تسهيلات جديد براي نوسازي صنايع
بانك ها اجازه دارند تسهيلات مالي مورد نياز براي شركت پيمانكاران ، مشاوران و واحدهاي صنعتي در مناقصه هاي طرح هاي عمراني و صنعتي داخل يا خارج كشور را فراهم كنند
به منظور تشويق شركت هاي صنعتي به اصلاح ساختار مالي، معادل افزايش سرمايه پرداخت شده بعد از تاريخ تصويب اين قانون، طي ۵ سال از درآمد مشمول ماليات آنها كسر خواهد شد
|
|
بيش از پنجاه تن از نمايندگان خواستار بررسي خارج از نوبت لايحه تنظيم بخشي از مقررات تسهيل نوسازي صنايع كشور شدند.
به گزارش خبرنگار پارلماني ما با اين درخواست، هيأت رئيسه مجلس لايحه مزبور را در دستور كار مجلس قرار داد هرچند كه بعيد است اين دستور تا پايان ارديبهشت ماه نوبت بررسي پيدا كند.
لازم به ذكر است در حال حاضر اكثر طرح ها و لوايحي كه در دستور كار مجلس قرار دارند با استفاده از ماده ۱۰۲ آيين نامه و با تقاضاي بيش از ۵۰ نفر نماينده در نوبت بررسي قرار گرفته اند كه همين تقاضاها موجب تراكم دستور كار جلسات مجلس شده اند.
لايحه نوسازي صنايع داراي ۲۴ ماده، يك تبصره و ۱۱ بند است. اين لايحه در بررسي هاي انجام شده در كميسيون هاي صنايع و معادن اصلاح و برخي مواد به آن اضافه شده است.
در ماده ۳ اين لايحه، كليه معافيت هاي حقوق ورودي (حقوق گمركي و سود بازرگاني) كالاهاي وارداتي به كشور لغو شده است. به استثناي موارد مندرج در لايحه قانوني راجع به معافيت ماشين آلات توليدي كه توسط واحدهاي توليدي- صنعتي و معدني مجاز وارد مي شود (مصوب ۲۴/۲/۵۹ شوراي انقلاب) لايحه قانوني معافيت حقوق گمركي و سود بازرگاني ماشين آلات و ادوات كشاورزي و لوازم يدكي مصوب سال ۵۸ شوراي انقلاب و اختيارات ناشي از ماده ۳۹ قانون امور گمركي مصوب سال ۵۰ است.
در اين لايحه پيش بيني شده است كه به منظور فراهم شدن شرايط رقابتي، افزايش توان و كارآيي پيمانكاران داخلي، افزايش اشتغال و سهم ساخت داخل طرح هاي صنعتي و عمراني كشور اقدام هاي زير به عمل آيد:
بانك ها اجازه دارند تسهيلات مالي مورد نياز براي شركت پيمانكاران ، مشاوران و واحدهاي صنعتي در مناقصه هاي طرح هاي عمراني و صنعتي داخل يا خارج كشور را فراهم نمايند.
اين تسهيلات به منظور تأمين مالي ضمانت نامه هاي ريالي و ارزي مورد نياز براي شركت در مناقصه و حسن انجام تعهدات، پيش پرداخت و كسور وجه الضمان و هزينه هاي دوران ساخت، نصب و تحويل موضوع قرارداد در نظر گرفته مي شود و در ازاي اسناد و مدارك معتبر موضوع قانون عدم الزام وثيقه مصوب
۲۷/۳/۱۳۸۰ و يا اعتبارات اسنادي ريالي و يا ارزي داراي اعتبار تا دوران بازپرداخت كارفرماهاي دولتي يا خصوصي، حداكثر ظرف مدت پانزده روز پس از درخواست و تكميل مدارك ذكر شده تأمين شود.
براساس ماده چهار اين لايحه به منظور تشويق شركت هاي صنعتي به اصلاح ساختار مالي، معادل افزايش سرمايه پرداخت شده بعد از تاريخ تصويب اين قانون، طي ۵ سال از درآمد مشمول ماليات آنها كسر خواهد شد.
شركت هايي كه نسبت سرمايه به بدهي آنها كمتر از ۳۰ درصد باشد و همچنين شركت هايي كه پس از افزايش سرمايه نسبت به كاهش آن اقدام كنند از اين مشوق برخوردار نخواهند بود.
در ماده ۵، شركت ها و واحدهاي صنعتي و معدني مكلف شده اند تا دو درصد سود خالص خود را براساس آيين نامه اي كه به تصويب هيأت وزيران مي رسد صرف امور پژوهشي و تحقيقات زيست محيطي كنند.
ماده ۶ لايحه كه در آن قانون ماليات هاي مستقيم سال ۶۶ اصلاح شده كارخانه هاي واقع در شعاع ۱۲۰ كيلومتري تهران و حوزه استحفاظي شهرهاي بزرگ كه تأسيسات خود را كلاً به شهرك هاي صنعتي مصوب انتقال دهند از نصف مدت معافيت مالياتي برخوردار مي شوند.
همچنين در اين لايحه به دولت اجازه داده شده است تا ۵۰ درصد قيمت روز حامل هاي انرژي را به واحدهاي صنعتي صرفه جويي كننده پرداخت كند. همچنين دولت مي تواند در مواردي كه مصرف انرژي بيش از معيارهاي تعيين شده باشد تا ۵۰ درصد قيمت مازاد مصرف انرژي را دريافت كند.
ماده ۹ لايحه درخصوص پيش بيني تعديل نيروي انساني واحدهاي صنعتي است كه براساس آن:
به منظور ارتقاي بهره وري، ساختار نيروي انساني مورد نياز شركت هاي صنعتي با مشاركت تشكل كارگري و مديريت آن شركت مشخص مي شود. در صورت توافق طرفين در زمينه نيروي انساني مورد نياز و مازاد، نيروي مازاد با دريافت دو ماه آخرين مزد و مزايا بابت هر سال سابقه كار در واحد مطابق ضوابط بند «الف» ماده ۷ قانون بيمه بيكاري مصوب ۲۶/۶/۱۳۶۹ تحت پوشش بيمه بيكاري قرار مي گيرد. در صورت عدم حصول توافق تشكل كارگري واحد و كارفرما، موضوع با نظرات طرفين به كميته اي متشكل از نمايندگان دولت (وزارتخانه هاي صنايع و معادن، كار و امور اجتماعي، سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور و سازمان تأمين اجتماعي و نمايندگان تشكل هاي عالي كارفرمايي و كارگري) احاله و حسب نظر كميته مذكور، كارگران مازاد با پرداخت حق سنوات مقرر در قانون كار بازخريد و مطابق ضوابط بند «الف» ماده ۷ قانون بيمه بيكاري مصوب ۲۶/۶/۱۳۶۹ تحت پوشش بيمه كاري قرار مي گيرند.
سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور موظف است هر ساله كمبود اعتبارات مورد نياز صندوق بيمه بيكاري براي پوشش اصلاح ساختار نيروي انساني واحدهاي صنعتي را در يك رديف مشخص و جداگانه در قالب بودجه سالانه كل كشور در اختيار سازمان تأمين اجتماعي قرار دهد.
همچنين كارفرمايان واحدهاي صنعتي و توليدي داراي پروانه بهره برداري مجازند تا پايان برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران به ازاي هر نفر اشتغال جديد، يك نفر از كاركنان با سابقه پرداخت حق بيمه بيش از بيست و پنج سال را با پرداخت پنجاه درصد مابه التفاوت كسورات و مستمري متعلقه سنوات باقي مانده تا زمان بازنشستگي قانوني، پيش از موعد بازنشسته نمايند. پنجاه درصد ديگر مابه التفاوت كسورات و مستمري متعلقه توسط دولت در بودجه هاي سالانه كل كشور پيش بيني و پرداخت مي شود.
همچنين كارفرمايان واحدهاي صنعتي مي توانند سالانه تا سقف ۱۰ درصد نيروي انساني شاغل را با پرداخت دو ماه آخرين مزد و مزايا بابت هر سال سابقه كار در واحد با نيروي انساني جديد جايگزين كنند.
براساس ماده ديگري از اين لايحه كارفرماياني كه بدهي معوقه تا پايان سال ۸۰ خود را ظرف شش ماه به سازمان تأمين اجتماعي پرداخت كنند از جريمه هاي تأخير پرداخت معاف مي شوند.
در ماده ۱۴ لايحه دستگاه هاي اجراي موظف به اصلاح ساختار شركت هاي صنعتي شده و در مواردي كه اصلاح ساختار امكان پذير نباشد بايد نسبت به انحلال آنها برنامه ريزي و اقدام كنند.
در ماده ۱۷، ورود ماشين آلات، تجهيزات توليدي، قطعات يدكي و مواد اوليه و واسطه اي واحدهاي صنعتي و معدني و ابزارآلات صنعتي به صورت بدون انتقال ارز و بدون الزام به گشايش اعتبار، مجاز شناخته شده است.
در اين لايحه شوراي پول و اعتبار موظف شده است نرخ سود تسهيلات بانكي فعاليت هاي توليدي را كه داراي پوشش بيمه باشند متناسب با كاهش ميزان ريسك آنها كاهش دهد.
همچنين گمرك جمهوري اسلامي ايران موظف شده صرفاً با اخذ ضمانت نامه بانكي و يا بيمه نامه و يا ساير اوراق بهادار به ميزان دو برابر حقوق و عوارض گمركي نسبت به ترخيص كالاهاي وارداتي(مواد اوليه صنعتي) اقدام كند.
اين لايحه پس از تصويب در جلسه علني مجلس و تأييد شوراي نگهبان اجرايي خواهد شد.
|