گزارشي از كار مشترك سازمان زيباسازي شهرداري و ميراث فرهنگي براي سنگفرش حسن آباد، ميدان تاريخي تهران
شيده لا لمي
كاهش تردد سواره در ميدان حسن آباد به واسطه سنگفرش شدن آن از مهمترين نتايجي است كه پس از اجرا شدن اين طرح و براي رفاه حال شهروندان در اين محدوده ايجاد مي شود
ميدان حسن آباد امروزي با گنبدهايي كه از لحاظ فرم و مصالح شباهت زيادي به گنبد نمازخانه «سن پيترو» كه در دوران رنسانس در اروپا ساخته شده دارد، قرار است به مركز تاريخي فرهنگي تهران تبديل شود
ميدان تاريخي حسن آباد يكي از قديمي ترين ميادين پايتخت ۲۰۰ ساله كشور با هدف ارتقاي سطح كيفي فضاهاي شهري و به منظور ايجاد مجموعه اي پويا و هويت بخش در مناطق مركزي تهران، به شكل تاريخي خود سنگفرش مي شود.
اين ميدان تاريخي كه در گذشته «هشت گنبد» خوانده مي شد در زماني كه سرتيپ بوذر جمهري رئيس بلديه تهران بود، ساخته شد. اين چهار راه از چهار بناي همگون با معماري قاجاري تشكيل شده بود كه هر بخش دو گنبد داشت . اين چهار قسمت در كل يك دايره را تشكيل مي دادند كه در زمان احداث برج و باروي اوليه تهران اطراف آنها با مزارع كشاورزي و باغ هاي قديمي احاطه شده بود. بعدها و در زمان ناصرالدين شاه زمين ها و باغ ها جاي خود را به خانه هاي گلي دادند و محله حسن آباد امروزي در همين زمان ها يعني در سال ۱۳۰۸ هجري شمسي شكل گرفت.
ميدان حسن آباد هم اكنون يكي از ارزنده ترين فضاهاي هويت بخش شهري درمحدوده مركزي تهران است كه به رغم توسعه ناهمگون پايتخت در دو دهه گذشته، همچنان اصالت وهويت خود را حفظ كرده. به گونه اي كه به گفته مسوولان و مشاوران طرح ساماندهي اين ميدان، احياي آن بخشي از هويت تاريخي- فرهنگي تهران را دوباره زنده مي كند.
مهندس«اسكندر مختاري» معاون حفظ و احياي اداره ميراث فرهنگي استان تهران در مورد جزئيات عمليات سنگفرش اين ميدان تاريخي، مي گويد:«ميدان حسن آباد يكي از قديمي ترين فضاهاي هويت بخش شهري در تهران است كه درسال هاي گذشته بخش هاي آسيب ديده آن به شكل تاريخي خود احيا شده و هم اكنون با اجراي عمليات سنگفرش اين ميدان توسط سازمان زيباسازي شهر تهران بر ارزش هاي بصري اين فضا افزوده مي شود به گونه اي كه مي توان از آن براي اجراي برنامه هاي فرهنگي در سطح شهر استفاده كرد.
وي همچنين ميدان حسن آباد را شاخص ترين ميدان شهري تهران مي داند و مي افزايد :«بسياري از ميدان هاي تاريخي تهران كه وجود آنها به عنوان سندي براي احراز هويت شهر مطرح هستند در سال هاي گذشته از بين رفته و يا با ورود عناصر جديد طراحي شهري تغيير شكل داده اند. ميدان هفت تير، فلكه صادقيه و ميدان هاي محمديه و وحدت اسلامي از نمونه هايي هستند كه نشانه هاي اصالت و هويت چند صد ساله تهران را گم كرده اند اما ميدان حسن آباد از معدود فضاهايي است كه با شيوه معماري منحصر به فرد، وحدت بصري را در فضاي آشفته مناطق مركزي تهران ايجاد كرده است.»
از سوي ديگر به گفته مسوولان سازمان زيباسازي شهر تهران، نخستين اقدامات براي احياي اين ميدان تاريخي از سال ۱۳۷۱ آ غاز شده. براساس مطالعات انجام شده در سال هاي گذشته براي ايجاد تعادل، هماهنگي ويكپارچگي فضاي بصري اين ميدان طرحي با پيش بيني دو برنامه پنج و دوازده ساله تدوين شده است كه استقرار كاربري سازگار با فضا و ممانعت از بازسازي و تغيير خودسرانه بدنه هاي ميدان در اين محدوده ازمحورهاي اصلي آن به شمار مي رود. بر اساس گزارش اين سازمان، بخشي از پروژه هاي تعريف شده در اين طرح مانند احداث زيرگذر سواره خيابان حافظ و نورپردازي بدنه هاي ميدان در سال هاي گذشته انجام شده اما تبديل بستر آسفالت اين ميدان و محورهاي اطراف آن به سنگفرش يكي از پروژه هاي اصلي باقيمانده براي ارتقاي كيفيت بصري اين منطقه است؛ پروژه اي كه به اعتقاد «مختاري» اجراي آن نيازمند زمان و اعتبار نسبتا سنگيني است.
وي مي گويد:« اجراي عمليات سنگفرش ميدان حسن آباد پروژه اي مهم و در عين حال پيچيده است كه درسال هاي گذشته به دليل اين پيچيدگي و نيز تغيير مديريت شهري، روند اجرايي شدن آن به كندي پيش رفته و يا متوقف شده است. براساس طرح هاي موجود بايد فضاي ۱۳هزار متري اين ميدان سنگفرش شود كه اين امر به دليل تاسيسات زيربنايي ميدان و نيز كمبود اعتبار در برخي از دوره هاي مديريت شهري با مشكل مواجه شده است اما عمليات سنگفرش اين ميدان تاريخي از سر گرفته شده است.
به گفته اين مقام مسوول كاهش تردد سواره در ميدان حسن آباد به واسطه سنگفرش شدن آن از مهمترين نتايجي است كه پس از اجرا شدن اين طرح و براي رفاه حال شهروندان در اين محدوده ايجاد مي شود.
به گفته «سادات نيا» مشاور سازمان زيباسازي و ميراث فرهنگي در اين طرح، شهرداري و ميراث فرهنگي احياي مركز تاريخي فرهنگي تهران تنها به اين ميدان محدود نخواهد شد.
سادات نيا در اين مورد مي گويد: «ميدان حسن آباد يكي از زنجيره پياده روهاي مركزي تهران است كه بر اساس طرح جامع احياي مركز تاريخي فرهنگي تهران در سال هاي آينده گسترش مي يابد و اين منطقه به ميدان توپخانه، ميدان مشق و ساير محدوده هاي تاريخي منطقه ۱۲ متصل مي شود. در حقيقت با اجراي اين طرح فضاهاي جديدي در مركز تاريخي شهر تهران ايجاد مي شود. هم اكنون با تعطيل شدن مراكز تجاري اين منطقه در شب بافت هاي اين منطقه از جريان زندگي خالي مي شود اما مي توان با احياي مراكز فرهنگي در اين منطقه كه شب ها از آرامش مناسبي برخوردار است به نوعي جريان زندگي را به آن بازگرداند.»
به گفته سادات نيا بر اساس اين مصوبه بررسي دروازه هاي قديم تهران و نيز احياي برخي از آنها در محدوده حصار قديم شهر تهران نيز در سال هاي آينده در دستور كار مسوولان و مشاوران مديريت شهري و ميراث فرهنگي قرار مي گيرد.
در هر حال ميدان حسن آباد امروزي با گنبدهايي كه از لحاظ فرم و مصالح شباهت زيادي به گنبد نمازخانه «سن پيترو» كه در دوران رنسانس در اروپا ساخته شده دارد، قرار است به مركز تاريخي فرهنگي تهران تبديل شود. جايي كه هويت تهران بتواند دوباره در آن شكل بگيرد و فضاهاي هويت بخش از دست رفته دوباره احيا شود.