ياد
علامه مجاهد ميرزا علي اصغر صفار هرندي
زير سايه معنويت و معرفت
روح الله مهرپارسا- از پيروان ائمه اطهار عليهم السلام در قرون معاصر، عده انگشت شماري در دنيا ظاهر شدند كه از ميوه هاي شجره طيبه و شاخه طوبي بودند و مقام عرفاني و درجه قرب آنها به حدي بود كه در زمره اولياي خدا قرار گرفتند .
اين عارفان نيك نفس و عاملان فرمانبر حق، با عبادت مخلصانه خويش، كوشيده اند تا در برابر انبوه نعمت هاي بيكران الهي و به شوق دست يافتن به قرب آن يگانه محبوب بي مثال، وظيفه بندگي خويش را به جا آورند و از اين بندگي نشاطي به كف آورده اند كه هر آسودگي و لذتي در برابر آن، بسي خوار و كم مايه است .
در جامعه پيشه وران تهران، سه نفر از نظر علم و عرفان شاخص شدند كه به ترتيب
شيخ رجبعلي خياط، حاج مرشد چلويي و ميرزاعلي اصغر صفار هرندي را مي توان نام برد. در رابطه با معرفي دو شخصيت اول از طريق كتاب و رسانه، اقدامات سودمندي به مرحله اجرا درآمد، اما درباره شخصيت مرحوم صفار هرندي پس از 43 سال خدمات شايسته و تربيت شاگرداني با استعداد در سطح استادي حوزه و دانشگاه، اتفاق ويژه اي نيفتاده است.
ايشان اولين پيشه ور روحاني روش است كه در دهه 30 با رحلت استادش آيت الله آقاشيخ محمدتقي بروجردي، نقش امامت جماعت در كنار كسب و كار را بنيان نهاد.درواقع پس از درگذشت استاد، مسئوليت سنگين امامت مسجد و ارشاد ساكنان دروازه غار به شاگردش علامه هرندي سپرده شد. آن مرحوم نيز در طول نزديك به نيم قرن فعاليت مستمر در سنگر محراب و منبر توانست جمع زيادي را در مسير عقيده و جهاد پس از انقلاب استوار كند و پيام آور ان الحيوه عقيده و الجهاد باشد.
علامه هرندي در سال 1305 از مادري متدينه در خانه كاسبي حبيب الله به نام حاج علي اكبر در محله قديمي و اصيل بازارچه سوسكي در جنوب تهران، محله اي كه در اوج خفقان ستمشاهي جوانان برومندي چون محمد بخارايي، رضا صفار هرندي و مرتضي نيك نژاد را تقديم انقلاب كرد، پا به عرصه وجود نهاد.
دوران ابتدايي را در دبستان دولتي صبا در همان محله بازارچه سوسكي به پايان برد و از همان دوران نوجواني علاقه وافر به معارف اسلامي او را جذب علوم حوزوي كرد.
در سن 20 سالگي تصميم به ادامه كار پدر كه عرضه محصولات لبني بود، گرفت و در سال 1325 شمسي يك مغازه لبنياتي روبه روي در جنوبي ميدان باغ جنت واقع در خيابان ري باز كرد. در كنار كسب و كار روزانه نيز دروس طلبگي را در خدمت آيت الله شيخ محمدتقي بروجردي، امام جماعت دروازه غار تلمذ كرد.
اين شغل را حدود هفت سال ادامه داد. پس از فوت استادش و قبول مسئوليت پيشنمازي، اين مغازه را فروخت و نزديك مسجد دروازه غار مغازه دودهنه قماش فروشي را داير كرد.در اين مغازه برادر كوچكترش شهيد رضا صفار هرندي نيز با او همكاري مي كرد. علامه هرندي هر روز توفيق اقامه جماعت ظهر و عصر را با خود داشت كه در ايام ماه مبارك رمضان نماز جماعت صبح هم اضافه مي شد. آن مرحوم 25 سال قبل از انقلاب و 18 سال پس از پيروزي انقلاب تا سال 1375 در سنگر محراب و منبر انجام وظيفه كرد.
پنج سال آخر عمر شريفش به دليل بيماري خانه نشين شد و سرانجام در رمضان 1380 نداي ارجعي را لبيك گفت. شايد بي جهت نباشد از استاد علامه هرندي، مرحوم آيت الله حاج شيخ محمدتقي بروجردي كه يكي از علماي اهل قلم و سخن وري و بحث بود، يادي كنيم. اين بزرگمرد نيز مانند شاگردش علامه هرندي مورد بي توجهي متاخرين قرار گرفته است. اين مجتهد عظيم الشان، شاگرد بزرگاني نظير آيت الله سيدمحمد كاظم يزدي، آخوند ملاكاظم خراساني و آيت الله حاج شيخ عبدالكريم حائري يزدي، بنيانگذار حوزه علميه قم بود. در سال 1326 شمسي پس از ساختمان مسجد دروازه غار با همت مرحوم حاج حسين بابايوف از ايشان جهت اقامه جماعت دعوت به عمل آمد.كتب و آثارايشان عبارتند از: مناظرات، معرفت الانسان، سيرالمنازل، اعمال شب و روز، مواعظ، اسرار نماز، اسرار خواب، اسرار شهادت حسين، تقويم شرعي و مغيبات قرآن مجيد كه مجموعه آنها در كتاب العشرات تنظيم و تدوين شده است. ضمنا كتاب هاي شرح تبصره، علامه، نورالانوار، اربعين، تفسير سوره بقره، مواعظ العلوم و چند رساله ديگر توسط آن مرحوم تهيه ولي متاسفانه تا اين تاريخ منتشر نشده است كه جاي دارد فرزندان آن مرحوم با همكاري حجت الاسلام حميد هرندي نسبت به چاپ و انتشار آثار اقدام كنند.
وجود ايشان دريايي بوده مواج از علوم، اسرار الهي و گوهرهاي ناشناخته و كمالات ظاهري و باطني اش به اعلا درجه معنويت رسيده بود.
در ماه جمادي الاول سال 1373 قمري كسالتي عارض ايشان شد، او از ابتداي اين بيماري به طور كنايه و گاهي آشكار مي فرمود: من از اين مرض به عالم ديگر ارتحال خواهم كرد . يك هفته قبل از رحلت فرمود: سكرات من درنهايت خوبي و خوشي شروع گشته و من چند روز ديگر از ميان شما مي روم .
در روزهاي آخر عمر اظهار داشت: ميان من و خداي تعالي حجابي نيست! لسانش لحظه اي از تسبيح و تهليل و تحميد غفلت نمي يافت، پس از طي حالاتي خوش، سرانجام در شب چهاردهم جمادي الثاني سال 1373 قمري بعد از آنكه خودش گفت عديله بخوانيد ، آب تربت حسين نوشيد و با صفاي كامل، روح پرفتوحش از قفس تن پرواز كرد و در اعلي عليين در جوار حضرت حق
قرار گرفت.
علامه هرندي، شاگرد استثنايي اين عالم جليل القدر بود كه با كسب فيض از محضر استادش هم از نظر روحي و اخلاقي و هم از جهت علمي بارور شد، تا جايي كه مرحوم بروجردي قبل از مرگ در اجتماع باشكوهي در مسجد پس از معرفي علامه هرندي به عنوان جانشين خود به اتفاق اهالي به شاگردش كه جواني حدودا 30 ساله بود، نماز را اقتدا كرد و خود پس از چند روز ديگر به ديار باقي شتافت كه در رواق شرقي صحن مسجد به خاك سپرده شد. در حال حاضر مسجد رونق گذشته را ندارد، زيرا تمامي منازل اطراف به جهت شكل دادن بوستان بهاران تخريب و تبديل به فضاي سبز شده و محله خالي از سكنه است.مسجد در حقيقت نيمه نفس است. فعلا شب ها فرزند كوچكتر علامه هرندي، حجت الاسلام حميد صفار هرندي و روزها يكي از شاگردان حاج آقا هرندي به نام برادر كريمي اقامه جماعت محدودي را توفيق يافته اند.
اين مسجد از آغاز مرجعيت امام خميني (ره) پايگاه و سنگر انقلابيون درجنوب شهر بوده و علامه هرندي خود برنامه ريز و كارگردان اصلي آن به شمار مي رفته و ساختمان آن با قدمتي نزديك به 60 سال در طول 43 سال امامت جماعات مرحوم هرندي همواره در اختيار ياران امام راحل(ره) بوده تا جايي كه برادر كوچكتر حاج آقا، شهيد رضا صفار هرندي با ديگر برادران تيم شهيد محمد بخارايي، مسجد دروازه غار را به عنوان يكي از پايگاه هاي فعاليت خويش انتخاب كرده بودند. اين مسجد مي بايستي جزو آثار ملي به ثبت ميراث فرهنگي برسد و مغازه هايش هرچه زودتر تخليه شوند. مسجد با حفظ اصالت آن توسط كارشناسان ميراث فرهنگي بازسازي شود و در طبقه دوم پس از تخليه، واحدي به نام مركز حفظ و نشر آثار فرهنگي مسجد شهيد هرندي زيرنظر حجت الاسلام حميد صفار هرندي تشكيل شود كه تمامي آثار قلمي مطبوع و غيرمطبوع آيت الله حاج شيخ محمدتقي بروجردي به علاوه سخنراني هاي ضبط شده و يادداشت هاي پراكنده علامه هرندي را بتدريج چاپ و منتشر كند.
اتاق خصوصي مرحوم هرندي در مسجد كه در زمان فراغت از كار روزانه در آن استراحت مي كرد و سپس ملبس به لباس مقدس روحانيت مي شد و به محراب مي رفت، به صورت موزه اي كوچك درآيد كه تمامي وسايل شخصي آن مرحوم شامل لباس روحانيت، لباس شخصي، وسايل تحرير وتمامي كتب حوزوي كه از حاج شيخ به او رسيده بود، در اين اتاق گردآوري شود، به اضافه عكس هاي يادگاري كه با حاج شيخ موجود است.
اكنون چهار سال از كوچ بدون بازگشت آن مرحوم مي گذرد، در حالي كه آگاهان به تاريخ انقلاب مي دانند كه بسياري از مسئولان نظام با واسطه يا بدون واسطه شاگرد علامه هرندي بوده اند، لذا همان بزرگواران مي بايستي پيگير باشند كه مسجد دروازه غار در آينده اي نه چندان دور با اجراي پروژه پيشنهادي سامان يابد!
|