در ادامه مباحث دوهفته گذشته پيرامون تشريح هرم غذايي،در اين شماره به بررسي گروه سبزيها در سطح دوم هرم مي پردازيم:
گروه سبزيها
اين گروه شامل دو نوع از سبزيها مي باشد.
۱) سبزيهايي مثل گوجه فرنگي، كاهو، خيار، اسفناج، انواع فلفل و...
۲) سبزيهاي نشاسته اي مثل: باقلا سبز، نخود سبز، ذرت (بلا ل)، كدوحلوايي و...
گروه دوم اگرچه در هرم غذايي جزو گروه سبزيها طبقه بندي مي شوند ولي از نظر ميزان كالري در گروه نشاسته قرار مي گيرند و به همين دليل نيز به آنها سبزي هاي نشاسته اي گفته مي شود.
هر واحد از گروه سبزي ها شامل:
يك دوم ليوان سبزي پخته يا آب يا عصاره سبزي
يك دوم ليوان سبزي هاي خام
يك دوم ليوان نخودسبز، لوبيا سبز وجوانه گندم است.
مواد اين گروه داراي كالري كمي هستند به طوري كه هر واحد از گروه سبزيها (به جز سبزيهاي نشاسته اي) داراي ۲۵ كيلوكالري انرژي هستند. به همين دليل در رژيمهاي كاهش وزن كه افراد بايستي انرژي دريافتي خود را محدود كنند از اين گروه استفاده فراواني مي شود. علا وه بر اين، سبزي ها به دليل حجيم بودن باعث احساس سيري زودرس شده و مانع از مصرف بيشتر غذا در افرادي كه تحت رژيم هستند مي شود و باعث كاهش وزن مي شوند.
اگرچه مواد اين گروه انرژي كمي توليد مي كنند ولي سرشار از ويتامين و مواد مغذي هستند، سبزيها منابع خوب ويتامينA ،C ، پتاسيم و منيزيم هستند.
اين گروه حاوي ماده مهم ديگري نيز هست به نام فيبر.
فيبر چيست؟
بخش غيرقابل هضم مواد غذايي گياهي است. اهميت فيبر در رژيم غذايي به دليل حجيم بودن آن است زيرا همانطوري كه گفته شد، با احساس سيري در درمان چاقي مو‡ثر است و از سوي ديگر در جلوگيري از يبوست نقش بسيار مهمي دارد. نقش فيبر در كاهش كلسترول خون، درمان بيماريهاي قلبي - عروقي و ديابت و پيشگيري از بسياري از سرطانها از جمله سرطان روده بزرگ بسيار تعيين كننده مي باشد.
منابع فيبر
سبوس: دانه هاي كامل گندم و ساير غلا ت (غلا ت سبوس دار)، خانواده كلم، سبزي هاي برگي شكل، ميوه ها، نخود و ساير حبوبات (لوبيا، عدس، ماش و...).
چه مقدار مصرف كنيم؟
دريافت روزانه توصيه شده فيبر براي بزرگسالا ن ۳۵-۲۰ گرم در روز مي باشد. اين ميزان فيبر را مي توان از ۵ واحد سبزي يا ميوه و يا ۶ واحد نانهاي سبوس دار يا بقولا ت تأمين كرد.
نكته مهم در مصرف فيبر اين است كه استفاده بيش از حد فيبر در افرادي كه به مصرف آن عادت ندارند ممكن است باعث اسهال، گرفتگي شكم و توليد زياد گازهاي روده اي شود. البته اين آثار نامطلوب هنگامي كه مصرف فيبر غذا به تدريج و در طي ۸-۶ هفته افزايش داده شود به حداقل مي رسد يا به وجود نميآيد (رعايت اصل تعادل در مصرف مواد غذايي).
در ضمن براي اينكه فيبر، حداكثر سودمندي را داشته باشد بايد مقدار زيادي آب نيز نوشيده شود.
نكات مهم:
۱- سبزيهاي تازه نسبت به كنسرو شده نمك كمتري دارند، در موقع استفاده از كنسرو سبزي ها از آب و نمك آن استفاده نكنيد.
۲- از سبزيهاي سبز و زرد تيره مثل اسفناج، كاهو، هويج، فلفل دلمه اي، فلفل سبز، كلم بروكلي (گل كلم سبز) بيشتر استفاده كنيد.
۳- انواع كلم، برگ چغندر، فلفل، اسفناج و گوجه فرنگي منابع خوب ويتامينC هستند سعي كنيد از آنها در رژيم روزانه خود حتماً استفاده كنيد.
۴- نخود سبز، لوبيا سبز، باقلا ، كدو حلوايي و ذرت جزء سبزيجات نشاسته اي هستند، از نظر ميزان انرژي اي كه توليد مي كنند در گروه نشاسته قرار مي گيرند. يك دوم ليوان از سبزيهاي ياد شده ۸۰ كيلوكالري (حدود ۳ برابر سبزيهاي ديگر) انرژي توليد مي كند. در مصرف اين مواد انرژي آنها را مد نظر قرار دهيد.
ادامه دارد
جدول هرم غذايي، شامل گروههاي اصلي