سياست خارجي روسيه خود آگاهي و منافع ملي
مؤسسه فرهنگي مطالعات و تحقيقات بين المللي تهران در راستاي سياست هاي جاري خود در زمينه پژوهش مرتبط با مناطق مختلف جهان، بحث و بررسي مسايل استراتژيك امنيت ملي در كشورهاي روسيه و مناطق آسياي مركزي و قفقاز را در دستور كار خود قرار داده، بر اين مبنا دست به انتشار كتاب «سياست خارجي روسيه؛ خود آگاهي و منافع ملي» زده است.
اين كتاب در سال ۲۰۰۴ ميلادي توسط آ.گ. زادوخين، رئيس دپارتمان روابط بين الملل در آكادمي ديپلماسي عمومي و دكتراي تاريخ و علوم سياسي به رشته تحرير درآمده است كه دكتر مهدي سنايي، رئيس مؤسسه ايراس، آن را به فارسي ترجمه كرده است.
موضوع پژوهش اين كتاب بررسي آگاهي (تفكر) ملي روس در روند تاريخي آن، در ارتباط با روابط بين المللي و در زمينه سياست خارجي مي باشد. اين پژوهش يك دوره تاريخي از روس هاي كيف تا دوره كنوني را دربر مي گيرد. به صورت استعاره آميز مي توان گفت از ولاديمير تا ولاديمير (ولاديمير اول تا ولاديمير پوتين) را دربر مي گيرد؛ يعني از آن زمان كه روس هاي كهن با پذيرش مسيحيت يك هويت تازه يافتند.
اگرچه ممكن است با بهره گيري از منابع باستان شناسي كه برخي محققان يافته اند دوره هاي پيش تري نيز از دولت روس را مورد بررسي قرار داد، اما پژوهش حاضر به منابع نوشتاري و جالب اين كه بيشتر بر آثار ادبي تكيه مي نمايد و تفاوت اساسي آن با پژوهش هاي ديگري كه مسايل سياست خارجي را مورد بررسي مي دهند در همين جاست. آثار ادبي منثور و منظوم كمتر از هر چيز ديگري از رسميت برخوردارند و كمتر استدلالي هستند.
اين گونه آثار واقعيات را از طريق احساس شاعران و نويسندگان منعكس مي نمايند؛ به همين دليل اين گونه منابع بيشتر ناخودآگاه را بيان مي نمايند تا اسناد موافقت نامه هاي بين المللي، عهدنامه ها و مدارك ديپلماتيك. واقعيات مادي و معنوي تنها در چارچوب الگوهاي مناسبشان در جامعه جلوه مي نمايند.
در سطوح روزمره ما قادر نيستيم تلقي خويش را از منافع ملي و واقعيات اطراف آن تعيين نماييم. براي تحليل و بازشناسي دريافتمان وجود يك توان ويژه ضرورت دارد كه نويسنده تلاش خواهد كرد به همراه خوانندگان كتاب آن را تحقق بخشد.
«مدرسه» منتشر شد
نخستين شماره فصلنامه فرهنگي- فلسفي مدرسه با همكاري مؤسسه معرفت و پژوهش منتشر شد. اين فصلنامه كه اميد ماهنامه شدن دارد مدعي است كه «مدرسه» آكادمي نيست و با مخاطبان بيشتري سر و كار دارد. از اين رو مقالات آن در مقايسه با مقالات نشريات معتبر دانشگاهي، از روح بيشتري برخوردار است. برخي از اين مقالات عبارت است از: روشنفكران ايراني و مدرنيته، دموكراسي حداكثري و حداقلي، فلسفه سياسي ريكور و ... .
سي وپنجمين شماره زمانه منتشر شد
سي وپنجمين شماره زمانه، ماهنامه انديشه و تاريخ سياسي ايران معاصر به طبع رسيد. از ميان مقالات اين مجموعه، مقاله اي از دكتر احمد فرديد منحصر به فرد است. سالها پيش مقاله اي از دكتر فرديد در روزنامه كيهان حروفچيني شده بود اما ناگهان از چاپ آن صرف نظر گرديد. مقاله مذكور به امانت از سوي مرحوم فرديد، نزد يكي از محققان تاريخ (علي ابوالحسني منذر) باقي ماند. آقاي منذر آن را به انضمام مقدمه اي در اختيار ماهنامه قرار داد. از ديگر مقالات اين ماهنامه: انتخابات نهم، پاييز نخبگان، سطرهاي سوم تير و ... .
مجله علمي و تخصصي معرفت منتشر شد
شماره پنجم معرفت، از سال چهارم آن ويژه نامه اي درباره علوم تربيتي است. «اخلاق و عرفان اسلامي» به قلم آيت الله محمدتقي مصباح يزدي را مي توان از مهم ترين مقالات اين فصلنامه به شمار آورد كه به مسأله حضور قلب در نماز و راه هاي افزايش آن اشاره دارد.
مقالات ديگر اين شماره عبارتند از: انسان شناسي فلسفي، بايدها و نبايدهاي اخلاقي در انديشه دو فاضل نراقي (ره)، درمان جاه طلبي از ديدگاه اسلام، ... .