در آغاز دهمين نمايشگاه نفت گاز و پتروشيمي در تهران اعلام شد
۱۵۰ ميليارد دلار سرمايه گذاري و ۷ ميليون بشكه
ظرفيت توليد نفت در ده سال آينده
درآمد نفتي ايران در سال گذشته ۱۰ ميليارد دلار افزايش يافت
|
|
گروه اقتصادي: درحالي كه بيژن زنگنه وزير نفت در مراسم آغاز به كار دهمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز و پتروشيمي با اعلام سرمايه گذاري ۱۵۰ ميليارد دلاري در صنعت نفت كشورمان و افزايش ظرفيت توليد نفت كشورمان به ۷ ميليون بشكه در روز در ده سال آينده از انتظار يك تحول جدي در صنعت نفت را نويد داد، كمال دانشيار رييس كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ضمن غيرعملي خواندن هدف افزايش ظرفيت توليد نفت كشور به هفت ميليون بشكه رقم ۱۰۰ ميليارد دلار سرمايه گذاري در طرح هاي صنعت نفت كشورمان را در طول ده سال آينده واقعي تر خواند.
به گزارش خبرنگار ما، در مراسم افتتاحيه نمايشگاه در روز پنجشنبه بيژن زنگنه وزير نفت كشورمان در سخنان خود تلاش كرد تا ضمن تاكيد بر باثبات بودن سياست هاي اقتصادي كشور فارغ از تحولات انتخاباتي و هماهنگي ميان دولت و مجلس شوراي اسلامي با تمجيد از تصويب تبصره يازده لايحه بودجه سال جاري كه روابط مالي شركت ملي نفت و دولت را شفاف مي كند و نام بردن از آن به عنوان يك كار تاريخي، سال جاري را سال نخست اجراي چشم انداز توسعه ۲۰ ساله كشور دانست.وي افزود: با اجراي اين چشم انداز در صنعت نفت، در ده سال آينده ايران به بزرگترين توليدكننده محصولات پتروشيمي با ۲۰ ميليارد دلار ارزش توليد در سال تبديل مي شود.وي همچنين از افزايش ظرفيت توليد كشور به ۷ ميليون بشكه نفت در سال و سرمايه گذاري ۱۵۰ ميليارد دلاري در بخش هاي گوناگون اين صنعت خبر داد و گفت: سهم ايران در بازار تجارت گاز جهان در اين مدت به ده درصد مي رسد.
آثار افزايش قيمت نفت
شايد يكي از دلايل اميدواري وزير نفت در زمينه تغيير ديدگاه وي درمورد سقف سرمايه گذاري در صنعت نفت كشورمان افزايش قيمت نفت و تاثير آن در افزايش سرمايه گذاري در بخش هاي گوناگون اين صنعت در جهان ازجمله خاورميانه باشد.تا پيش از اين برخي مسئولان وزارت نفت ميزان سرمايه گذاري در ده سال آينده در كشور را در اين بخش حدود ۱۰۰ ميليارد دلار اعلام كرده بودند ولي با افزايش ضرورت افزايش مازاد توليد در جهان باتوجه به رشد رو به تزايد تقاضا در جهان افزايش ۵۰ درصدي اين سرمايه گذاري شايد دور از انتظار نباشد.
اگرچه در هفت سال گذشته كل سرمايه گذاري در صنايع نفت كشور معادل ۵۰ ميليارد دلار اعلام شده درصورتي كه شرايط لازم براي سرمايه گذاري در ايران فراهم شود اين پيش بيني دور از دسترس نيست.علاوه بر اين تغيير، ديدگاه وزارت نفت درمورد افزايش ظرفيت توليد نفت از ۵ ميليون بشكه به ۷ ميليون بشكه افزايش يافت.
مقامات نفت كشورمان تا پيش از اين از افزايش اين ظرفيت تا ۵ ميليون بشكه سخن گفته بودند و تغيير اين ديدگاه مي تواند باتوجه به افزايش انگيزه در سرمايه گذاري در اين بخش با افزايش قيمت نفت قابل توجيه باشد.ولي همچنان ضرورت ايجاد فرصت هاي سرمايه گذاري و افزايش جاذبه قراردادهاي بيع متقابل براي جذب فناوري هاي پيشرفته شركت هاي بزرگ نفتي براي مشاركت در طرح هاي توسعه منابع موجود و اكتشاف طرح هاي جديد ضروري است.
توتال ايران را ترك نمي كند
پير فابياني مدير منطقه ايران شركت توتال فرانسه كه ازجمله شركت هاي بزرگ نفتي و داراي فن آوري هاي بالا براي حضور در طرح هاي صنعت نفت ايران است در گفت وگو با خبرنگار ما با تاكيد بر علاقمندي به حضور در طرح هاي توليد گاز مايع و توسعه منابع نفتي موجود اگرچه شرايط سرمايه گذاري در ايران را رو به بهبود دانست اما تاكيد كرد كه اين شركت تحت فشار آمريكاست و براي حضور در طرح هاي نفتي ايران جاذبه سود بالا تنها عاملي است كه مي تواند اين شركت را براي فعاليت در طرح هاي موردعلاقه اش ترغيب كند.
وي مهمترين طرح توتال در ايران را قرارداد پارس ال ان جي مي داند كه براساس آن گاز فاز يازده پارس جنوبي كه براساس قرارداد بيع متقابل از سوي شركت توتال اجرا مي شود به گاز مايع براي صادرات تبديل مي شود. وي ويژگي قرارداد پارس ال ان جي را دادن فرصت حضور طولاني توتال در اين طرح و مشاركت در بهره برداري و صادرات گاز مايع طبيعي مي داند. فابياني كه شايد بتوان ديدگاه هاي وي را به عنوان مدير يكي از ده شركت بزرگ نفتي جهان با ديگر همتايانش يكسان قلمداد كرد، بر ضرورت تغيير و اصلاح قراردادهاي بيع متقابل تاكيد كرد. وي ازجمله با اشاره به طرح هاي بهره برداري از حوزه هاي نفتي گفت: ميدان هاي نفتي و بهره برداري از آن ها پيچيده است و ما نمي توانيم تنها به اصلاح برداشت و واگذاري آن به شركت هاي داخلي اكتفا كنيم بلكه تداوم بهره برداري بهينه از چاه هاي نفت نياز به فن آوري، مديريت و شناخت رفتارهاي زمين شناسي خاص هر چاه دارد. باتوجه به افزايش قيمت نفت وي همچون ديگر شركت هاي نفتي تمايل فراواني براي حضور در طرح هاي توسعه بهره برداري از حوزه هاي نفتي ايران و اكتشاف منابع جديد نشان داد.وي در زمينه امكان سرمايه گذاري توتال در زمينه احداث پالايشگاه در ايران با اشاره به حضور اين شركت در توليد و توزيع فرآورده هاي نفتي در ۲۸ كشور تاكيد كرد در ايران شرايط هنوز براي سرمايه گذاري آماده نيست چراكه قيمت فرآورده هاي نفتي ازجمله بنزين بسيار ارزان است.
فرصت
برگزاري نمايشگاه صنعت نفت فرصت مهمي است كه با حضور هزار شركت بزرگ و كوچك داخلي توان مشاركت متخصصان داخلي در طرح هاي صنعت نفت در داخل و خارجي بهبود يابد. امكان تبادل نظر و آ گاهي از دست آوردهاي جديد در اين زمينه و بهره گيري از شرايطي است كه با افزايش قيمت نفت و پيش بيني رشد سرمايه گذاري در اين بخش مي تواند ظرفيت هاي صنايع داخلي را به كار گيرد.
علي رغم اين فرصت ها اما هنوز نياز به ظرفيت سازي بيشتر در ايران ضروري است. درحال حاضر اكثر بخش هاي مربوط به صنعت نفت در ايران با حداكثر ظرفيت درحال اجراي طرح هاي داخلي هستند و ضروري است تا ضمن ارتقاي كمي و كيفي عملكرد صنايع داخلي براي جذب نيروهاي متخصص و تربيت نيروهاي جديد امكان حضور شركت هاي ايراني در اجراي سرمايه گذاري هاي عمده اي كه در منطقه خاورميانه انجام خواهد شد فراهم شود. سرمايه گذاري هاي بزرگي كه به طور قطع براي افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز در منطقه انجام مي شود، به طور قطع براي شركت هاي ايراني فرصت بزرگي است كه بايد براي آن برنامه ريزي كرد.در نمايشگاه امسال علي رغم همه مشكلات موجود و تهديداتي كه در رابطه با ايران و آمريكا وجود دارد همه شركت هاي بزرگ و كوچك نفتي و توليدكنندگان اين بخش در ايران حاضر شده و براي يافتن فرصت فعاليت در اين نمايشگاه حاضر شده اند. حتي شركت بريتيش پتروليوم نيز كه براي كسب فرصت هاي سرمايه گذاري در آمريكا اعلام كرد كه در بازار ايران فعاليت نمي كند همچنان در بازار ايران فعال است.
افزايش ۱۰ ميليارد دلاري درآمد نفتي ايران
در سال گذشته
در حاشيه نمايشگاه بين المللي نفت گاز و پتروشيمي حجت الله غنيمي فرد مدير امور بين المللي شركت ملي نفت از افزايش ۱۰ ميليارد دلاري درآمد نفتي كشور در سال ۸۳ نسبت به سال ۸۲ خبر داد و كل درآمد نفتي كشور در سال گذشته را حدود ۳۰ ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار اعلام كرد كه تا محاسبه درآمدهاي نهايي ماه اسفند نهايي خواهد شد.
وي اما تاكيد كرد كه اين افزايش الزاما به رشد قدرت خريد كشور به دليل كاهش ارزش دلار در بازارهاي جهاني منجر نشده است.وي همچنين از افزايش درآمد كشور از محل صادرات فرآورده هاي نفتي در سال گذشته و افزايش واردات بنزين از روزانه ۱۵ ميليون ليتر در سال ۸۲ به بيش از ۲۲ ميليون ليتر در سال ۸۳ خبر داد.
|