آزاده بهشتي
برج جهان نما كه براساس مصوبه دولت تا سه طبقه كوتاه خواهد شد، تنها منظر آسماني ميدان تاريخي نقش جهان را پاك خواهد كرد و هيچ كاهش ديگري را براي رعايت حريم چهارباغ به دنبال نخواهد داشت .
اين نكته جديدي در مورد وضعيت برج جهان نما نيست، اما با وجود باقي ماندن تنها يك روز تا پايان مهلت سازمان ميراث فرهنگي كل كشور براي ارائه گزارش خود به دفتر يونسكو در تهران هنوز خبري از آغاز اين حركت نيمه تمام نيست.
دولت تعديل برج جهان نما را الزامي كرده است و طبق تصميم شوراي شهر اصفهان سه طبقه از برج حذف خواهد شد كه اين طبقات براساس منظر هوايي جهان نما از مسجد شيخ لطف الله كوتاه تر مي شود، اما با وجود زمان بر بودن و نياز به امكانات و تجهيزات كامل به نظر مي رسد، نمي توان چندان اميدوار بود كه تا پيش از اول فوريه (12 بهمن ماه) عمليات كوتاه سازي شروع شود.
هر چند معاون برنامه ريزي استانداري اصفهان اعلام كرده بود پيش از 12 بهمن ماه عمليات كوتاه كردن برج جهان نماي اصفهان آغاز خواهد شد و در جلسات ديگر برنامه زمانبندي تعديل اعلام مي شود، اما هيچ كدام از اين دو اتفاق هنوز در مورد برج رخ نداده است.
با وجود اينكه تلاش شوراي شهر اصفهان و استانداري از هفته پيش شتاب قابل توجهي به خود گرفت، اما نه تنها در اين تلاش شتاب زده خبر يا عكس العملي از سوي مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري ديده و شنيده نمي شود بلكه از سوي ديگر، با وجود اينكه مسئولان همگي از چند ماه قبل از تصميمي كه در روز 12 بهمن ماه گريبان ميدان نقش جهان را خواهد گرفت، باخبر بودند و به نظر مي رسد مي توانستند زودتر از آن وارد صحنه شوند، اما اتفاقي نيفتاد.
بي تفاوتي به آنچه كه در 12 بهمن ماه يا همان اول فوريه با عدم ارائه گزارش به يونسكو و كوتاه نشدن برج جها ن نما گريبان ميدان نقش جهان را خواهد گرفت تا آنجا پيش رفت كه در آخرين جلسه دادگاه شهرداري اصفهان براي برج جهان نما به گفته مشاور شهرداري اصفهان- نماينده سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري- حضور نيافت.
توافقنامه تعديل شده
چهارم بهمن ماه سال 1384 قطعا براي برج جهان نما روز خوبي نبود، اگر كه طبق پيش نويس تنظيم شده ميان شهرداري و استانداري اصفهان تعديل برج جهان نما طبق برنامه زمانبندي آغاز مي شد.
پيش نويس تعديل برج جهان نما كه طي جلسه اي با حضور شهرداري و استانداري اصفهان تهيه شده و به امضا رسيده، قرار بود با حضور كميته كارشناسي تعديل برج جهان نما، جدول زمان بندي شده اي را تهيه كند كه اين كار اتفاق نيفتاد.
تهيه پيش نويس توافقنامه ميان شهرداري و استانداري اصفهان بر سر تعديل اين برج تازه ترين و تنهاترين كاري بود كه از سوي مسئولان شهري اصفهان صورت گرفت كه با امضاي آن به نظر مي رسيد سرنوشت ميدان نقش جهان رقم خواهد خورد.
تهيه جدول زمانبندي تعديل برج جهان نما نيازمند امضاي اين پيش نويس بود تا در اختيار كميته كارشناسي قرار گيرد. به همين خاطر با اين اتفاق در آن روز به نظر مي رسيد خون تازه اي در رگ هاي ميدان نقش جهان تزريق شود كه به تمام بدنه نرسيده منجمد شد.
كميته كارشناسي تعديل جهان نما از دو ماه قبل بررسي چگونگي تعديل را آغاز كرده كه طي آن يك جلسه ناموفق را پشت سر گذاشته است. در اين كميته دو كارشناس از شهرداري اصفهان و دو كارشناس از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور حضور دارند. حجت الله غلامي مشاور شهردار اصفهان- به عنوان يكي از كارشناسان تهيه جدول زمانبندي تعديل برج جهان نما، پيش از اين گفته بود با امضاي پيش نويس و تهيه جدول زمانبندي شده و ارائه آن به دفتر يونسكو در تهران مي توان از موج نگراني ها نسبت به سرنوشت ميدان نقش جهان كمي كاست. اما زماني كه به سراغ او كه هنوز به عنوان مشاور شهردار و كارشناس در گروه تعديل كننده حضور دارد مي رويم، نكته اي از آخرين وضعيت برج جهان نما در اختيارمان نمي گذارد و دريافت پاسخ را به استانداري ارجاع مي دهد. يك منبع آگاه عدم پاسخگويي او در مورد وضعيت برج را تشكيل پرونده قضايي در دادگستري اصفهان در مورد آخرين مصاحبه با يكي از خبرگزاري ها اعلام كرد. با اين وجود او پيش از اين، با اعلام پذيرش بحث اجلاس 29 كميته ميراث جهاني گفته بود: براي پياده سازي برنامه تعديل جهان نما بايد اعتبار از محل اعتبارات دولتي و توسط سازمان ميراث فرهنگي تخصيص يابد .
پيش از اين نيز استاندار اصفهان در نامه اي خطاب به رئيس جمهور در اين مورد گفته بود: در خصوص ميزان هزينه اي كه در ساختمان جهان نما صورت گرفته و بررسي مقدار خساراتي كه به پروژه وارد مي شود و تبعات و تأثيرات سوئي كه در پي خواهد داشت، همچنين تدوين راهكار منطقي و تعديل و اعلام به يونسكو اقدام شود . با مرور اين نامه به راحتي مي توان به اين نتيجه رسيد كه تا چندماه پيش هيچ تصميم جدي براي تدوين برنامه در راستاي كوتاه كردن برج اتخاذ نشده بود و با وجود توافقنامه اخير نبايد موضوع را حل شده انگاشت، چرا كه به نظر مي رسد اقدامات مسئولان شهري اصفهان در حد نامه نگاري هاي اداري و جلسات كاري بوده است.
سرنوشت محتوم يك برج
جهان نما، ساختماني است 48متري كه سايه اش بر سر ميدان نقش جهان افتاده و حريم ميداني را كه در طول 400 سال اخير يكي از زيباترين ميدان هاي دنيا بوده و نشان افتخاري براي شهرسازي و معماري دوره اسلامي به حساب مي آيد، به خطر انداخته است و سعي دارد با تكيه بر كاربري هاي مختلف تجاري، اداري و حتي فرهنگي، درآمد خوبي را به جيب سازندگان خود روانه كند، بدون آنكه به اين نكته توجه داشته باشد كه سرك كشيدن او بر بالاي ميدان نقش جهان نه تنها اين ميدان را در معرض تهديد ورود به فهرست ميراث در خطر قرار داده كه با راه انداختن اين بلوا، پيشنهاد يونسكو در مورد ثبت همه محور فرهنگي- تاريخي اصفهان كه از مسجد جامع تا پل هاي تاريخي اين شهر را شامل مي شود، تحت تأثير منفي قرار داده است. علاوه بر اين پيش بيني مي شود با آغاز به كار اين مجتمع به اصطلاح فرهنگي- تاريخي- تجاري، ترافيك خفقان آوري پا بر گلوي ميدان شهرداري اصفهان بگذارد و آلودگي اين منطقه دو چندان شود.
نكته جالب توجه در مورد تعلل در تعديل برج جهان نما آسيب ناشي از ورود جرثقيل ها به مغازه هاي اطراف است، حال آنكه يكي از كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي در ابتداي كارهاي اجرايي تخريب كاروانسراي تحديد و ساخت برج گفته بود، در ضلع شمالي 90 درصد مغازه ها، در ضلع غربي 30درصد مغازه ها و در ضلع شرقي تقريباً 20 درصد مغازه ها تخريب شده است، علاوه بر اين تمامي درختان كهنسال محوطه كاروانسرا قطع شده و زيرزميني در قسمت شرقي صددرصد از بين رفته است و اين علامت سؤال در مقابل گفته غلامي در مورد آسيب ناشي از ورود جرثقيل براي كوتاه كردن برج به مغازه ها در ذهن باقي مي ماند.
با حذف ميدان نقش جهان از فهرست ميراث جهاني، اين شهر بودجه اي را كه يونسكو حاضر بود براي نقش جهان بپردازد و يك دهم آن را هم داده بود، از دست خواهد داد؛ بودجه اي كه قسمت اوليه آن هم به جاي ميراث فرهنگي از سوي رئيس جمهور وقت براي شهرداري فرستاده شد و شهرداري با آن بودجه، ميدان را سنگفرش كرد!
علاوه بر منافع مادي نهفته در برج كه مانع تعديل جهان نما شده است، يك نكته نه چندان مشهود در اين زمينه وجود دارد كه به دليل بعد جهاني ميدان نقش جهان چندان به آن پرداخته نشده است. هراس از جلوگيري از مرتفع سازي حاشيه زاينده رود با تخريب برج جهان نما بيش از هميشه قوت مي گيرد و اگر جهان نما خراب شود، ارتفاع ساير ساخت و سازها در محوطه هاي تاريخي زير سؤال خواهد رفت، از همين رو بيشتر از هميشه جناح مخالف، پاي خود را در يك كفش كرده و جلوي تعديل جهان نما ايستاده اند.
پرونده قضايي مفتوح
دادگستري اصفهان تا زمان دريافت درخواست كتبي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور مبني بر پس گرفتن شكايت اين سازمان از سازندگان برج جهان نما، همچنان به پي گيري هاي خود در خصوص پرونده برج جهان نما ادامه مي دهد.
هفته سوم مهرماه، رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور در يك گفت وگوي تلويزيوني اعلام كرد كه اين سازمان شكايت خود از سازندگان اين برج را پس مي گيرد و دولت نيز خسارت تعديل برج جهان نما را مي پردازد.
انصاري- بازپرس شعبه 4 و شعبه اول حقوقي و شعبه 106 دادگستري اصفهان- نيز با اشاره به همين موضوع مي گويد: در حال حاضر منتظر هستيم 3 طبقه كه شامل 14 متر از ارتفاع مقابل و 12 متر از نماي پشت ساختمان است كوتاه شود و در غير اين صورت دستگاه قضائي دوباره وارد عمل مي شود.
طرح شكايت از سازندگان برج جهان نما از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور از جمله موضوعاتي بود كه باعث شد سازمان جهاني يونسكو در اجلاس اخير خود در شهر دوربان آفريقاي شمالي به ميدان نقش جهان يك فرصت 6 ماهه ديگر بدهد و طبق اين قطعنامه، دولت ايران تا اول فوريه 2006 ( 12 بهمن 1384) فرصت دارد تا برج جهان نما را كوتاه كرده يا زمان بندي دقيق تعديل اين برج و نحوه آن را اعلام كند؛ به همين خاطر زماني كه تنها يك روز تا پايان اين مهلت باقي مانده، هنوز اميدواريم تا با ورود مجدد دستگاه قضائي بتوان جلوي حركت ناخواسته خروج ميدان نقش جهان از فهرست آثار جهاني را گرفت.با وجود اينكه در حال حاضر هيچ پرونده اي در اين زمينه در دستگاه قضائي اصفهان مفتوح نيست اما انتظار دستگاه قضائي براي نتيجه ارائه گزارش سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به يونسكو و ورود دوباره آن به موضوع برج جهان نما كمي اميدوار كننده است. به همين خاطر زماني كه حميدرضا طباطبايي - دادستان اصفهان- مي گويد: هنوز هيچ پرونده اي در اين زمينه مفتوح نشده است اين جرقه كه شايد گزارش ميراث فرهنگي و گردشگري كل كشور با وجود باقي ماندن تنها يك روز، به موقع ارائه شود و مفيد فايده قرار گيرد در ذهنمان روشن مي شود.
مصوبه يونسكو براي نقش جهان
كميته ميراث جهاني يونسكو در آخرين جلسه خود در شهر دوربان آفريقاي جنوبي با بررسي وضعيت پرونده ميدان نقش جهان براي آخرين بار به ايران مهلت داد تا اول فوريه 2006 (11 بهمن 84) با ارائه نامه رسمي و جدول زمانبندي، از اقدامات صورت گرفته براي كاهش ارتفاع برج جهان نما به يونسكو گزارش دهد.
متن كامل مصوبه يونسكو به اين شرح است:
۱. پس از بررسي WHC-05/29.com/78.Rev
۲. با يادآوري مصوبه 28COM/5B.63 بيست و هشتمين اجلاس كميته ميراث جهاني (سوشو چين 2004)
۳. با توجه به اينكه دادگستري اصفهان تصميمي درباره كاهش ارتفاع مجتمع تجاري جهان نما اتخاذ نكرده است.
۴. به علاوه، با عنايت به اعلام عزم كشور ذي ربط (جمهوري اسلامي ايران) در جهت پذيرش اجراي مصوبه هاي پيشين كميته در اين رابطه
۵. با تاسف از اينكه احداث ساختمان تا پايان ماه ژوئن جاري همچنان ادامه داشته است.
۶. گويا كشور عضو، ترغيب مي كند تا عمليات در حال پيشرفت احداث مجتمع تجاري را متوقف كرده و به تلاش هاي خود براي اجراي مصوبه هاي كميته و همچنين توصيه هاي كميته ملي فني در جهت كاهش ارتفاع ضلع شرقي ساختمان (ميدان دروازه دولت)تا 12 متر و 24متر براي ضلع غربي ساختمان شامل برج، براساس قوانين و مقررات ملي و براي حصول اطمينان از حفاظت از اصالت و يكپارچگي شهر تاريخي اصفهان در اطراف ميدان نقش جهان اصفهان- اثر ثبت شده جهاني- ادامه دهد.
۷. تصويب مي كنيم در صورتي كه كشور عضو تا تاريخ اول فوريه 2006 تأييد كتبي، دال بر كاهش ارتفاع ساختمان براساس بند 6 فوق به همراه جدول زماني اجراي آن را به مركز ميراث جهاني ارسال نكند به دليل اثرات زيان بار و جدي مجتمع به معماري و تماميت شهرسازي (خطر وارده) و آسيب هاي تهديد كننده به بافت شهري (خطر بالقوه) بر ارزش ممتاز جهاني به اثر ثبت شده جهاني، به طور خودكار ميدان نقش جهان اصفهان را در فهرست آثار جهاني در خطر قرار دهد.
۸. كشور عضو را تشويق مي كنيم تا به تلاش هاي خود براي نامزد كردن پهنه بيشتري از اثر ثبت شده جهاني- به طوري كه محور تاريخي شهر شامل مساجد جامع، بازار ، پل هاي تاريخي، زاينده رود و خيابان چهار باغ جنوبي را در برگرفته و موجب تقويت بيشتر و حفاظت از ميراث شهري اصفهان شود- ادامه دهد.
۹. از كشور عضو درخواست مي كنيم تا تاريخ اول فوريه 2006 گزارش وضعيت حفاظتي اثر به انضمام موضوع كاهش ارتفاع مجتمع تجاري را براي بررسي در اجلاس سي ام در سال 2006، تسليم مركز ميراث جهاني كنيد.