چهارشنبه ۳ تير ۱۳۸۳ - سال دوازدهم - شماره - ۳۴۱۶
درمانگاه
Front Page

يك داستان كوتاه، اما بي ربط
همه مسووليت ها به گردن پزشكان
ترديدي نيست كه در ايران پزشكان بي نظيري وجود دارند و بارها با درمان هاي فوق العاده  خود اعجاز كرده اند اما همين پزشكان هم مثل هر انسان ديگر مي توانند اشتباه كنند ولي اشتباه يك پزشك چون با جان انسان سروكار دارد بسيار برجسته تر و بزرگتر جلوه مي كند
010230.jpg
عليرضا آشوري 
گاهي امكانات درماني كافي وجود ندارد، گاهي اصلا بيمار به حرف پزشك گوش نمي دهد و گاهي پزشك مرتكب سهل انگاري مي شود
پزشكي حرفه  مقدسي  است، بسيار بسيار هم مشكل است. تحصيلات طولاني مدت و دشوار، استرس واقعا كشنده و تازه بعد از آن هزار و يك مشكل مربوط به بيكاري، تخصص، سربازي، طرح و... گريبانگير آدم مي شود. اگر كسي بخواهد تحصيلات خود را در رشته پزشكي ادامه دهد و به مدارج علمي تخصصي دست يابد دست كم ۱۱-۱۰ سال بايد درس بخواند كه به اضافه ۲ سال طرح يا سربازي مي شود حدود ۱۳-۱۲ سال. يعني يك جوان ۱۸ ساله وقتي وارد دانشكده پزشكي مي شود وقتي ۳۲-۳۱ سالش شد تازه شايد متخصص شده باشد و بعد هم بايد طرح طولاني مدت تخصص را بگذراند و...
بنابر همين دلايل هم هست كه آمار علاقه مندان رشته هاي پزشكي به طور عام و خودپزشكي به طور خاص به مراتب از قبل كمتر شده است ولي كم شدن علاقه مندان هم موجب نشده كسي كه پزشك مي شود مرارتهاي فراواني را از سر نگذراند.
هميشه در ايران و تمام دنيا اطبا از احترام و منزلت خاصي برخوردار بوده اند. حرفه نجات بخش پزشكان همواره مورد احترام جامعه بوده است. اما توجه به يك نكته ضروري است كه ساختار اجتماعي و فرهنگي در شكل گيري اين نظرات عمومي نقش عمده اي بر عهده دارد. بر خلاف آن چيزي كه به نظر مي رسد احترام به پزشكان در ايران فقط يك رويه ظاهري است. تا به حال دقت كرده ايد كه وقتي كسي مي خواهد بدترين نفرين خود را نثار كسي كند مي گويد: «الهي خرج دوا و درمان بدهي» و يا «الهي زمين گير بشوي.»اين ذهنيت در فكر و مغز ما ايراني ها جاي دارد كه بيماري بدترين بلاست و كسي كه قرار است با اين بليه دست و پنجه نرم كند پزشك است. پس طبيعتا كسي كه آرزوي بيماري ديگري را دارد از درمان كننده او هم چندان دل خوشي نخواهد داشت.
يك جنبه اين قضيه برمي گردد به تمايل خاص برخي ايراني ها براي مقابله با كساني كه به ظاهر در سطوح بالاي اجتماع قرار دارند و پزشكان درذهن عموم، چنين جايگاهي دارند ولي واقعيت جز اين است. دوران پزشكان ثروتمند و ميلياردر مدت هاست كه سپري شده است. اگر چنين پزشكاني وجود دارند همگي جزو پزشكان قديمي هستند ودر بين پزشكان جديد انگشت شمار هستند افرادي كه بتوانند از راه پزشكي به تمكن و موقعيت مالي يا اجتماعي قابل قبولي دست پيدا كنند. ولي اين ذهنيت كذايي كاملا پابرجاست. پزشك در اجتماع ما آدم پولدار و از خود متشكري است كه در ازاي پول زياد بدترين نفرين ما را باطل مي كند.
اما وجه ديگر اين قضيه، يعني طرز فكر اجتماعي را خود پزشكان شكل مي دهند كه بخش عمده اي از اين مساله هم دست خود پزشكان نيست. ترديدي نيست كه در ايران پزشكان بي نظيري وجود دارند و بارها با درمان هاي فوق العاده  خود اعجاز كرده اند اما همين پزشكان هم مثل هر انسان ديگر مي توانند اشتباه كنند ولي اشتباه يك پزشك چون با جان انسان سروكار دارد بسيار برجسته تر و بزرگتر جلوه مي كند.
مساله مهم اينجاست كه در قبال يك درمان ناموفق پزشك و بيمار بايد چه عكس العملي از خود بروز دهند. گاهي مشكلات بيمار آنقدر وخيم و شديد است كه نمي توان كار خاصي براي او انجام داد. گاهي امكانات درماني كافي وجود ندارد، گاهي اصلا بيمار به حرف پزشك گوش نمي دهد و گاهي پزشك مرتكب سهل انگاري مي شود.
جز در مورد آخر تقصيري متوجه پزشك نيست ولي جامعه در هر حالتي ايرادات را به گردن پزشكان مي اندازد. متاسفانه برخي از پزشكان حتي اگر مستقيما مرتكب قصور و اشتباه شوند حاضر به پذيرش اشتباه خود نيستند و زمين و زمان را به هم مي دوزند تا مقصر ديگري بيابند و اين مساله با نكات قبلي كنار هم جمع مي شوند و دور باطلي ايجاد مي شود كه به اين راحتي ها نمي توان آن را متوقف كرد.
وقتي در بيمارستان ايرانمهر در اثر يك اشتباه مشكوك كه صحت و سقم آن هنوز هم به طور دقيق روشن نشده، سه نفر فوت كردند، زمين و زمان پزشكان را متهم كردند و افكار عمومي هم گويا نمي خواست احتمالات ديگر را حتي به ذهن راه دهد. شايعه ورود ۱۰ ميليون يونيت خون  آلوده هم جنجال ديگري برپا كرد. پرونده فراموش شده بيماران هموفيلي كه خون آلوده دريافت كرده بودند از نو زنده شده است و اين آخري كه چند نفر در اثر آلودگي اتاق عمل چشم خود را از دست داده اند. در اين بين متاسفانه بي مسووليتي برخي از پزشكان هم مزيد بر علت مي شود تا كل ذهنيت عمومي نسبت به حرفه پزشكي مشوش شود.
اگر پزشكان محترمي كه مرتكب خطا مي شوند، خطاي خود را بپذيرند و درصدد جبران آن باشند قطعا چنين مشكلاتي با اين حدت و شدت بروز نمي كند.
در عين حال بخش عمده اي از مشكلات هم به ايرادات اجرايي و تشكيلات وزارتخانه باز مي گردد كه پزشكان و عمدتا پزشكان جوان بايد تاوان آن را بپردازند. پزشكان مسوول كمبود امكانات و ضعف فرهنگي جامعه نيستند اما اينها بايد جوابگو باشند و بعضا خودشان هم اين مشكلات را دامن مي زنند.
فرهنگ جامعه ما در قبال كنش و واكنش با حرفه پزشكي ابتر و ناقص است. ايراد از پزشكان نيست. اما روحيه انتقادپذيري اندكي در همكاران محترم پزشك ديده مي شود كما اينكه اين عدم پذيرش و تحمل انتقاد در تمام حرف و اصناف ايراني به صورت سنتي وجود دارد. هيچ كس كامل نيست. همانطور كه پزشكان مثل هر انسان ديگري از خطا مبرا نيستند بقيه مردم هم اشتباه مي كنند. مهم پذيرش اشتباه است. متاسفانه هيچ كدام از طرفين حاضر نيست اشتباه خود را بپذيرد و اين نداشتن روحيه انتقادپذيري و تلاش براي متهم كردن ديگري حاصلش در اين مورد بخصوص جز ترويج بدبيني نسبت به كل سيستم درماني كشور و پزشكان ايراني نتيجه ديگري دربرنخواهد داشت.

پزشكان، ورزش دوستان،محبان سفر
آنچه مسلم است ورزش مناسب و انجام بسياري از فعاليت هاي هنري و تفريحي در جهت آماده سازي جسم و ذهن براي انجام فعاليت هاي روزمره لازم و ضروريست 
دكتر لاله ميراسكندري
اشتغال در يكي از حرفه هاي پزشكي و پيراپزشكي ذاتا سخت و خسته كننده است.
بله اشتباه نكنيد، شايد به نظر خيلي از شما فعاليت در اين مشاغل در مقايسه با بعضي مشاغل فني ديگر، خستگي فيزيكي كمتري ايجاد كند، ولي در حقيقت اين فعاليت ذهني وروحي فارغ التحصيلان اين رشته هاست كه زندگي را به طريق غير قابل تحملي فرسايشي مي كند و استرس روحي ناشي از درمان بيماران بدحال، بي خوابي هاي ناشي از شيفت هاي شبانه و انرژي ذهني زائد الوصفي كه تمركز بر جراحي ها و بسياري از اعمال پزشكي و دندانپزشكي صرف مي كند، در كنار گذراندن بهترين سال هاي جواني در راه انداختن علم ودانش و تحقيق معمولا بر سلامت روحي و بعضا جسماني اين قشر تاثير بسزايي دارد.
كمتر پزشكاني را مي شناسيم كه در كنار تحصيل و تحقيق و طبابت به فعاليت هاي ورزشي، هنري و تفريحي لازم ومناسب بپردازند. آنچه مسلم است ورزش مناسب و انجام بسياري از فعاليت هاي هنري و تفريحي در جهت آماده سازي جسم و ذهن براي انجام فعاليت هاي روزمره لازم و ضروريست. متاسفانه پزشكان هميشه بهانه هايي براي فرار كردن از اين نوع فعاليت ها دارند. به نظر مي رسد يا بايد آنها را به زور وادار به تمدد اعصاب ( به طرق مختلف ) كرد و يا اينكه به حدي امكانات هيجان انگيز و جلب كننده فراهم كرد تا پزشكان خود به خود جذب شوند. به هر حال آمادگي ذهني و روحي اين گروه ها، هم به نفع خودشان است و هم به نفع مردم و بيماران و هم نهايتا كل كشور!
سازمان نظام پزشكي هميشه طي سال هاي گذشته سعي داشته تسهيلات رفاهي خاصي براي اعضاي خود فراهم كند، ولي امسال دست اندركاران امور اجرايي اين سازمان برنامه هاي مفصل تري تدارك ديده اند. به اين بهانه گفت وگويي با دكتر سيد تقي نور بخش، معاون اجرايي و مالي سازمان نظام پزشكي و نايب رئيس شوراي عالي نظام پزشكي ، دكتر محسن خليلي، قائم مقام معاونت رفاهي و اجتماعي سازمان و دكتر عزيزي، مدير روابط عمومي و بين المللي سازمان ترتيب داديم. دكتر نور بخش صحبت را اينطور شروع مي كند:
«يكي از وظايف اصلي سازمان نظام پزشكي كه در قانون تشكيل سازمان آمده است، ايجاد تسهيلات رفاهي براي جامعه پزشكان و پيراپزشكان است. متاسفانه طي سال هاي گذشته اين خلاء هميشه احساس مي شود ولي امسال برنامه هاي زيادي درسر داريم و از ۴ ماه پيش در حال برنامه ريزي و طراحي اين تسهيلات هستيم.
وي با اعلام اين مطلب كه هدف سازمان نظام پزشكي، ايجاد همكاري تنگاتنگ جمعيت پزشكان و پيراپزشكان و سازمان نظام پزشكي است، اذعان كرد: «ما سعي داريم شرايط و تسهيلات را طوري فراهم كنيم كه پزشكان به صورت خودجوش به سمت سازمان جذب شوند تا بتوان به اين ترتيب همكاري ها را گسترش داد.»
در اين راستا علاوه بر ايجاد يكسري تسهيلات جديد، بسياري از امكانات گذشته هم گسترش داده شده است. اين طرح ها به طور خلاصه شامل: برگزاري مسابقات ورزشي( فوتسال و شطرنج) براي تابستان، تورهاي سياحتي و زيارتي داخلي وخارجي، كلاس هاي هنري، كامپيوتر وزبان انگليسي، نمايش فيلم سينمايي، ايجاد تسهيلات ويژه جهت صدور كارت و كد ملي و استفاده از وام هاي مختلف از جمله وام خريد خودرو است.
دكتر جزئيات اين برنامه ها را به اين ترتيب برايمان شرح داد:
ورزشي 
هر سال تحقيقات ويژه اي براي استفاده از امكانات ورزشي بعضي باشگاه ها فراهم مي شد. امسال هم پزشكان و خانواده هاي آنها مي توانند در باشگاه انقلاب و پيام براي عضويت و استفاده از خدمات ورزشي از تخفيف هاي ۵۰ درصدي استفاده كنند.
همچنين براي استفاده از استخر هم چندين استخر در مناطق مختلف تهران طرف قرارداد سازمان قرار گرفته اند تا اعضاي سازمان بتوانند با تخفيف هاي ۴۰ تا ۵۰ درصدي از گرماي تابستان به آب هاي خنك پناه ببرند. (البته اين تسهيلات در تمام سال قابل استفاده است!) اعضاي محترم مي توانند براي تهيه بليت به سازمان مراجعه كنند.
مهمتر از همه خبر خوب براي فوتبال دوستان است. امسال قرار است يك دوره مسابقات فوتسال در قالب ۲۴ تيم و از مردادماه آغاز شود كه فينال و رده بندي آن مي ماند براي روز پزشك. گروه هاي مختلف از حالا به فكر باشيد، (بعضي عقيده دارند تيم فوتبال داروسازان از حالا برنده است!)
براي برگزاري اين مسابقات بيمارستان هاي بزرگ هم مي توانند تيم هاي اختصاصي معرفي كنند.
برگزاري مسابقات دوره اي شطرنج و برنامه هاي هفتگي كوهنوردي هم از جمله برنامه هاي ورزشي اين سازمان است.
تورهاي مسافرتي 
اين تورها شامل مسافرت هاي سياحتي و زيارتي هر دو مي  شود.
بخش سياحتي تورهاي يكي دو روزه داخلي تا تورهاي چند روزه خارجي را شامل مي شود، مثلا تورهاي جشنواره تابستاني كيش يا تورهاي خارجي به كشورهاي ايتاليا، اتريش، فرانسه، سوريه، دبي، تايلند و تركيه.
استفاده از اين مسافرت ها براي پزشكان علاوه بر بهره گيري از گروهي يكدست و همكار مزايايي از قبيل پرداخت قسطي هزينه ها و استفاده از امكانات ويژه سفر نيز دارد.
همكاران مي توانند علاوه بر مسافرت در قالب تور، به تنهايي هم سفر كرده و در عوض از تخفيفات ويژه ۱۰ تا ۵۰ درصدي هتل هايي مثل هتل هما و هتل پارس و بن هاي سفر شركت ايرانگردي و جهانگردي كه به صورت نقد و اقساط براي بهره گيري از ميهمانسراهاي ايرانگردي و جهانگردي در سراسر كشور در اختيارشان قرار مي گيرد، استفاده كنند.
برنامه هر كدام از اين سفرها در زمان خاص خود اعلام مي شود و براي استفاده و ثبت نام بايد به سازمان مراجعه كنيد. براي اثبات صحت اين برنامه هاي بلند بالا، بدانيد كه اولين برنامه سازمان در قالب يك تور ۲ روزه به هتل گاجره ديزين با ۴۵درصد تخفيف و با امكاناتي از قبيل اقامت، صبحانه، ناهار، شام و خدمات تفريحي از قبيل نمايش فيلم، دوچرخه سواري و استخر و سونا در تاريخ ۴ و ۵ تيرماه برگزار مي شود.
اولويت با كساني است كه زودتر ثبت نام كرده اند، پس بجنبيد!بخش زيارتي شامل تورهاي داخلي مشهد و حج عمره است كه با ۴ كاروان انجام مي گيرد.
كلاس هاي آموزشي 
شامل كلاس هاي هنري، آموزش كامپيوتر و زبان انگليسي است. اين كلاس ها در مراكز معتبر خصوصي سراسر شهر مثل فرهنگسراي بهمن و نياوران و تالار رودكي با بهره گيري از تخفيف هاي ويژه برگزار مي شوند. در مورد كلاس هاي كامپيوتر و انگليسي اگر استقبال خوب باشد كلاس هاي اضافه در محل سازمان هم داير خواهد شد. البته برگزاري اين كلاس هاي آموزشي مختص تابستان است.
در بخش طرح هاي هنري، توافق هايي با بعضي سينماهاي مجهز تهران هم صورت گرفته است تا پزشكان و خانواده هاي آنها بتوانند با تخفيف هاي ۷۰ درصدي در بهترين روزهاي هفته يعني پنج شنبه و جمعه فيلم هاي مورد علاقه خود را تماشا كنند.
تهيه كارت و كد ملي 
قرار است براي رفاه حال همكاران مراحل دريافت كارت و كد ملي از طرف سازمان به سرعت انجام گيرد. به اين ترتيب مي توانيد از طريق بيمارستان هاي بزرگ و يا خود سازمان اقدام كنيد.
Website، وام، Email، كارت عضويت، كامپيوتر و ...
بله برقراري تمام اين امكانات هم از برنامه هاي ديگر سازمان نظام پزشكي است كه هر كدام مقوله خاص خود را دارند. همين بس كه هرچه زودتر سري به محل سازمان بزنيد و حق عضويت خود را بپردازيد، ضرر نخواهيد كرد!

سرطان سينه سياهپوستان
محققان آمريكايي اعلام كردند كه شدت و سرعت پيشرفت سرطان سينه در زنان سياهپوست بيشتر از زنان سفيدپوست است. بنابر اعلام اين محققان، گرچه زنان آمريكايي - آفريقايي الاصل معمولا كمتر از زنان سفيدپوست مبتلا به اين بيماري تشخيص داده مي شوند اما از آنجا كه اين سرطان در زنان گروه اول ديرتر و در مراحل پيشرفته تشخيص داده مي  شود معمولا به مرگ بيمار مي انجامد.
كارشناسان معتقدند كه عوامل افزايش ميزان مرگ و مير ناشي از ابتلا به اين سرطان در ميان زنان سياهپوست عبارت است از افزايش فقر، تفاوت در اعتقادات فرهنگي و فقدان دسترسي به مراقبت هاي بهداشتي.

دارچين و ديابت
تازه ترين تحقيقات دانشمندان نشان مي دهد كه افزودن اندكي دارچين به غذاي روزانه مي تواند در حفظ سلامتي بيماران ديابتي مفيد باشد. به گزارش خبرگزاري رويترز بيماران ديابتي كه به مدت ۴۰ روز، روزانه يك گرم دارچين به رژيم غذايي معمولي خود افزودند، ميزان قند خون، كلسترول و چربي هاي خونشان تا ۳۰ درصد كاهش يافت و كم شدن ميزان كلسترول، قند و چربي خون تاثير مفيدي براي بيماران ديابتي به دنبال دارد.افزودن مقدار كمي دارچين به قهوه صبحانه، آب پرتقال يا غلات مفيد است و باجوشاندن آب با يكه تكه دارچين به راحتي مي توان چاي دارچين تهيه كرد. يك گرم دارچين فقط ۳ كالري دارد و بيماران ديابتي بدون نگراني از چاق شدن مي توانند آن را مصرف كنند.

پرداخت بدهي بيمه
يكي از بزرگترين مشكلات مراكز خدمات درماني بدقولي بيمه ها در پرداخت بدهي و حق بيمه هاست كه تاكنون يكي دو بيمارستان بزرگ دولتي را در شهرستان ها به تعطيلي كشانده است.دكتر موسوي، مديرعامل سازمان خدمات درماني اعلام كرد كه طي اين هفته كليه بدهي سازمان خدمات درماني به آزمايشگاه ها، بيمارستان ها و مراكز طرف قرارداد در سراسر كشور پرداخت مي شود.وي گفت: «سازمان از زمان تاسيس تا پايان سال ۸۱ با ۲۳۳ ميليارد تومان كسري مواجه شد و از سال ۸۱ به صورت جدي به دنبال جذب منابع مالي بود . اكنون با توجه به اقدامات و پيگيري هاي انجام شده كسري سازمان جبران شده است ولي حذف يارانه دارو، افزايش قيمت دارو، پرداخت دو برابر تعرفه به مناطق محروم و هزينه تصادفات باعث بالا رفتن هزينه هاي سازمان شده است.»

|  ايرانشهر  |   تهرانشهر  |   حوادث  |   خبرسازان   |   در شهر  |   درمانگاه  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |