۴۱ قطعه هوبره باارزش جاسازي شده در كاميون، به مركز تحقيقات خاتم انتقال يافتند. بر اثر اين تصادف راننده كشته شده و ردي از قاچاقچيان وجود ندارد
معصومه صفايي
ساعت ۷ شب روز سه شنبه،سيزدهم آبان ماه سال جاري در كيلومتر ۲۲ جاده اصلي يزد - طبس، يك دستگاه كاميون ظاهرا محتوي سنگ، با يك اتوبوس برخورد كرده و هر دو واژگون مي شوند. با بيرون ريختن سنگها و پراكنده شدن آنها در كف جاده، راز بار كاميون هم برملا مي شود.
چهل و يك قطعه هوبره (از پرندگان ارزشمند، منحصربه فرد و در حال انقراض موجود در ايران) كه توسط قاچاقچيان حيوانات، از زيستگاه، زنده گيري شده و با بال هايي بسته به شكل ماهرانه در قفس هاي مخصوص در زير بار سنگ كاميون، جاسازي شده بودند، از ميان سنگ ها بيرون مي ريزند. حاضران در محل كه احتمالا شناختي از اين پرنده نداشته اند به اداره كل حفاظت محيط زيست يزد اطلاع داده و ماموران سازمان، جهت شناسايي خود را به محل وقوع حادثه مي رسانند. بله، ۴۱قطعه هوبره باارزش و كمياب كه براي ديدن حتي يك قطعه از آنها بايد روزها در بيابان جستجو كرد، يكجادر راه خروج از كشور به طور اتفاقي كشف مي شوند. هوبره هاي بسته بندي شده در راه كشورهاي شيخ نشين، ضبط و راهشان به طرف اداره كل محيط زيست استان يزد كج مي شود. در حين جابه جايي، يك هوبره آسيب ديده تلف مي شود و ۴۰ قطعه ديگر به مركز تحقيقات هوبره خاتم، واقع در شهرستان خاتم انتقال مي يابند. مركز تحقيقات خاتم از سال ۱۳۸۰ همكاري اش را با كشور عربستان به منظور تجهيز، جوجه كشي و پرورش هوبره آغاز كرده است. در حال حاضر ۴قطعه هوبره در اين مركز و ۴قطعه ديگر در اداره محيط زيست اين شهرستان نگهداري مي شوند. يعني در مجموع ۸ قطعه هوبره در اسارت كه ۳قطعه آن، مردادماه سال جاري از متخلفان گرفته شده و ۴ تاي ديگر حاصل گردآوري ۷ تخم بارور از زيستگاه هاي هوبره در يزد با كسب مجوز از سازمان حفاظت محيط زيست و تبديل ۴ تاي آنها به جوجه در شرايط مصنوعي است. محمودي، كارشناس مركز تحقيقات خاتم در مورد نحوه نگهداري و تغذيه اين ۸ قطعه هوبره مي گويد: « ۴ قطعه از آنها در محوطه اي باز، در مركز و ۴ قطعه ديگر به صورت جداگانه در محدوده اي بسته در جوار اداره محيط زيست شهرستان خاتم نگهداري مي شوند. هوبره ها اصولا گياهخوارند ولي حشره هم مي خورند. غذاي آنها نيز به صورت تركيبي و خشك به صورت «پليت» از تهران آورده مي شود، علاوه بر آن گياهاني مثل يونجه و كورزا هم به آنها مي دهيم.» هدف از انتقال ۴۰ قطعه هوبره كشف شده به اين مركز، بررسي وضعيت جسمي بيومتري، علامت گذاري، حلقه گذاري، توزين، نمونه برداري از خون به منظور انجام تحقيقات ژنتيكي و ديگر تحقيقات علمي بوده است. پس از انجام بررسي هاي لازم، سلامت كامل ۳۷ قطعه اعلام و آماده رهاسازي در زيستگاه اصلي شدند. اين ۳۷ قطعه با كسب مجوز از معاونت طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست و مدير كل نظارت و بازرسي سازمان، با حضور فرماندار، رئيس دادگستري، نماينده اطلاعات، نماينده نيروي انتظامي و كارشناسان مركز تحقيقات خاتم در منطقه پره تپه شهرستان خاتم رهاسازي شدند. ۳ قطعه ديگر كه دچار آسيب شده بودند در مركز مورد درمان قرار گرفته و بعد از تيمارهاي لازم، ۲هوبره كه به تشخيص كارشناسان آماده بازگشت به زيستگاه بودند، به طبيعت برده شدند و تنها يك قطعه از آنها به دليل آسيب جدي تر و عدم توانايي براي ادامه زندگي در وحش، در مركز تحقيقات باقي ماند. محمودي گفت: «اين مركز اولين مركز تحقيق هوبره است و اين اولين باري است كه طرح بيومتري بر روي هوبره انجام مي گيرد و جوجه كشي از آنها در شرايط مصنوعي با موفقيت انجام مي شود.»
درشتي جثه و توجه خاص شكارچيان به اين گونه، باعث كاهش شديد جمعيت و در نتيجه رو به انقراض قرار گرفتن آن شده است. بنابراين همانطور كه در چنين مواقعي تكثير گونه در اسارت، يكي از راهكارهاي اساسي و پيشنهادي است، در اين مورد نيز قطعا اين روش تا حدودي كارساز خواهد بود. البته اقدام به چنين امري نيازمند انجام تحقيقات جدي درباره جمعيت در حال حاضر ، شرايط زيستي و اكولوژيكي آنهاست. تيموري مسوول اداره حفاظت محيط زيست خاتم، درباره تعداد هوبره موجود در كشور و دلايل روبه انقراض بودن اين گونه گفت: «تاكنون هيچگونه سرشماري از اين گونه در ايران صورت نگرفته است، در نتيجه هيچ آماري از آن در دست نيست. ولي قطعا جمعيت آن در حدي نيست كه بتوان مجوز بهره برداري و شكار صادر كرد و به خاطر روبه انقراض بودن آن، سازمان حفاظت محيط زيست، در هيچ فصلي مجوز شكار هوبره را صادر نمي كند.» و اين درحالي است كه بنا به گفته يكي از راهنمايان تورهاي ورودي شكار كشور، نرخ مجوز شكار هوبره از طرف سازمان حفاظت محيط زيست، بالا تر از ۱۰۰۰ دلار تخمين زده شده است .جريمه تعيين شده از طرف سازمان براي افرادي كه به صورت قاچاق مبادرت به شكار هوبره كنند، ۴۰۰ هزار تومان تعيين شده است و از آنجايي كه شيخ نشينان عرب علاقه وافري به شكار هوبره با استفاده از پرندگان شكاري تربيت شده از خانواده قوشها مثل بحري، بالابان و... دارند، پرداخت مبلغ جريمه اي چنين ناچيز براي تفريحي پرهيجان مثل شكار هوبره با قوش، حتي قابل ذكر هم نيست.
توضيحي كوچك و جالب توجه
علاقه آقايان شيخ نشين به اين نوع شكار باعث شده، پرندگان شكاري نيز از عواقب آن بي نصيب نمانده و سالانه تعداد زيادي پرنده شكاري ارزشمند به منظور تربيت و فروش به شيخ هاي عرب، از طبيعت صيد مي شوند و به صورت قاچاق از مرز جنوبي كشور رد شده، به مبالغي هنگفت، شايد بالغ بر ۱۰ميليون تومان در كشورهاي حوزه خليج فارس به فروش مي رسند.
هوبره
هوبره يكي از اعضاي خانواده هوبره هاست كه ميش مرغ، زنگوله بال و هوبره را شامل مي شود كه همگي در معرض خطر انقراض اند. هوبره پرنده اي است درشت، به طول حدود ۶۰سانتيمتر و وزن بين ۷ تا ۱۰ كيلوگرم. پروبالش قهوه اي شني و زير تنه اش خاكستري سفيد با دسته اي پرهاي سياه و سفيد بلند است كه از دو طرف گردنش آويزان بوده و ظاهر او را بسيار زيبا كرده است و چشماني درشت و زردرنگ دارد. پروازي بسيار سنگين و آهسته دارد و معمولا اوج نمي گيرد. بيشتر در زيستگاه هاي دشتي و باز زندگي مي كند و در شرايط مناسب ممكن است به صورت گروهي ديده شود. آشيانه اش را روي زمين مي سازد و در ايران به صورت بومي و مهاجر وجود دارد.