رئيس جمهور در مراسم روز ملي صادرات:
۹۷ درصد اهداف برنامه سوم در بخش صادرات
غيرنفتي تحقق يافته است
خاتمي:راهي جز اصلاح قوانين و ايجاد امنيت براي توليد كننده و صادركننده نداريم
|
|
گروه اقتصادي: روز ملي صادرات پنج شنبه گذشته با حضور رئيس جمهور و معرفي صادركنندگان نمونه سال ۱۳۸۳ برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ما، سيدمحمد خاتمي در اين مراسم در سخناني، گسترش صادرات غيرنفتي را يكي از افتخارات دولت دانست و با اشاره به اينكه رشد صادرات، رونق توليد براي صادرات و به خصوص فعاليت بخش خصوصي در امر صادرات در كشور قابل مشاهده است، افزود: آنچه پيش آمده حاصل برنامه ريزي در زمينه صادرات بوده است.
آقاي خاتمي اصلاح مقررات صادرات ، حذف مقررات پيمان سپاري ارزي ، معافيت هاي مالياتي و عوارض ، تسهيلات ويژه براي صادركنندگان و تأمين خسارت يا عدم نفع ناشي از تقويت پول ملي را از جمله برنامه ريزيهاي انجام شده در زمينه صادرات دانست و افزود: قرار بود هر سال قيمت ارز براي تأمين درآمد دولت بالا برود اما دولت تصميم گرفت براي حمايت از پول ملي ، قيمت ارز را تقريبا ثابت نگه دارد.
در سال ۱۳۸۳ بايد قيمت دلار دو هزار و ۱۰۰تومان باشد اما دولت نداشتن اين درآمد را تحمل كرد و لذا طي دو سه سال گذشته نرخ دلار بين ۷۹۰ تا ۸۷۰ تومان در نوسان بود. وي گفت : از طرف ديگر براي صادركنندگان اين نگراني بوجود آمد كه باكاهش قيمت ارز نتوانند صادر كنند كه براي اين كار نيز تدبيري انديشيده شد كه براي جبران عدم نفع يا خسارت احتمالي ، هر ساله در بودجه دهها ميليارد ريال در نظر گرفته شد و تا حدودي نيز اين كار انجام شد.
رئيس جمهور از اعطاي هزار ميليارد ريال تسهيلات به صادركنندگان در مدت باقيمانده امسال خبر داد و با اشاره به اينكه در بودجه سال ۸۴ نيز اين تسهيلات در نظر گرفته شده، گفت: با وجود تورم بالا در كشور، نرخ سود تسهيلات و اعتبارات بالاست هر چند دولت هر سال يك درصد آن را تخفيف داده است.
آقاي خاتمي افزود: سود اين تسهيلات در سال ۱۳۸۳ ، ۱۴ درصد است كه تصميم گرفته شده ، براي سال ۱۳۸۴ بين ۵ تا ۶ درصد از اين سود را خود دولت تقبل كند، يعني سود تسهيلات صادركنندگان بين ۹ تا ۱۰ درصد خواهد بود. وي تصريح كرد: از محل حساب ذخيره ارزي ، هيات امنا تصويب كرد براي واردات لازم براي توليد جهت صادرات ، اعتباراتي در اختيار صادركنندگان بانرخ بهره بين المللي قرار گيرد.
رئيس جمهوري افزود: حاصل اين كارها اين شد كه ۸/ ۲ ميليارد دلار ارزش صادرات در سال ۱۳۷۶ به ۶ ميليارد دلار در سال ۱۳۸۲ رسيد كه نسبت به سال ۱۳۸۱ بيش از ۳۲ درصد رشد داشته است .
وي با تأكيد بر ايجاد تشكلهاي اقتصادي قوي براي داشتن يك اقتصاد پاياو پويا گفت : خوشبختانه اين تشكلها از ۱۱ تشكل در سال ۱۳۷۶ امروز به ۹۵تشكل در سطح ملي و استاني رسيده است .
رئيس جمهور به خودكفايي ايران در زمينه سدسازي و توليد انرژي اشاره كرد و در عين حال سهم ۴۴ درصدي ايران را در تجارت جهاني در سال ۲۰۰۲ تاسف آور خواند و افزود: رشد صادراتي سالهاي اخير بايد افزايش يابد و براي اين كار راهي جز اصلاح بيشتر قوانين و مقررات، تسهيل بيشتر صادرات، ايجاد امنيت براي توليد كننده و صادركننده نداريم.
آقاي خاتمي در پايان سخنان خود با تاكيد بر نيروي انساني و امكانات مادي براي توليد، خواستار احترام به توليد كننده و صادركننده، تغيير در عرصه اقتصادي، تلاش براي بهره وري و دستيابي به كيفيت بيشتر شد.
تغيير جغرافيايي بازارهاي صادراتي غيرنفتي
در اين مراسم، وزير بازرگاني نيز در سخناني، حجم تجارت خارجي ايران در سال ۸۲ را ۶/۶۲ ميليارد دلار اعلام كرد و افزود: از اين ميزان ۳/۳۵ ميليارد دلار مربوط به صادرات و ۳/۲۷ ميليارد دلار مربوط به واردات بود.
محمد شريعتمداري از تغيير جغرافيايي بازارهاي صادراتي غيرنفتي كشور خبر داد و افزود: ۵/۷۵ درصد صادرات غيرنفتي به مقصد كشورهاي آسيايي است و سهم بازار اروپا به ۷/۱۸ درصد كاهش يافته است.
وي اضافه كرد: براساس جهت گيري هاي راهبردي ايران كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي در جايگاه عمده ترين بازارهاي هدف محصولات و خدمات صادراتي كشور قرار گرفته اند به طوري كه كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس با اختصاص ۵/۲۰ درصد از صادرات غيرنفتي كشور به خود و كشورهاي عضو اكو با اختصاص ۲۰ درصد از صادرات كشور به ترتيب در جايگاه دوم و سوم بازارهاي هدف صادرات غيرنفتي ايران قرار داشته اند.
وزير بازرگاني اظهار داشت: توجه ويژه به گسترش روابط با كشورهاي همسايه و همجوار ايران در سالهاي اخير و افزايش ضريب امنيتي، ۲۷ درصد از صادرات غيرنفتي كشور به بازار كشورهاي همجوار سرازير شده است.
شريعتمداري تاكيد كرد: بخش تجارت خارجي با اختصاص ۵۲ درصد سهم از توليد ناخالص داخلي به خود بالاترين سهم را در توليد ناخالص داخلي داشته بنابراين آزادسازي و روان سازي تجارت خارجي كشور سهم بسزايي در توسعه اشتغال و افزايش رفاه اجتماعي خواهد داشت.
محمد شريعتمداري همچنين اعلام كرد: شوراي عالي و توسعه صادرات غيرنفتي در جلسه هفته گذشته خود به منظور تشويق و حمايت از صادركنندگان، صادرات نرم افزار را از پرداخت ماليات معاف كرد.
در اين مراسم تشكلهاي توليدي و صادراتي كشور با اهداي لوح سپاس و تنديس ويژه از حمايتهاي رئيس جمهور از بخش توليد و صادرات كشور قدرداني كردند.
آقاي خاتمي، در اين مراسم با اهداي جوايزي، از ۴۵ صادركننده نمونه كشور تقدير كرد.
|