هنر مدرن به تهران رسيد
سرانجام پس از سالها، گنجينه اي از آثار بزرگترين هنرمندان هنرهاي تجسمي جهان در موزه هنرهاي معاصر به نمايش گذاشته شد
هنوز يك ماه تا پايان مهمترين اتفاق تجسمي سال مانده است. نمايشگاه جنبش هنر مدرن كه اين روزها در موزه هنرهاي معاصر تهران برپاست، شامل 170اثر نقاشي و 15 اثر مجسمه است؛مجموعه كاملي از هنرهاي معاصر غربي كه براي اولين بار بعد از انقلاب اسلامي به نمايش گذاشته مي شوند. اين مجموعه كه از گنجينه موزه هنرهاي معاصر تهران بيرون آورده شده، آثار با ارزش تجسمي قرن نوزدهم تا 1980 را در برمي گيرد.
در نمايشگاه هنر مدرن، آثاري از تمامي سبك هاي مهم هنر مدرن وجود دارد. غني ترين بخش اين نمايشگاه مربوط به سبك اكسپرسيونيسم انتزاعي است كه در دوران بعد از جنگ دوم جهاني به مهمترين و پررواج ترين سبك تبديل شده بود. در اين قسمت از نمايشگاه نزديك به 20 اثر از هنرمنداني چون جكسون پولاك، ويليام دكونينگ، مارك رتكو، فرانز كلاين و مارك تابي به نمايش گذاشته شده است. از سبك هاي مهم ديگري كه در اين نمايشگاه معرفي و به نمايش درآمده است، مي توان به اكسپرسيونيسم، پاپ آرت، دادائيسم و ميني ماليسم اشاره كرد.
انتشار كتاب راهنماي موزه
موزه هنرهاي معاصر، در روز افتتاح نمايشگاه جنبش هنر مدرن اعلام كرد: سه اثر كه به لحاظ هنري شايستگي حضور در اين نمايشگاه را دارند؛ متاسفانه در مجموعه وجود ندارند. يكي به دليل اينكه در خارج از ايران است و به محض ورود اثر به ايران، به مجموعه اضافه خواهد شد و دو اثر ديگر به دليل داشتن تصاوير خلاف شئونات اسلامي به نمايش درنيامده اند .
اشاره او به يكي از پرتره هاي فرانسيس بيكن است كه هم اكنون در گالري ادين برو به نمايش گذاشته شده است و دو تابلويي كه خلاف شئونات بوده اند، يكي گابريل اثر رنوار و ديگري دوران طلايي اثر آندره درن است.
سميع آذر، سرپرست وقت موزه هنرهاي معاصر تهران كه چند روزي است جاي خود را به عبدالمجيد حسيني راد داده، اعلام كرده است: پيش از اين با برگزاري پنج نمايشگاه دوره اي، حدود 70درصد از آثار موجود در گنجينه به نمايش گذاشته شده است . با اين حال اين اولين بار است كه تمام گنجينه اين موزه در معرض ديد هنرمندان و علاقه مندان به هنر مدرن قرار مي گيرد. همزمان با برگزاري نمايشگاه هنر مدرن، كتاب راهنماي موزه هم منتشر شده؛ كتابي كه تهيه و تدوينش حدود چهار سال زمان برده است.
فقط در ايران
برگزاركنندگان نمايشگاه جنبش هنر مدرن در موزه هنرهاي معاصر تهران اعلام كرده اند، نمايشگاه حاضر، كاملترين مجموعه هنرهاي قرن بيستم در خارج از آمريكا و اروپاست؛ ادعايي كه ادوارد لوسي اسميت، مورخ انگليسي و منتقد برجسته هنر معاصر جهان نيز تاييد كرده است. اين منتقد در روزنامه آرت ديلي نوشته است: بخش غير ايراني تابلوهاي موجود در موزه هنرهاي معاصر تهران بي ترديد يكي از بزرگترين مجموعه هاي غيرقابل انتظار موزه هاي جهان بوده و در واقع مهمترين مجموعه هنري از اين دوره زماني در خارج از مرزهاي اروپا و آمريكاي شمالي در جهان است .
لوسي اسميت نوشته است: روس ها ممكن است با در اختيار داشتن مهمترين شاهكارهاي قبل از انقلاب بلشويكي 1917 به خود ببالند، اما موزه ها و مجموعه هاي آن، آثار مهم جنبش هاي هنري قرن بيستم مانند انقلاب سورئاليسم (فاصله بين دو جنگ جهاني)، نقاشي هاي امپرسيونيستي و جنبش پاپ آرت را ندارد . با اينكه بسياري از كارشناسان اعتقاد دارند اين نمايشگاه بايد به شكل دائم در محل موزه هنرهاي معاصر تهران برپا باشد، مسئولان برگزاري اعلام كرده اند اين نمايشگاه فقط تا اواخر مهرماه ميزبان علاقه مندان است.
يك اتفاق
نمايشگاه جنبش هنر مدرن، درست 25 سال پس از خريد آخرين اثر اين مجموعه به نمايش گذاشته شده است.
تمام اين سالها، آثار ارزشمند هنرمندان معاصر غربي در انبار موزه هنرهاي معاصر تهران خاك مي خورده است، بنابراين اهميت برگزاري اين نمايشگاه، علاوه بر ارزش آثار ارائه شده، اين است كه يك اتفاق در هنرهاي تجسمي بعد از انقلاب به حساب مي آيد؛ اتفاقي كه اميد به تكرارش وجود دارد.
|