پايان طرح مكمل مبارزه با موش
آتش بس پس از ده روز كشتار
|
|
عكس: گلناز بهشتي
يكي از اهداف طرح مكمل جلب مشاركت مردمي به منظور تاثيرگذاري در محيط زندگي خويش با محدود سازي مواد غذايي در دسترس موش جهت جلب اين جانوران به سمومي بود كه از سوي شهرداري مورد استفاده قرار گرفت
تا همين چند سال قبل بسياري از معابر پايتخت كشور به صحنه جولان دادن حيواناتي موذي به نام موش تبديل شده بود و تقريبا كمتر عابري بود كه به هنگام عبور از خيابان ها تصوير چندش آور رقص موذيانه موش ها را در گوشه و كنار جوي ها ، حاشيه رودخانه ها و فضاي سبز اطراف خيابان شاهد نباشد؛ به طوري كه ديدن چنين مناظري به عادت تبديل شده بود و در مقابل، موش ها نيز هر روز نسبت به گذشته با اطمينان خاطر بيشتري در شهر صف آرايي كرده و ..
اين بمب ضد سلامتي با رژه هاي موذيانه خود نوعي از تئاتر خياباني ويژه حيوانات دست آموز را پيش روي شهروندان به نمايش مي گذاشت، با اين تفاوت كه اغلب شهروندان به ناچار مي بايست با پرداخت هزينه تماشا كه از جيغ كشيدن تا مشكلات مختلف جسمي و روحي را شامل مي شد از اين نمايش ديدن مي كردند؛ نمايشي كه تقريبا براي تمام شهروندان تهراني آزاردهنده و چندش آور بود. هر چند در حال حاضر نيز گزارش هاي مردمي حاكي از وجود چنين صحنه هايي در گوشه و كنار اين شهر است، اما از لابه لاي تماس هاي شهروندان با واحد 137 شهرداري تهران و مطالبي كه در مطبوعات و رسانه ها نوشته مي شود با توجه به اجراي طرح هاي متعدد و مستمر از سوي شركت ساماندهي صنايع و مشاغل شهر تهران مي توان فهميد كه به نسبت گذشته كمتر شاهد چنين مسائلي هستيم .
مديريت فعلي شهرداري تهران در تيرماه سال گذشته با توجه به گلايه ها و شكايات متعدد شهروندان از سلب آرامش شان به دليل ازدياد موش ها، حركت جديدي را آغاز كرد و با اجراي طرح ضربتي مبارزه با موش در تيرماه پارسال و استمرار اين حركت تا به امروز عرصه خودنمايي موش ها را هر روز نسبت به گذشته تنگ تر كرده است و ديگر اين واقعيت را نبايد نفي كرد كه موش ها در سطح خيابان ها، معابر، جوي ها و.. ديده نمي شوند. پايتخت نشينان با خيال آسود ه تر در شهر قدم مي زنند، ولي اميد مي رود كه شهروندان بتدريج با اجراي طرح هاي ضربتي و مستمر از شر اين حيوانات موذي (حداقل در سطح سيماي شهر) خلاص شوند .
موضوع مبارزه با موش هاي شهري به عنوان همزيست هاي مزاحم و مضر مدت هاست كه با استفاده از شيوه هاي متفاوت و با نتايجي كه بعضا مناسب و مواقعي نيز غيرقابل قبول بوده ، در تهران مطرح است ؛ پس از انقلاب اسلامي ايران اولين بار در سال 63 و سپس در سالهاي 70۶۹، ، 75 و 79 تا به امروز مبارزه با اين جانور موذي در قالب طرح هاي مختلف ادامه داشته است .
بررسي سوابق مبارزه با موش طي سالهاي دور نشان مي دهد كه پس از گذشت حدود 20 سال هنوز شيوه هاي اجرايي مبارزه يكسان بوده و عدم به كارگيري تكنولوژي و علوم روز در اين امر و تكيه كردن به روش هاي چند دهه گذشته نتوانسته اين مبارزه را موفق سازد ، لذا در سال جاري با توجه به وفور موش در شهر تهران و بر اساس سياست هاي جديد شهرداري تهران در راستاي دستيابي به شهري پاك، شركت ساماندهي مشاغل شهرتهران موظف شد نسبت به انجام مبارزه "موثر" و "تاثيرگذار" بر جمعيت موش تهران برنامه ريزي و اقدام كند.
بر اساس آمار و ارقام منتشرشده از سوي شركت ساماندهي مشاغل تهران درتيرماه سال گذشته مجريان طرح ضربتي مبارزه با موش موفق به شناسايي 557 هزار و 792 منفذ و لانه موش شدند كه اين آمار در طول سالهاي 82 ، 81 ، 80 و 79 به ترتيب 134 هزار ، 84هزار ، 86 هزار و 482 هزار بوده است كه البته بايد يادآورشد آمار هاي سال هاي گذشته مربوط به تمام سال است، ولي آمار سال 83 شامل يك ماهه تيرماه مي شود و به طور مثال در طول يك ماه از سال 79 فقط 11 هزار و 169 منفذ شناسايي شده است.
بنابراين گزارش در قالب طرح ضربتي مبارزه با موش در تيرماه امسال 733 هزار و 160 لاشه موش از سطح شهر جمع آوري شده و به لحاظ تعداد لاشه ها، در كل بيشترين آمار مربوط به سال 79 با حدود يك ميليون و 470 هزار عدد است و پس ازآن به ترتيب سال هاي 82 و 83 قرار دارند ، ولي بر اساس دوره هاي زماني معين يك ماهه بهترين عملكرد ، مربوط به سال 83 با 748 هزار و 831 لاشه بوده و ضعيف ترين عملكرد به سال هاي 80 و 81 با آمار ماهيانه به ترتيب 34 و 46 هزار لاشه در ماه است و حتي در سال 69 كه شهرداري تهران تجربه چنداني در امر مبارزه با موش نداشته، اين آمار بيش از سالهاي 80 و 81 است.
از سوي ديگر تعداد اتلاف موش در سال 83 تنها مربوط به لاشه هاي حاصل از مبارزه شيميايي بوده و چنانچه ارقام لاشه هاي حاصل از مبارزه مكانيكي را هم بدان اضافه كنيم اين رقم به 748 هزار و 839 لاشه در طول تيرماه خواهد رسيد كه البته 98 درصد اين اتلاف ها به روش شيميايي صورت گرفته است.
بر پايه اين گزارش شركت ساماندهي مشاغل اعلام كرده كه در طول 10 روز اول طرح به دليل نبود يا كمبود سم موثر ، عمليات شيميايي مطابق با نظر و سليقه برنامه ريزان انجام نشد ، زيرا انتظار مي رفت در صورت وجود سم موثر اين عدد از 850 هزار موش در تيرماه بگذرد.
طرح مكمل مبارزه با موش
بر اساس اعلام شركت ساماندهي صنايع و مشاغل شهر تهران در سال گذشته و سه ماهه اول سال جاري بدنبال اجراي طرح هاي ضربتي و معمول مبارزه با موش كه در طول سال در سطح مناطق 22 گانه شهر تهران انجام مي شود، بيش از دو ميليون و 245 هزار موش اتلاف شدند و شهرداري تهران همواره در مقاطع زماني خاص بويژه در فصول بهار و تابستان - كه فصل زاد و ولد موش هاست- اقدام به اجراي طرح هاي تكميلي در قالب طرح هاي ضربتي و غيره جهت كاهش جمعيت اين جانور مي كند و از اين رو از 20 تيرماه طرح 10 روزه و مكمل مبارزه با موش كه دربرگيرنده مبارزه اي همه جانبه است را آغاز كرد كه از بروشورها و پلاكاردهايي كه بر در و ديوار شهر آويزان شده نيز مي توان به اين مسئله پي برد.
طرح مكمل مبارزه با موش با رويكرد و انجام جايگزيني مبارزه تلفيقي (آي پي ام) به جاي مبارزه صرف شيميايي تلاش داشت تا از روش هاي مبارزات فيزيكي همچون توجه به بافت هاي فرسوده شهري ، جمع آوري و حذف بهينه زباله ها، لايروبي و پاكسازي انهار و مسيل ها و همچنين استفاده از شيوه هاي مبارزه مكانيكي با در اختيار گذاشتن تله هاي صيد كننده موش و نهايتا انجام مبارزه شيميايي با ديدگاه حداقل استفاده از اين سموم در گستره شهر تهران سود ببرد.
يكي از مهمترين اهداف طرح ياد شده جلب مشاركت هاي مردمي به منظور تاثيرگذاري در محيط زندگي خويش با محدود سازي مواد غذايي در دسترس "موش" يعني زباله ها به جهت جلب اين جانوران به سمومي بود كه از سوي شهرداري تهران مورد استفاده قرار گرفت. در كنار آن به منظور همزماني اجراي عمليات، تلاش شده تا هماهنگي هاي لازم با شهرداري هاي شهرستان هاي مجاور و شادارات و سازمان هاي ذي ربط و تاثير گذار در مبارزه، همچون مراكز نظامي و انتظامي به عمل آيد.
لزوم همكاري شهروندان
در اجراي طرح ضربتي موش لازم است شهروندان در صورت مشاهده اين حيوان موذي در منزل يا معابر عمومي با پايگاه هاي اطلاع رساني مستقر در سطح منطقه همكاري كنند.
محمود كريمي، رئيس ساماندهي شهرداري منطقه۷ مي گويد: به دنبال اجراي طرح موفقيت آميز فراگير و ضربتي مبارزه با موش در سال گذشته، شركت ساماندهي شهرداري تهران دور جديد اين طرح را در مناطق به اجرا درآورد. كريمي به برخي از اهداف اين طرح اشاره كرده و افزود: كنترل جمعيت موش در فصل مساعد زاد و ولد، جلب مشاركت ساير دستگاه هاي مربوطه، ارتقاء بهداشت عمومي و سطح فرهنگي جامعه به منظور محدودسازي امكان رشد و تكثير موش ها و استمرار استفاده از مبارزه تلفيقي به جاي مبارزه شيميايي صرف از مهمترين اهداف اين طرح است.
رئيس ساماندهي منطقه 7 در مورد وجود موش در سطح معابر عمومي افزود: شهروندان مي توانند ضمن مراجعه حضوري يا ارائه آدرس محل به اكيپ هاي طعمه گذار با شماره سامانه ارتباطات مردمي شهرداري تهران (137) در صدد رفع مشكل برآيند.
|