اول فكر مي كردم چهره متفاوتي پيدا مي كنم، اما چشمانم بعد از دو هفته نسبت به اين لنزهاي رنگي واكنش نشان داد. سعي كردم مقاومت كنم تا چشمانم به اين وضعيت خو بگيرد، ولي اكنون به شدت درگير مداواي چشم آسيب ديده ام هستم و حداقل ۲۰۰ هزار تومان خرج آن كرده ام و مداوا هنوز هم ادامه دارد و به پايان نرسيده
آيا تنوع طلبي ارزش آن را دارد براي آن قيمت گزاف حفظ سلا متي خود را بپردازيم. به حكايت بيني هاي عمل شده، موهاي رنگ شده و چشماني كه رنگ طبيعي شان را محو مي كنيم.
مطلبي كه چند ماه پيش در مورد عمل بيني بانوان يا رنگ كردن مو آقايان چاپ شده بود با واكنش برخي از خوانندگان كه اكثر آن ها مؤنث بودند، روبه رو شد. آن ها بر اين نكته تأكيد مي كردند كه بسياري از افرادي كه بيني خود را عمل مي كنند، مشكل تنفسي دارند ولي در آن مطلب دوغ و دوشاب تركيب شده و همه آن هايي كه بيني خود را به دست تيغ جراح مي سپرند افرادي در طلب ظاهرگرايي و زيبايي صرف قلمداد شده بودند.
نكته اين است كه مجموعه مطالب چاپ شده در اين صفحه به مقوله اقتصاد خانواده، الگوي مصرف و اساساً فرهنگ مصرف باز مي گردد. چارچوب اصلي نگاه ما پرهيز از تجمل گرايي و ظاهرگرايي است.
هميشه تأكيد كرده ايم در «سادگي» صفايي است كه در پيرايه بستن نيست و همين سادگي به بهبود شرايط مالي خانواده ها برمي گردد.
بديهي است اشاره آن مطلب به سياهه افرادي بود كه در بند ظاهر خود مانده اند و با ترويج الگوي اسراف بر بار مالي خانواده مي افزايند. مطلب امروز نگاه ديگري به همين مقوله ظاهرگرايي است كه نقد اشاعه مصرف گرايي تجملا تي هم هست.
پديده لنز چشم
رنگ روز چيست؟! سبز لجني دور مشكي هنوز هم در بورس هست؟ به نظر شما به پوست من چه رنگي ميآ يد و ...
اينها جملا تي بود كه از دهان يكي از خريداران كه براي خريد لنز به فروشگاه آمده بود، خارج مي شد. آنطرف تر خانم ديگري پارچه به دست ايستاده بود و به فروشنده مي گفت: به نظر شما لنز چه رنگي به اين پارچه ميآيد؟ جلوتر رفتم، لحظه اي متعجب به چهره او نگاه كردم چشمانش قرمز و پر از اشك بود و دفعات پلك زدنش نسبت به اطرافيان بيشتر بود وقتي چهره متعجب مرا ديد خنده اي كرد و گفت: به خاطر لنزه، زمان زياديه كه داخل چشمانم است... وقتي از فروشگاه خارج شدم اين سؤال دائماً در ذهنم تداعي مي شد كه آيا منطقي است براي زيباتر شدن و يا به قول برخي ايجاد تحول در چهره، دست به خودآزاري بزنيم!؟
دريچه اي رو به عالم
چشم يكي از اندام هاي حساس و در عين حال بااهميت براي انسان به شمار مي رود. انسان تمام زيبايي هاي اطراف خود را با استفاده از چشم مشاهده مي كند. چشم راهنماي اصلي ما در محيط فيزيكي اطرافمان است. چشم يعني خواندن، نوشتن، درك كردن.
اين تصور كه لحظه اي نتوانيم اين زيبايي ها را ببينيم و درك كنيم انسان را به وحشت مي اندازد. از صبح تا شب به اطراف خود مي نگريم و با استفاده از چشم محيط اطراف خود را شناسايي و با همه چيز ارتباط برقرار مي كنيم. اهميت فوق العاده چشم و حساسيت آن نسبت به ديگر اندام خارجي بدن مراقبت ويژه اي را طلب مي كند.
شايد يكي از خواسته هاي انسان كه موجب زيان هاي او مي شود ايجاد تنوع در چهره و زيبايي است. امروزه علم پزشكي به كمك اين خواسته انسان آمده و راه هاي بسياري را جهت زيبايي هاي چهره معرفي كرده است. از جمله اين روش ها كاشت نگين بر روي دندان، استفاده از لنز، انواع و اقسام جراحي هاي پلا ستيك و جراحي هاي زيبايي و ... است كه هر كدام از اين راه ها معايب و عوارضي را به همراه دارد.
با توجه به حساسيت ذكر شده در مورد چشم و كارآيي شبانه روزي آن آيا منطقي به نظر مي رسد براي تنوع و زيبايي و جذابتر شدن چهره از وسايلي استفاده كرد كه شناختي نسبت به آنها و عوارض آن نداريم؟
برخي جوان ها مي گويند از جمله راه هاي كم هزينه براي جذابتر شدن چهره علا وه بر انواع گوناگون لوازم آرايشي استفاده از لنزهاي رنگي است. آن چه كه عمدتاً در گروه هاي سني ۱۶ تا ۲۷ سال به چشم مي خورد. با اين وصف نمي توان استفاده از لنز را تنها مختص به اين سنين دانست؛ بلكه فراواني استفاده از لنز در اين سنين نسبت به ديگر گروه هاي سني بيشتر است.
در عين حال، نرخ اندك برخي از لنزها مصرف كنندگان را به يك قشر محدود نمي كند. محصولات ارزان قيمت ولو با كيفيت نازل خيلي ها را جذب اين زمينه كرده است. گرايش مصرف كننده هاي اقلا م مختلف لوازم آرايشي و زينتي به سمت لنزهاي رنگي ارزان است. براي مثال قيمت لنزهاي ارزان ۳-۵ هزار تومان است. به نظر مي رسد اين رقمي است كه افراد بسياري توانايي پرداختنش را دارند. ِِيا خود را مكلف به پرداخت آن مي كنند به همين دليل اساساً ماهيت «ظاهرگرايي» بيشتر و عميق تر قابل بحث و مجادله مي شود. آيا «ارزان بودن» بايد مترادف با «تشديد
ظاهر گرايي» شود؟
زهرا رجبي دانشجو درباره علت استفاده از لنز مي گويد: برخي از جوان ها براي تغيير و تحول در وضع ظاهري و جذابيت بيشتر در چهره و تنوع از لنز استفاده مي كنند كه هزينه چنداني هم ندارد. اما به درستي نمي دانند چه بلا يي سر چشم خود ميآورند.
محمدي، يكي از فروشندگان لنزهاي رنگي در مورد تمايل دختران و پسران جوان به لنز مي گويد: بيشترين خريداران لنزهاي رنگي، دختران در محدوده سني
۲۷-۱۸ سال و پسران در محدوده سني ۲۲-۱۶ سال هستند. پسران نسبت به دختران تمايل كمتري نسبت به خريد لنزهاي رنگي نشان مي دهند چون سن اين افراد اقتضا نمي كند مخارج خود را پرداخت كنند، اين هزينه ها به عهده خانواده ها است.
او در مورد رنگ لنزها مي گويد: تنها ملا ك براي انتخاب لنزهاي رنگي جنبه زيبايي آن است كه اين ملا ك براي افرادي كه اطلا عاتي در خصوص عوارض و معايب آن دارند چندان هم قابل توجه نيست و اهميت چنداني ندارد.
لنزها، همچون كالا هاي ديگر داراي مارك هاي گوناگوني هستند كه جملگي مارك هاي خارجي دارند و هنوز محصول ايراني وارد بازار نشده. برخي از مارك هاي معروف لنزهاي رنگي ۳۰ هزار تومان به فروش مي روند.
بنابراين در اين تجارت نيز تغيير قيمت ها بسيار زياد است.
هشدار
يكي از اپتومتريست ها در رابطه با لنزهاي رنگي مي گويد: تمامي لنزها (اعم از لنزهاي رنگي، طبي و طبي رنگي) بر روي چشم اثر سويي دارد؛ اما آن به اين معنا نيست كه كيفيت لنزهاي ارزان مثل لنزهاي گرانقيمت تر باشد و يا اين كه عوارض لنزهاي رنگي مثل لنزهاي طبي باشد؛ بلكه لنزهاي گرانقيمت با مارك هاي شناخته شده نسبت به لنزهاي ارزان با مارك هاي ناشناخته عوارض كمتري را به همراه دارد.
در همين قالب مريم . ر، كه نوزده سال دارد و چشم هايش به دليل استفاده از اين لنزها آسيب ديده اند و در حال حاضر دو ماهي است درگير پزشك و مداوا شده، مي گويد: «اول فكر مي كردم چهره متفاوتي پيدا مي كنم، اما چشمانم بعد از دو هفته نسبت به اين لنزهاي رنگي واكنش نشان داد. سعي كردم مقاومت كنم تا چشمانم به اين وضعيت خو بگيرد، ولي اكنون به شدت درگير مداواي چشم آسيب ديده ام هستم و حداقل ۲۰۰ هزار تومان خرج آن كرده ام و مداوا هنوز هم ادامه دارد و به پايان نرسيده.»
جمله نهايي او براي شيفتگان ظاهرگرايي هشداردهنده است: «... لنز را ۲۰ هزار تومان خريده بودم و تا امروز ده برابر آن براي مداواي چشم خرج كرده ام. چرا؟ واقعاً چرا؟»
عينك بهتر است يا لنزهاي طبي؟
همه مي دانيم چشم از جمله نقاط حساس در بدن انسان است كه باتوجه به آسيب پذيري بالاي آن نسبت به ديگر اعضاي بدن، مراقبت و نگهداري آن به مراتب بيشتر است. لنزها، خصوصا لنزهايي كه روشن نيست استانداردها را رعايت كرده اند يا نه اثر سويي بر روي چشم و اجزاي آن دارند. چه اين لنزها طبي باشند چه رنگي. در لنزهاي رنگي درصد آسيب رساني نسبت به نوع طبي آن بيشتر است. اما متأسفانه با روي كار آمدن لنزهاي طبي تقاضا نسبت به عينك كاهش و در مقابل روند گرايش افراد به سوي لنزها افزايش يافته.
جلا لي، يكي از مصرف كنندگان لنزهاي طبي در مورد مزاياي لنز نسبت به عينك مي گويد: مدت هفت سال بود از عينك استفاده مي كردم و دو سال است به جاي عينك از لنز استفاده مي كنم. يگانه خصوصيت مثبت در لنزها، نصب آسان آن در داخل چشم و نبودن جسم خارجي بر روي صورت است. بخصوص براي من كه در طول روز بايد عينك را بر روي صورت خود تحمل مي كردم. البته نمي توان ادعا كرد لنزها عيبي ندارند. شايد يكي از ساده ترين معايب آن هزينه هاي استفاده از اين لنزها باشد.
استفاده از لنز كه در تماس مستقيم با چشم است، مي تواند بيماري هاي چشمي را به ارمغان آورد.
دكتر سلا ح ورزي، متخصص چشم در خصوص بيماري هاي چشمي و عوارض لنز بر روي چشم مي گويد: در اكثر لنزها چه لنزهاي طبي و چه لنزهاي رنگي، عوارض و بيماري ها مشترك هستند و تفاوت آنها در اين است كه لنزهاي طبي منفعتي براي مصرف كننده دارد در حالي كه لنزهاي رنگي از بعد عمل هيچ فايده اي به همراه ندارد و علا وه بر بيماري مشترك كه خانواده لنزها انتقال دهنده آن هستند وجود مواد رنگ دانه در لنزهاي رنگي مانع رسيدن اكسيژن به چشم مي شود كه خود عوارض و بيماري هاي متعددي را به همراه دارد.
وي همچنين ادامه داد: عفونت هاي چشم از ديگر بيماري هايي است كه لنزها مسبب اصلي آن هستند. گاهي اين عفونت ها چنان شديد مي شوند كه بستري كردن بيمار الزامي است. او همچنين خشكي چشم، احساس جسم خارجي در چشم، رشد عروق غيرطبيعي در قرنيه را از ديگر عوارض استفاده از لنز نام برد.
البته سياهه امراض مربوط به چشم بسيار بيش از اين ها است و پرداختن به آن ها نياز به بررسي و تحليل جداگانه اي دارد.
بيانديشيد...
آيا تنوع طلبي ارزش آن را دارد براي آن قيمت گزاف حفظ سلا متي خود را بپردازيم. به سطر اول برمي گرديم. به حكايت بيني هاي عمل شده، موهاي رنگ شده و چشماني كه رنگ طبيعي شان را محو مي كنيم.
همه اين ها فشار مالي بر خانواده را در زمينه غير ضروري و در ادامه هزينه هاي درمان چشم شما را ضروري مي سازد، يعني مهم ترين عنصر جسم شما.