ديوار مدرسه فرو ريخت
حادثه زير گوش آسودگي كودكانه
آرزو نيكنام
جثه هاي كوچكشان در پشت نيمكت هاي مدرسه و خنده هاي شيطنت آميزشان، شادي را ميهمان دل پرمحبت معلم كلاس مي كند و معلم را كه چون مادر يا پدري دلسوز بچه ها را زير بال و پر خود گرفته، بيشتر به درس دادن دلگرم مي كند.
همه بچه ها با خيالي آسوده در حال تكرار جملات هستند؛ بي توجه به اطراف؛ بي توجه به اينكه هر لحظه ممكن است اتفاقي بيفتد؛ حتي تصور اينكه سقف كلاس بر سرشان فرود آيد را ندارند.
چه بسيار كودكان پاك و بي گناهي در شهركرد بر اثر آتش سوزي در كلاس مدرسه همراه با دفتر و كتاب هاي درسي شان سوختند و در خاك سرد به خواب هميشگي فرو رفتند. چه بسيار كودكان و نوجواناني كه در اثر زلزله بم زير خروارها خاك دفن و بعد از چند ماه به فراموشي سپرده شدند و چه بسيار اتفاقات مختلف در شهر تهران كه دل هاي كوچك كودكان و قلب هاي پرمحبت معلمان و والدين را بر اثر سقوط ديوار كلاس يا حياط مدرسه يا آتش سوزي در كلاس به دليل شعله ور شدن بخاري و... به لرزه مي اندازد.
تا به حال پيش خود فكر كرده ايم كه آيا اعتباري كه براي آموزش و پرورش شهر تهران در نظر گرفته شده باتوجه به تعداد مدارس فرسوده و قديمي و هزاران مشكل ديگر كافي است؟
تا كي بايد بيننده بود و شاهد خرابي، ويراني و آسيب ديدگي روحي و جسمي و حتي مرگ كودكان و نيز معلماني باشيم كه در مواقع بحراني، خود را سپر بلاي دانش آموزان مي كنند؟
چند روز پيش ديوار دبستان شهيد بهزادي منطقه ۲ تهران بر اثر ساخت و سازهاي غيرمجاز فرو ريخت. بايد خدا را شاكر بود كه اين اتفاق شب هنگام رخ داد و زماني كه دانش آموزان در خانه به خواب عميقي فرو رفته بودند ولي اگر در روز اتفاق مي افتاد و بچه ها در حال بازي در حياط مدرسه بودند، آن وقت بايد... .
بر اثر فرو ريختن ديوار حياط دبستان دخترانه شهيد بهزادي منطقه 2 تهران، جمعي از والدين دانش آموزان اين مدرسه چند روز پيش مقابل مدرسه تجمع كردند و خواستار انتقال فرزندانشان به مدرسه ديگري شدند.
والدين يكي از دانش آموزان گفت: در كنار مدرسه، يك بيمارستان عفوني و خصوصي در حال ساخت است. گودبرداري اين بيمارستان سبب فروريختن ديوار مدرسه شد و مسئولان مدرسه مي گويند حدود 15سال است اين ساختمان در حال ساخت بوده و براي اين مدرسه ايجاد مشكل كرده است .
او اضافه كرد: نمي دانيم براساس چه مجوزي اجازه ساخت اين بيمارستان عفوني را در كنار يك دبستان دخترانه داده اند. اين بيمارستان عفوني ممكن است سلامتي دانش آموزان را تهديد كند. اين بيمارستان در كنار يك مدرسه و با هياهوي دانش آموزان چگونه مي تواند آرامش مريضان خود را تامين كند؟ در كجاي دنيا يك بيمارستان در كنار دبستان احداث مي شود؟ .
اين خانم كه بسيار نگران به نظر مي رسد، گفت: طبق نقشه هاي قديمي شهرك غرب گفته شده كه از زيرزمين حياط اين مدرسه در گذشته قنات عبور مي كرده و اين مسئله ما را بيشتر نگران مي كند، اما كارشناس نوسازي آموزش و پرورش تاييد كرده كه ساختمان اصلي مدرسه هيچ مشكلي ندارد و خطري دانش آموزان را تهديد نمي كند .
او گفت كه خوشبختانه ديوار مدرسه در شب فروريخته و كسي صدمه نديده است و ادامه داد: بايد از هر اتفاقي پيشگيري كرد. ما خواهان انتقال فرزندانمان به مدرسه ديگري هستيم زيرا بوفه مدرسه و قسمتي از سرايداري خراب شده و بايد بازسازي شود و بچه ها در چنين شرايطي نمي توانند درس بخوانند .
يكي ديگر از والدين دانش آموزان اين مدرسه هم گفت: حدود 15سال است كه اين بيمارستان در حال ساخت است اما از آنجا كه مجوز آنها به نوعي غيرقانوني بوده، بارها جلو ساخت بيمارستان را گرفته اند، اما بعد از گذشت چند ماه دوباره كار احداث بيمارستان را شروع كرده اند و ادامه داد: اتباع بيگانه در ساختمان بيمارستان در حال كار هستند و ما نگران فرزندانمان هستيم تا اتفاقي براي آنان پيش نيايد. از مسئولان آموزش و پرورش مي خواهيم فرزندانمان را به طور موقت و به صورت ميهمان به مدرسه ديگري انتقال دهند .
مدير آموزش و پرورش منطقه۲ هم در اين مورد گفت: دبستان دخترانه شهيد بهزادي از سال 75 با مشكل احداث بيمارستان عفوني دست و پنجه نرم مي كند و با نامه نگاري هاي متعدد، مسئولان وقت نتوانستند مشكل مربوطه را حل و فصل كنند .
مجيد گودرزي آبان ماه 84 در نامه اي به مسئولان در خصوص گودبرداري غيرقانوني اين بيمارستان هشدارهاي لازم را داده است: درست نيست كه در كنار يك دبستان، بيمارستان عفوني احداث شود چرا كه هر دو اين مراكز با مشكل روبه رو مي شوند .
در عين حال علي اكبر ميرزايي -مدير روابط عمومي شهرداري منطقه ۲ - در اين مورد مي گويد: مجوز ساخت اين بيمارستان 12سال پيش داده شده اما به دليل نپرداختن عوارض زمين، مجوز آن باطل شده است .
به نظر نمي رسد حل مشكل اين مدرسه و بيمارستاني كه قرار است در همسايگي آن ساخته شود چندان پيچيده باشد، اما گويي تا حادثه اي رخ ندهد كسي اين روند دچار اشكال را جدي نمي گيرد. ظاهرا يكي از موانع حل چنين مشكلاتي دخالت چند دستگاه اجرايي در تصميم گيري هاست. مثلا در مورد مشكل اين مدرسه، سه ارگان آموزش وپرورش، وزارت بهداشت و شهرداري، متولي تصميم گيري هستند. اين درحالي است كه شهرداري بارها اعلام كرده است نبود مديريت واحد در شهر، بارها موجب كندي در تصميم گيري و گاه اتخاذ تصميمات ناهماهنگ غلط شده است.
البته در مورد بحران هاي ناشي از حوادث غيرمترقبه، شهرداري در تلاش است تا از طريق ستاد مديريت بحران، مديران شهري – اعم از مديران دولتي و شهري- هماهنگي هاي ايمن سازي و عملياتي را انجام دهد، اما همه حوادث كه در چارچوب فعاليت هاي اين ستاد قرار نمي گيرند. به نظر مي رسد موضوع ناهماهنگي مديران از يك سو و بي توجهي به چنين حوادثي از سوي ديگر در كنار محول كردن مسئوليت ها به عهده ديگري موجب شده است كه اتفاقاتي اينچنين بلافاصله به دست فراموشي سپرده شوند.
|