دكتر ياسمي، رئيس اداره سلامت روان وزارت بهداشت اعلام كرد:
تدوين برنامه كشوري خدمات بهداشت رواني در بلاياي طبيعي
|
|
گروه اجتماعي: رئيس اداره سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در سومين اجلاس منطقه اي شبكه حمايتهاي رواني گفت: هنگام بروز حوادث و بلايا در كنار درمان صدمات جسماني، بايد خدمات بهداشت رواني نيز ارايه شود.
دكتر محمدتقي ياسمي در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار همشهري گفت: ايران جزو ده كشوري است كه بيشترين بلاياي طييعي نظير زلزله و سيل را دارد، امدادگران، پزشكان و پرستاران ما در اينگونه مواقع به نحو بسيار خوبي عمل مي كنند اما آيا واقعاً مي دانند كه از نظر رواني نيز چگونه بايد با مردم برخورد كنند؟ آيا فقط مرگ و مجروحيت جسماني مهم است؟ پژوهشي كه در زلزله اردبيل، بيرجند وقاين داشتيم نشان داد كه اكثر افرادي كه تا يك سال بعد از آن در منطقه زلزله زده زنده مانده بودند مشكلات رواني بسيار شديد داشتند. چون هيچ برنامه كشوري نداشتيم. هيچ كاري هم براي حمايت از آنها انجام نشد. بدنبال نيازسنجي كه از مردم و امدادگران كرديم ضرورت خدمات بهداشت رواني در دستور كار قرار گرفت و از نتايج اين پژوهشها برنامه كشوري آن را تدوين كرديم كه بطور آزمايشي در زلزله قزوين هم انجام داديم و تقريباً موفق بوديم.
دكتر ياسمي در پاسخ به سئوال خبرنگار ما مبني بر اينكه در كشورهاي پيشرفته چگونه و درچه سطحي اين خدمات را ارايه مي دهند گفت: اين كار در ايران و حتي در منطقه كار جديدي است كه موقع بروز حوادث و بلاياي طبيعي تيم حمايت رواني متشكل از روانپزشك، روان شناس و مددكار اجتماعي را در كنار نمايندگان هلال احمر و نمايندگان استانداري داشته باشيم كه در اين زمينه حتي در كشورهاي اروپايي نيز چنين خدماتي را ندارند و ما در ايران نسبت به ساير كشورها عقب نيستيم.
وي درخصوص بودجه انجام اين كار به خبرنگار ما پاسخ داد: مشكلي كه ما در وزارت بهداشت داريم كمبود بودجه اداره سلامت روان است، اگر سازمان مديريت و برنامه ريزي بودجه اي را به اين امر اختصاص بدهد ما مي توانيم خيلي خوب عمل كنيم.
دكتر احمد نوربالا، رئيس جمعيت هلال احمر نيز در اين خصوص گفت: به هنگام بروز حوادث عامل استرس زاي شديد روان شناختي مي تواند بر بعد رواني افراد تاثير منفي داشته باشد. وي افزود: در حوادث و سوانح عده اي جان خود را از دست مي دهند و در راس هرم جاي گيرند، عد ه اي نيز مجروح و مصدوم فيزيكي مي شوند و تعداد قابل توجهي بدون نقص فيزيكي دچار اختلالات رواني مي شوند كه در آن عده اي كه مصدوم مي شوند نيز به مرور زمان اختلالات رواني ايجاد مي شود و آنچه كه مشكل را مضاعف و تشديد مي كند در تشخيص اختلالات رفتاري از ناحيه افراد مبتلا، اطرافيان و حتي امدادگران و پزشكان تيم مي باشند.
براساس اين گزارش، حسام شرقاوي، نماينده منطقه بهداشت فدراسيون در خاورميانه نيز گفت: دفتر منطقه اي صليب سرخ و هلال احمر كه در آن ۱۷ كشور از ايران گرفته تا مراكش عضو مي باشند در عمان است كه در سال ۲۰۰۴ ، ۵۰ درصد بودجه در داخل فدراسيون منطقه را به حمايتهاي رواني اختصاص داده است. وي افزود: ما بايد براي منابع انساني در ايجاد شبكه هاي حمايتي بهداشت رواني برنامه ريزي كنيم و درجهت تغيير نگرش جامعه به مسئله بهداشت رواني كه آن را يك كالاي لوكس مي دانند تلاش كنيم.
وي خاطرنشان كرد: در بلاياي طبيعي و حوادثي نظير جنگها خيلي از مردم فقط به دليل شوكهاي رواني كشته شده اند تا صدمات جسماني .لذا وقتي برنامه اي نهادينه شود مي تواند در كاهش آلام انساني مؤثر واقع شود كه تخصيص منابع يكي از كارهاي كليدي در اين خصوص است.گفتني است، سومين اجلاس بين المللي منطقه اي شبكه حمايتهاي رواني با شركت ۱۵ كشور از سوي جمعيت هلال احمر صبح ديروز شروع و روز ۲۵ آذرماه به كار خود پايان مي دهد.
|