ايمان محسني - كارشناس تغذيه
منبعKrause :
زخم هاي فشاري كه در نواحي استخواني بدن ظاهر مي شوند در نتيجه فشار طولاني مدت بر روي بافت هاي اطراف استخوان بوجود مي آيند.
افرادي كه طولاني مدت در تخت خواب بستري هستند و يا افرادي كه مجبور هستند ساعت ها در يك مكان ثابت بمانند اغلب دچار زخم هاي فشاري پيشرونده مي شوند.
بيماري هايي ازقبيل سرطان، ديابت، بيماري هاي قلبي و بيماري هاي كليوي مي توانند ميزان خون رساني به قسمت هاي تحت فشار در بدن مانند دنبالچه، آرنج، پاشنه ها و پشت سر را كاهش دهند.
درصورتي كه فرد بستري شده تحت نظر يك پرستار باشد هر 2 ساعت يكبار، پرستار موقعيت فرد را تغيير مي دهد، ولي اگر فرد در خانه بستري باشد و نسبت به تغيير موقعيت خود آگاهي لازم را نداشته باشد، مي تواند در معرض خطر اينگونه زخم ها قرار بگيرد.
مطالعات نشان مي دهد كه سطح پائين آلبومين سرم خون، ارتباط مستقيمي با پيشرفت زخم هاي فشاري دارد.
در افراد مبتلا به زخم هاي فشاري مصرف پروتئين و كالري بايد افزايش داده شود و همچنين وضعيت ويتامينC ، ويتامينA و روي دراين افراد بايد بررسي شود.در بسياري از موارد مراقبت هاي تغذيه اي در افراد مبتلا به زخم هاي فشاري بايد به دقت افراد دچار سوختگي باشد.در درمان زخم هاي فشاري نقش يك متخصص رژيم هاي غذايي در كنار ساير اعضاي تيم پزشكي اساسي مي باشد.
گاه اين زخم ها»زخم بستر« نيز ناميده مي شوند.
كاهش عوارض ناشي از يائسگي
غذاهاي داراي سويا غني ترين منبع ايزوفلاوونها هستند و ژنيستئين، دايدزئين و گلايستين بيشترين ايزوفلاوونها در سويا مي باشند، اين ايزوفلاوونها تحت عنوان استروژن هاي گياهي طبقه بندي مي شوند كه مصرف اين مواد اثرات مفيدي از قبيل: كاهش كلسترول خون، حفاظت از غده پروستات، افزايش توده استخوان و كاهش خطر بروز سرطان هاي وابسته به هورمون را دارد.
در چين باستان سويا به عنوان يك غذاي ملي شناخته مي شد و دانه سويا جزء يكي از 5 دانه مقدس بود كه براي زندگي حياتي بشمار مي آمد.
هم اكنون ايالات متحده بزرگترين توليدكننده دانه سويا در جهان است.
دانه سويا تشكيل شده از: 13 تا 25 درصد روغن، 30 تا 50 درصد پروتئين، 14 تا 24 درصد كربوهيدرات كه از اين ميزان 2 تا 5 درصد آن فيبر مي باشد.
پروتئين سويا معادل پروتئين هايي است كه از منابع حيواني مانند تخم مرغ، شير و گوشت بدست مي آيد.
دانشمندان دريافته اند كه علت كاهش شيوع سرطان پروستات و سينه در جوامع آسياي شرقي مصرف سويا به طور روزانه مي باشد.
زنان ژاپني به منظور كاهش عوارض ناشي از يائسگي به مقدار زيادي سويا مصرف مي كنند كه دانشمندان دليل كاهش عوارض يائسگي را مصرف روزانه 45 تا 50 ميلي گرم ايزوفلاوون موجود در سويا مي دانند.
بنابراين اضافه كردن سويا به مواد غذايي روزانه مي تواند بسياري از مشكلات از قبيل عوارض يائسگي، بروز سرطان و بيماري هاي قلبي را كاهش دهد.