رئيس جمهور در مراسم گشايش نمايشگاه كتاب و مطبوعات:
رسالت مطبوعات، نقد است و قدرتها نقد را برنمي تابند
ناشران برگزيده سال ۸۱ معرفي شدند
|
|
گروه علمي فرهنگي: شانزدهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران روز شنبه با حضور سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري گشايش يافت.
در اين نمايشگاه كه با شعار «كتاب، كودك و خانواده» در محل نمايشگاه بين المللي تهران برپا شده است، ناشراني از ۳۵ كشور جهان آثار خود را به نمايش گذاشته اند.
به گزارش ايرنا، رئيس جمهوري در مراسم گشايش نمايشگاه كتاب، رسالت مطبوعات را نقد و محدودكردن قدرت دانست و گفت: قدرت ها به سادگي نقد را برنمي تابند و به همين دليل مطبوعات مورد فشار قرار مي گيرند.
وي افزود: در فضاي آزاد، وجود مطبوعات معنا پيدا مي كند و وجود مطبوعات سبب پرنشاط شدن فضاي آزادي مي شود. هر چند مطبوعات هميشه و همه جا با مشكلات و چالش هايي روبرو بوده اند.
وي تصريح كرد: در كشور ما كه مرحله تازه اي از حيات سياسي و اجتماعي خود را آغاز كرده است، ما مي خواهيم در عين حفظ استقلال و رهايي از سلطه بيگانگان، در مسير مردم سالاري و پيشرفت و آزادي گام برداريم لذا خطرات بزرگي ما را تهديد مي كند.
«چه بسا از طريق مطبوعات نيز بسياري از مصالح و منافع ملي تهديد شود و اين مشكل تناقض نما در كشور ماست كه از يك سو پايبندي به استقلال، فرهنگ ملي و مصالح و منافع ملي و نگراني از تهديد و به خطرافتادن اينها (مطرح است) و از سوي ديگر لزوم تأمين آزادي براي مطبوعات در چارچوب هاي مشخص».
رئيس جمهوري با بيان اين مطلب كه «آزادي با قانون كه محدود كننده است، معنا مي يابد» اظهار داشت: سخن بر سر اين است كه محدوديت چگونه و تا كجا؟ ضابطه ها چيست؟
آقاي خاتمي پرسيد، آيا مي توان با ضوابط كشدار، دوپهلو و مبهم حدود آزادي را مشخص كرد؟ آيا اين (ضوابط يادشده)، زمينه را براي محدودشدن آزاديهاي محدود فراهم نمي آورد؟
«چه كساني در قواي اجرايي و قضايي اين ضوابط را اجرا مي كنند؟ آيا مي توان اين ضوابط را به دست افراد ناآگاه، تازه كار و كم تجربه نهاد؟»
رئيس شورايعالي انقلاب فرهنگي گفت: بايد ضوابط روشن و بدون ابهام باشد و با سعه صدر تدوين شود و مجريان نيز بايد انسانهاي منصفي باشند.
خاتمي، لزوم كار كارشناسي در عرصه فرهنگ و هنر را بسيار حائز اهميت خواند و گفت: چگونه نسبت به يك ملك (بنا و ساختمان) بايد كار كارشناسي انجام شود ولي در عرصه هنر و فرهنگ نيازي به كار كارشناسان خبره نباشد.
رئيس قوه مجريه، به تأكيدات قانون اساسي جمهوري اسلامي در مورد رسيدگي به اتهامات مطبوعاتي و سياسي اشاره كرد و گفت: هرگونه رسيدگي به امور فكري و سياسي كه امور ظريفي است، بايد در دادگاه صالحه و با حضور هيأت منصفه به عنوان نماينده وجدان عمومي صورت گيرد تا هم مصالح و منافع تأمين شود و هم آزاديهاي مشروع لطمه نبيند.
احمد مسجدجامعي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در اين مراسم، برگزاري نمايشگاه كتاب را شيرين ترين و مهم ترين حادثه فرهنگي كشور توصيف كرد و اظهار داشت: نمايشگاه كتاب محلي براي نمايش تحمل و مداراي جامعه و شكل گيري گفت وگوي آزاد ميان نخبگان با گروههاي فرهنگي است. وي در بخش ديگري از سخنانش، بهره گيري از توان و ظرفيت هاي حوزه فرهنگي ايران را يكي از اصلي ترين وظايف مسئولان برشمرد و اظهار داشت بررسي ها نشان مي دهد كه ايران ظرفيت جهاني شدن را دارد و ما امروز نيازمند گفتگوي فرهنگ ها هستيم.
همچنين علي اصغر رمضانپور معاون امور فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و رئيس شانزدهمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران در اين مراسم گفت: بيش از ۱۷۰ هزار عنوان كتاب در نمايشگاه شانزدهم عرضه مي شود كه ۵۰ هزار عنوان آن، كتاب هاي خارجي است.
وي گفت: در نمايشگاه امسال ۱۹۰۰ ناشر ايراني و ۱۱۰۰ ناشر از ۳۵ كشور جهان حضور دارند.
|