نگاه
تواضع علمي
كوتاه نوشته اي درباره استاد محمدرضا حكيمي (واپسين بخش )
|
|
عباس ملكي
در بخش نخست اين نوشته، (منتشر شده در ۳ ارديبهشت ۱۳۸۳صفحه ۸ ) درباره برخي ويژگيهاي استاد محمدرضا حكيمي چون، تسلط علمي، مسئوليت شناسي، اعتقاد عميق به صحت راه امامان شيعه، آشنايي ژرفش با تحولات اجتماعي، ساده زيستي در زندگي سيطره شگفت انگيزش بر ادبيات فارسي و عربي، و... كه تمامي اين ويژگيها سبب شده تا تركيبي معجزه آسا از ايمان و احاطه به جوانب مختلف مسائل اسلامي بروز و ظهور يابد، سخن گفته شد. بخش دوم و پاياني اين نوشتار را بخوانيد.
او در كتاب «كلام جاودانه»، اجراي عدالت را تنها راه زنده كردن مجدد دين دانسته و اهميت تأمل در نامه هاي نهج البلاغه را يادآور شده است. همچنين در كتاب «جامعه سازي قرآني»، تأكيد مجدد و مستندي به بيش از ۵۰ سند بر عنصر عدالت از نگاه قرآن و مذهب جعفري دارد.
ويژگي چهارم او، ساده زيستن در زندگي است. او كه از نوع تنعمات مادي و عاطفي جهان چشم پوشيده، تنها همت و اهتمام خود را براي نشر معارف اسلامي وقف كرده است. در آپارتماني محقر و رهني، با اندك ترين امكانات زندگي، در گوشه اي از اتاق به تحقيق يا نوشتن مشغول است، و اكثر به غذاهاي ساده و حاضري بسنده مي كند، در عين كسالت، از اكثر امكانات خود را محروم نموده است. او مصداق كامل نويسنده متعهدي است كه به هر آنچه كه در كتب خود گفته است هم اعتقاد داشته و هم تمام آنها را در زندگي خود اجرا كرده است.
ويژگي پنجم، حساسيت شديد او به تفكيك مابين آنچه كه اسلام گفته است و آنچه كه در اذهان بشري راجع به اسلام مي تواند تأويل و تفسير گردد، است. و علت ترويج او از «مكتب تفكيك» و تأكيد بر اهميت آن در سال هاي اخير همين است.
اين بخش از كار او حقيقتاً يگانه است زيرا وقتي كه قرار است نظر اسلام گفته شود، او سعي مي كند كه حتي يك كلمه اضافه و يا كم نگردد. روش او در همه كتب و به خصوص الحياة آن است كه تنها آيات قرآن و احاديث ائمه ذكر شود، اما او دو هنر در ياد كرد آنها به كار برده است:
اول آن كه اگر حديثي نقل مي شود، سعي شود به دستور خود قرآن كريم و احاديث، با فهم تعقلي، درك شود.
دوم آن كه تقسيم بندي و دسته بندي آنها به صورتي باشد، كه هر محقق يا خواننده عادي را سريعاً به مضمون اصلي راهنمايي كند.
ويژگي ششم، تربيت و تحصيل او نزد استادان و فرزانگاني است كه آنان نيز در دنياي علم و معرفت ايران يگانه اند. او شديداً تحت تأثير عالم زاهد، مرحوم شيخ مجتبي قزويني است. گفته مي شود كه شيخ مجتبي نيز زندگي كاملاً متعارفي داشته و همچنين اهل رياضت و دوري از امور دنيوي بوده است. همچنين وي از استادان بزرگ ديگري از جمله اديب نيشابوري، شيخ هاشم قزويني، شيخ غلامحسين محامي بادكوبه اي، ميرزا علي اكبر نوقاني و آيت الله العظمي ميلاني بهره برده است.
ويژگي هفتم او، آشنايي با علوم غريبه، و برخي «اسرار قرآني» و «اسرار طبيعي» است و اسرار برخي از «قصص فلسفي» كه در اين زمينه ها اكثر، سخني نمي گويد.ويژگي هشتم او، تواضع و فروتني در برابر صاحبان فكر و علم است. همانان كه در رنج آگاهي داشتن از شرايط با او همدرد بودند و بسياري از آنان ادامه بودن در دنيا را تاب نياوردند. او براي هر كدام از آنان با نوشتن مقاله يا كتابي، مراتب دوستي و درك متقابل را به جا آورده است. افرادي نظير استاد محمد تقي شريعتي، استاد شهيد مرتضي مطهري، استاد علامه جعفري، پروفسور فلاطوري از اين دست افراد مي باشند.
در اينجا بايد به ارتباط استاد با انواع روشنفكران ايران و محافل روشنفكري نيز اشاره كرد. ليكن من در اينجا مي خواهم بيشتر به دنبال يافتن ارتباط ما بين استاد محمدرضا حكيمي و دكترعلي شريعتي بروم. اين دو در دوره معاصر - پس از شهريور بيست - اكثر در يك محيط زندگي كرده بودند و هر دو براي جريان انديشه اسلامي در آن سال هاي سخت و سياه، قلم زده و سخنراني مي نموده و مبارزه كرده بودند. به خصوص مقاله استاد حكيمي راجع به استاد محمد تقي شريعتي نشانگر عمق ارادت وي در ارتباط دين باوري و زمان شناسي اين شخصيت ارزنده و آشنايي او با فرزندش علي است. اما ارتباط اين دو با يكديگر يعني دكتر شريعتي و محمد رضا حكيمي در پرده اي از ابهام بود. همگان مي دانستيم كه شريعتي وصيت كرده است كه كل كتاب هاي او را حكيمي مطالعه و هر مقدار كه مي خواهد آنها را اصلاح نمايد، اما از متن وصيت كمتر كساني مطلع بودند.در پاييز ۱۳۷۹، در شهر مشهد همايشي تحت عنوان «همايش بازشناسي انديشه هاي دكتر علي شريعتي» برگزار گرديد و براي آن نشست، ويژه نامه اي تدوين يافت كه در آنجا براي اولين بار وصيت نامه دكتر شريعتي خطاب به استاد حكيمي آمده است. اين وصيت نامه كه عنوان «وصيت شرعي» را داشته و در تاريخ آذرماه ۱۳۵۵ توسط دكتر در مشهد به رشته نگارش درآمده است، بيشتر از آن كه شريعتي بخواهد بر كتب خود و تصحيح آنها توسط حكيمي بپردازد، اصرار دارد كه چهره حكيمي و توانايي هاي او را براي جامعه شرح دهد. در برابر نوشته دكتر شريعتي طبيعي است كه ديگر نوشته ها و سخنان بيرنگ خواهند شد.
پيش از اين متن اين وصيت نامه در روزنامه همشهري به چاپ رسيده بود.
|