محبوبه باغچه سرايي- كارشناس تغذيه
به طور كلي بدن انسان انرژي مورد نياز خود را از سه منبع تهيه مي كند.
۱) هيدرات هاي كربن
۲) پروتئين
۳)چربي
هيدرات كربن عمده ترين منبع تأمين انرژي بدن است، به گونه اي كه ۵۰-۶۰ درصد انرژي روزانه هر فرد بايستي از اين منبع تأمين شود. هيدرات كربن در تمامي گروه هاي غذايي غير از گروه گوشت وجود دارد.
هيدرات هاي كربن دو دسته اند:
۱)هيدرات كربن ساده: به عبارت ساده تر قندها كه شامل قندطبيعي موجود در مواد غذايي و شيرين كننده هاي افزودني (قند، شكر،...) است.
۲) هيدرات هاي كربن پيچيده: شامل نشاسته و فيبر.
تمامي غذاهاي آماده شده از گروه اول هرم غذايي حاوي هيدرات هاي كربن پيچيده هستند. در مورد ساير منابع تأمين انرژي بدن با معرفي ساير گروههاي غذايي توضيح بيشتري داده خواهد شد.
از آنجا كه سهم عمده تأمين انرژي بدن بر عهده كربوهيدرات ها است
(۵۰-۶۰ درصد) اهميت اين گروه از مواد غذايي بيشتر مشخص مي شود. همان طوري كه قبلا ً گفته شد ميزان مصرف اين گروه روزانه ۶الي۱۱ واحد است. اين بدان معني است كه هر فرد در هر موقعيتي بايد حداقل روزانه معادل ۶ واحد از گروه ياد شده را مصرف نمايد. امروزه اكثر مردم تصور مي كنند كه گرفتن رژيم غذايي به معناي حذف نان، برنج و به طور كلي مواد غذايي اين گروه است . در حالي كه مطالعات نشان داده افرادي كه اقدام به حذف مواد گروه اول كرده اند درست مانند افرادي كه دربي غذايي به سر مي برند دچار كاهش وزن شديد شده اند اما متعاقب آن دچار عوارضي از قبيل از دست دادن آب بدن، خستگي، فقدان انرژي، عدم تحمل ديگران و بسياري عوارض ديگر شده اند.
پس لازم است بدانيم يك رژيم صحيح يعني رژيمي كه در آن روزانه تمامي مواد غذايي از همه گروهها در حد نياز بدن و البته به صورت كنترل شده مصرف شوند كه اين همان رعايت تنوع و تعادل درمصرف غذا مي باشد.
نكته مهم در مصرف اين گروه استفاده از غذاهاي تهيه شده با غلا ت كامل است. غلا ت كامل يعني غلا تي كه سبوس دانه آنها جدا نشده و آرد دانه اين غلا ت سبوس دار باشد. با توجه به مطلب بالا مصرف نان هايي كه داراي سبوس هستند مثل نان سنگك و بربري به همه افراد توصيه مي شود. زيرا سبوس اين فرآورده ها هم باعث جلوگيري از ناراحتي هاي گوارشي مي شود و هم براي افرادي كه رژيم كاهش وزن دارند بسيار مفيد است. اما متأسفانه امروزه با افزايش روزافزون غذاهاي آماده و مصرف غذا در خارج از منزل، استفاده از نان هاي حجيم (باگت، فرانسوي، همبرگرو...) رشد زيادي داشته است. بروز مشكلا ت گوارشي نظير سوءهاضمه، نفخ و يبوست همگي از عوارض مصرف نان هاي سفيد تهيه از آرد فاقد سبوس است.
گفتني است مواد غذايي كه در سطح اول هرم قرار مي گيرند (نان، برنج، ماكاروني، رشته،غلا ت آماده خوردن يا برشتوك) علا وه بر تأمين انرژي مورد نياز بدن حاوي هيدرات هاي كربن پيچيده فيبر، ويتامين هاي ۲B۱،B، آهن ، پروتئين و منيزيم مي باشند.
جدول هرم غذايي، شامل گروههاي اصلي