در ميدان فاطمي تهران، مراسم يادبود مرتضي مميز برگزار مي شود. فردا هم حدود ساعت 10 صبح، از سوي پرديس هنرهاي زيباي دانشگاه تهران، مراسمي براي مميز در مسجد دانشگاه تهران برگزار مي شود. فرهنگستان هنر هم اعلام كرده كه تاريخ و محل مراسم بزرگداشت اين هنرمند فقيد و عضو پيوسته اش را متعاقبا اعلام خواهد كرد.
مرتضي مميز در هر اثري كه منتشر مي كرد، حرف تازه اي براي گفتن داشت و تمامي آثارش از بداعت و تازگي خاصي برخوردار هستند . نوآوري و خلاقيت اولين ويژگي ست كه مصطفي اسداللهي – رئيس هيات مديره انجمن طراحان گرافيك- براي آثار مميز برمي شمرد. او كه در صحبت هايش پيوسته بر پيشگام و پيشرو بودن پدر گرافيك نوين ايران تاكيد مي كند، درباره ساير ويژگي هاي كار او مي گويد: مميز گرافيك با اصول و مباني صحيح و علمي را پايه گذاري كرد. سادگي خاص، محتواگرايي به معناي درست و كامل و استفاده صحيح از عناصر تصويري از ويژگي هاي ممتاز آثار هميشه ماندگار مميز است .
اسداللهي كه خودش از شاگردان مميز بوده، بي وقفه از كارهاي استاد مي گويد؛ اينكه تحول در طراحي نشانه و نزديك شدن نشانه ها به دنياي واقعي از آثار مميز شروع شده و به فرم و شيوه امروزي رسيده. به اعتقاد او يكي از نمونه هاي بارز استفاده هنرمندانه و خلاق از تصويرسازي در آثار گرافيك، دوراني ست كه پير گرافيك، مسئوليت هنري كتاب هفته را بر عهده داشت و آثار ماندگاري در سال هاي اول انتشار كتاب هفته برجاي گذاشت.
اسداللهي در صحبت هايش مي خواهد گوشه اي از همه فعاليت هاي مميز را بگويد و گريز مي زند به طراحي پوستر: استاد مميز در طراحي پوستر آغازگر راه و فضاي تازه اي بود. استفاده صحيح از خوشنويسي و خط فارسي نمونه اي از ابداعات مميز در اين حوزه است .
همچنان كه مصطفي اسداللهي – استاد گرافيك دانشگاه تهران – هزاران تلاش و فعاليت مرتضي مميز را وصف مي كند، چيزهاي ديگري هم براي مرور وجود دارد؛ مرتضي مميز تنها گرافيست نبود، مولف هم بود و علاوه بر هزاران طرح، از او بيش از 150 مقاله و نقد هنري، 14 جلد كتاب در زمينه گرافيك و 25 مقاله درباره هنرمندان بر جاي مانده است.
او كه متولد 1315 در تهران بود و در سال 1342 در رشته نقاشي از دانشكده هنرهاي زيبا فارغ التحصيل شد، بيش از نيم قرن در حوزه گرافيك فعاليت كرد و به قول خودش، نه پدر گرافيك ايران و نه پدر گرافيك نوين در ايران، بلكه يك تلاشگر بود.در طول اين سال ها علاوه بر نمايشگاه هاي انفرادي، در چندين نمايشگاه مهم چون گالري آرت نيويورك در سال 1965، بي ينال پوستر ورشو در لهستان و نمايشگاه آسيايي تصويرگران كتاب كودك در سال 1370 در تهران شركت كرد.بي ينال گرافيك نيز در سال 1368 به همت مرتضي مميز بنيانگذاري شد كه اسداللهي درباره اين دو سالانه و نقش مميز مي گويد: استاد مميز با اين حركت، گرافيك و هنر ايران را به خارج از مرزهاي كشور معرفي كرد و موفقيت اين بي ينال مديون چهره بين المللي مميز و همت و تلاش وي است. مميز كه عضو مجمع جهاني طراحان گرافيك بود از امتيازاتش در اين مجمع استفاده كرد تا دوسالانه گرافيك در سطح بالايي برگزار شود. او حتي بسياري از برنامه هاي بي ينال سال آينده را قبل از مرگش هدايت كرد .
انجمن گرافيك ايران نيز در سال 1376 به همت مرتضي مميز پايه گذاري شد و به گفته اسدالهي اين انجمن در طول 8 سال فعاليت خود توانست به يكي از قدرتمند ترين و محكم ترين انجمن هاي صنفي تبديل شود و از سال 1376 كه به رياست مرتضي مميز و با 50نفر عضو كار خود را آغاز كرد تا به حال كه بيش از 500نفر عضو دارد، به فعاليتش ادامه مي دهد.
از ديگر جاهايي كه مرتضي مميز، پيشقدم و پيش رو بود، رشته گرافيك است. مرتضي مميز در سال 1348 باني اين رشته در دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران شد و تا چند ماه پيش از آنكه مريض شود و هفته پيش كه سفر كند، در اين رشته تدريس مي كرد.
اسدالهي كه خودش شاگرد مميز بود، درباره معلمي استادش مي گويد: مميز براي شاگردانش علاوه بر درس، از لحاظ رفتار و كردار هم معلم بزرگي بود؛ شاگردانش را در زندگي كمك و همراهي مي كرد. عنوان پدر گرافيك نوين در ايران براي او هم جنبه معنوي و هم علمي دارد. مرتضي مميز يك دوست خوب، همكاري صميمي و معلمي به تمام معنا بود .
|