پتروشيمي و رشد اقتصادي
دفتر پژوهش هاي زيربنايي مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي اعلام كرد: صنعت پتروشيمي از جمله صنايعي است كه به سبب وجود منابع هيدروكربوري فراوان به ويژه گاز در ايران، از مزيت نسبي و اولويت در سرمايه گذاري برخوردار است و اين صنعت نقش تعيين كننده اي در رشد اقتصاد ملي دارد.
در گزارش دفتر پژوهش هاي زيربنايي مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي با عنوان «نقش فناوري در توليد و عرضه محصولات پتروشيمي» آمده است: صنايع پتروشيمي حلقه ارتباط ميان مواد خام با توليد ات داراي ارزش افزوده است كه به طور وسيع در صنعت، كشاورزي، صنايع دفاعي، پزشكي و زندگي روزمره به كار مي روند.
اين گزارش با اشاره به آن كه در توجيه فني - اقتصادي و امكان پذيري اجراي طرح هاي پتروشيمي، پنج مولفه شامل سرمايه، مواد خام، بازار، انرژي و فناوري ارزيابي مي شود، مي افزايد: مزيت عمده صنعت پتروشيمي در ايران، مواد اوليه و انرژي است. بر پايه اين گزارش، بخشي از اقتصاد هر كشور كه ظرفيت بالقوه و قابل اتكاي بيشتري براي رشد و توسعه داشته باشد، مزيت نسبي آن كشور به شمار مي رود و مي تواند نردبان ترقي اقتصاد كشور مورد نظر شود.
در ادامه گزارش دفتر پژوهش هاي زيربنايي مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين كه كشف، شناخت و به كارگيري هر چه بيشتر اين مزيت و توانايي ها ضامن تحقق توسعه اقتصادي به شمار مي رود، آمده است: با وجود آن كه قدمت صنعت پتروشيمي در جهان به حدود يك قرن مي رسد، اين صنعت در ايران قدمتي ۴۰ ساله دارد.
بر اساس اين گزارش، صنعت پتروشيمي در ايران با احداث مجتمع پتروشيمي شيراز در مرودشت فارس متولد شد و اين مجتمع شامل دو واحد قديم و جديد است كه به ترتيب در سال هاي ۱۳۴۲ و ۱۳۴۶ به بهره برداري رسيدند.
به گزارش خبرنگار شانا، پس از بهره برداري از مجتمع پتروشيمي شيراز، سه مجتمع پتروشيمي ديگر به نام هاي خارك، آبادان و رازي در سال ،۱۳۴۹ همچنين مجتمع كربن ايران در سال ۱۳۵۴ و نيز مجتمع پتروشيمي فارابي در سال ۱۳۵۶ به بهره برداري رسيدند.
گزارش «نقش فناوري در توليد و عرضه محصولات پتروشيمي» شامل محورهايي مانند سرمايه گذاري، استفاده از فناوري هاي نو؛ روش هاي انتقال فناوري؛ بومي كردن فناوري؛ تحقيقات، زمينه توليد و گسترش فناوري؛ معرفي نمونه اي از فناوري هاي نوين در صنعت پتروشيمي و همچنين موضوع ورود به بازارهاي جهاني است.
توتال در چين بنزين مي فروشد
شركت فرانسوي توتال با امضاي قراردادي با شركت سينوكم، چهارمين شركت بزرگ نفتي چين، در نظر دارد كه با همكاري اين شركت، ۲۰۰ پمپ بنزين در شمال چين راه اندازي كند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، شركت توتال در پروژه شركت سرمايه گذاري مشترك ۱۲۰ ميليون دلاري با سينوكم، ۴۹درصد سهام دارد و سهام شركت سينوكم نيز ۵۱ درصد است. اين قرارداد در مرحله تصويب از سوي مقامات چيني است.
تي يري دماره، رئيس شركت توتال، در مراسم امضاي اين قرارداد در پكن كه همزمان با ورود ژاك شيراك، رئيس جمهوري فرانسه، صورت گرفت، اعلام كرد كه اين توافقنامه بخشي از راهبرد بلند مدت اين شركت در توسعه سيستم توزيع نفت در چين است. توتال و سينوكم كه در بخش پالايش، پشتيباني و خرده فروشي تخصص دارند، بيش از ۱۰۰ سال است كه در يكي از پالايشگاه هاي بزرگ چبن در شهر داليان در شمال شرق اين كشور فعاليت دارند.
«ال ان جي» روسيه در آمريكا
رئيس شركت معظم «گازپروم» روسيه از صادرات گاز طبيعي مايع (ال ان جي) به آمريكا در سال ۲۰۰۵ ميلادي و ساخت يك كارخانه گاز مايع با همكاري گروه نفتي «پترو-كانادا» خبر داد. به گزارش خبرگزاري فرانسه، ميلر افزود: «گازپروم نسبت به صادرات گاز طبيعي مايع به بازارهاي آمريكاي شمالي بسيار اميد بسته است.»
وي همچنين اظهار داشت: شركتش در نظر دارد هفته آينده قراردادي مبني بر مطالعه امكان سنجي ساخت يك كارخانه گاز طبيعي مايع در لنينگراد واقع در شمال غرب روسيه و نيز يك پايانه صادراتي گاز با گروه نفتي پترو-كانادا امضا كند.
هدف ازاين طرح، صادرات گاز توسط قايق به بازارهاي آمريكاي شمالي است، قرار است در سفر هفته آينده پل مارتن، نخست وزير كانادا به مسكو امضا شود.
آمريكا در نظر دارد به منظور تنوع بخشيدن به منابع تامين انرژي مورد نيازش، ميزان واردات گاز طبيعي مايع را به اين كشور افزايش دهد. گازپروم در حال حاضر فناوري تبديل گاز به مايع را در اختيار ندارد و براي تحقق بخشيدن به پروژه هايش بايد با شركتهاي خارجي همكاري كند.
شركت «سابيك» عربستان يك ميليارد دلار اوراق قرضه منتشر مي كند
شركت صنايع پايه عربستان سعودي (سابيك) تا اوايل سال ۲۰۰۵ ميلادي، يك ميليارد دلار اوراق قرضه منتشر خواهد كرد. به گزارش شانا نايب رئيس شركت «سابيك» اعلام كرد: اين اوراق قرضه در درجه نخست، براي بازار محلي عربستان سعودي منتشر مي شود.
وي با اشاره به اين كه ميزان سرمايه گذاري شركت صنايع پايه عربستان سعودي در بخش پتروشيمي، تا پايان سال ۲۰۰۲ به ۳۷ ميليارد دلار رسيد، تأكيد كرد: شركت «سابيك» قصد دارد تا سال ۲۰۱۰ ميلادي، ۴۰ ميليارد دلار ديگر در صنعت پتروشيمي سرمايه گذاري كند.
به گزارش خبرنگار شانا، شركت «سابيك» عربستان سعودي در سال ،۱۹۷۶ به منظور ايجاد ارزش افزوده از منابع هيدروكربني اين كشور تأسيس شد.
هم اكنون، اين شركت از نظر تنوع محصولات پتروشيمي و نيز ميزان فروش اين محصولات، از جمله شركت هاي برتر پتروشيمي در جهان است.