استفاده از كرم هاي ضد آفتاب مي تواند از هزينه هاي بعدي درمان بيماري هاي پوستي كه به دليل تابش خورشيد بروز مي كند، جلوگيري كند
فاطمه شهريز فر
گذر از خيابان ها، معابر و مراكز شلوغ در اين روزهاي گرم تابستان، طاقت فرساتر شده است، اما تنها طاقت آوردن در مقابل گرما مسئله تابستان نيست. شدت نور آفتاب به خاطر طولاني بودن روز، باعث مي شود كه پوست آسيب ببيند.زود از خانه بيرون آمدن و دير به خانه برگشتن هم ديگر معنا ندارد. ساعت 6:30 صبح هم كه از خانه بيرون بياييم تا رسيدن به محل موردنظر، مدت زماني را در مقابل اشعه آفتاب خواهيم بود.هنگام غروب نيز تا ساعت 8:30 شب، آفتاب جان خسته اش را بر ما مي تابد.
آفتاب و مضرات
پوست، اولين محافظ بيروني بدن است و بنا به ظرافت ها و حساسيت هاي خود، درصد آسيب پذيري بالايي دارد كه حفاظت از آن را بخصوص در مقابل تابش مستقيم خورشيد ضرورت مي بخشد.
استفاده از كرم هاي ضد آفتاب توصيه اي است كه مي تواند پوست را در مقابل ناملايمات اشعه خورشيد حفظ كند. آفتاب مستقيم در طولاني مدت باعث ايجاد چين و چروك در پوست مي شود. همچنين لك و پيس صورت را زياد مي كند و اگر به مدت زيادي به طور مستقيم بر پوست بتابد، امكان بروز سرطان هاي پوستي را افزايش مي دهد. از ميان آنها مي توان به سرطان ملانوما اشاره كرد كه اگر به موقع جلوي آن گرفته نشود و از لايه پوست گذر كند، صددرصد كشنده خواهد بود.
|
|
اما استفاده از كرم هاي ضد آفتاب تنها در فصل هايي كه شدت نور آفتاب زياد است، ضرورت ندارد. در فصل زمستان كه برف سطح زمين را مي پوشاند و آفتاب در پشت ابرهاي پرازدحام، كمتر ناملايمتي مي ورزد نيز به خاطر انعكاس نور آفتاب از سطح سفيد برف، استفاده از كرم هاي ضد آفتاب ضرورت دارد. در صورت استفاده نكردن از اين كرم ها در فصل زمستان، پوست دچار سوختگي مي شود كه مشابه سوختگي در مقابل آفتاب است. البته تابش مستقيم آفتاب، خطرات و مضرات بيشتري به دنبال دارد. با اين حال، استفاده از كرم هاي ضد آفتاب، راه حل قطعي مقابله با تشعشعات زيانبخش خورشيد نيست، اما مي تواند تا حد قابل ملاحظه اي از پوست محافظت كند.
تركيبات كرم هاي ضد آفتاب
كرم هاي ضد آفتاب از تركيب موادي به وجود مي آيد كه دو وظيفه را دنبال مي كنند؛ دسته اول مواد حاجب هستند كه اعمال محافظت مكانيكي با قرار گرفتن در سطح پوست و بستن راه رسيدن آفتاب به آن را برعهده دارند. دسته دوم، مواد شيميايي است كه اشعه UV را جذب مي كند و مانع رسيدن آن به پوست مي شود. نسبت مواد حاجب و مواد شيميايي، درصد حفاظت كرم در مقابل آفتاب را تعيين مي كند كه به آن spf مي گويند. درصد spf، ميزان جذب نور خورشيد را نشان مي دهد كه هرچه بالاتر باشد، ميزان محافظت كنندگي اش نيز بالاتر خواهد بود.كرم هاي ضد آفتاب با توجه به حساسيت پوست هاي مختلف توليد مي شوند. كرم هاي مخصوص پوست چرب، خشك و حساس از آن جمله اند. از طرف ديگر، بسته به رنگ پوست بايد از spf با درصد متفاوتي استفاده كرد. براي پوست هاي تيره، spf با درصد پايين نيز جوابگو خواهد بود، اما براي پوست هاي سفيد كه از حساسيت بيشتري در مقابل آفتاب برخوردارند، درصد spf بايد بالا باشد، اما گذشته از رنگ پوست، درصد آفتابي و مدت زمان قرارگيري مقابل آن نيز در انتخاب درصد spf تاثير مي گذارد. به طور مثال در فصل تابستان، براي پوست معمولي spf 25، براي پوست سفيد spf 30 تا 40 و براي پوست تيره spf 20 تا 25 توصيه مي شود.
كرم هاي ضد آفتاب مفيد يا مضر
كرم هاي ضد آفتاب با جلوگيري از مضرات برخورد اشعه مستقيم خورشيد به پوست، به سلامت و شادابي آن كمك مي كنند، اما اگر در انتخاب كرم ضد آفتاب به شرايط پوست توجه نشود، منجر به حساسيت هاي پوستي و جوش زدن مي شود. برخي از پوست ها نيز به خاطر حساسيت بالايي كه در مقابل برخي مواد شيميايي دخيل در ساخت كرم هاي ضد آفتاب دارند، دچار حساسيت و بيماري مي شوند. گذشته از اين، از آنجا كه كرم با پوشش دادن سطح پوست و بستن منافذ آن، مانع بيرون آمدن چربي ها مي شود، تجمع چربي ها در منافذ، جوش هاي آكنه را به وجود مي آورند كه با قرار گرفتن در معرض آلودگي هاي محيط به جوش هاي چركي تبديل خواهند شد.اما آنچه مسلم است اينكه كرم هاي ضد آفتاب حتي با داشتن چند مورد مضر، از بروز ضررهاي بيشتري براي پوست جلوگيري مي كنند، اما اگر بنا به حساسيت امكان استفاده از كرم هاي ضد آفتاب وجود نداشت، با كمك يك سايبان و ممانعت از رسيدن نور آفتاب به پوست مي توان مشكل را حل كرد. در صورت استفاده از كرم هاي ضد آفتاب نيز اگر قرار گرفتن مقابل نور خورشيد مدت زمان زيادي باشد، هر سه ساعت بايد تجديد شود.
كرم هاي موجود در بازار
هنگام خريد به طور قطع، تعدد محصولات توليدشده، خريدار را گيج خواهد كرد، اما پوست و حفاظت از آن را بايد جدي گرفت، براي آنكه با امتحان كردن كرم هاي مختلف مجبور به پرداخت هزينه هاي خريد و پس از آن براي ترميم پوست آسيب ديده و پرداخت ويزيت دكتر و دارو نشويد، پيش از انتخاب به مشخصات نوشته شده روي محصول همچون تناسب آن با نوع پوست (چرب، خشك و...) و ميزان spf آن دقت كنيد يا با مراجعه به متخصص پوست براي تهيه كرم ضد آفتاب متناسب با پوست تان راهنمايي بگيريد.
تعداد توليدات داخلي خيلي كمتر از محصولات خارجي است كه در بازار عرضه مي شوند، بيشتر كرم هاي ضد آفتاب موجود در بازار از كشور فرانسه هستند. از آنجا كه انتخاب كرم ضد آفتاب به پوست فرد و نيازهاي آن بستگي دارد، نمي توان توليد داخلي و خارجي را بر يكديگر ارجحيت داد. براي آنكه مارك هاي تقلبي محصولات خارجي نصيب شما نشود نيز مي توان به نمايندگي هاي فروش يا مراكز مطمئن مراجعه كرد. از آنجا كه محصولات خارجي با تاييديه وزارت بهداشت به بازار عرضه مي شوند، مي توان از استاندارد بودن آنها اطمينان حاصل كرد.قيمت توليدات داخلي بين 2 تا 4 هزار تومان است و توليدات خارجي از 10 تا 20 هزار تومان به فروش مي رسند.خشك، مرطوب و حساس بودن، رنگي يا بدون رنگ و ... تاثيري در تغيير قيمت ندارند.اگر كرم ضد آفتاب متناسب با پوست در ميان توليدات عرضه شده پيدا نشود، مي توان با تجويز پزشك به داروساز هاي داروخانه سفارش داد. هزينه اين سفارش، بسته به ميزان و قيمت مواد اوليه و كارمزد متفاوت است، اما به طور معمول تفاوت خيلي زيادي با توليدات كارخانه اي موجود در بازار ندارند.
با صرف هزينه اي نه چندان زياد مي توان از بروز مشكلات و بيماري هاي پوستي و هزينه هاي سرسام آور درمان آنها پيشگيري كرد.