شنبه ۱ مرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۵۴
جهانشهر
Front Page

همايش ملي مهندسي ارزش، آذرماه برگزار مي شود
راهي به سوي توسعه
آرش اقبالي
002802.jpg
هيچ فكر كرده ايد كه استفاده از چه روش يا تكنيكي مي تواند براي كاهش زمان و هزينه در مرحله انجام يك پروژه يا اجراي يك طرح عمراني موثر باشد و اساسا چه بايد كرد كه با حداقل هزينه و در كمترين زمان، بالاترين ميزان موفقيت و بهره وري را به دست آورد؟
كشورهاي پيشرفته صنعتي مدت هاست كه ضرورت استفاده از تكنيك هاي كارآمد را به منظور صرفه جويي در هزينه ها درك كرده اند و با جديت به دنبال كاهش هزينه هاي غيرضروري هستند تا جايي كه گذراندن يك دوره تخصصي كوتاه مدت با عنوان مهندسي ارزش امروز در اغلب دانشگاه هاي فني معتبر دنيا الزامي است. بسياري از كشورهاي در حال توسعه كه از بسياري جهات داراي شرايطي مشابه با ايران هستند نيز با درك اهميت مهندسي ارزش، صرفه جويي در وقت و هزينه را به صورت دقيق و جدي دنبال مي كنند.
به عنوان نمونه كشور عربستان در 10 سال گذشته در 300 پروژه بيش از يك ميليارد دلار كاهش هزينه هاي ناشي از ريسك داشته است، ولي در ايران موضوع مهندسي ارزش از سال 1378 به صورت محدود آغاز شد و سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور، دانشگاه ها و شركت مهندسي مشاور مهاب قدس پي بردند كه چنين پديده اي هم در جهان وجود دارد كه مي تواند با افزايش شاخص ارزش، در حل مسائل پروژه ها و كوتاه كردن زمان اجرا و افزايش كيفيت آنها و ثابت نگاه داشتن كيفيت در كاهش هزينه موثر واقع شود.
صرفه جويي نظام مند
مهندسي ارزش به عنوان رويكردي ساختار يافته و هدفمند با به  كارگيري شيوه هاي علمي مناسب سعي در كاهش هزينه  و زمان اجراي طرح ها همراه با افزايش كيفيت و كاركرد دارد.
مهندسي ارزش در دنيا از دهه 1340 در ايالات متحده آمريكا شكل گرفت و به مدت 10 سال در انحصار ارتش آمريكا بود و مانند هر پديده تازه اي كه در آمريكا در زمينه هاي تحقيقاتي به دست مي آيد، تا مدت ها ارتش  از مزاياي آن استفاده انحصاري مي كرد و در ساخت موشك هاي پلاريس از اين روش بهره مي گرفت. اين پديده پس از آن در صنايع و پروژه هاي عمراني ايالات متحده نيز جا باز كرد و سپس به اروپا راه يافت و رفته رفته در سراسر جهان و حتي كشورهاي كمتر توسعه يافته نيز گسترش يافت.
تا اينكه در سال 1381 انجمن مهندسي ارزش ايران از طرف دفتر كميسيون انجمن هاي علمي وزارت علوم، تحقيقات و فن آوري مورد تاييد قرار گرفت و به طور رسمي آغاز به كار كرد.انجمن مهندسي ارزش قرار است در روزهاي دوم و سوم آذرماه سال جاري دومين همايش ملي مهندسي ارزش را در تهران برگزار كند.
دكتر محمد سعيد جبل عاملي، دبير علمي همايش ملي مهندسي ارزش ايران در نشست خبري انجمن مهندسي ارزش ايران با بيان اينكه مهندسي ارزش منحصر به طرح هاي عمراني و صنعتي نيست، اعلام كرد كه كاهش هزينه هاي ناشي از ريسك مهمترين دستاورد در مهندسي ارزش است. جبل عاملي درباره ضرورت برگزاري همايش ملي مهندسي ارزش گفت: هم اكنون حدود 100 هزار طرح نيمه تمام استاني در سراسر كشور وجود دارد كه به دليل نبود يك راهكار علمي و منطقي براي صرفه جويي و پايين آمدن هزينه هاي ناشي از ريسك، نيمه كاره رها شده اند.از سوي ديگر بسياري از پروژه هاي عمراني و صنعتي به دليل طولاني شدن مراحل اجرا به كندي پيش مي روند، به طوري كه ميانگين اجراي پروژه هاي مختلف در ايران 2 تا 3 برابر ديگر كشورهاست.
ايران در قياس با ساير كشورهاي همتراز و حتي كشورهايي كه از لحاظ اقتصادي و برخورداري از منابع، توانايي رقابت با ايران را ندارند براي اجراي پروژه هاي خود در مدت زمان كوتاه با مشكل مواجه است.
جبل عاملي ضرورت بعدي برگزاري چنين كنفرانسي را محدوديت  منابع مالي و اعتبارات ملي براي طراحي و اجراي پروژه هاي عمراني دانست و افزود: اگر بر اساس حداقل نورم هاي موجود در دنيا حركت كنيم، دست كم 2 ميليارد دلار صرفه جويي ارزي خواهيم داشت كه به اين ترتيب بخش اعظم محدوديت منابع مالي و اعتبارات عمراني مرتفع خواهد شد.
سابقه اجراي مهندسي ارزش به قانون برنامه سوم باز مي گردد كه بايد اجراي اين امر در دستور كار تمامي بخش ها قرار مي گرفت .  اما به دلايل مختلف در طرح هاي عمراني لحاظ نشد. تا اينكه در قانون برنامه چهارم توسعه براي افزايش اثربخشي طرح ها توجه به مهندسي ارزش به عنوان يك ضرورت و اجبار مطرح شده است.
بنا بر برآوردهاي موجود بيش از 50 درصد مشكلات پروژه هاي صنعتي و عمراني كشور مربوط به فاز طراحي مي شود كه چنانچه مهندسي ارزش در تمام مراحل طراحي و اجرا مد نظر قرار گيرد، دست كم 50 درصد اثربخشي خواهد داشت.
تاكنون 65 كارگاه مهندسي ارزش در ايران برگزار شد كه 80 ميليارد تومان صرفه جويي را به همراه داشته است.

نگاه
تعيين خط فقر زمانبر است
002778.jpg
تعيين خط فقر در كشور بسيار زمانبر است و به اين زودي ها نمي توان آن را اعلام كرد.
نجات اميني، مدير كل فقر زدايي وزارت رفاه و تامين اجتماعي با بيان اينكه 2 درصد از جمعيت شهري و 5/4 درصد از جمعيت روستايي نيز دچار فقر شديد هستند،گفت: مبناي محاسبات خط فقر، سبد مطلوب غذايي است كه بايد ابتدا محاسبات آن انجام شود كه اين هم نيازمند زمان طولاني است.
او معتقد است تعيين خط فقر، كاري فني و بسيار زمانبر است و سبد مطلوب غذايي هم، چون علاوه بر يك سبد غني غذايي، فاكتور اقتصادي هم هست تعيين آن هم بسيار مشكل است.مدير كل فقرزدايي وزارت رفاه و تامين اجتماعي درخصوص مهلت 45 روزه اي كه وزارت بهداشت و درمان درخصوص تعيين سبد مطلوب غذايي داشت، اظهار داشت: جلسات كارشناسي آن درحال برگزاري است و اين مهلت هم از زمان ابلاغ چتر ايمني رفاه محاسبه مي شود، نه از زمان تصويب آن.اميني درخصوص روش هاي اندازه گيري فقر گفت: فقري كه از حوزه اقتصادي نشات مي گيرد، فقر مطلق است، يعني فرد قدرت خريد تامين نيازهاي اساسي خود شامل تغذيه، بهداشت و درمان، مسكن، آموزش و پوشاك را نداشته باشد كه پايه محاسبات اين خط هم تغذيه است.
اميني ادامه داد: فقر مطلق زيرمجموعه اي به نام فقر غذايي دارد كه اگر يك خانواده تمام درآمد خود را هزينه كند، اما نتواند حداقل سبد مطلوب غذايي خانواده را تامين كند، دچار فقر شديد است.
مديركل فقرزدايي وزارت رفاه و تامين اجتماعي در مورد فقرنسبي گفت: وجوه فقر در فقر نسبي هدف قرار نمي گيرد و فقر نسبي مربوط به توزيع درآمد در جامعه مي شود و افراد بر اساس آن با هم مقايسه مي شوند.
به گفته او فقر نسبي بيشتر يك روش آماري است كه ميانه درآمدي جامعه در نظر گرفته مي شود و نصف ميانه درآمدي به عنوان شاخص فقر اعلام مي شود و افرادي كه زير اين خط فقر قرار مي گيرند، فقير تلقي مي شوند.مديركل فقرزدايي وزارت رفاه و تامين اجتماعي اظهار داشت: هرچه توزيع درآمد عادلانه تر باشد فقر نسبي عددي پايين تر خواهد داشت.

امروز
بررسي كرديم دروغ بود
محمدمطلق- يادم مي آيد يكي دو سال پيش مطلبي با عنوان آقاي وزير باور كنيد مدارس از مردم پول مي گيرند به قلم دوستي در يكي از روزنامه هاي سراسري چاپ شد و بلافاصله واكنش تند وزارتخانه مربوطه را هم براي تكذيب كليت ماجرا برانگيخت. امروز مايلم به بهانه خبر 150شكايت از اخذ وجه در زمان ثبت نام فقط طي سه روز گوشه اي از جلسه انجمن اوليا و مربيان آن بعد از ظهر پنج شنبه را كه با حضور تقريبا 400 نفر از پدران و مادران برگزار شد بازگو كنم: 1 - يكي از نكات جالب توجه جلسه اين بود كه انجمن اوليا و مربيان به عنوان يك حلقه واسط تربيتي ميان دو نهاد مدرسه و خانواده نقش خود را با واسطه هاي حق به جانب براي گردش مالي مدرسه عوض كرده بودند. 2 - برخي از پدران كه كنار من نشسته بودند سر تكان مي دادند و از تجربه هاي سال گذشته خود تعريف مي كردند كه اين حرف ها فايده اي ندارد، نهايت تلاشي كه مي توانيم بكنيم اين است كه متقاعدشان كنيم 20هزارتومان سقف تعيين شده را چهار قسطه بگيرند و گرنه باز هم نمره انضباط بچه ها افت مي كند، پارسال پنج نمره كم شد! 3 - يكي از پدران ماشين حسابش را درآورد و جمع زد كه 400 تا 20 هزار توماني چقدر پول مي شود و اينكه اين مبلغ را هرساله پرداخت مي كنند و هر ساله بازهم نيمكت ها بايد عوض شود، آسفالت حياط درست شود، شيشه هاي شكسته تعويض گردد و... 4 - يكي از مادران مي گفت كه مگر قانون نگفته تحصيل رايگان است، مگر وزارتخانه صراحتا اعلام نكرده كه اين طور پول جمع كردن ها قدغن است و مدير مدرسه جوابش را داد كه ما حقوق بگير دولتيم و هيچ لزومي ندارد تا اين اندازه حرص بخوريم، اين شما هستيد كه بايد شاهد عذاب بچه هايتان باشيد. مادر بيچاره گفت: اگر مي خواهيد. حقوق شما را هم ما تقبل كنيم(!) چرا شما كه خودتان را مدير و حقوق بگير دولت مي دانيد در مقابل حقوقي كه مي گيريد احساس وظيفه نمي كنيد؟ 5 - جالب اينكه بعد از جلسه، يك هفته وقت تعيين شد تا پول هايمان را تقديم كنيم و همه تقديم كرديم. اما حالا گويي روزنه اميد تازه اي پيدا شده است خانواده ها پس از كش وقوس هاي طولاني شكايات خود را در اقدامي كم نظير تقديم كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس كردند.
رئيس اين كميسيون گفته است: باوجود اعلام وزارت آموزش و پرورش مبني بر عزل مديران متخلف در امر ثبت نام، فقط طي سه روز 150 مورد شكايت از گرفتن وجه در زمان ثبت نام به كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس از سوي خانواده ها ارائه شده است. مشخصا مدارس و مبالغي را كه دريافت كرده بودند به آموزش و پرورش ارجاع داديم و منتظر نتيجه بررسي ها هستيم. بيش از 300 تخلف را هم سال گذشته به آموزش و پرورش ارجاع داديم كه آموزش و پرورش به قسمت بازرسي ارجاع داد و بعد از بررسي ها اعلام شد كه تعدادي از اين موارد صحت نداشته و تنها 10 مورد تخلف تاييد شده كه آنهم با تذكر خاتمه يافت. اما چند سئوال: 1 - آيا صرفا تخلف را با تذكر مي توان حل كرد؟ 2 - و در نهايت اينكه چه عاملي باعث مي شود هم بخشنامه هاي تند براي برخورد با متخلفان صادر شده و هم براحتي اين بخشنامه ها زير پا گذاشته شود.

|  جهانشهر  |   خبرسازان   |   دخل و خرج  |   درمانگاه  |   علمي  |   محيط زيست  |
|  شهر آرا  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |