زيست بوم
پيمان كيوتو و نقش آن در حفظ محيط زيست جهاني
دكتر محمد يزدي- به دنبال افزايش خطرناك گازهاي گلخانه اي در سال 1990 و آسيب ديدن لايه ازن، تلاش ها براي حفظ كره زمين توسط سازمان ملل به طور جدي شروع شد. به دنبال اين موضوع، بزرگترين كنفرانس عمومي سازمان ملل تحت نام نشست زمين (Earth Summite) با شركت تقريبا تمامي كشورها در سال 1992 در شهر ريودوژانيرو كشور برزيل انجام شد. طي اين نشست، گزارشي از افزايش گازهاي گلخانه اي در جهان و اثرات مخرب آن در محيط زيست جهان و آسيب به لايه ازن ارائه و مقرر شد كه تحت سرپرستي سازمان ملل، پيماني تهيه شود و كشورها موظف باشند بر اساس آن، مقدار گازهاي انتشاري از صنايع كشور خود را كاهش دهند. اين نشست كه بعدها به عنوان نشست ريو معروف شد، پي ريز پيماني شد كه هدف آن كنترل تغيير آب و هواي جهان بود. بر اين اساس در نشستي كه در سال 1997 در شهر كيوتو در مورد تغييرات آب و هواي جهان توسط سازمان ملل انجام شد، پيش نويس پيمان كنترل گازهاي گلخانه اي به شركت كنندگان ارائه شد و كليات آن به تصويب رسيد و قرار شد جزئيات اجرايي آن تهيه و به امضاي كشورها برسد. اين پيمان بعدها به پيمان كيوتو شهرت يافت. سرانجام پيمان كيوتو پس از كشمكش هاي فراوان و به رغم مخالفت آمريكا، از 16 فوريه سال 2005 شكل اجرايي پيدا كرد و همه كشورهاي عضو آن ملزم به رعايت مفاد آن هستند.
آخرين كشور مهمي كه پس از 8 سال اين پيمان را امضا كرد، كشور روسيه بود كه در 18 نوامبر سال 2004 آن را انجام داد. البته هنوز در ابتداي كار معلوم نيست چقدر كشورها به امضاي خود و رعايت مفاد پيمان وفادار خواهند ماند و چه نتايج عملي براي محيط زيست جهان به دنبال خواهد داشت. مقاله حاضر سعي دارد پيمان كيوتو را معرفي كرده و تحولات آتي را پيش بيني كند.
پيمان كيوتو
پيمان كيوتو اولين بار در دسامبر سال 1997 ميلادي در شهر كيوتو ژاپن در اجلاس زيست محيطي جهاني توسط سازمان ملل برگزار و مطرح شد. هدف از پيمان پيشنهادي، آن است كه كشورهاي مختلف سعي كنند گازهاي آلوده كننده را كه از صنايع مختلف در هوا منتشر مي كنند كم كنند و مقدار آن را به 5 درصد كمتر از آلاينده هاي گازي سال 1990 برسانند. در اين سال، مقدار مواد آلاينده به حد خطرناكي رسيد و موجب آسيب ديدگي لايه ازن و افزايش اثرات مخرب گازهاي گلخانه اي در كره زمين شد. به دنبال آن، طرفداران محيط زيست زمين و سازمان ملل به تكاپو افتادند تا مشكل را به صورت اساسي حل كنند. در حال حاضر با امضاي روسيه، اعضاي آن با 128 كشور رسيده كه 30 كشور شامل ممالك صنعتي هستند. البته كشورهاي آمريكا و استراليا كه از آلاينده كننده هاي بزرگ هستند همچنان از امضاي پيمان، خودداري مي كنند. حدود 68 درصد مواد آلاينده انتشار يافته در هوا توسط اين دو كشور انجام مي شود و 32 درصد بقيه متعلق به كشورهاي ديگر هستند.علت استنكاف اين كشورها آن است كه اولا 77 درصد برق استراليا و 52 درصد برق آمريكا فقط از نيروگاه هاي زغال سوز تامين مي شود كه همگي از فن آوري هاي قديمي و دودزا استفاده مي كنند.
اين دو كشور براي مجهز كردن اين نيروگاه ها به فن آوري هاي جديد و سالم از نظر محيط زيستي، نياز به صرف هزينه هاي گزاف دارند. از طرفي به دلايل اقتصادي و اهميت منابع انرژي زغال سنگ، آنها نمي خواهند نسبت به تعطيلي اين نيروگاه ها اقدام كنند.
اهداف پيمان كيوتو
هدف اصلي پيمان كيوتو آن است كه كشورهاي عضو، بايستي مقدار گازهاي گلخانه اي انتشاري خود را كنترل كنند، به طوري كه برخي از آنها حدود 8- درصد مقدار سال 1990 و برخي تا 10+ درصد تا آن سال مقدار گازهاي انتشاري خود را كنترل كنند.
البته مجموع اين تغييرات طوري است كه در فاصله سالهاي 2008 تا 2012، مقدار كل گازهاي گلخانه هاي انتشار يافته دنيا بايد 5 درصد كمتر از مقدار سال 1990 باشد.
براساس اهداف پيمان كيوتو، مقادير گازهاي زير كنترل مي شود:
- دي اكسيدكربن (CO2)
- متان (CH4)
- اكسيدنيتروژن (NO2)
- هيدروفلوريد كربن (HFCs)
- پرفلوريد كربن (PFCs)
- هگزافلوريد گوگرد (SF6)
مهمترين گازي كه در حجم وسيع بايستي كنترل شود، گاز دي اكسيد كربن و دود ناشي از نيروگاه هاي بخار، بخصوص نيروگاه هاي زغال سوز است. هدف اصلي اين پيمان، كاهش توليد، دود كمتر از صنايع نيست، بلكه كاهش نسبت اين گازها از اتمسفر جهاني مدنظر است. اين بدين معني است كه كشورها مي توانند با كاشت جنگل و افزايش سطح كشت فضاي سبز، به كاهش نسبت اكسيژن و دي اكسيدكربن كمك كنند. بديهي است توصيه سازمان ملل اين است كه هم بايد توليد اين گازها از صنايع كاهش يابد و هم به افزايش سطح زير كشت جنگل ها اقدام شود. بدين جهت كشورهايي كه بيشترين اقدامات مثبت را در اين زمينه انجام دهند از كمك هاي مالي سازمان ملل نيز استفاده خواهند كرد. البته استفاده از فيلترهاي پيشرفته جهت كاهش دود صنايع، استفاده از فن آوري هاي جديد كه باعث سوختن خوب موادي مثل زغال سنگ شود و توليد دود كمتري كند، از اهداف اصلي اين پيمان است. فن آوري معروف زغال تميز و صنايع تميز در همين راستا در حال شكل گيري است. پيش بيني مي شود اين فعاليت ها هزينه اي معادل 125 ميليارد دلار براي كشورهاي مختلف دربرداشته باشد كه حدود 1/0 تا 2 درصد توليد ناخالص ملي كشورهاي صنعتي را تشكيل خواهد داد.
كشور ما اگرچه عضو پيمان كيوتو محسوب مي شود، ولي ما هنوز در شرايطي نيستيم كه نيازي به كنترل گازهاي گلخانه اي داشته باشيم. بديهي است صنايع ما بايد طوري طراحي شوند كه كمترين اثرات مخرب زيست محيطي را داشته باشند.
|