احتمال سرطان زايي نان و سيب زميني سرخ كرده بيهوده خرج نكنيم!
براساس يك مطالعه جديد، مواد غذايي اساسي نظير نان، چيپس و سيب زميني سرخ كرده ممكن است حاوي مقدار زيادي از ماده اي باشند كه تصور مي شود عامل بروز سرطان است.
|
|
آزمايش ها نشان داده است اين مواد حاوي مقدار زيادي >اكريلا ميد<(Acrylamide) است كه جزو مواد سرطان زا طبقه بندي مي شود.
محققان سوئدي پي برده اند كه اكريلا ميد، زماني تشكيل مي شود كه مواد غذايي سرشار از هيدرات كربن، نظير برنج، سيب زميني يا غلا ت حرارت داده شود.
هيدرات كربن به تركيبات طبيعي مانند شكر، نشاسته و سلولز گفته مي شود كه تنها از كربن، هيدروژن و اكسيژن تشكيل شده است.
براساس نتايج اين مطالعه، غذاهاي غني از هيدرات كربن كه حرارت ديده باشند، مي توانند سلا مت ميليون ها نفر از ساكنان زمين را تهديد كنند.
مطالعه مذكور توسط دانشگاه استكهلم در همكاري با كارشناسان >اداره مواد غذايي سوئد<، كه يك آژانس دولتي متصدي ايمني مواد غذايي است، انجام شده است.
>ليف باسك<، رئيس اداره مواد غذايي سوئد گفت: من ۳۰ سال در اين زمينه كار كرده ام؛ اما تا به حال به چنين نتايجي برخورد نكرده بودم.
مطالعه نشان داد كه مقدار >اكريلا ميد< موجود در يك بسته چيپس، ممكن است ۵۰۰ بار بيش از ميزان مجاز آن در آب شرب باشد. اين ميزان را سازمان بهداشت جهاني تعيين كرده است.
به عنوان مثال، ميزان اين ماده در سيب زميني سرخ كرده اي كه در ساندويچ فروشي هايآمريكايي (نظير مك دونالد) فعال در سوئد عرضه مي شود، ۱۰۰ بار بيش از يك ميكروگرم در ليتر است كه سازمان بهداشت جهاني مجاز شمرده است. هر ميكروگرم، يك هزارم ميلي گرم است.
خطر غذاهاي سرخ كرده
آژانس حفاظت محيط زيست آمريكا، >اكريلا ميد< را كه يك ماده جامد كريستالي و بي رنگ است، يك سرطان زاي احتمالي با خطر نسبي طبقه بندي مي كند.
>اكريلا ميد< باعث جهش ژنتيكي مي شود و آزمايش هاي حيواني نشان داده است كه باعث ايجاد تومورهاي خوش خيم و بدخيم در معده مي شود.
همچنين روشن شده است اين ماده به سيستم عصبي مركزي و سطحي بدن صدمه مي زند.
باسك در اين مورد گفت: >اين اكتشاف كه اكريلا ميد در جريان آماده كردن غذا، آن هم به مقدار زياد تشكيل مي شود، تازگي دارد.<
او افزود: اكنون مي توان علت بعضي از موارد سرطان زاي ناشي از مواد غذايي را توضيح داد.
اداره مواد غذايي سوئد اعلا م كرد كه سيب زميني و غلا تي كه در روغن زياد يا حتي كم سرخ شده يا در فر پخته شده باشد، مي تواند حاوي مقدار زيادي اكريلا ميد باشد.
متخصصان مؤسسه خيريه >تحقيقات سرطان بريتانيا< معتقدند كه اين مطالعه داراي اهميت زيادي است.
مؤسسه >تحقيقات سرطان بريتانيا< توصيه مي كند كه مصرف كنندگان از يك رژيم غذايي چرب و داراي مقدار زيادي مواد سرخ كرده، پرهيز كنند.
اين مؤسسه توصيه مي كند مردم بيشتر ميوه و سبزيجات تازه مصرف كنند و از خوردن غذاهايي كه بيش از حد پخته يا سرخ شده است، پرهيز كنند.
پروفسور فيليپس، كارشناس مواد سرطان زا در اين مؤسسه گفت: اكنون به عهده صنايع غذايي است كه بر ميزان تشكيل اكريلا ميد در محصولا ت غذايي نظارت كنند و به جستجوي راه هايي بپردازند كه آن را به حداقل مي رساند.
>مارگارتا تورنكويست< از استادان دانشگاه استكهلم گفت: مصرف يك ورقه چيپس مي تواند ميزان اكريلا ميد مصرفي را به حداكثر مجاز تعيين شده در آب، چنانكه از سوي سازمان بهداشت جهاني تعيين شده است، برساند.
آژانس استانداردهاي غذايي نيز اعلا م كرد: فعلا ً لا زم نيست مصرف كنندگان به خاطر اين پژوهش، رژيم غذايي خود را تغيير دهند.
سازمان بهداشت جهاني گفت كه نتايج مطالعه نگران كننده است؛ اما به تحقيقات بيشتر نياز دارد.
>يورگن شلوندت<، رئيس برنامه ايمني غذاي سازمان بهداشت جهاني گفت: نمي گويم كه جهانيان بايد مصرف اين مواد را قطع كنند.
وي افزود: سازمان بهداشت جهاني در نظر دارد براي بررسي اين مساله، كارشناسان را در ژنو گردهم آورد؛ اما تا زمان برگزاري چنين ملا قاتي احتمالا چند ماهي باقي مانده است.
شلوندت گفت: ما نمي گوييم كه هر كس اين غذاها را مصرف كند ۳۰ سال ديگر خواهد مرد؛ اما مي گوييم كه يك مشكل اساسي وجود دارد و بايد درباره اش بيشتر بدانيم.
|