كتابخانه ملي
WWW.NLI.IR
قسمت آخر-
خدمات كتابخانه ملي ايران-
كتابخانه ها
كتابخانه ملي مطابق اساسنامه خود جهت ارائه خدمات فني، برنامه ريزي و سازماندهي كتابخانه هاي كشور , امور زير را به عهده گرفته است :
۱ - تهيه و انتشار منابع و ابزار كتابداري از قبيل: كتابشناسي ملي ايران ؛ گسترش رده بندي ها ؛ تهيه مستند اسامي مؤلفان و مشاهير ؛ سازمانها ؛ ناشران ؛ سرعنوانهاي موضوعي ؛ تهيه استانداردهاي كتابخانه اي ؛ تدوين قواعد فهرست نويسي ؛ تهيه اصطلاحنامه هاي فارسي ؛ و ۰۰۰
۲ - تهيه فهرست برگه منابع منتشره و فروش آنها به متقاضيان.
۳ - برگزاري دوره هاي آموزش كتابداري به صورت عام و تخصصي.
۴ - ارتباط با انواع گوناگون كتابخانه ها در سراسر ايران و خارج از كشور جهت مبادله و اهداي كتاب و منابع ديگر.
ناشران
۱ - فهرست نويسي كليه آثار منتشره در ايران پيش از انتشار (فيپا).
۲ - ارائه شماره ثبت به مواد غيركتابي.
اطلاع رساني همگاني
تعدد ساختمانهاي كتابخانه ملي و انواع گوناگون مواد موجود در اين كتابخانه موجبات تفاوت در ارائه خدمات را فراهم ساخته ، پاسخگويي به مراجعان در كليه ساختمانها در ساعات اداري انجام مي شود و صرفا ساختمان سي تير از اين قاعده مستثني است .
۱- كتابهاي فارسي ـ عربي در دو ساختمان سي تير و بهارستان قابل دسترسي هستند.
الف- ساختمان سي تير شامل منابع زير است :
كتابهاي چاپي فارسي و عربي ۳۸۶۰۰۰ جلد
كتابهاي چاپ سنگي ۹۰۰۰ جلد
كتابهاي چاپي نفيس ۵۰۰۰ جلد
نشريات فارسي ـ عربي ۵۴۸۰ عنوان در ۵۸۰۰۰ جلد
و خدمات اطلاع رساني را در رابطه با منابع فوق ارائه مي كند. در اين ساختمان همچنين امكانات بازيابي اطلاعات از پايگاههاي مختلف اطلاع رساني و شبكه اينترنت فراهم است . اين مركز تمام روزهاي هفته از ساعت ۸ الي ۲۰ به صورت يكسره فعال و آماده ارائه خدمت است .
ب - ساختمان بهارستان تا ارديبهشت ۱۳۸۰ شامل منابع زير بوده است :
كتابهاي چاپي فارسي ـ عربي ۹۴۵۰۰ جلد
كتابهاي لاتين ۴۸۰۰ جلد
كتابهاي چاپ سنگي و سربي ۱۲۴۸ جلد
نشريات ادواري صحافي شده ۱۹۴۱۲ جلد
اين مركز به صورت يك كتابخانه عمومي فعاليت مي كند و ماهانه پاسخگوي حدود ۲۵۰۰ مراجعه كننده است . مركز فوق در زمينه اطلاع رساني مواد غيركتابي نيز فعال است .
۲ ـ مجموعه ايران شناسي ـ اسلام شناسي كه در ساختمان نياوران مستقر است و منابع تحقيقاتي به زبانهاي انگليسي ، فرانسه ، آلماني ، روسي ، ايتاليايي ، تركي و... را شامل مي شود.
۳ ـ مجموعه كتابها و اسناد خطي در ساختمان نياوران قرار دارند و از غالب منابع اين بخش فهرستهايي تهيه شده كه به صورت چاپي و بانك اطلاعات رايانه اي قابل دسترس هستند. براي مراجعان اين بخش امكان بهره برداري از ميكروفيلم منابع و يا در صورت ضرورت اصل نسخه خطي فراهم است .
۴ ـ مجموعه منابع كتابداري و اطلاع رساني كتابخانه ملي در دو كتابخانه تخصصي گردآوري شده است :
الف ـ كانون كتابشناسي كه در ساختمان نياوران فعال است ، به كليه كتابداران و اطلاع رساني و دانشجويان رشته كتابداري و اطلاع رسانان ارائه خدمات مي نمايد. منابع اين مركز شامل كتابهاي فارسي و لاتين و نشريات ادواري و پايان نامه هاي مرتبط با موضوع است .
ب ـ كتابخانه تخصصي مركز آموزش عالي كتابداري جهت مدرسان ، دانشجويان ، كاركنان و شركت كنندگان در دوره هاي آموزشي قابل استفاده است . اين كتابخانه در ساختمان بهار قرار دارد.
۵ ـ مواد غيركتابي نيز بر اساس نوع كاربرد در ساختمانهاي مختلف كتابخانه پراكنده هستند كه از آن ميان ساختمان بهارستان خدماتي را ارائه مي دهد .
۶ ـ كتابخانه ملي همچنين از طريق تهيه پايگاههاي اطلاعاتي به ارائه خدمات مي پردازد. كتابداران نيز مي توانند با مراجعه به ساختمان نياوران از منابع و ابزارهاي تخصصي مجموعه سازي و سازماندهي بهره ببرند.
امانت بين كتابخانه اي
كتابخانه ملي با بسياري از كتابخانه هاي ملي جهان و ساير كتابخانه هاي تخصصي ارتباط دارد و مي تواند منابع مورد نياز محققان را از آنها در خواست كرده و در اختيار آنان قرار دهد.
از ساير كتابخانه ها نيز در خواستهايي به كتابخانه مي رسد كه فعلا تصوير منابع خواسته شده ارسال مي شود.
مبادله و اهداء
كتابخانه ملي بر اساس ضوابط و مقررات تدوين شده مجاز است انواع منابع اطلاعاتي مازاد خود را با ديگر كتابخانه ها و مؤسسات داخلي و خارجي مبادله و يا اهداء نمايد . همچنين در جهت تحقق اهداف خود از اهداء و مبادله با همه كتابخانه هاي داخلي و خارجي استقبال مي كند . اهم وظايف اين واحد به شرح زير است :
- طراحي , برنامه ريزي و سياست گذاري لازم براي بر قراري ارتباط با كتابخانه ها و نهادهاي داخلي و خارجي و مديريت اطلاعات مربوط به اين ارتباطات .
- برقراري ارتباط با كتابخانه ها و مؤسسات داخلي و خارجي به ويژه با كتابخانه هاي ملي ديگر كشورها .
- ارسال منابع موجود به كتابخانه ها و دريافت از آنان .
تهيه ميكروفرم
فرسودگي و تخريبي كه هنگام مطالعه و تورق كتاب هاي خطي و قديمي ، نشريات و ساير منابع اطلاعاتي پيش مي آيد، فرسايش تدريجي اين منابع را تشديد مي كند. براي جلوگيري از اين فرسايش و استفاده بهينه از منابع ، واحد ميكروگرافيك از سال ۱۳۷۰ فعاليت هاي خود را متشكل تر و سازمان يافته تر ادامه مي دهد. فعاليت هاي واحد ميكروگرافيك به شرح زير است :
۱. فيلمبرداري از نسخه هاي خطي و قديمي ، چاپ سنگي ، نشريات فارسي و عربي .
۲. ظهور، بازبيني ، مونتاژ و برچسب زدن فيلم هاي فوق .
۳. مبادله ميكروفيلم با كتابخانه هاي داخلي و خارجي .
۴. كپي و چاپ ميكروفيلم و ميكروفيش براي مراجعان .
تاكنون (بهمن ۱۳۷۹) در حدود -/۳۷۰۰ نسخه خطي عربي ، -/۱۰۰۰ نسخه خطي فارسي ، ۱۰۰۰ نسخه چاپ سنگي و نشريه قديمي در -/۱۵۰۰۰ حلقه ، ميكروفيلم شده است . ۵۶۱۵ حلقه ميكروفيلم نيز در كتابخانه بهارستان تهيه شده است.
مستند سازي
كتابخانه ملي در جهت انجام فهرست نويسي و نمايه سازي بهينه در سطح كشور مستند هاي زير را تهيه كرده است :
۱ - سر عنوانهاي موضوعي فارسي . ۲ - مستند مشاهير و مولفان . ۳ - مستند ناشران و تنالگانها .۴ - اصطلاحنامه فرهنگي فارسي ( اصفا ) .۵ - اصطلاحنامه پزشكي .
به جز مستند ناشران و تنالگانها بقيه مستندها منتشر شده اند .
|