گفته مي شود كه آساهارا به علت كينه ناشي از شكست در انتخابات دست به فعاليتهاي تروريستي زده است .
بسياري از مردم ژاپن از طريق رسانه هاي جمعي براي شنيدن راي دادگاه در مورد آساهارا لحظه شماري مي كردند
ژاپني ها را، و اصلاً اغلب اهالي جنوب شرق آسيا را به عنوان مردماني آرام و مسالمت جو مي شناسيم.
تنها يك نفر بود كه در ساليان گذشته، اين تصوير از چهره مردم ژاپن را مخدوش مي كرد: ماتسوموتو، رئيس فرقه تروريستي «اوم» كه اقدام پيروانش براي قتل عام شماري از شهروندان بيگناه در مترو توكيو، روزهاي متمادي مردم ژاپن را در بهت و اندوه فرو برد. جمعه گذشته، بالاخره دستگاه قضايي ژاپن براي ماتسوموتو حكم اعدام صادر كرد.
بر اساس حكم دادگاه ، ماتسوموتو ۴۸ ساله كه به نام مستعار «شوكو آساهارا» معروف است، در ۱۳ جرم سنگين دست داشته كه اين جرايم به قتل ۲۷ تن منجرشده است .
پخش گاز شيميايي «سارين » درايستگاه و قطارهاي مترو در توكيو در سال ۱۹۹۵ ميلادي كه منجر به مرگ ۱۲ نفر و آسيب رسيدن به چند هزار نفر شد از جمله جرايم سنگيني است كه ماتسوموتو در آن دست داشته است .
پخش گاز سارين در شهر «ماتسوموتو» در غرب توكيو در سال ۱۹۹۴ ميلادي كه منجر به مرگ هفت تن شد نيز از ديگر جرايمي است كه آساهارا فرمان آن را داده بود.
جرم ديگر فرقه اوم كشتن خانواده يك وكيل در سال ۱۹۸۹ ميلادي است.
قاضي دادگاه ، درباره علت دادن حكم اعدام گفته است كه آساهارا باسنگدلي و بدون هيچ ملاحظه اي اقدام به كشتار مردم به صورت سازماندهي شده كرده است .
نخستين دادگاه آساهارا در آوريل سال ۱۹۹۶ ميلادي برگزار شد و اواخر سال گذشته ۲۰۰۳ ميلادي پس از برگزاري دويست و پنجاه و ششمين جلسه ، به پايان رسيد.
دادستاني ژاپن با تأكيد براين امر كه همه تبهكاري هاي انجام شده از سوي فرقه اوم با فرمان آساهارا انجام شده از دادگاه خواستار حكم اعدام براي آساهارا شده بود.
در همين حال وكلاي ماتسوموتو با بيگناه خواندن وي گفته اند كه اين جرايم به وسيله مريدانش انجام گرفته و ماتسوموتو ازاين تبهكاري ها خبر نداشته است .
آساهارا كه تاكنون در بازپرسي ها و جلسات دادگاه يا خودش را به خواب زده و يا سكوت را اختيار كرده ، در نشست جمعه نيز از خود واكنش ويژه اي نشان نداد.
از اوايل بامداد جمعه در جلوي دادگاه نزديك به پنج هزار نفر براي ورود به سالني كه تنها ۳۸ صندلي براي تماشاگران وجود دارد، صف كشيده بودند.
بسياري از مردم ژاپن نيز از طريق رسانه هاي جمعي براي شنيدن راي دادگاه در مورد آساهارا لحظه شماري مي كردند.
شبكه هاي تلويزيوني و ديگر رسانه هاي جمعي ژاپن نيز از بامداد جمعه لحظه به لحظه در مورد خبرهاي دادگاه آساهارا گزارش تهيه مي كردند.
از سوي ديگر پليس ژاپن نيز براي پيشگيري از بروز خرابكاري و حوادث غيرمنتظره ، نه تنها در اطراف دادگاه بلكه در مراكز مهم توكيو نيز تدابير شديدامنيتي برقرار كرده است .
گردآوري تمامي اشياء مشكوك از اطراف تاسيسات عمومي از جمله ايستگاه قطار و مترو به منظور پيشگيري از پنهان كردن مواد خطرناك و استقرار نيرو در مراكز مهم و پر رفت وآمد، از جمله تدابيري است كه به چشم مي خورد.
اواخر بهمن ماه نيز نيروهاي سازمان اطلاعات و امنيت ژاپن ، مراكز مرتبط با فرقه منحل شده «اوم » به عنوان محل هايي براي وقوع جرم ، را مورد يورش وبازرسي قرار دادند.
خبرگزاري كيودو به نقل اين سازمان كه زير نظر وزارت دادگستري ژاپن است ،گزارش داد در حمله به ۱۱ مركز و تاسيسات مرتبط با فرقه منحل شده اوم درشهرهاي مختلف ژاپن ، ۲۰۰ افسر سازمان مزبور شركت داشتند.
در همين حال بسياري از مردم ژاپن بويژه خانواده هاي قربانيان تبهكاريهاي فرقه اوم ازاينكه دادگاه «آساهارا » نزديك به ۸ سال طول كشيده است ، ناخشنودهستند.
آنها خواستاراين هستند كه مسايل پشت پرده تبهكاريهاي فرقه اوم كه آساهارا در مورد آن سكوت اختيار كرده است ، براي مردم آشكار شود.
بيشتر بستگان قربانيان با آنكه نفرت زيادي از آساهار دارند، از وي انتظار دارند كه در آخرين لحظات زندگي در برابر مردم ازاقداماتش عذرخواهي كند.
دادگاه بدوي ژاپن پيش ازاين نيز براي ۱۱ تن از اعضاي فرقه اوم حكم اعدام صادر كرده كه حكم پنج تن ازآنان توسط دادگاه عالي تاييد شده است .
مريدان فرقه اوم با تغيير شكل ظاهري خود، با نام «الف » هنوز به فعاليت گروهي خود ادامه مي دهند.
به گفته منابع امنيتي ژاپن ، هم اكنون پنج جريان فعال در ژاپن كه عمدتااز طرفداران گروه اوم بوده اند، وجود دارند كه به صورت مستقل عمل مي كنند وبيشتر آنها عميقا به آساهارا معتقد هستند كه گروه «منطقه نريما توكيو» ازجمله اين گروه ها است.
اين منابع مدعي اين مساله هستند كه از سال گذشته ميلادي در پي بروزگرايش در ميان برخي ازاين جريانات براي فاصله گرفتن از آساهارا، ميان آنها تعارض هايي بروز كرده است .
بيشتر آنها هنوز آساهارا را رهبر روحاني خود دانسته واين موضوع را نمي پذيرند كه وي يك تبهكار مي باشد.
گفته مي شوداين تبهكاريهاي فرقه مذهبي اوم با هدف آنچه آن را «جنگ آخرزمان » مي نامند وايجاد يك كودتا، انجام گرفته است .
آساهارا كه چهره اش با مو و ريشهاي بلند براي بيشتر ژاپني ها آشناست، در نيمه نخست دهه ۱۹۹۰ ميلادي نامزد ورود به مجلس نمايندگان ژاپن نيز شده بود اما با وجود تبليغات فراوان از سوي مريدانش نتوانست راي لازم را دريافت كند.
گفته مي شود كه آساهارا به علت كينه ناشي از شكست در انتخابات دست به فعاليتهاي تروريستي زده است