هزينه هاي مرگ هم بالا رفته است
تجملا ت، حتي در مراسم ترحيم؟
گاهي كه از زندگي خسته مي شد، آرزو مي كرد بميرد و راحت شود. غافل از اين كه مردن هزار بار سخت تر از زندگي كردن بود. نمي دانست نمي توان بي مقدمه مرد.
نمي دانست براي مردن هم به پول قابل توجهي نياز دارد. يك روز كه دلش حسابي از زندگي پر بود سياهه اي از هزينه هاي پس از مرگ تهيه كرد، اما با آن حساب سرانگشتي كه شامل مخارج كفن و دفن و پذيرايي از مهمانان و ساير موارد بود از مردن هم پشيمان شد. اكنون از ته دل كار مي كند.
|
|
هزينه هاي دفن
خدمات دفن در واقع خدمات خاكسپاري صرف نيستند و جزئيات فراواني را شامل هستند. مثل آمبولانس كه انتقال اجساد به محل دفن را انجام مي دهد. هزينه اي كه براي اين كار صرف مي شود مبلغي حداقل ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان است. اين مبلغ براي استفاده از آمبولانس هاي عمومي است و آمبولانس هاي بخش خصوصي ارقام بالا تري دريافت مي كنند. در گورستان هزينه شست وشو و غسل جلب نظر مي كند و حدود ۲۰ هزار تومان است و سپس نوبت به خاكسپاري مي رسد. هزينه اي كه براي به خاكسپردن متوفي صرف مي شود حداقل ۲۰ تا ۲۳ هزار تومان است. سنگ گذاري و سيمان قبر كه به پاگيري معروف است حدود ۱۳ هزار تومان هزينه در بردارد. اما اصلي ترين هزينه متعلق به خريد قبراست. حداقل قيمت قبر ۲۳۰ هزار تومان است كه اين مبلغ گاهي در كنار هزينه هاي جانبي از مرز ميليون ها تومان هم مي گذرد. در كنار همه اين مخارج ها هزينه هايي نيز براي اقدامات جانبي صرف مي شود. مثل تابلو سر مزار كه مشخصات فرد فوت شده بر آن حك مي شود و براي نصب آن ۸۵۰ تا ۹۰۰ تومان قيمت دارد. استفاده از طاق و شال، اكو و مداح نيز مواردي هستند كه عده اي از آنها استفاده مي كنند. هزينه اين جزئيات در مجموع حدود ۷ تا ۸ هزار تومان است. علا وه بر اين عده اي براي مزار از سنگ قبرهاي ديگري استفاده مي كنند كه هزينه آنها بين ۱۳ تا بيش از ۲۰۰ هزار تومان متغير است. اين قيمت در مورد برخي از سنگ قبرها تا ۸۰۰ هزار تومان هم افزايش دارد.
آگهي
همه معمولا ً براي آگاهي دوستان و آشنايان از ارتحال شخص فوت شده اقدام به تهيه و چاپ برگه هايي به نام اعلاميه مي كنند. نرخ اين اعلاميه ها در مورد زن و مرد متفاوت است. صاحب يكي از مؤسسات چاپ آگهي مي گويد: >دليل تفاوت قيمت چاپ اعلاميه براي زنان و مردان به خاطر وجود عكس مردان در اعلاميه است.<
او گفت: نرخ چاپ اعلا ميه ها در نقاط مختلف شهر و نيز باتوجه به جنس كاغذ متفاوت است.
در حال حاضر نرخ چاپ آگهي در ۱۰۰ ورق بين ۵ تا ۸ هزار تومان است و قابل توجه است كه آگهي هاي زنانه معمولا ً حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان ارزان تر هستند.
اگر تعداد برگه هاي آگهي بيش از ۱۰۰ ورق باشد به ازاي هر ورق ۶۰ تومان اضافه مي شود و اگر تعداد آنها كمتر از ۱۰۰ ورق باشد به همان ميزان از نرخ اوليه كاسته خواهد شد.
همه اين مخارج به گونه اي است كه گاهي با نوعي تجملات بيش از حد موجب بالا رفتن هزينه هاي مراسم مي شود. در كنار تمام اين هزينه ها خانواده هايي مجبورند از حجله استفاده كنند، كرايه هر يك از اين حجله ها براي مدت يك هفته ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان است. اين مبلغ در ازاي ۲ تا ۴ عدد حجله تا حدودي كاهش خواهد داشت.
پذيرايي از حاضران
از آداب و رسوم متداول و معمولا ً غيرقابل اجتناب برگزاري مجالس ترحيم، برپايي مراسم شبهاي سوم، هفتم، چهلم و سالگرد است. هزينه اي كه براي هر كدام از اين شبها پرداخته مي شود گاهي معادل مهماني هاي بزرگ و يا عروسي است و متأسفانه تجمل گرايي آشكارا به مراسم ترحيم هم راه يافته!
عده اي براي برگزاري مجالس خود تهيه حلوا را به قنادي ها مي سپارند و يا از مراسم و خاكسپاري فيلمبرداري هم مي كنند. برخي همه تلا ش خود را مي كنند
تا مراسمي به يادماندني براي متوفي برگزار كنند.
در كليه مراسم ترحيم به وسيله ميوه، حلوا و خرما از مهمانان پذيرايي مي شود. عده اي علا وه بر هزينه اي كه براي خريد خرما و تهيه حلوا صرف مي شود هزينه اي را براي تزئين آنها مي پردازند.
صداقت مدير يكي از قنادي هاي شهر مي گويد: گاهي عده اي حلواهاي مرا سم خود را به ما مي سپارند تا آنها را در قالب شيريني هاي كوچك و طرح دار تهيه كنيم و ما هم به الگوهاي جديدي در ارائه آن ها دست يافته ايم. گاهي خرماها را نيز با گردو و با بادام و پودر نارگيل تزين مي كنيم. همچنين خريد ميوه متناسب با فصل و نيز پذيرايي با نوشيدني هايي مانند چاي و شربت مبالغ مختلفي را براي خانواده ها رقم مي زند.
علاوه بر تمام اين مخارج هزينه هايي نيز براي صرف شام يا نهار مهمانان بايد پرداخت شود. اين مراسم ممكن است در خانه و يا در تالار پذيرايي انجام شود. اگر قرار باشد چنين مراسمي در منزل انجام شود به عناصري شامل بشقاب و ليوان نياز است و از اين رو مراكزي كه به كرايه ظروف مشغول هستند اين نياز را مرتفع مي كنند. كرايه بشقاب، قاشق، كارد، چنگال و ليوان براي ۲۴ ساعت بين ۱۰ تا ۱۰۰۰ تومان است كه اين تفاوت قيمت به جنس ظروف بستگي دارد. عده اي با كرايه كردن ميز و صندلي مراسم خود را با شكوه تر برگزار مي كنند. نرخ كرايه هر ميز و صندلي ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان است. برخي از مراكز خدماتي در كنار تهيه غذا، ظروف مورد نياز را هم ارائه مي دهند.
مسؤِول يكي از اين مراكز مي گويد: براي تهيه هر نوع غذا براي هر نفر مبلغ ۴ هزار تومان دريافت مي كنيم. البته كار ما با مراكز ديگر كمي متفاوت است زيرا دو نوع غذا تهيه مي كنيم. همراه با سالاد، دسر و سرويس دهي مناسب و پيشرفت به طوري كه يك سوم مبلغ را پس از پايان كار دريافت مي كنيم.
نفر در مورد كار يكي ديگر از اين مراكز مي گويد: با تماس به يكي از مراكز سرويس دهي مراسم را برپا كرديم آنها ظروف رايگان در اختيارمان قرار دادند و گفتند اگر لوازم پخت غذا را خودمان تهيه كنيم براي هر نفر ۲۰۰ تومان دريافت مي كنند. او مي گويد: ولي ما همه امور را به عهده خودشان سپرديم بنابراين در قبال هر پرس غذا همراه با سالاد و نوشابه مبلغ ۱۵۰۰ تومان از ما دريافت كردند.
البته پذيرايي از مهمانان براي مجالس ختم در تالارهاي پذيرايي كمي ارزان تر از مراسم عروسي است؛ چراكه اوقاتي را كه مهمانان در تالار حضور مي يابند بيش از يك ساعت و نيم نيست. بنابراين فقط هزينه غذا را دريافت مي كنند. اين هزينه ها نيز در نقاط مختلف شهر متفاوت است و بستگي به منطقه و محل دارد.
اين هزينه هاي بالا
در حال حاضر نمي توانيد يك مراسم ساده عروسي را با كمتر از ۸۰۰ هزار تومان هزينه برگزار كنيد. در حالي كه باتوجه به لزوم خريد قبر و برگزاري مجالس شب سوم، هفتم، چهلم، سالگرد و ديگر هزينه هاي فوت هزينه اي كه صرف خواهد شد بسيار بيشتر از اين مبلغ است.
شاهين فرازي مي گويد: گاهي برگزاري مراسم ترحيم از مجالس عروسي پرهزينه تر مي شود. چندي پيش در مجلس ختم يكي از آشنايان شركت كردم و چنان تجملاتي بود كه بيش از ياد كردن از متوفي، ثروت خانواده او را به رخ مي كشيد.
علي اشرفي نيز مي گويد: مدتي پيش يكي از اقوام فوت كرده بود براي مراسم او به حجله نياز داشتيم كرايه اي كه براي اجاره يك هفته سه حجله پرداختيم حدود ۸۵ هزار تومان شد كه با مخارج كفن و برگزاري مجالس ختم بيش از يك ميليون تومان هزينه صرف شد.
علي توكلي يكي ديگر از شهروندان تهراني مي گويد: در حال حاضر برخي از مراسم ختم بسيار باشكوه و مجلل برگزار مي شوند و عرصه اي براي به نمايش گذاشتن امكانات مالي خانواه ها هستند.
همه اين ها نمايانگر فاصله هاي مالي ميان اقشار مختلف جامعه است و مي توانيد اين فاصله را حتي در زمان مرگ هم ببينيد.
بيمه هاي عمر
عده اي براي صرفه جويي در هزينه هاي فوق مراسم سوم و هفتم را همزمان برگزار مي كنند، ولي بازهم مخارج زيادي صرف خواهد شد. باتوجه به اين هزينه هاي هنگفت و تورم روزافزون شايد بيمه هاي عمر بتواند قسمتي از اين هزينه ها را جبران كنند. بيمه هاي عمر باتوجه به مبلغ سرمايه گذاري شده پس از مرگ مبلغي را به بازماندگان پرداخت مي كند.
اين بيمه ها در مقابل مرگ عادي افراد، كليه هزينه سرمايه گذاري شده را پرداخت مي كنند، اما در صورتي كه فرد در اثر حادثه فوت كند دو برابر مبلغ سرمايه گذاري شده را به بازماندگان مي پردازند. اما فرهنگ بيمه براي پرداخت هزينه هاي خاكسپاري و مراسم مربوطه در ايران جا نيفتاده و هنوز همه چيز به صورت سنتي توسط نزديكان متوفي انجام مي پذيرد و هزينه هاي مربوطه از دل خانواده پرداخت مي شود.
به هر حال و در كنار اين ها جانمايه مراسم ترحيم و شب هفتم و چهلم ياد كردن از متوفي است كه براي بازماندگانش عزيز بوده و همه جمع مي شوند تا با يادآوري خاطرات متوفي براي او طلب مغفرت كنند. آن چه كه مي تواند با سادگي مفرط برگزار شود و فضاي معنوي مورد نياز را دور از پيرايه هاي مادي ايجاد كند.
|