ضايعات به تبديل نان درصد 30
ميشود
نان عرضه و پخت بهبود براي دولت تازه تدبيرهاي مناسبت به
پخت ، در شتاب غيراستاندارد ، ماشينهاي نامرغوب ، آرد
نان توليد مهم عوامل از غيرماهر نيروهاي از استفاده
است ضايعات افزايش و نامرغوب
...خاطرهها و نان
سنتي ، پخت مرحله از گذار با ما كشور در نان عرضه و توليد
شيوه به كه ماهري نانوايان.است شده بغرنج مرحله يك وارد
و ميآموختند ممكن شكل بهترين به را پختنان شاگردي -استاد
شدن برچيده بودندبا خود مشتريان گوناگون سليقههاي پاسخگوي
نانواييهاي و پيوستهاند خاطرهها به واحدها ، اين
روش به نان توليدكنندگان انبوه كنار در سنتيباقيمانده
آنان از گروهي و رويند در رو دشواريها انواع با ماشيني ،
به آرد واگذاري در را زياناحتمالي از گريز راه نيز
ماشيني نانواييهاي.ميكنند جستجو قناديها همچون مشترياني
كارگاه و ديروز دكان در كه دستگاهي فراخور به هريك هم
گوناگوني ميورزند مبادرت نان توليد به كردهاند برپا امروز
محصول ماهر ، نبودكارگران و ماشينها بودن غيراستاندارد و
زيانباربه حتي و نامرغوب بهصورت نيز را كارگاهها اين
آن ماشيني نان واحدهاي مشترك فصل.ميدارد عرضه مشتريان
بيآنكه ، بحث اين در.نميدهند آمدن عمل خميرفرصت به كه است
كه را ماشيني و سنتي ازنانواييهاي بخش آن تلاشهاي و زحمات
بدهند ، مردمتحويل به را بهتري محصول ميكوشند طريق بههر
پخت بهوضع رسيدگي كه كنيم اعتراف بايد انگاريم ، ناديده
بهترين انتخاب دقيق ، بررسي نيازمند كشورما ، در نان وعرضه
هدر و نان دورريز و ضايعات انبوه از وجلوگيري پخت شيوههاي
سوداي كنوني نسل كه است بديهي.است ملي سرمايههاي رفتن
را روزگارانپيش معطر و مرغوب نانهاي به دستيابي
نان عرضه و توليد براي ميتوان ، اما درسرنميپروراند ،
و ديد تدارك نان عرضه و پخت براي را نظاممطلوبي ماشيني ،
روشها اين به ما از پيش كشورهاييكه ارزشمند تجربههاي از
به و جست كردهاند ، بهره كسب موفقيت خود كار در و آورده روي
سنتيپاسخگوي نانواييهاي ديگر كه كشور كنوني جمعيت نيازهاي
.گفت پاسخ نميباشند ، آن
شيوههاي وزيران هيات نان ، ضايعات كاهش و كيفيت بهبود براي
اجرا براي و تصويب را مرغوب و صنعتي توليدنانهاي تشويقي
حال در تصميم اين چند هر.كرد ابلاغ ذيربط سازمانهاي به
كه دارد وجود اميد اين اما است ، صنعتي موردنانهاي در حاضر
از جلوگيري و نان كيفيت بهبود براي تازه تدبيرهاي دامنه
.بشود هم سنتي نانواييهاي شامل پخت ضايعات
آييننامه قالب در وزيرانكه هيات اخير مصوبه موجب به
روش است ، ارائهشده جاري سال بودجه قانون بندي اجرايي
و صنعتي نانهاي توليد براي نياز ماشينآلاتمورد و توليد
تحويل تا آرد تحويل مرحله از كه باشد شكلي به بايد مرغوب
چانهگير ، خمير ، تخمير اتاق خميرگير ، آرد ، سيلوي داراي نان
غيرمستقيم حرارت با فرمناسب ثانويه ، تخمير اتاق فرمدهنده ،
انجام براي و باشد بستهبندي و خنككننده سيستم پخت ، براي
كارگر دست با نبايد نان و خمير آرد ، مرحلهاي هيچ در امور
.باشد داشته تماس
نان ضايعات درصد 30
صنعتي و سنتي از اعم انواعنان كيفيت ديرباز از متاسفانه
ميزان و است مطلوبنبوده حد در آردي سايرفرآوردههاي و
بزرگ تهران در تنها.ميباشد درصد از 30 بيشتر نان ضايعات
و جمعآوري دورهگردان توسط خشك نان تن حداقل 500 روزانه
ضايعاتي نانهاي از بخشي تنها اين و ميشود دامداريها تحويل
.ميدهد تشكيل را
درصد يك هر تهران ، استان نان و آرد شوراي رئيس گفته به
پي در مالي زيان ريال ميليارد سالانه 50 دركشور نان ضايعات
.دارد
و روشها كاربرد گندم ، بالاي بسيار مصرف و اهميت وجود با
و غلات نگهداري و برداشت كشت ، زمينه در جديد ماشينآلات
عموما و دارد ناچيز نقشي خوراكي فرآوردههاي به آن تبديل
قديمي و سنتي روشهاي با و كوچك درواحدهاي مردم مصرفي نان
جنبه نه كه ميشود توليد بهداشتي بد بسيار شرايط در و
استانداردهاي از شده توليد محصولات نه و دارد اقتصادي
حال در دليل همين به و.ميباشند برخوردار لازم بهداشتي
و سنتي نانهاي جمله از آردي فرآوردههاي انواع كيفيت حاضر
همچنان نان ضايعات ميزان و نميباشد مطلوب حد در صنعتي
.بالاست
ميدهند خمير نان:مردم
شهروندان.دارند نان ميگويندضايعات خانوادهها درصد 9/93
كيفيت به مربوط ضايعات همه اين وجود علت كه باورند اين بر
نانهاي نانواها ، .ميكنند عرضه نانواها كه است ناني
.ميدهند مردم به خمير و نامرغوب
در نان ، بودن دليلنامرغوب به:ميگويد عظيمي پروين.
مصرف و نگهداري مدت كوتاه براي حتي را نميتوانآن عمل
بر و برويم نانوايي به غذا وعده هر براي مجبوريم و.كرد
مردم به نانواها كه نانهايي واقع در.بيفزاييم نان ضايعات
.سوخته و برشته خمير ، :است تقسيم قابل بخش سه به ميدهند
خريد نان واقعي ، نياز برابر بايد 3 هماره وضعيت اين با
و حيف نتيجه در و بيشتر وقت و پول اختصاص يعني اين و كنيم
خوبي كيفيت از نانها:ميافزايد او.گندم شدن ميل
خوردن قابليت و ميشوند بيات زود خيلي نيستند ، برخوردار
.ميرود بين از سرعت به آنها
تنها نه نانواها بعضياز:ميگويد شيركوندي عبدالله.
وبياحترامي توهين اشخاص ، به بلكه مرغوبنميدهند نان
مردم براي بايد اصناف ديگر نيزهمچون نانوايان.ميكنند
محفوظ خودشان احترام و ارزش تا باشند قايل احترام و ارزش
.بماند
كه نانهايي فكرميكردم اوايل:ميگويد ميرحمزه فاضل.
بهتازگي اما هستند ، خوب ميشود ماشينپخته وسيله به
غيربهداشتي صورت به نهتنها نانها گونه اين شدم متوجه
تبديل را آرد اوليهو مواد تمامي گاهي بلكه پختميشود
به ماشيني واحدهاي از بسياري خمير زيرا.ميكنند ضايعات به
غيرقابل و نامرغوب آن از حاصل نان و نميآيد ور طبيعي طور
.ميباشد مصرف
قرص يك ما نان مصرفروزانه ميزان:ميگويد بياني بيژن.
صف معمولا نان قرص يك گرفتن براي كه ازآنجايي.است
وقت زماني ، لحاظ به و ميشود تشكيل نانواييها در جداگانهاي
هستم مجبور نانها بودن نامرغوب دليل به اما ميگيرد ، كمتري
نان قرص هم 3 و دهم اختصاص كار اين به بيشتري وقت هم
.بخرم
اوقات بيشتر در كه باورند اين بر هم نانواها ميان اين در
.نميشود گذاشته آنان اختيار در مرغوب آرد
آنان شده موجب آردها بودنكيفيت پايين:ميگويد نانوا يك
.كنند پخت نان بهخمير ، بيشتر نمك افزودن با و بهزحمت
براي دولت كه زيادي يارانه رغم به ناگفتهنماند البته
مصرف و نگهداري در كافي دقت مردم برخي ميپردازد نان توليد
.ندارند غذايي ماده اين
نان ضايعات ريشههاي
مصرف چرخه از صورتضايعات به نانها درصد بايد 30 چرا
و سختي به كه گندم تن ميليون از 2 بيش چرا.شود خارج
به تبديل آساني به بايد ميآيد بدست بسيار مشقت تحمل
شود؟ دورريز و ضايعات
ميتوان را ايران در ضايعاتنان علل كارشناسان ، پندار به
مسائل.بهگندم مربوط مسايل:كرد تقسيم چندبخش به
مسائل پخت ، مشكلات اثر بر ضايعاتنان.آرد به مربوط
كيفيت به مربوط مسائل و نان با ارتباط در فرهنگي -اجتماعي
.نان
كشاورزي تحقيقات مركز ارشد كارشناس حاجيزاده رعنا
و كارفرمايان كارگران ، تخصص و آگاهي سطح:ميگويد
بسزا تاثيري نان درمرغوبيت نان توليد دستاندركاران ساير
بررسي مورد تغذيهدر انستيتو شده انجام تحقيق.دارد
نشان شهرتهران نانواييهاي در نان عللضايعات و ميزان
نوع به درصدرا يعني 3/50 ضايعات نانواهابيشترين ميدهد
.دادهاند نسبت كارگر تجربه عدم رابه درصد و 5/25 آرد
يا و نبود شغل ، سختي ساعاتكار ، بودن طولاني حاضر حال در
سبب درآمد و موقعيتاجتماعي بودن پايين و كمبودتعطيلات
شاغلان شمار و كمشود نانوايي حرفه در كار شدهمتقاضي
تلقي توليدي سالهاي بهترين كه سال تا45 سني 25 رده
دارا يكجا را آن كارگيري به نيروي و تجربه و ميشوند
شاغلين كل متوسط از پايينتر نانوايي حرفه در ميباشند
.ميباشد
نان توليد هزينه كاهش به تمايل ديگر سوي از
اثر نان مرغوبيت بر اغلب كه ميشود صرفهجوييهايي سبب
كم و معمولي كارگران از استفاده جمله آن از نامطلوبدارند ،
و دانش كه افرادي توسط نان توليد كردن ماشيني نيز و تجربه
بدون عدهاي متاسفانه اخير ، مورد در.ندارند را لازم تجربه
و دوار ماشينهاي فروش و ساخت به اقدام فني اطلاعات داشتن
فاقد موارد بسياري در ماشينها اين كه كردهاند پخت تونلي
دليل به مواردي در مثال عنوان به.هستند لازم استانداردهاي
منظور به يا و كرده كوتاه را توليد خط مغازه ، كوچكي
استفاده مستقيم حرارت روشهاي از هزينه در صرفهجويي
نشت و نفتي مواد ناقص سوخت دليل به حالت اين در.نمودهاند
خطر به كنندگان مصرف سلامت نان ، برروي سرطانزا مواد
.ميافتد
ميتوان نانوايي ديگرمسائل از:ميگويد خانمحاجيزاده
كارگران دستمزد افزايشسريع:داشت اشاره اينموارد به
مغازههاي بازدهي بودن پايين تورم ، دليل به نانوايي
عدم شهرها ، سطح در نانواييها صحيح توزيع عدم نانوايي ،
نانواييها ، در آرد نگهداري براي بهداشتي اصول رعايت
آرد مجاز غير فروش و دريافتي آرد سهميه از سوءاستفاده
برخي بودن استيجاري نيز و نانواييها برخي توسط دولتي
و نان شده تمام قيمت رفتن بالا آنها نتيجه كه نانواييها
.است نان گرانفروشي و فروشي كم احيانا
نان ناصحيح نگهداري و خريد
غذايي ماده اين غلط نگهداري نان ، ضايعات علل از ديگر يكي
درصد 4/43) تهراني خانوادههاي بيشتر.ميباشد خانهها در
آن حرارت كهدرجه -يخچال در را خود مصرفي نان (خانوادهها
نگهداري -است نان شدن بيات براي دما مناسبترين
پلاستيكي سفرههاي و ظروف در نان نگهداري همچنين.ميكنند
آگاهي عدم مساله اين كه نانميشود فساد گرفتن سرعت باعث
.ميدهد نشان را نان صحيح نگهداري نحوه از مردم
نامناسب پراكندگي و نيزشلوغي و خانوادگي شغلي ، موقعيت
عوامل ايندارد ناندخالت سازي ضايع در نيز نانواييها
نان خود ، روزانه نياز از بيش افراد كه موجبميشود
بيش خانوادهها درصد ميدهد 3/45 نشان آمار.كنند خريداري
آنان درصد و 82 ميكنند خريداري نان خود ، روزانه نياز از
.كردند عنوان نانواييها شلوغي را امر اين علت
دارد ادامه
|