هشتمين اجلاس ويژه شوراي حكام محيط زيست در جيجو
فقر و جنگ ويرانگر محيط زيست
سامان بخشي وضعيت فاجعه آميز محيط زيست كشورهاي درگير جنگ در جهان مستلزم توجه جامعه جهاني است
كشورهاي توسعه يافته براي پيشبرد بسياري از اهداف زيست محيطي جهاني بايد كمك رساني به كشورهاي فقير را هم جزو برنامه هايشان قرار دهند
معصومه صفايي
هشتمين اجلاس ويژه شوراي حكام با عنوان مه آلود و در عين حال توقع برانگيز «برنامه محيط زيست سازمان ملل متحد و نشست وزراي محيط زيست جهان» در جيجو كره جنوبي برگزار شد. عناوين ومحورهاي اين نشست هم مثل عنوانش كلي است چنانچه محور اصلي اين نشست «حفظ و توسعه منابع آب با توجه به نقش مهم آن در حيات بشر و محيط زيست» بود. پس ظاهرا مهم ترين علت تشكيل اين اجلاس بحران آب است.
اين اجلاس در روز دوشنبه دهم فروردين ۸۳ با حضور يكهزار و ۲۰۰ نماينده وزارتخانه و سازمان هاي محيط زيست ۱۴۰ كشور جهان و ۵۰ تشكل غيردولتي برگزار شد و قاعدتا خانم معصومه ابتكار رئيس سازمان حفاظت محيط زيست ايران به نمايندگي از ايران به همراه دكتر مجيد شفيع پور مشاور دكتر ابتكار در اين اجلاس شركت داشتند. افتتاحيه اين نشست با عنوان «مشكلات آب آشاميدني سالم، منابع جهاني آن و راه هاي مقابله با كمبود آب در جهان» برگزار شد و نماينده ايران به عنوان يكي از سخنرانان اين بخش مدت زماني را به تشريح فعاليت ها و دستاوردهاي ايران در زمينه محيط زيست به خصوص حفظ و حراست از منابع آبي با تاكيد بر محدود بودن اين منبع در جهان به خصوص مواجهه با بحران، به دليل رشد روزافزون جمعيت و نياز به بهره وري طولاني مدت از منابع با انجام ارزيابي زيست محيطي در پروژه هاي زيربنايي كشور، اختصاص داد.
دكتر ابتكار در ادامه سخنان خود بر حمايت جمهوري اسلامي ايران از فعاليت ها، ابتكارات و طرح هاي بين المللي در مورد بسط و ارتقاي توسعه پايدار در سطح جهان و گنجاندن آن در سياست هاي ملي با ايجاد زمينه براي كاربري توام راهبردهاي توسعه اي در كنار سياست هاي زيست محيطي تاكيد كرد.
وي تلاش ها و دستاوردهاي ايران براي نيل به هدف فوق را اينچنين برشمرد: انجام ارزيابي و امكان سنجي زيست محيطي در پروژه هاي بزرگ و زيربنايي و صنعتي كشور به عنوان يك شرط و راه ورود به عرصه توليد و ارايه خدمات محسوب مي شود وبدون گذر از اين مرحله اين امكان وجود نخواهد داشت. از سوي ديگر حفاظت كمي و كيفي از منابع آبي با ارايه يك مديريت جامع با در نظر گرفتن شرايط زيستي محيط از مباحث جدي است و مد نظر قرار گرفته است.
ابتكار در اين سخنراني از كليه نمايندگان كشورها خواست كه بر روي«اصل مسووليت هاي مشترك و متفاوت» توجه خاص مبذول دارند چرا كه بحران هاي زيست محيطي اخير جهان از جمله تغييرات اقليمي در جهان، به مخاطره افتادن تنوع زيستي به دلايل مختلف از جمله سرعت گرفتن روند انقراض، دستكاري هاي ژنتيكي، تخريب و ... ايمني زيستي، كه مبحث نسبتا نويي در بخش محيط زيست به شمار رفته و نيازمند بررسي و توجه خاص است، در صورت سهل انگاري و بي توجهي تمام دنيا را درگير خواهد كرد ودر حاشيه اين سخنان با در نظر گرفتن جنگ هاي داخلي در بسياري از كشورها، از جمله فلسطين با اشاره بر وضعيت سير نزولي حفاظت از محيط زيست در اين كشورها گفت: با توجه به گزارش نماينده كشور فلسطين از وضعيت فاجعه آميز محيط زيست در اين سرزمين لازم است كه جامعه جهاني به اين مهم توجه خاص داشته باشد.
وي تاكيد كرد كشورهاي توسعه يافته براي پيشبرد بسياري از اهداف زيست محيطي جهاني بايد كمك رساني به كشورهاي فقير را هم جزو برنامه هايشان قرار دهند، چرا كه فقر يكي از عوامل عدم توجه و در نتيجه وارد شدن خسارات جبران ناپذيري به محيط زيست است كه تبعات آن دامنگير تمام دنيا خواهد شد، در اين زمينه تلاش و توجه شوراي حكام برنامه محيط زيست ملل متحد مي تواند بسيار موثر باشد.
اقدام حاشيه اي اين اجلاس هم كه از قبل اعلام شده بود، يعني امضاي يادداشت تفاهم بين سازمان حفاظت محيط زيست كشورمان و برنامه محيط زيست سازمان ملل متحد(UNEP) ، انجام پذيرفت و اين تفاهمنامه به امضاي معصومه ابتكار از ايران و كلاوس تاپفر، مدير اجراييUNEP رسيد. مضمون توافقنامه هم اين بود كه همكاري هاي لازم در زمينه ارزيابي و پايش زيست محيطي، همكاري هاي منطقه و زيرمنطقه اي، پروژه هاي مربوط به صندوق تسهيلات زيست محيطي، ارزيابي زيست محيطي، همكاري منطقه اي حفاظت از محيط زيست خزر و تهيه گزارش جامع وضعيت محيط زيست ايران صورت گيرد.
در اين سفر رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با حضور در دانشگاه سئول كره جنوبي به سخنراني درباره تنش ها و كشمكش هاي بين طبيعت و فناوري پرداخت و هجوم صنعت بدون توجه به حيات را زنگ خطري براي قرباني شدن روح طبيعت و در دل آن روح تمامي بشر دانست و از راه حل هاي اساسي اين معضل به گفت وگوي اساسي بين مجامع جهاني براي تغيير وضعيت و ايجاد بستري مناسب براي همه گير كردن ارج نهادن به طبيعت و محيط زيست در كنار رشد صنعت و توسعه اشاره كرد وسلامت محيط زيست را زيربناي تداوم اين رشد عنوان كرد.
اين نشست در غروب روز چهارشنبه دوازدهم فروردين ماه ۸۳ پايان يافت.
اجلاسpops در تهران
در اين اجلاس سه روزه وزراي محيط زيست جهان در شهر جيجو كره جنوبي، معاون رئيس جمهور ايران با وزير محيط زيست سوئد ملاقات و گفت وگو كرد. در اين ملاقات خانم لنا سومستاد وزير محيط زيست سوئد پيشنهاد كرد اجلاس آتي مربوط به كنترل مواد آلاينده شيميايي پايدار(pops) در تهران برگزار شود. نماينده ايران از اين پيشنهاد استقبال كرد و قرار بر آن شد كه اين پيشنهاد مورد بررسي قرار گيرد.
ديدار نماينده ايران با وزير امور خارجه كره جنوبي
در حاشيه اين نشست، نماينده ايران با بان گيجون وزير امور خارجه و تجارت كره ديدار و گفت وگو كرد. در اين ديدار بان گيجون با تكيه بر بسط و توسعه روابط دو جانبه دو كشور همكاري درقالب مجامع بين المللي را لزوم بهبود وضعيت محيط زيست ذكر كرد و با اظهار خوشبختي از وضعيت فعلي روابط ايران و كره جنوبي، كشورش را نسبت به ارتقاي روابط، مصمم دانست و اظهار داشت كه چشم انداز روشني را براي روابط دو جانبه مي بيند و تاكيد كرد، موضوعات زيست محيطي يكي از مسايل مهمي است كه مي تواند در ايجاد روابط بين كشورها موثر باشد، چرا كه محيط زيست در سطح جهاني مطرح است و براي بهبود وضعيت محيط زيست، كشورها بايد همكاري هاي دو جانبه و بين المللي داشته باشند.
وزير امور خارجه كره جنوبي از امضاي يك تفاهم نامه دو جانبه در مورد محيط زيست استقبال كرد.
|