علي شاكري
ورزش در روستا با توجه به جمعيت ۳۶ درصدي آن در ايران سوژه جالبي براي پرداختن به نظر مي رسد. تشكيل ستادي تحت عنوان ورزش روستا آن هم در دل تشكيلات عريض و طويل سازمان تربيت بدني كه كمتر در طول هفتاد سال گذشته توجهي به اين نيروي عظيم و به نوعي استعدادهاي پنهان داشت ما را وادار ساخت تا در پي كنكاش بيشتري برآييم. طرح توسعه ورزش روستايي كشور برآمده از دل مطالعات طرح جامع از جمله قدم هاي مثبتي بود كه دو سال پيش در شوراي عالي ورزش به رياست محمد خاتمي رياست محترم جمهوري برداشته شد و طي اين مدت پس از مطالعه و رايزني با وزارتخانه ها و نهادهاي مرتبط با روستا در حال طي كردن گام هاي نخستين خود در زمينه ايجاد ساخت اماكن ورزشي و مسابقات است.
وزارت كشور، آموزش و پرورش، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، وزارت جهاد كشاورزي، سازمان مديريت و برنامه ريزي، سازمان ملي جوانان، مركز مشاركت امور بانوان و بانك كشاورزي از جمله اعضاي فعال طرح توسعه ورزش روستايي به شمار مي روند كه با محوريت سازمان ورزش به دنبال اجراي عملي اين طرح در كشور هستند. براي اطلاع از چند و چون اين طرح به سراغ غلامرضا جعفري مدير اجرايي طرح توسعه ورزش روستايي رفتيم تا شما خوانندگان با اهداف و فلسفه راه اندازي اين طرح بيشتر آشنا شويد.
جعفري ، هم اكنون با حفظ سمت معاون طرح و برنامه دفتر برنامه ريزي سازمان تربيت بدني چند ماهي است كه اين مسئوليت را پس از منتقمي (مدير كل سابق تربيت بدني مازندران) و اولين مسئول اين طرح عهده دار شده است.
وي در زمينه چگونگي شكل گيري اين طرح گفت: اگر چه هنوز در زمينه حل مشكلات ورزش جمعيت روبه افزون شهري دچار مشكلات و با محدوديت هايي مواجه هستيم، اما بي تفاوتي نسبت به جمعيت ۳۶ درصد روستايي كشور هم چندان به صواب نبود و با علاقه مندي مهندس مهرعليزاده سازمان ورزش بر آن شد تا به نحوي اين فقدان را جبران كند.
اين طرح اواخر سال ۸۱ در شوراي عالي ورزش به تصويب رسيد و هم اكنون با گذشت دو سال به مرحله اجرايي خود نزديك شده است.
نقطه نظرات رئيس جمهور
جمع بندي و نقطه نظرات رياست محترم جمهوري و رياست عالي شوراي ورزش هم در جلسه تصويب طرح توسعه ورزش روستايي نكات ارزنده اي را با خود داشت كه بد نيست بدانيد آقاي خاتمي چه گفت:
- اين امر مهم مي بايست زودتر انجام مي گرفت.
- رمز و پيش شرط موفقيت اين كار در رعايت موارد زير است:
- همت والا و مديريت مطلوب
- مطلوب بودن فيزيك بدني روستاييان با توجه به ماهيت كاري و بالا بودن ميزان استعدادها.
- ضرورت شناسايي استعدادهاي نهفته و شكوفا نمودن آنها با تدبير مناسب و اجراي طرح با كمترين بودجه
- حسن انجام طرح ارائه شده عمدتاً در گرو مديريت مطلوب و مشاركت همه جانبه دستگاههاي مسئول و مرتبط مي باشد.
متن مصوبه
۱- طرح و توسعه ورزش روستايي در جلسه شوراي عالي ورزش ارائه و كليات آن به تصويب رسيد و مقرر شد سازمان تربيت بدني نسبت به برنامه ريزي و اجراي آن اقدام نمايد.
۲- كليه دستگاههاي اجرايي مكلف به همكاري و در اختيار گذاشتن امكانات براي اجراي طرح توسعه ورزش شدند.
۳- به منظور ايجاد هماهنگي بيشتر در برنامه ريزي و اجراي طرح توسعه ورزش روستا شوراي ورزش روستايي متشكل از سازمان تربيت بدني، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور، سازمان ملي جوانان، مركز مشاركت زنان و معاونت امور بانوان سازمان تربيت بدني تشكيل شد.
اقدامات انجام شده
جعفري در مورد اقدامات انجام شده گفت: در نخستين گام به استخراج آمار روستاهاي كشور و سطح بندي روستاها براساس جمعيت ساكن در آنها در سه لايه (براساس اطلاعات سرشماري سال ۱۳۷۵ مركز آمار ايران) پرداختيم كه اهم فعاليت ما به شرح زير بود. شناسايي روستاهاي ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر، ۱۰۰۱ تا ۲۰۰۰ نفر و ۲۰۰۱ نفر به بالا و همچنين تعيين استاندارد نياز هر روستا به امكانات ورزشي با در نظر گرفتن استعدادهاي منطقه و جمعيت، جمع آوري سوابق و مطالعات انجام شده در مورد ورزش هاي محلي و روستايي، شناسايي ورزش هاي روستايي و محلي، شناسايي افراد خبره و صاحب نظر در امر ورزش هاي محلي و روستايي در راستاي بهره گيري از تجارب مفيد آنها، شناسايي دستگاهها و فدراسيون ها و انجمن هاي مرتبط با امر ورزش در روستا در راستاي بسيج امكانات موجود، شناسايي چگونگي تأمين منابع مالي مورد نياز و تدوين نهايي طرح جهت ارائه به شوراي عالي ورزش.
۲۵۲۵ روستا در قالب طرح فجر ۲۵
فعاليت هاي طرح توسعه ورزش روستايي در چند فاز پيش بيني شده است كه فاز يك اين طرح ايجاد امكانات زيرساختي احداث زمين فوتبال و رختكن در ۲۵۲۵ روستا آخرين مراحل خود را مي گذراند و تقريباً ۸۰ درصد كار نيز انجام شده است. فاز دوم احداث زمين هاي آسفالته روباز چند منظوره شامل ورزش هاي واليبال، بسكتبال و هندبال خواهد بود و فاز سوم هم با احداث سالن هاي ورزشي سرپوشيده كامل خواهد شد.
وي در زمينه تأمين منابع اعتباري اين طرحها گفت: منابع اعتباري اين پروژه ها تعريف شده است و براي راه اندازي فاز يك مبلغ هشتاد ميليارد تومان پيش بيني شده كه دستگاههاي اجرايي مرتبط متعهد به تأمين هزينه ها شده اند.مسئول طرح توسعه ورزش روستايي ميزان تعهد دستگاههاي اجرايي مرتبط را به اين شرح اعلام كرد:
سازمان شهرداري ها ۴۵ درصد، سازمان تربيت بدني، سازمان مديريت و برنامه ريزي و مشاركت هاي مردمي هر كدام ده درصد و ۲۵ درصد باقيمانده را هم نهاد رياست جمهوري تقبل كرده است.
پنجاه درصد اعتبار تأمين شد
وي افزود: سال ۸۲ پنجاه درصد از اعتبار مربوطه تأمين شد كه ميزان پرداختي سازمان شهرداري ها ۵/۳ ميليارد تومان بود. با همين مبلغ اخذ شده به هر يك از روستاهاي مشمول طرح مبلغ ۵/۱ ميليون تومان براي احداث زمين فوتبال اختصاص پيدا كرد.
استفاده از سرباز مربي
جعفري در جواب اين سؤال كه نيروي انساني (مربيان) اين طرح ها چگونه تأمين خواهد شد، گفت: براساس ماده ۱۷۶ قانون برنامه سوم توسعه اين اجازه را به دستگاههاي دولتي مي دهد كه كمبود نيروهاي انساني با هماهنگي نيروهاي مسلح از محل كارشناسان اعزامي به نظام وظيفه تأمين كنند. براساس پيش بيني هاي انجام شده سعي خواهيم كرد كه تحت عنوان سرباز مربي از اين كمك برخوردار شويم، ضمن آن كه تشكيل كلاس هاي مربيگري و داوري هم در طرح كاملاً پيش بيني شده است.
توزيع ۲۵ هزار توپ فوتبال رايگان
وي همچنين از توزيع ۲۵ هزار توپ فوتبال رايگان به روستاهاي تحت پوشش طرح خبر داد كه سهم هر روستا پنج توپ خواهد بود و به روستاهاي بيرون از طرح نيز دو توپ تعلق خواهد گرفت. البته چهل هزار توپ فوتبال، پنج هزار توپ واليبال و تجهيزات ديگر از قبيل لباس و تور نيز در راستاي، تعهدات سازمان تربيت بدني در قالب طرح فجر ۲۵ در آينده اي نه چندان دور در اختيار ورزشكاران روستايي قرار مي گيرد.
اول فوتبال بعد واليبال و كشتي
جعفري با اعلام اين كه به زودي نخستين دوره مسابقات جام دهياري ها برگزار خواهد شد پيرامون اين كه چرا فوتبال گفت: فوتبال با توجه به علاقه مندان فراوان و هزينه كمتر اولين رشته ورزشي در دستور كار اين طرح قرار دارد و در مراحل بعدي واليبال و كشتي هم به شكل سراسري مسابقات خواهند داشت.