به بهانه صدور كارت بين المللي دانشجويي
رؤياي چهل ساله
كارت شناسايي دانشجويي بين المللي تنها كارتي است كه داراي تأييد رسمي بين المللي بوده و به عقيده كارشناسان يونسكو تنها مجموعه منحصر به فردي است كه جوانان از طريق آن با مسافرت،تبادل فرهنگ و اكتشافات بين المللي آشنا مي شوند
|
|
سپيده قاضي زاده
مردم دنيا هميشه براي مثال زدن زندگي ساده و شايد هم كم هزينه، زندگي دانشجويي را مثال مي زنند، شايد هم كمبود هزينه در زندگي دانشجويي باعث شده تا مردم دنيا به فكر كمتر كردن اين هزينه ها بيفتند.
حال اينكه دانشجويان با هزينه اي كم بتوانند به دنيا سفر كنند، از تخفيف فروشگاه هاي سراسر دنيا برخوردار شوند و مورد حمايت سازمان خاصي در دنيا باشند تا هنگام سفر از آنها حمايت كند ديگر رويا نيست حتي براي دانشجويان ايراني.
«كارت شناسايي دانشجويي بين المللي» رويايي است كه پس از حدود ۴۰ سال در ايران نيز مي تواند به واقعيت بپيوندند.
«ISTC» از سال ۱۹۶۷ همكاري خود را با يونسكو آغاز و سعي دارد سطح آگاهي و بينش دانشجويان نسبت به مسائل بين المللي را بالا ببرد.
كارت شناسايي دانشجويي بين المللي تنها كارتي است كه داراي تأييد رسمي بين المللي بوده و به عقيده كارشناسان يونسكو تنها مجموعه منحصر به فردي است كه جوانان از طريق آن با مسافرت، تبادل فرهنگ و اكتشافات بين المللي آشنا مي شوند.
دارندگان اين كارت در سراسر دنيا مي توانند از تخفيف ويژه در پروازها، اتوبوس ها، قطارها، موزه ها، مكان هاي ديدني، هتل ها، اقامتگاه ها، مكان هاي تفريحي رستوران ها و فروشگاه ها برخوردار شوند.
اين بار نبايد چشم و هم چشمي را عامل اجراي اين طرح دانست. شايد مشكلات معيشتي دانشجويان ايراني دفتر توسعه و صدور خدمات دانشجويان دانشگاه تهران را بر آن داشته است كه طرح مذكور را در ايران نيز پياده كنند.
مهندس «احسان چيت ساز» مسئول اين پروژه از ثبت نام ۲ هزار دانشجوي ايراني در مدت يك ماه و نيم گذشته خبر مي دهد: «ثبت نام دانشجويان از ابتداي مهرماه آغاز شد اما تا كنون آن دسته از داوطلباني كه به شكل حضوري با مركز تماس برقرار كرده اند كارت شناسايي بين المللي را دريافت و از اين به بعد از امكانات آن بهره مند خواهند شد.»
او توضيح مي دهد كه حتي دانشجوياني كه بدون كنكور وارد دانشگاه هاي سراسر كشور شده اند، دانشجويان همه دانشگاه هاي كشور و اساتيدي كه داراي حكم كارگزيني دانشگاه باشند مي توانند به اين گروه بپيوندند.
چيت ساز از آغاز هماهنگي و جلب رضايت برخي از شركت هاي خدماتي و ارگان هاي كشور براي ارائه تخفيف به دانشجويان مي گويد و اينكه سواي ۳۲ درصد تخفيف بين المللي، برخي از انتشارات ازجمله: «ني»،«البرز»، «علوم روز» و«جهاد دانشگاهي» تا سقف ۳۰ درصد، اداره تربيت بدني كشور و ورزشگاه هاي تحت پوشش آن حتي تا ۱۰۰ درصد، فروشگاه هاي زنجيره اي « ايكات»،«هاكوپيان» و «شهروند» تا ۲۵ درصد و «فروشگاه رفاه» تا ۵ درصد و پايانه هاي بين شهري «ايران پيما»، «همسفر» و «سير و سفر» ۱۰ تا ۱۵ درصد براي دانشجويان ايراني تخفيف قائل هستند.»
به گفته چيت ساز اين فروشگاه ها و مراكز خدماتي كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز از جمله آنهاست با توجه به قراردادي كه با مركز توسعه دانشگاه تهران مي بندند حتي ممكن است به دانشجويان خارجي نيز تخفيف ارائه كنند.
تا كنون از نظر فروشگاه هاي رفاه، انتشارات ني، هاكوپيان، و موزه ها محدوديت مليت وجود ندارد.
او توضيح مي دهد: «البته همه خدماتي كه ايجاد كرده ايم لزوماً نبايد براي كليه دانشجويان يكسان باشد.»
او براي اثبات گفته هايش مي گويد: «اكنون ۵۰ هزار مورد تخفيف در سراسر دنيا به دانشجويان ارائه مي شود كه تنها ۳۵ هزار مورد از آنها بين المللي است.»
چيت ساز هدف اصلي اين طرح را تسهيل زندگي دانشجويان ايراني عنوان مي كند: «دانشجويان خارجي در مرحله بعدي طرح قرار دارند، سطح زندگي با هزينه كمتر ايجاد خدمات براي ايرانيان از جمله اهداف اوليه ماست.»
فاز دوم اين طرح از ۹ آبان آغاز شده و دانشجويان مي توانند با مراجعه به باجه هاي پستي سراسر كشور و تحويل مدارك خود براي صدور كارت دانشجويي خود اقدام كنند. در اين مرحله كارت ها پس از ۱۰ روز به نشاني آنها ارسال خواهد شد.
تصوير تأييد شده كارت دانشجويي توسط معاونت آموزش دانشگاه ها يا گواهينامه اشتغال به تحصيل، يك قطعه عكس ۶ در۴ و ۸۰ هزار ريال مداركي است كه با ارائه آن دانشجويان مي توانند به جمع «ISIC» بپيوندند.
پس از دريافت اين كارت نه تنها دانشجويان به جمع ۴۰ ميليون دانشجوي مشترك ISIC در سراسر دنيا پيوسته بلكه سفير فرهنگي ايران نيز خواهند شد.
چيت ساز معتقد است سفر دانشجويان به كشورهاي مختلف و جذب دانشجويان سراسر دنيا بيشترين اثر را در ارتباط ايران و جهان ايجاد مي كند: «ما طرح هايي را در زمينه ارتباط بيشترين دانشگاهيان ايران با مراكز بين المللي ارائه كرده ايم، براي جذب گردشگر نيز از طرف ما طرح هايي براي پيشنهاد آماده است اما هنوز براي تخفيف هتل ها اقدامي نكرده ايم.»
در معرفي نامه اين كارت در سايت www.ISIC.org آمده است كه دانشجويان با ارائه كارت شناسايي بين المللي از حمايت ۵ هزار دفتر در ۱۰۶ كشور دنيا برخوردار مي شوند تا اطلاعات لازم درباره منطقه اي را كه به آن سفر مي كنند به دست آورده و مورد حمايت پزشكان و آژانس هاي مسافرتي و راهنمايان ISIC قرار گيرند.
اما اينكه دانشجويان ايراني تا چه حد به اين كارت و واقعيت اعتبار آن در كشور خوشبين هستند و چه نظري درباره آن دارند جاي بحث دارد.
مريم دانشجوي ۱۹ ساله تهراني حتي از وجود چنين كارتي بي خبر است. او از مسئولان مي خواهد به وعده هاي كارت جامه عمل بپوشانند كه اگر چنين شود اتفاق خوبي خواهد افتاد. «نكند اين ۸ هزار تومان ها...؟»
دانشجوي ۲۱ ساله دانشگاه شريف كه براي دريافت كارت نيز ثبت نام كرده، معتقد است: «با توجه به امكانات اندكي كه پيش از اين وجود داشته اين طرح اگر عملي شود به نفع دانشجويان خواهد بود و خيلي خوب است.»
دانشجوي دانشگاه آزاد واحد تهران مركز نيز از وجود چنين كارتي بي خبر است و مي گويد: «اي كاش اين كارت ها در هزينه سرسام آور دانشگاه ها نيز تأثير مي گذاشت.»
دانشجوي متأهل دانشگاه صنعتي آب و برق عباس پور نيز كاهش هزينه مسكن را طلب مي كند و مي خندد و مي گويد: «ما كه نمي توانيم سفر برويم نمي شود اجاره خانه ها را پايين آورند؟»
اينكه خواسته دانشجويان چقدر با امكانات هماهنگي دارد و چه ميزان از خواسته هاي آنها جامه عمل مي پوشد خود جاي بحث دارد. به راستي آيا مشكل معيشتي دانشجويان ايراني حل كه نه،كم مي شود؟
|