پليس قضائي منحل شده پس از گذشت 14 سال دوباره تشكيل مي شود
بازگشت به گذشته
|
|
اولين ردپاها از پليس قضائي را مي توان در فيلم ها و فيلمنامه هاي دهه 60 پيدا كرد. همان طور كه در فيلمنامه مدرسه رجايي مخملباف از آن ياد شده؛ همان جا كه آمده است: جلوي مدرسه، دفتر مدرسه آقاي معتمد، چند پليس قضائي و چند نفر با لباس شخصي و كيف و دفتر و دستك وارد مي شوند. پيشاپيش همه معتمد و پشت سر او عباس شاگرد اوست .
اوايل سال 60 و تنها پس از گذشت سه سال از پيروزي انقلاب اسلامي، دستگاه قضائي به تبعيت از سيستم قضائي كشورهاي مدرن، اقدام به تاسيس نهاد پليس قضائي كرد كه بتدريج كاركنان اين نهاد با آموزش هاي لازم و تحصيل در دانشكده اين نهاد، به نيروهايي كارآمد و حرفه اي تبديل شدند. حدود 10 سال بعد و در حالي كه پليس قضائي روزهاي اوج شكوفايي خود را مي گذراند، مسئولان بدون انجام كارشناسي هاي لازم و به بهانه ادغام نيروهاي داخلي مانند كميته و ژاندارمري، اين نهاد را نيز منحل كردند. به اين ترتيب فعاليت ويژه پليس قضائي در ايران متوقف و پس از گذشت چند سال به دست فراموشي سپرده شد و حال با گذشت 14 سال از انحلال آن، بار ديگر اجرا مي شود. محمد سلطاني همتيار، قاضي سابق كشيك قتل تهران كه از اولين روزهاي تاسيس پليس قضائي تا زمان انحلال آن در اين نهاد فعاليت داشت، در اين باره مي گويد: پليس قضائي از زمان تاسيس در ايران، در سال 1360 به عنوان ضابط دستگاه قضائي فعاليت خود را آغاز كرد و برخي اقدامات انتظامي مربوط به دستگاه قضائي را عهده دار بود. اين نهاد به دستور مستقيم مقام قضائي، مامور رسيدگي به امور خاص مي شد .
وي در خصوص علت حذف پليس قضائي در ايران مي گويد: پليس قضائي از زمان تاسيس در ايرن، در سال 1360 به عنوان ضابط دستگاه قضائي فعاليت خود را آغاز كرد و برخي اقدامات انتظامي مربوط به دستگاه قضائي، را عهده دار بود. اين نهاد به دستور مستقيم مقام قضائي، مامور رسيدگي به امور خاصي مي شد و در ساير كشورها مانند آلمان - كه پليس قضائي كشور ما برگرفته از الگوي پليس قضائي اين كشور است - پليس قضائي جدا از پليس انتظامي و شهري عمل مي كند و در امور مختلف مانند كشف جرائم، پليس بين الملل نقش مستقيم دارد. در سال 1370 و همزمان با انحلال پليس نيروهاي كميته و ژاندرمري و شهرباني، متاسفانه پليس قضائي نيز جزو اين گروه ها قرار گرفت و همين موضوع باعث انحلال قضائي در ايران شد، در صورتي كه پليس قضائي زير نظر مستقيم دادستان كل كشور اداره مي شد و رياست اين نهاد بر عهده معاون دادستان بود.
همتيار در خصوص تاثير پليس قضائي در سلامت دادرسي افزود: به طور كلي نمي توان اظهار داشت كه سلامت مختص پليس قضائي است، بلكه نحوه گزينش افراد و آغاز به كار در اين نهاد را مي توان يكي از دلايلي برشمرد كه باعث موفقيت اين نيرو شد.
پليس قضائي يكسري وظايف تعيين شده را عهده دار بود و با توجه به دستور مستقيم مقام قضائي به كشف جرائمي مانند كلاهبرداري و انجام تحقيقات مقدماتي قتل مي پرداخت. در آن زمان افسران ارشد پليس قضائي پس از گذراندن دوره ويژه اي در كلانتري ها كار خود را آغاز مي كردند و پس از رسيدگي به اختلافات كوچك مانند نزاع ها قرار لازم را صادر مي كردند .
وي افزود: پليس قضائي از نهادهاي پيشرفته در دنيا محسوب مي شود و در برخي از كشورها مانند آلمان، اين نهاد ارتباط مستقيم با ادارات مختلف دارد و از طرفي ديگر در اين كشورها اداره تشخيص هويت و پزشكي قانوني نيز در كنار پليس علمي قرار مي گيرند و تمام نيروهاي اين نهاد دست به دست يكديگر مي دهند تا به كشف جرم بپردازند. به نظر مي رسد سيستم قضائي ما تحت تاثير آزمون و خطا پيش مي رود؛ به طور مثال دادگاه هاي عام جايگزين سيستم دادسرا مي شود و پس از گذشت چند سال، بار ديگر دادسراها احيا مي شود.
قاضي كشيك قتل، نقش پليس قضائي در سيستم قضائي را توضيح داد: به طور كلي اين نهاد شرح وظايف تعيين شده اي داشت و همواره نقش مهمي در سيستم قضائي ايفا مي كرد و در حقيقت بازوي قوه قضائيه بود .
|