يكشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۲۶
شهر آرا
Front Page

با وقوع زمين لرزه هايي به بزرگي 4 ريشتر و در اعماق زمين
لرزه هاي كوچك زير پاي تهران
000042.jpg
عكس:علي اكبر شير ژيان
امير موسي كاظمي
طبق ادعاي رئيس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن كه با استناد به نتايج حدود 60 ايستگاه لرزه شناسي اين مركز در تهران اعلام شده، اين زمين لرزه هاي 4 ريشتري به دليل عمق زياد، محسوس نيستند
شايد باور خبرهاي زلزله اي از سوي هر منبع ديگري جز مركز ژئوفيزيك دانشگاه تهران كمي مشكل باشد، اما اعلام خبر وقوع روزانه 3 زمين لرزه 4 ريشتري در شهر تهران از جانب مركز تحقيقات ساختمان و مسكن، آنقدر مهم و تاثيرگذار است كه حتي لحظه اي در مورد سنديت آن ترديد نكنيم.
ادعاي رئيس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن كه با استناد به نتايج حدود 60 ايستگاه لرزه شناسي اين مركز در تهران اعلام شده،  بيانگر اين است كه اين زمين لرزه هاي 4 ريشتري به دليل عمق زياد، محسوس نيستند، اما معلوم نيست هميشه اوضاع بر وفق مراد باشد.
لرزه خيزي گستره تهران
با مروري كوتاه بر تاريخ لرزه خيزي ايران مي توان به اين نتيجه رسيد كه كشور ما در يكي از مناطق بسيار زلزله خيز دنيا قرار دارد و فلات ايران يكي از فعال ترين مناطق جهان از اين نظر است، به نحوي كه به طور متوسط در هر دهه يك زمين لرزه به بزرگي 7 ريشتر، گوشه اي از اين خاك پهناور را ويران كرده و خسارات و لطمات فراوان جاني و مالي به بار آورده است. زلزله هاي سلماس (1309)، درود (1322)، بوئين زهرا (1341)، طبس (1357)، رودبار (1369) و بم (1382) نمونه هايي از اين زلزله هاي مخرب هستند.
تجربيات حاصل از زمين لرزه هاي ويران كننده كشور در مناطقي كه تا كنون نسبتا آرام تلقي مي شدند، بيانگر اين مهم است كه ارزيابي و تخمين پتانسيل لرزه اي به طور دقيق و صحيح،  در هر نقطه از كشور، طبق شواهد جديد و قديم امري ضروري است.
دكتر بهروز گتميري، كارشناس شهرسازي در اين باره مي گويد: ايران از نظر زمين شناسي، ساختمان يكنواختي ندارد، به اين منظور بخش هايي كه حوادث زمين شناسي مشابهي پشت سر گذاشته اند را در يك زون يا منطقه قرار داده و به اين ترتيب كشور را به مناطق يا زون هايي تقسيم مي كنند كه هر يك با اختصاصات ويژه اي مشخص مي شوند. قسمت عمده محدوده مورد مطالعه در زون البرز مبين اين نكته است كه اغلب زمين لرزه هاي اين محدوده، بزرگ و از نوع كم عمق تا متوسط هستند و به بيان ديگر بخش شرقي البرز از بخش غربي آن لرزه خيزتر است.
محدوده مجموعه شهري تهران از ديدگاه فيزيوگرافي ويژگي هاي بسيار متفاوتي دارد. قسمت هاي شمالي استان منطبق با رشته كوه هاي البرز و چين خوردگي هاي حاشيه آن بوده و داراي شرايط كوهستاني است.عملكرد گسل هاي فراوان در اين نواحي و تاثيرگذاري عوامل گوناگون زمين ساختي همراه با حضور مجموعه گوناگوني از سنگ هاي آذرين و رسوبي و همچنين نفوذ جبهه هاي هواي مرطوب و ميزان بارش نسبتا خوب در بعضي از مناطق آن، توجه خاصي را به اين منطقه از ديدگاه پتانسيل لغزش طلب مي كند.
از ميان گسل هاي موجود در محدوده تهران، گسل هاي بنيادين مانند مشاء، فشم يا گسل طالقان ارتباط بسيار مشخصي با لغزش هاي واقع در حريم خود نشان مي دهند.
قاسم حيدري نژاد، رئيس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن معتقد است: در ميان گسل هاي تهران، گسل ري نسبت به گسل مشاء از اهميت كمتري برخوردار است ولي در موقع بروز زلزله به دليل سستي زمين و وجود بافت هاي فرسوده در جنوب تهران، تلفات و خسارات بيشتري را وارد مي كند.
به گفته او در تقسيم بندي ايران، منطقه زاگرس زمين لرزه هاي بيشتر ولي كم خطرتر و منطقه البرز،  زمين لرزه هاي كمتر ولي پرخطرتر دارد.
حيدري نژاد تعيين حريم گسل تهران را كار بسيار سختي مي داند كه مركز تحقيقات ساختمان و مسكن پس از 3 سال موفق به تعريف صورت مسئله شده است: وسايل بسيار پيشرفته اطلاعات و متخصصان ژئوفيزيك،  زمين شناسي، نقشه برداري با ماهواره و استفاده از متخصصان خارجي از جمله ملزومات تعيين حريم گسل هاي تهران بودند كه به تدريج فراهم شده اند و اكنون در مرحله اي هستيم كه با تعيين بودجه، كار را آغاز كنيم.
آماده سازي تهران
هرچند هيچ گاه نمي توان خطر وقوع زلزله را به طور كلي از بين برد، اما شايد بتوان درصد ريسك آن را پايين آورد. درحال حاضر ستاد مديريت بحران در تمامي مناطق 22گانه با رياست شهرداران مناطق، فعاليت مي كنند ولي به نظر مي رسد براي آمادگي در برابر زلزله، ستادهاي بيشتري مورد نياز است. مازيار حسيني، رئيس مركز مديريت بحران شهر تهران در اين باره مي گويد: تشكيل دفاتر مديريت بحران در مناطق شهرداري، با حضور نيروهاي متخصص مديريت بحران كه در هريك از آنها، سه مدير در قالب امور آمادگي، مدير امور مقابله و مدير امور پيشگيري فعاليت مي كنند، از اهداف مهم مركز در قالب برنامه هاي كوتاه مدت است و تشكيل ستادهاي مديريت بحران نواحي با جلب مشاركت تك تك شهروندان تهراني از برنامه هاي بلند مدت مركز مديريت بحران پايتخت است. آماده سازي شهرتهران براي مقابله با سوانح طبيعي بويژه زلزله از طريق ساماندهي برنامه هاي كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت، با تاكيد بر مقاوم سازي ساختمان هاي موجود، ارتقاي كيفيت ساخت و ساز شهري در شرايط فعلي و در نظر گرفتن نكات و نقطه نظرهاي لرزه اي در تهيه طرح تفصيلي تهران، از جمله راهكارهايي است كه مركز مديريت بحران تهران در نظر دارد، اما آيا پيشبرد اين برنامه ها بدون مشاركت مردمي كه هنوز وقوع زلزله را جدي نگرفته اند، عملي است؟ مازيار حسيني مي گويد: تنها راه جلب اعتماد و اطمينان مردم كار است و كار. راهي غير از اين نداريم. بايد آنقدر كار كنيم تا مردم اثرات آن را به صورت ملموس ببينند و در اين راه به ما بپيوندند.
روزي كه شايد بيايد
گرچه حتي تصور وقوع زلزله در تهران، عذاب آور و وحشتناك است، اما با اين حال نمي توان رسيدن چنين روزي را به واسطه تلخ بودنش منكر شد. نمي توان به گسل التماس كرد كه تكان نخورد چرا كه آن نيز براي تجديد حيات خود نياز به تكان خوردن دارد. پس اين ما هستيم كه بايد ياد بگيريم چكار كنيم. اين واقع بينانه ترين حرف هاي رئيس مركز مديريت بحران شهر تهران است؛ اعترافي كه اگر آن را جدي نگيريم، شايد روزي مي آيد كه حتي پشيماني هم دواي دردمان نخواهد بود.

راپورت خبرنگار
پله هاي فراموش شده
ضرورت برخورداري شهروندان از امكاناتي كه باعث مي شوند رفت و آمد شهري تسهيل و ايمن شود، كاملا بديهي است. در همين راستا امكانات مختلفي نيز براي عابران پياده در نظر گرفته شده كه از ميان آنها مي توان به خطوط و پل هاي عابر پياده اشاره كرد؛ پل هايي كه ظاهرا قرار است با مجهز شدن به پله برقي و توجه بيشتر به دكوراسيون آنها، علاوه بر تسهيل عبور و مرور عابران پياده، زمينه هايي نيز براي تبليغات شهري فراهم كنند، ضمن اينكه باتوجه به آساني بالا رفتن و پايين آمدن عابران، رغبت و انگيزه بيشتري را در آنها برانگيزند. درچند ماه گذشته تعدادي پل عابر پياده جديد (معمولي و مكانيزه) نيز راه اندازي شده كه علاوه بر تحت پوشش قرار دادن مكان هايي تازه، مسافت هايي كه عابران بايد براي رسيدن به پل از مبدا بپيمايند يا بعد از پل تا مقصد طي كنند را كم كرده است.
اما ظاهرا اتمام ساخت بعضي از اين پل ها به فراموشي سپرده شده است. به عنوان مثال مي توان به پل عابر پياده اي كه اسكلت آن در خيابان آزادي نبش خيابان استاد معين برپا شده اشاره كرد.
حدود سه ماهي است كه بدنه اصلي اين پل در محل مذكور نصب شده، ولي از نصب پله هاي آن خبري نيست. دليل اين تاخير چه مي تواند باشد؟ شايد تاخير پيمانكار در تحويل به موقع پل و شايد هم مشكلاتي ديگر كه اميدواريم هرچه زودتر توسط مسئولان بررسي و رفع شود. مسلما هرچه زودتر برخورداري از اين پل و پل هاي ديگري از اين دست براي شهروندان فراهم شود، تصادفات و ترافيك كمتري را شاهد خواهيم بود، ضمن اينكه اميدواريم ساير نقاط محروم مانده از اين امكان نيز در آينده نزديك مورد توجه قرار گيرند.

خبر
باغ كتاب، نمايشگاه دائمي كتاب
۱۰ روز از ماه ارديبهشت تقابل تنگاتنگي با نمايشگاه كتاب دارد.
وقتي اين دوره گذرانده مي شود خيلي ها معتقدند كه بهتر است اين نمايشگاه دائمي باشد. بد نيست بدانيد براساس توافق هاي اوليه صورت گرفته با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، باغ كتاب اين آمادگي را خواهد داشت كه پس از افتتاح به محل دائمي براي نمايشگاه بين المللي كتاب تهران تبديل شود.
مهندس اسفنديار رحيم مشائي گفته: پروژه بزرگ نمايشگاه دائمي كتاب در مجموعه اراضي عباس آباد و در زميني به مساحت 50 هزار مترمربع با 40 هزار متر زيربنا و در 11 بخش به منظور دسترسي آسان و مطلوب شهروندان به تازه هاي كتاب و اطلاع از آخرين و جديدترين دستاوردهاي نشر و صنعت كتاب، احداث خواهد شد كه حداقل زمان در نظر گرفته شده براي طول اجراي پروژه 18 ماه است.

ازشهر
شهربازي تعطيل نيست
خوش به حال بچه ها، چون حالا حالاها مي توانند بهانه شهربازي را بگيرند و پدر و مادرها هم نمي توانند به بهانه اينكه شهربازي به علت تغيير مكان تعطيل است بچه ها را بپيچانند.
معاون خدمات شهري شهرداري تهران گفت: در حال مذاكره با مسئولان براي انتقال شهربازي هستيم و تا آن زمان اين مكان اجازه فعاليت دارد.
محمد جواد محمدي زاده در خصوص دلايل عدم تعطيلي شهربازي با وجود تاكيدات مسئولان شهرداري براي انتقال اين مكان تفريحي به نقاط ديگر شهر به منظور كاهش بار ترافيك منطقه، اظهار داشت: در حال مذاكره براي انتقال آن هستيم و به محض به نتيجه رسيدن مذاكرات آن را اعلام خواهيم كرد. وي از پاسخ به سوال ديگري مبني بر روند مذاكرات و نوع پيشنهادات مطروحه در آن امتناع كرد، اما خاطرنشان كرد: 7 نقطه به مردم براي سرمايه گذاري جهت احداث شهربازي در نقاط مختلف شهر پيشنهاد كرده ايم.
معاون خدمات شهري شهرداري تهران با اشاره به شهربازي هاي متعدد در سطح شهر گفت: شهربازي هاي متعدد در تهران فعال هستند كه يكي از آنها نياز به انتقال دارد اما تا زمان انتقال قاعدتا اين مركز اجازه فعاليت دارد و صلاح نمي دانيم كه تعطيل شود.
از سال گذشته تاكنون مسئولان شورا و شهرداري بر تعطيلي اين مركز به دليل ترافيك ناشي از فعاليت آن اصرار دارند.
اطراف پالايشگاه تهران هنوز آلوده است
ماجراي آبهاي آلوده اسماعيل آباد و نفتي كه يك ليوان آب را بيشتر شبيه به يك ليوان نوشابه مشكي كرده است، همچنان ادامه دارد. بعد از انتشار اخبار و گزارش هايي مربوط به آلودگي آب و خاك مناطق روستايي اطراف پالايشگاه تهران به نفت، سازمان هاي مربوط اقداماتي براي پاكسازي اين منطقه انجام دادند اما سازمان حفاظت محيط زيست خبر داده است كه هنوز آبهاي زير زميني مناطق اطراف پالايشگاه آلوده به نفت است.
دكتر روابخش شيردم، مدير كل دفتر امور آزمايشگاه هاي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: در حال حاضر فقط ثلث مناطق آلوده شناسايي شده و طولاني شدن طرح بيشتر به دليل گستردگي آلودگي هاي زيرسطحي بوده است، به همين علت نيز تا شناسايي كامل منطقه و در نهايت پاكسازي مناطق آلوده زمان زيادي نياز است. به گفته او بررسي وضعيت اجرايي پاكسازي مناطق آلوده اطراف پالايشگاه تهران بر عهده مسئولان پالايشگاه است اما براي سرعت بخشيدن به شناسايي و پاكسازي منطقه برخي از اقدامات را سازمان حفاظت محيط زيست بر عهده گرفته است كه اندازه گيري ميزان آلودگي، نمونه برداري و شناسايي مناطق آلوده اطراف پالايشگاه تهران از جمله اين اقدامات است.

|  آرمانشهر  |   ايرانشهر  |   تهرانشهر  |   جهانشهر  |   دخل و خرج  |   زيبـاشـهر  |
|  شهر آرا  |   يك شهروند  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |