ديدار با احمد مسجد جامعي؛ رئيس هيات امناي موزه قرآن
گام هاي اول پرسشگري
|
|
عكس: محمد رضا شاهرخي نژاد
مينو زنده رود
براي كندوكاو درباره موزه ملي قرآن كريم، سياست ها و فراز و نشيب هايي كه پشت سرگذاشته، به سراغ احمدمسجدجامعي- رئيس هيات امناي موزه قرآن كريم- مي رويم؛ كسي كه در زمان حضورش در وزات فرهنگ و ارشاد اسلامي به دليل توجه و اهتمام در موضوعات قرآني به وزير قرآن شهرت داشت.
در موزه قرآن قرار مي گذاريم. باوجود اينكه خسته و مريض است، به گرمي از ما استقبال مي كند.
رئيس هيات امناي موزه ملي قرآن كريم در اتاقش كه با ساير فضاهاي موزه هماهنگ است و همان نشانه هاي موزه روي ميزها و صندلي ها قرار دارند، حتي پشت ميزش نمي نشيند و در كنار ما از حال و هواي روزنامه نگاري سئوال مي كند. كم كم نوبت به ما مي رسد كه درباره موزه سين جيمش كنيم.
مسجدجامعي اين موزه را محل جمع آوري و نگهداري مواد و موضوعات با محوريت قرآن تعريف مي كند و در ضمن اين تعريف، بر لزوم حفظ پديده هاي صوتي و تصويري تاكيد مي كند.
به اعتقاد او موزه هنوز در مراحل راه اندازي ا ست و راه بسيار بايد برود تا مشكلات مختلفي چون رفت وآمد حل شود: موزه با همت هاي شخصي تا به اينجا رسيده و اكنون هم كه در چارچوب ميراث فرهنگي و گردشگري قرار گرفته، از لطف و توجه رياست عالي اين سازمان برخوردار است. حالا هم اميدواريم با تامين بودجه آن از سوي سازمان برنامه و بودجه و ميراث فرهنگي به جايگاه خودش برسد .
سئوال هاي ما براي او تكرار مكررات است؛ هم بارها براي خودش مرور كرده و هم بارها براي ديگران گفته است. در نتيجه سخنراني ها و نوشته هايش را درباره موزه ملي قرآن كريم در اختيارمان قرار مي دهد. مطلب زير نيز بخشي از سخنراني احمدمسجدجامعي در يكي از برنامه هاي موزه قرآن كريم است كه به خوبي گوياي برنامه، اهداف، سياست ها و اهميت اين نهاد است: 10 سال پيش از اين كه طرح موزه ارائه شد، فعاليت هاي قرآني در اين حد گسترده نبود. اصلا تصور فضاي قرآني در رويكردهاي فرهنگي و هنري به ويژه در عرصه هاي نوين، در چنين سطحي دشوار بود. امروزه پس از 10 سال، حجم فعاليت ها به حدي رسيده كه دو خبرگزاري تخصصي قرآن(ايكنا و شبستان) در اين زمينه فعال هستند و در كنار آنها بخش قرآني در ساير خبرگزاري ها و رسانه ها ايجاد و فعال شده است .
اينها نشان دهنده تلاش وسيع و گسترده اي ا ست كه در حوزه هاي مختلف انجام شده است. امروز جمعي از هنرمندان عزيز هم در اينجا حضور دارند. هنرمندان ما در زمينه هاي مختلف، شيوه هاي متفاوتي را براي بيان مفاهيم قرآني تجربه كرده اند و كارهاي ماندگاري در اين فرآيند خلق شده است.
اين مجموعه چشم انداز وسيع فعاليت هاي فرهنگي و هنري حول محور قرآن كريم را مطرح مي كند؛ اينكه چگونه از قرآن بهره بگيريم و چگونه با نگاه قرآن به هنرها بنگريم. اين تجربه را مي توان از دو منظر مورد توجه قرار داد؛ يكي ظرفيت هايي كه در قرآن براي خلق آثار فرهنگي- هنري وجود دارد و ديگري تقاضا و نيازي كه در بطن جامعه نسبت به صورت هاي فرهنگي قرآني، اعم از جديد و قديم شكل گرفته است. بايد بدانيم كه به طور قطع در اين راستا چالش هاي زيادي به تبع موضوع پيش خواهد آمد. اين چالش ها، پرسش هاي تازه اي را مطرح مي كند. همين پرسشگري، ظرفيت هاي معارف و متون ديني را بسط و گسترش داده است. هر زمانه اي، پرسش هاي خود را دارد. اين دانشمندان قرآني و نخبگان ديني بوده اند كه در دوره هاي مختلف بنابر مقتضيات و شرايط به بيان مسائل پرداخته اند.
پرسشگري باعث آشكار شدن ظرفيت هاي معارف ديني ست. اين ظرفيت ها بسيار بيشتر از آن است كه در يك دوره تاريخي تماما آشكار شود. ظرفيتي است رو به آينده؛ گشوده و نامحدود. بنا به نقل امام معصوم عليه السلام، معارفي از قرآن در آخر زمان فهم خواهد شد و اين اشاره اي ا ست به همان ظرفيت نامحدود. در برخي از اين روايات هم به نقش قوم سلمان در فهم اين معارف اشاره شده است كه در پيروي از قرآن و دفاع از آن در همه وجوه پيشگام بوده اند. نخستين ترجمه هاي قرآن را ايرانيان به انجام رساندند و اين از جمله دلايل توجه عميق ايرانيان به اين كتاب آسماني ا ست. اصلا سير تطور زبان فارسي با ترجمه هاي قرآن قابل فهم و پيگيري ا ست. همه جا، فرهنگ و هنر ما با قرآن آميخته شده و اين يعني حضور قرآن در تمامي وجوه زندگي ما. اميدواريم موزه ملي قرآن كريم بتواند محلي براي آشنايي و شناخت بيشتر اين گوهر گرانبها باشد و در عين حال زمينه اي را براي رشد فعاليت هاي فرهنگي و هنري حول محور قرآن فراهم سازد.
اين موزه، در نخستين گام اهداف و وظايف ذيل را در دستور كار خود دارد:
۱ - تهيه، جمع آوري، حفاظت و نمايش نسخه هاي خطي قرآن كريم.
۲ - پذيرش و نگاهداري نسخ و آثار قرآني اعم از وقفي، اهدايي وخريداري شده.
۳ - فراهم آوري عالي ترين نمونه هاي قرآني از حيث هنري، تاريخي و موضوعي.
۴ - گردآوري و سازماندهي تمامي كتاب هايي كه در جهان حول مسائل مربوط به علوم قرآني نوشته شده و توسعه كتابخانه و مركز اسناد قرآني.
۵ - تهيه تمامي نسخ خطي علوم قرآني به زبان فارسي.
۶ - تهيه متون خطي قرآني موجود در كشور و ساير كتابخانه هاي معروف دنيا در خصوص علوم قرآني.
۷ - اشاعه علوم و معارف قرآني از طريق توليد فرهنگي، چاپ متون كهن، مرقعات و تصحيح متون تفسيري توسط محققان.
۸ - برقراري ارتباط و تبادل علمي و پژوهشي با مراكز قرآن شناسي و قرآن پژوهي، كتابخانه ها و موسسه هاي علمي ايران و خارج از كشور.
۹ - ايجاد سيستم فعال معرفي و آموزش موزه ملي قرآن در سطح جهان و به ويژه كشورهاي اسلامي از طريق مبادله كتاب (در زمينه قرآن)، چاپ فهرست ها و معرفي منابع موزه ملي قرآن.
۱۰ - انجام همه نوع فعاليت براي جذب پيشرفت هاي علمي و فني در زمينه موزه داري به ويژه دستيابي به يافته هاي موزه هاي قرآن در جهان.
۱۱ - تشكيل كلاس هاي آموزشي براي كاركنان و علاقه مندان.
۱۲ -توسعه كمي و كيفي مجموعه هاي قرآني تحت نظر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سطح كشور.
۱۳ -تاسيس دفتر اطلاع و ارتباط به منظور تهيه آمار و اطلاعات از نهادهاي قرآني و انتقال تجارب.
۱۴ - برگزاري گفتار ماه، نقد ماه، انتشار نشريه كاغذي و پايگاه اطلاع رساني.
۱۵ - تشكيل نمايشگاه هاي نسخ قرآني و آثار درباره قرآن.
|