گزارشي از كتابخانه موزه ملي قرآن كريم در منفي يك
بكر و اصيل و دوست داشتني
|
|
عكس: محمدرضا شاهرخي نژاد
آيدا روحاني
يك هشت ضلعي بزرگ؛ آنقدر بزرگ كه مي تواند در هر ضلع يك بخش مجزا، يك واحد از يك موزه متفاوت را در خود جاي دهد. اينجا طبقه اول زيرزمين موزه ملي قرآن كريم است و در يكي از اضلاع، دري چوبي هست كه شما را به فضاي كتابخانه تخصصي موزه قرآن هدايت مي كند؛ يك فضاي قهوه اي كه حاصل چوب هاي به كار رفته در همه اجزاي اين فضاي كوچك است. چند ميز كه روي همه علامت موزه نقش بسته و كتاب هايي كه به طبقه و رديف، در قفسه هاي خالي جا گرفته اند. همان اول به ما گفته اند هنوز خيلي چيزها تكميل نشده و كتابخانه ها هم گويا يكي از همان چيزهاست؛ فعلا 3 هزار و 500 جلد كتاب دارد، ولي در پيش بيني ها تعداد كتاب هاي كتابخانه، عدد 40 هزار در نظر گرفته شده است.
كتابخانه موزه ملي قرآن كريم در سال 1379 راه اندازي و كتاب هايش چيده شده، اما به دليل مشكلات زيادي كه گريبانگير كل مجموعه بود تا رمضان امسال به حالت تعليق و نيمه باز بود و در ماه رمضان با انرژي بيشتر و برنامه ريزي مدون، كارش را دوباره آغاز كرد.
عمده كتب اين كتابخانه، كتب مرجع در حوزه علوم قرآني است كه در سه طبقه به وسعت 465 متر مربع جاي گرفته است. زبان غالب كتاب ها عربي و فارسي و در تعداد اندكي از كتاب ها، لاتين است. وسواس گزينش موضوعي كتاب ها باعث شده كه اغلب مراجعه كنندگان و اعضا، افراد متخصص حوزه علوم ديني و قرآني و دانشجويان اين رشته ها باشند. كتابخانه با سيستم باز و به روش L.C اداره مي شود؛ يعني كتابخوان ها مي توانند به طور مستقيم به كتابخانه ها و قفسه ها مراجعه كنند. همچنين براي سهولت بيشتر، يك سيستم جست وجوي كتاب به دو صورت دستي و رايانه اي تعبيه شده كه همزمان 10 نفر مراجعه كننده مي توانند از آن استفاده كنند.
كليت كتابخانه موزه ملي قرآن كريم به سه بخش كلي تالار امانات و نشريات، تالار مطالعه و مخزن و مركز اطلاع رساني تقسيم مي شود.
همچنين گنجايش سالن مطالعه براي 45 نفر پيش بيني شده است.
به گفته عطاردي مسئول كتابخانه برنامه هاي مدوني جهت توسعه كمي و كيفي ريخته شده است. او معتقد است: وقفه چندساله باعث شد تا ما به قسمت كمي از اهدافمان برسيم، اما فعاليت چند ماهه اخير آنقدر قابل توجه هست كه بتوان آينده بهتري برايش تجسم كرد .
عطاردي در مورد برنامه هاي آتي مي گويد: قصد داريم تا حد ممكن استفاده از كتابخانه را براي عموم مردم گسترش دهيم واز مشكلات عضويت و سختگيري هاي رفت و آمد به اين مركز بكاهيم. همچنين به ساعات كار كتابخانه كه فعلا در مدت اداري هشت صبح تا چهار بعدازظهر است يك شيفت ديگر هم اضافه كنيم .
با اين همه، فضاي كتابخانه آنقدر دلچسب هست كه ساعت ها در آن بنشيني و كتاب هاي قرآني را ورق بزني و بوي چوب با رنگ قهوه اي تيره در نگاهت بپيچد و همه چيز مهيا شود تا تو باور كني جايي ايستاده اي كه متعلق به فرهنگ خود توست؛ اصيل و بكر و دوست داشتني.
|