الهام صادقي
دانشگاه صنعتي اميركبير پرديس تفرش پس از ۱۶ سال پذيرش دانشجو به عنوان يكي از واحدهاي دانشگاه صنعتي اميركبير، قرار است به زودي مستقل شود.
طرح استقلال اين دانشگاه در حالي به مرحله اجرا مي رسد كه به گفته بسياري از دانشجويان، اين دانشگاه در حال حاضر با مشكلات فراواني روبه رو است و قطعاً پس از جدا شدن از دانشگاه اميركبير نه تنها مشكلات مرتفع نخواهد شد بلكه دامنه وسعت آن به مراتب وسيع تر نيز مي شود.
به گزارش همشهري دانشجو، دانشگاه تفرش بهمن سال ۱۳۶۷ اقدام به پذيرش دانشجو كرده است. تاكنون ۱۸۴۱ دانشجو در چهار رشته برق، گرايش الكترونيك رياضي، گرايش كاربردي، عمران گرايش نقشه برداري و صنايع گرايش تكنولوژي صنعتي در اين دانشگاه پذيرفته شده اند كه از اين تعداد ۷۸۲ نفر تا پايان سال ۸۲ فارغ التحصيل شده اند. قاتل توجه اين كه تمام اين دانشجويان با نام دانشگاه اميركبير و با انتظاراتي در حد نام اين دانشگاه وارد تفرش شده اند.
|
|
ولي نه تنها امكانات اوليه رفاهي در بدو ورود براي آنان فراهم نبوده، بلكه در حال حاضر پس از گذشت چندين سال از راه اندازي واحد تفرش دانشگاه اميركبير دانشجويان آن درگير مشكلات و مسائل فراواني هستند كه نبود امنيت و در محيط دانشگاه ، رفت و آمد افراد ناشناس و غيرمسئول در دانشگاه، عبور حيوانات وحشي به خاطر وضعيت جغرافيايي كه دانشگاه در آن قرار گرفته است و دور بودن از راه هاي اصلي، نبود حداقل امكانات رفاهي و تفريحي مناسب در تفرش مانند بيمارستان، پارك، بازار كتاب، لوازم التحرير و... از مهم ترين مشكلات دانشجويان اين دانشگاه به شمار مي رود. از طرفي نبود مراكز صنعتي در تفرش باعث مي شود كه دانشجويان تا پايان دوره تحصيلي شان كمتر موفق به كار كردن همراه با درس خواندن بشوند.
چند ساختمان نيمه كاره به نام دانشگاه
در ميان همه مشكلاتي كه نام برده شد پذيرش دانشجو با نام دانشگاه اميركبير، از بزرگترين و اصلي ترين مسائلي است كه ذهن همه دانشجويان را به خود مشغول كرده و آنها از اين مسئله به عنوان بي صداقتي نام مي برند.
به طوري كه در هنگام انتخاب رشته، بدون هيچ توضيحي درباره تفرش و فقط با اشاره به مجتمع آموزشي و پژوهشي تفرش، دانشجويان رتبه هاي بسيار خوب كنكور سراسري را كه در بسياري از دانشگاه هاي شهرهاي بزرگ نيز مي توانستند پذيرش شوند تنها با نام دانشگاه صنعتي اميركبير به دانشگاه تفرش كشاندند. در حالي كه به گفته بسياري از دانشجويان در اين شهر هيچ خبري از دانشگاه نيست و دانشگاه تنها با داشتن چند ساختمان نيمه كاره در وسط يك بيابان بي آب و علف، اقدام به پذيرش دارندگان رتبه هاي خوب كنكور به اسم دانشگاه صنعتي اميركبير مي كند.
بر اساس نظرسنجي كه در مورد ميزان رضايت دانشجويان از دانشگاه تفرش انجام شده است ۸/۵۰ درصد از پاسخگويان انتخاب دانشگاه تفرش به عنوان دانشگاه محل تحصيل را اشتباه اعلام كرده اند و ۷۰ درصد آنها اعلام كرده اند كه دانشگاه تفرش انتظاراتشان را برآورده نكرده است و همچنين ۶۵ درصد از دانشجويان تاكنون براي گرفتن انتقالي اقدام كرده اند.
همچنين بر اساس اين آمار ۵۰ درصد از دانشجويان ورودي سال ۸۲ عملاً به دانشگاه هاي ديگر منتقل شده اند و همچنين از مجموع ۱۸۴۱ دانشجوي پذيرفته شده، در تفرش تاكنون نزديك به ۴۰۰ دانشجو به دانشگاه هاي ديگر منتقل شده اند. ضمن اين كه تاكنون تنها ۷۸۲ نفر نيز فارغ التحصيل شده اند. در حال حاضر نيز در حدود ۷۰۰ دانشجوي فعال در دانشگاه مشغول به تحصيل هستند، كه ۶۶ درصد از آنها خواستار انتقال به دانشگاه اميركبير تهران هستند. البته مسئولين دانشگاه ادعا مي كنند كه حدود ۲۵ طرح پژوهشي صنعتي در بخش صنعت و پژوهش انجام داده اند. اما هيچ كدام از دانشجويان حتي نام يكي از اين طرح ها را نمي دانند.
به دنبال يك نفر پاسخگو
بسياري از دانشجويان شاغل به تحصيل در تفرش پاسخگو نبودن رئيس دانشگاه تفرش در قبال مشكلات دانشجويان را مشكل هميشگي شان مي دانند. آنها حتي بارها و بارها مشكلات شان را با مسئولان دانشگاه اميركبير تهران نيز مطرح كرده اند و تاكنون پاسخي نگرفته اند.
خواسته هاي دانشجويان واحد پرديس
جدا شدن دانشگاه تفرش از دانشگاه اميركبير تهران با توجه به مشكلات فعلي آن، اين شبهه را در دل آنان به وجود آورده است كه پس از پايان درس شان مدرك تحصيلي دانشگاه تا چه حد معتبر خواهد بود. زيرا به نظر اين دانشجويان در صورت استقلال يا تعطيلي واحد تفرش آنها به هيچ جايي وابسته نخواهند بود و از طرف ديگر ذكر نام واحد تفرش در مدرك تحصيلي غيرمعقول خواهد بود. چون عملاً واحد تفرش دانشگاه صنعتي اميركبير به زودي از بين خواهد رفت.
انتقال دانشجويان كنوني واحد پرديس به دانشگاه مادر نيز يكي ديگر از خواسته هايي است كه دانشجويان تأكيد خاصي بر آن دارند، چون همه اساتيد اين دانشگاه از تهران مي آيند و تقريباً ۷۰ درصد از دانشجويان يا ساكن تهران هستند يا هنگام آمدن به تفرش از تهران عبور مي كنند، همچنين با در نظر گرفتن اين نكته كه مقداري از بودجه هاي عمراني پرديس تفرش از سال ۷۲ در دانشگاه اميركبير صرف كارهاي عمراني شده است و ساختمان ابوريحان در دانشگاه اميركبير نيز ظرفيت برگزاري كلاس هاي تفرش را دارا است اين دانشجويان انتقال به تهران را حق مسلم خودشان مي دانند.
اظهارات وزير علوم
دكتر جعفر توفيقي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري با اعلام اين مطلب كه: موضوع استقلال واحدهاي دانشگاهي از دانشگاه مادر، مختص به تفرش نيست و تمام دانشگاه هاي تأسيس شده بعد از انقلاب به همين صورت منتقل شده اند، اظهار داشته است: «اصولاً اين وابستگي موقت است، به گونه اي كه طي مدت وابستگي رشد لازم صورت مي گيرد و در مقطعي اين رشد كند مي شود و البته با استقلال واحد، مجدداً شرايط بهبود مي يابد، مانند دانشگاه خليج فارس كه بعد از استقلال رشد بسيار حيرت انگيزي داشته است.»
توفيقي در خصوص اعتبار مدرك تحصيلي كه به دانشجويان از سوي دانشگاه داده مي شود مي گويد: «به هر حال تعهدي كه به دانشجويان در هنگام ورود داده شده، به همان صورت انجام مي شود و در صورت وقوع هر تغيير نيز جنس تغييرات اعلام خواهد شد كه مثلاً اين دانشگاه در اين تاريخ مستقل شده است ولي دانشجوياني كه با همان نام قبلي وارد شده اند برهمان اساس فارغ التحصيل مي شوند. اما دانشگاه اميركبير حمايت عملي را قطعاً بعد از استقلال دانشگاه تفرش ادامه خواهد داد و كمك خواهد كرد تا هيأت علمي به اندازه كافي رشد كند و مستقل شود. وزير علوم، تحقيقات و فناوري با تأكيد بر اين كه استقلال دانشكده در دو مرحله استقلال مالي به عنوان مركز آموزشي و موافقت اصولي به عنوان دانشگاه با استانداردهاي لازم انجام مي شود، تصريح مي كند: «اينگونه نيست كه درصورت استقلال دانشگاه پرديس به يك دانشگاه كامل و بدون مشكل تبديل شود بلكه فقط موافقت اصولي در اين خصوص انجام مي شود و در سال تحصيلي جديد دانشجويان با نام دانشگاه صنعتي تفرش وارد اين دانشگاه مي شوند.» علاوه بر مشكلات معيشتي و رفاهي موجود در اين دانشگاه، كم بودن تعداد اعضاي هيأت علمي و عدم انطباق آن با استانداردهاي طراحي شده از جمله مشكلات دانشگاه پرديس است. چرا كه بر اساس آن نسبت اعضاي هيأت علمي به تعداد دانشجويان بايد يك دهم باشد، ولي اين طور نيست و اين نسبت در سطح بسيار پايين تري قرار دارد. به عنوان مثال، اين نسبت در دانشكده صنايع اسماً يك شانزدهم بوده است چرا كه اعضاي هيأت علمي اين دانشكده دو نفر هستند ولي تاكنون يك نفر از آنها به تفرش نيامده است. دكتر فهيمي فر رئيس دانشگاه اميركبير با بيان اين مطلب كه در بهترين حالت، در دانشگاه اميركبير نسبت استاد به دانشجو يك شانزدهم و در حالت ميانگين يك هجدهم است، گفت: «در دو سالي كه من مسئول دانشگاه بودم، شخصاً اجازه ندادم كه بسياري از تغييرات در اين واحد صورت بگيرد و رشته اي به مجموع رشته هاي دانشگاه اضافه شود. چون اضافه كردن يك رشته مهندسي به راحتي امكان پذير نيست و بايد تجهيزات كاملاً فراهم شود.
وي افزود: «در خصوص مشكل استاد، در اين دانشگاه ما نمي توانيم به كسي دستور دهيم كه به تفرش بيايد ولي سخت گيري در مورد اساتيد اعمال مي شود و دانشگاه تفرش در مقايسه با دانشگاه هايي مثل همدان بسيار قوي تر است.»