• اينس روايتي از دلدادگي
رمان اينس آخرين اثر كارلوس فوئنتس داستاني است كه از تركيب سه داستان و سه هنر با دو زاويه ديد سوم شخص و دوم شخص روايت مي شود.
استاد آتلان فره را رهبر اركستر كه اجراهاي خود را ضبط نمي كند در اولين اجراي عذاب فاوست اثر هكتور برليوز با خواننده سوپرانويي كه نقش مارگريت را مي خواند برخورد مي كند و عاشق او مي شود و اين عشق كه به وصال نمي رسد مانند آتش زير خاكستر ادامه مي يابد تا نه سال بعد در مكزيكوسيتي شعله بكشد و پس از آن بيست سال بعد باز در لندن آن دو به هم مي رسند. تصاوير لابه لاي اين داستان تركيبي از اپراي برليوز، لابوهم اثر پوچيني و تراواياتاست. اپرايي كه فوئنتس به آن علاقه زيادي دارد و ماريا كالاس خواننده يوناني آن را به شيوه اي سحرانگيز و پر تحرير خوانده است. داستان برخورد و به هم آمدن نخستين زن و مرد اسطوره اي و قوام زندگي قبيله اي و نخستين قتل است. البته مناظر تكراري فوئنتس و شيفتگي اش به ادبيات و تاريخ انقلاب مكزيك، شخصيت هاي واقعي زيادي را به درون اين داستان مي كشاند و گريز ناگزير فوئنتس به مكزيك هرچند گذرا است، اما حلاوت نثر او را دوچندان مي كند. تكرار و توازي حوادث پي در پي چنان است كه خواننده گاه سير وقايع را درهم مي كند. و مهره اتصال همه اين حوادث گوي يا مهر بلورين است كه رمزي در خود دارد. مهري كه در پايان، پرده از راز برمي افكند و تصاوير زيباي موسيقي را با كلام و شعر مي آميزد و روايت دلنشيني با خاطره خوش برجا مي گذارد. رمان اينس را انتشارات مرواريد با ترجمه اسدالله امرايي منتشر مي كند.
|
|
• آهستگي كوندرا
دريا نيامي، متن كامل رمان «آهستگي» ميلان كوندرا را ترجمه كرده است. اما اين رمان به دليل پاره اي از مسايل اخلاقي در ايران قابل چاپ نيست و گويا مترجم نيز قصد ندارد، اين اثر را بدون سانسور چاپ كند. كوندرا يكي از رمان نويسان مطرح جهان است كه در ميان خوانندگان ايراني طرفداران پروپاقرصي دارد.
•قاتل روباه است
قاتل روباه است نوشته الري كوئين با ترجمه خجسته كيهان آماده چاپ است. اين كتاب داستاني بسيار جذاب دارد و تا پايان كتاب مشخص نمي شود، قاتل كيست و وقتي مشخص مي شود قاتل چه كسي است و انگيزه قاتل چه بوده اتفاق تازه اي مي افتد. الري كوئين كه از بهترين پليسي نويسان جهان است، در سراسر جهان خوانندگان فراواني دارد. داستان هاي پليسي از اين دست مي تواند به داستان نويسي ايران كمك به سزايي كند. داستان هاي پليسي شيوه و شگردهاي متنوعي را به نويسندگان و خوانندگان پيشنهاد مي دهد. اما متاسفانه به اين ژانر مهم كمتر پرداخته شده است. البته مجموعه «كتاب هاي سياه» قدم موثر و مفيدي در اين زمينه بود.
• بيست نويسنده منتخب «گرانتا»
نشريه گرانتا همچون سال هاي ۱۹۸۳ و ۱۹۹۳ نمايه اي از بيست نويسنده مهم زير چهل سال در بريتانيا را برگزيده و معرفي مي كند. اين نشريه هر ده سال يك بار دست به اين كار مي زند. نيمي از نويسندگان برگزيده سال ۲۰۰۳ «گرانتا» زن هستند و بسياري هم مهاجر. سردبير گرانتا كه به هيلاري منتل نويسنده و منتقد گاردين، آبزرور و بوك سلر كه عضو يك گروه پنج نفري داوري بوده اند در سرمقاله اين شماره مي نويسد كه چگونه از تابستان گذشته كار ۱۳۹ نويسنده را خوانده اند و در ميان اين تعداد بيست نفر پدر يا مادر غيراروپايي دارند. شماره ۸۱ گرانتا اختصاص به داستان ها و اسامي افراد برگزيده سال ۲۰۰۳ دارد. اين مجله ادبي اعتبار و خوانندگان فراواني دارد.
• شاعر افغان مجروح شد
دكتر سميع حامد شاعر جوان افغانستان از سوي مردي ناشناس مورد حمله قرار گرفت و مجروح شد. به گفته شاهدان عيني ۱۳ زخم بر بدن اين شاعر وارد شده است كه هيچ يك از زخم ها عميق و نگران كننده نيست. دكتر سميع حامد شاعر ۳۶ ساله افغانستان تاكنون ۲۱ اثر در زمينه شعر، ترجمه شعر و پژوهش ادبي خلق كرده است.
• اندوه شهرزاد
از شهريار مندني پور مجموعه مقالاتي در باب آموزش قصه نويسي با عنوان «اندوه شهرزاد» در دست چاپ است. اين كتاب را نشر ققنوس منتشر مي كند. اغلب اين مقالات در نشريات ادبي در سال هاي گذشته به چاپ رسيده است. از مندني پور تاكنون مجموعه قصه هاي «سايه هاي غار»، «هشتمين روز زمين»، «شرق بنفشه»، «موميا و عسل» و رمان «دل دلدادگي» منتشر شده است. در سال هاي اخير از اين نويسنده پركار شيرازي كتابي به چاپ نرسيده است و فعاليت او بيشتر معطوف به آموزش قصه نويسي و انتشار نشريه عصر پنج شنبه شده است.
• سيري در جهان كافكا
از سياوش جمادي كتاب «سيري در جهان كافكا» منتشر مي شود. «صبر ايوب» عنوان ديگر كتاب جمادي در تفسير و تحليل آثار كافكا است. ترجمه آثار فيلسوفي چون هگل از ديگر فعاليت هاي سياوش جمادي است. اين كتاب را نشر ققنوس همزمان با نمايشگاه بين المللي كتاب منتشر مي كند. اين انتشارات همچنين مجموعه قصه «من مجردم خانم» نوشته مرتضي كربلايي، «از دفتر خاطرات يك كاكتوس»، گزيده اشعار تورج رهنما و «ريخت شناسي قصه هاي قرآن» نوشته محمد حسيني را در دست انتشار دارد.