يكشنبه ۲۱ تير ۱۳۸۳ - سال دوازدهم - شماره - ۳۴۳۴
گوناگون
Front Page

تابستان و استخر
جادوي وصف ناپذير آب
اكثر نوجوانان به دليل شرايط نامطلوب اقتصادي اكثر خانوارها امكان سفر به شمال و استفاده از دريا را هم از آن ها گرفته و بسياري از آنها هنوز دريا را از نزديك نديده اند. بنابراين جاذبه استخر و آب هنوز دسترسي پذيرتر از شنا در دريا به نظر مي رسد
004275.jpg
تابستان براي بسياري از نوجوانان و جوانان مترادف با استخر و شنا است. آن ها تمام شدن روزهاي تحصيل را شماره مي كنند و به گرماي آفتاب دل مي دهند تا سرانجام در تابستاني كه بسيار گذرا است تني به آب بزنند.اما امكانات موجود محدود هستند و اكثر خانواده ها توانايي پرداخت هزينه استخرهاي خصوصي را ندارند. شنا و آب تني براي خيلي ها آرزويي دور دست شده.
تعداد استخرها
در شرايطي كه جمعيت تهران مدتها است مرز ده ميليون را پشت سر گذاشته و دستيابي به جمعيت دقيق آن باتوجه به حومه نشيني آن دشوار شده استخرهاي زير در سطح شهر جلب نظر مي كنند:
۲۲۵ استخر بخش دولتي 
۲۷ استخر متعلق به تربيت بدني استان تهران
۲۰۵ استخر بخش خصوصي
در حقيقت براي تهران بيش از ده ميليون تعداد استخرهاي موجود به زحمت به رقم پانصد مي رسد. آن چه نمايانگر كمبود تسهيلا ت ورزشي در سطح شهر است و خاطرنشان مي سازد براي ورزش و اوقات فراغت شهروندان هزينه هاي قابل توجهي صرف نشده است. در شرايطي كه تابستان، تهران را بدل به شهري گرما زده مي كند اكثر نوجوانان به دليل شرايط نامطلوب اقتصادي خانواده هاي خود امكان سفر به شمال و استفاده از دريا را هم از آن ها گرفته و بسياري از آنها هنوز دريا را از نزديك نديده اند. بنابراين جاذبه استخر و آب هنوز دسترسي پذيرتر از شنا در دريا به نظر مي رسد.
قيمت ها
فدراسيون شنا قيمت پايه اي را به استخرها ارائه مي دهد؛ ولي كنترل قيمت و شهريه استخرها به عهده اداره ورزش هر شهر و كشور است. هزينه هاي تعيين شده نشان مي دهند استفاده از استخرها ارزان نيستند. ارقام زير نمايانگر اين امر هستند:
در مناطق جنوبي تهران (براي يك ساعت و نيم): ۱۲۰۰ ۸۰۰ تومان 
در مناطق مياني تهران (براي يك ساعت و نيم): ۴۲ هزار تومان
در مناطق شمالي تهران (براي يك ساعت و نيم): ۱۲۴ هزار تومان
برخي از مراكز خصوصي هزينه را يك ماهه يا باتوجه به تعداد جلسه هاي حضور در استخر؛ يكجا دريافت مي كنند. ارقام مربوطه از ۱۵ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان است و در مواردي براي برخي نقاط شمال شهر به صد هزار تومان هم براي ۱۲ جلسه (هر جلسه حدود يك ساعت و نيم) افزايش مي يابد.
اما از آن جا كه متوسط حداقل حقوق در تهران رقم ۸۰ تا ۱۵۰ هزار تومان را در بر مي گيرد، رفتن به استخر، شنا يا زدن تن به آب از عهده همه برنميآيد. هر نفر براي هر بار رفتن به استخر بايد حداقل ۲ هزار تومان بپردازد و پرداختن اين رقم براي خانوارهايي كه يك يا دو فرزندشان تمايل دارند حداقل هفته اي دو بار تني به آب بزنند، ميسر نيست.
«سعيد.د» پدر سه فرزند مي گويد: بديهي است بچه ها در تابستان به شنا و استخر فكر كنند. بخشي از خاطرات تابستاني با شنا، آب و آفتاب رقم مي خورد؛ اما من كه حقوق ۲۵۰ هزار توماني در ماه دارم و با يك برنامه ريزي بسيار فشرده هزينه هاي روزمره را مي پردازم پرداختن هزينه استخر دو پسرم بسيار دشوار شده، آن ها در هر رفت و برگشت حدود ۵ هزار تومان خرج مي كنند كه اين رقم با دو بار رفتن به استخر در هفته به ده هزار تومان مي رسد و اين يعني ماهي ۴۰ هزار تومان. مي دانم اين رقم، رقم بالايي نيست ولي پرداخت آن براي ما دشوار است.
«علي.س» پسر نوجوان ۱۳ ساله اي است كه خانواده اش توانايي پرداخت هزينه هاي روزمره زندگي را ندارد در يك مكانيكي كار مي كند. او در مورد اين كه آيا در طول تابستان به استخر مي رود يا خير، مي گويد: «شنا و استخر متعلق به آدم هايي مثل ما نيست. تابستان براي من مترادف با كار است و اگر بخواهم به استخر بروم بايد به دو نكته توجه كنم. اول، اجازه از صاحب كارم و دوم هزينه هايش را بايد شخصاً بپردازم. دستمزد من روزي ۱۵۰۰ تومان است. بنابراين نمي توانم اين رقم را يكجا براي يك ساعت و نيم شنا بپردازم. ضمن آن كه يك روز كاري خود را از دست داده ام و اين يعني از دست دادن ۳ هزار تومان».
اگر نوجوانان و جوانان توانسته باشند راهي به درون تأسيسات ورزشي دولتي بيابند، مزه شنا را مي چشند در غير اين صورت بايد براي ورود به استخرهاي خصوصي، هزينه اي وراي پول توجيبي هاي روزمره يا هفتگي را بپردازند.
مجموعه هاي ورزش گران قيمت
در كنار استخرهاي دولتي و استخرهاي خصوصي مربوط به اقشار كم درآمد و متوسط مجموعه هاي ورزش شامل استخر روباز و روبسته، سونا و جكوزي و وسايل ورزشي در تهران وجود دارند كه عمدتاً مخصوص اعضا به شمار مي روند. هزينه عضو شدن اين مراكز حداقل از ۲۰۰ هزار تومان آغاز شده و تا يك ميليون تومان هم بسته به ارائه امكانات به فرد و اعضاي خانواده اش افزايش مي يابد. چيزي كه نشان از فاصله هاي عميق اقتصادي در استفاده از امكانات ورزشي دارد.
«كامبيز.ر» كه به مجتمع ورزشي فرمانيه مي رود، مي گويد: «امكانات اين مجموعه فوق العاده هستند. استخر سرپوشيده آن بزرگ است، داراي سه جكوزي آب سرد و گرم و داراي دو سونا با دو نوع حرارت مختلف است.
ضمن آن كه رستوران آن نيز بهترين آب ميوه ها و غذاها را ارائه مي دهد. امكانات اين مجموعه قابل مقايسه با مجموعه هاي مشابه در اروپا است.»
چنين مجموعه اي به ندرت با ازدحام روبه رو مي شود و استفاده از وسايل بدن سازي آن فقط براي اعضا مجاز است و ميهمانان اجازه استفاده از آن ها را ندارند. اعضا و استفاده كنندگان اين قبيل مجتمع هاي ورزشي آمادگي پرداخت همه هزينه ها را دارند و در هر قيمتي وراي مردم عادي قرار مي گيرند. استخر شنا با همه امكانات مورد نياز هميشه در اختيار آنها است.
مقوله استخر براي بانوان دشوارتر از مردان بوده و در سال هاي اخير بخش دولتي اين زمينه را فعال تر كرده و بخش خصوصي نيز بيش از گذشته امكانات شنا را براي بانوان مهيا كرده.
اما اكثر زنان تهراني با استخر و شنا بيگانه هستند. تعداد مراكز موجود دولتي پاسخگوي نيازها نيست. هزينه رفت وآمد بسيار بالا است. پرداخت هزينه استخرهاي خصوصي نيز براي همه ميسر نيست.
همه اين ها دختران را بيش از پسران از استخر و شنا دور مي كند. براساس پژوهشي كه روي تعدادي از زنان تهراني در گروه سني ۵۹۱۵ سال انجام شده ۶۲ درصد آن ها اعلا م كرده اند، به هيچ وجه ورزش نمي كنند. از ۳۸ درصدي كه ورزش مي كنند عمدتاً دختران دانشآموز هستند كه ورزش مورد اشاره آن ها صرفاً به ساعات ورزش در مدارس محدود مي شود. اكثر خانواده ها در كنار هزينه هاي مربوط به تهيه لباس شنا و ورود به مراكز ورزشي به هزينه بالاي رفت وآمد براي دخترانشان اشاره مي كنند.
آن ها مي گويند: معمولا ً استخرهاي شنا دور از منازل ما است و نمي خواهيم دختر جوانمان با وسايل نقليه شامل تاكسي و آژانس در شهر از سويي به سوي ديگر برود و هزينه رفت وآمد آن ها همراه ساير افراد خانواده هم قابل توجه است.
با اين وصف استقبال دختران از استخرها قابل توجه بوده. مجموعه استخر شهيد كشوري كه پروانه فرشچي را هم در صف مديران خود دارد اخيراً علا وه بر مدرسه شنا براي پسران و دختران از سنين كودكي براي دختران، كلا س هاي ويژه «باله در آب» شامل انجام حركات ورزشي موزون هم برپا كرده است. او شرايط ورزش بانوان را در مقايسه با گذشته بهتر توصيف مي كند.
اما جمعيتي كه سالن ثبت نام استخر شهيد كشوري را پر كرده اند نمايانگر پاسخگويي امكانات به مشتاقان اين ورزش تابستاني است.
هزينه هايي كه بايد بپردازيد
برخلاف آن چه به نظر مي رسد قيمت مايو كه ضروري ترين عنصر براي رجوع به استخرها است ارزان نيست. در حال حاضر مايو با قيمت كمتر از ۳ هزار تومان در بازار يافت نمي شود و متوسط قيمت آن تا ۷ هزار تومان نيز افزايش مي يابد. ضمن آن كه يقيناً به يك حوله نيز نياز داريد. بنابراين اگر بخواهيد از اجناس با دوامي استفاده كنيد؛ پرداخت متوسط ده هزار تومان به عنوان تهيه لوازم اوليه ضروري است.
ساير لوازم شنا حاشيه اي به شمار مي روند و در تابستان بازار نسبتاً گرمي دارند مثل عينك هاي شنا كه عادي ترين آن ها ۳ هزار تومان قيمت دارد و وقتي كيفيت حرفه اي مي يابد تا ده هزار تومان و بيشتر نيز افزايش مي يابد.مثلا ً بانوان براي كلا ه شنا بايد حدود ۳ هزار تومان بپردازند و قيمت گوشي حدود هزار تومان است.
اگر افرادي را با تيوب در استخرها ديديد بدانيد حداقل ۶ تا ۱۵ هزار تومان براي آن پرداخته اند.
بيماري
همه فكر مي كنند اگر آب استخر كلره شود بيماري خاصي از طريق آن منتقل نمي شود؛ اما كلره كردن آب بايد

پاسخ مسوولا ن
در پاسخ به شكواييه مندرج در صفحه ۲۰ ستون صداي مصرف كننده روزنامه همشهري مورخ ۲۷/۲/۸۳ تحت عنوان «دزدان مبدل» به اطلا ع مي رساند:
سارق تجهيزات روشنايي معابر شهرك مطهري در كيانشهر دستگير شده و در اختيار نيروي انتظامي است و مشكل روشنايي معابر شهرك مذكور برطرف و شبكه اصلا ح شده است.
خواهشمند است دستور فرمائيد نسبت به درج جوابيه اقدام لا زم به عمل آورند.
روابط عمومي شركت توزيع نيروي برق جنوب شرق تهران

صداي مصرف كننده
خيابان آزاردهنده 
در خيابان زنجان شمالي تعدادي تعميرگاه و صافكاري وجود دارد كه موجب سلب آسايش و آزار اهالي اين محل شده اند.
جالب اين كه يك مغازه سوپر ماركت در عرض ۲۴ ساعت تبديل به تعميرگاه مي شود يا يك نمايشگاه اتومبيل در كمتر از يك روز تبديل به مكانيكي مي شود. به شهرداري منطقه هم مراجعه كرده ايم ولي متأسفانه تاكنون اقدامي صورت نگرفته است. از مسؤولان تقاضاي رسيدگي داريم.
اهالي خيابان 
يك آژانس با دو پاركينگ 
پيرو درج مطلبي در صفحه ۱۴ بازارچه در تاريخ ۱۱/۴/۸۳ تحت عنوان «آژانس مزاحم» به اطلا ع ساكنين محل مي رساند كه اين آژانس اتومبيل (سرو) متعلق به يكي از جانبازان جنگ تحميلي است كه الان مدت ۱۴ ماه است در بيمارستان ساسان تهران بستري است و در مورد نداشتن پاركينگ به اطلا ع مي رساند كه مؤسسه فوق به جاي يك پاركينگ داراي ۲ پاركينگ است كه در اين خصوص استشهاديه اي نيز از اهالي محل تهيه شده. بنابراين هيچ مزاحمتي براي اهالي محل به وجود نمي آورد.
مدير آژانس سرو
آسفالت مي خواهيم 
بسياري از خيابان ها در منطقه جنتآباد آسفالت شده؛ اما خيابان ۲۰ متري گلستان شرقي هنوز آسفالت نشده است. لطفاً شهرداري براي اين خيابان هم فكري بكند.
فدائي 
مغازه هاي فرسوده 
بسياري از مغازه هاي واقع در خيابان نياوران بسيار فرسوده هستند و جلوه اين خيابان را بسيار زشت كرده است. از شهرداري تقاضا داريم فكري براي تجديد بناي اين مغازه ها بكند.
حسيني 
تكليف ما را روشن كنيد
با وجود اين كه در نيمه دوم تيرماه هستيم اما يكي از هنرستان هاي منطقه ۲، هنوز نتايج امتحانات خردادماه را اعلا م نكرده است. تكليف هنرجويان اين هنرستان چيست؟
جمعي از هنرجويان 
توقع از تأمين اجتماعي 
براي اين كه بتوان از خدماتي كه بيمه تأمين اجتماعي به مستمري بگيران مي دهد استفاده كرد بيش از ۲۵ سال سابقه نياز است. تكليف من فقط ۶ ماه از اين سابقه كم دارم چيست؟
توكلي نژاد
موتور ۸۲ فرسوده است؟
يك موتور وسپاي دوزمانه را در تاريخ ۹/۱۲/۸۲ از شركت نيروي محركه خريده ام، حالا  مي گويند كه اسقاطي است و بايد جمع شود. آيا اين طرح يك شبه تهيه و تنظيم و تصويب مي شود؟ بايد اول به شركتهاي توليد موتورسيكلت بگويند كه توليدات خود را اصلا ح كنند بعد فرسوده ها را جمع كنند تا در حق امثال من جفا نشود.
يك شهروند
وام ندهيد سنگين تريد
در حالي كه مي گويند سازمان تأمين اجتماعي وام هاي سنگيني به دولت داده و مبالغ بسياري طلبكار است ولي چرا در دادن وام ازدواج به بيمه شدگاني كه سابقه مورد نياز را دارند اين طور كم لطفي مي شود.
بعد از كلي دوندگي و داشتن سابقه و نگرفتن وام از جاهاي ديگر اگر هم سهميه ناچيزش شامل حال ما شود با سخت گيري هاي كه بانك رفاه انجام مي دهد داشتن ضامن كه بايد حتماً كارمند رسمي دولت باشد واقعاً بايد قيد اين وام ها را زد.
بيمه شده گرفتار!
چه كار كنيم ترافيك را از بين ببريم؟
طرح تردد خودروها با شماره پلا ك زوج در روزهاي زوج و خودروها با شماره پلا ك فرد در روزهاي فرد كارساز نخواهد بود. بهتر است شوراي شهر راهكار بهتري بينديشد.
پورنجاتي 
آيا از جوايز بزرگتر خبري مي شود؟
قرار بود بانك ملي در آخرين قرعه كشي حسابهاي قرض الحسنه خود جوايزي به ارزش ۱۱۶ ميليارد ريال اهدا كند اما فقط جوايز كوچك كه عمدتاً مبالغ ۵ و ۱۰ هزار توماني است در شعب بانك ها اعلا م شده است و هنوز خبري از جوايز بزرگتر نيست!
يك شهروند
قطعي برق 
حدود ده روز است كه از ساعت ۹ صبح تا ۱۰ شب برق كوچه هاي چهاردهم و پانزدهم شهرك فرديس كرج قطع مي شود. اداره برق دليل اين امر را مصرف بالا ي برق در اين ساعات مي داند. سؤال اين است كه چرا بايد اين دو كوچه دچار چنين مشكلي شوند؟ داودپور

|  بازارچه خوراك  |   بازارچه آرايش ، بهداشت و شست و شو  |    گوناگون  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |