اكتشاف هميشه با ريسك همراه است
عمليات اكتشافي را در كليه حوزه ها گسترش مي دهيم
|
|
براي كاهش ريسك در شركت هاي دولتي نفتي بايد از نيروي انساني كارشناس و كارآمد استفاده شود و دراين زمينه آموزش ها بايد كاربردي باشد نه كلاسيك.
محمود محدث، مدير اكتشاف شركت ملي نفت ايران، در گفت وگو با خبرنگار ما، افزود: اكتشاف مقوله اي است كه هميشه با خطرپذيري و ريسك همراه بوده است. طبيعي است براي اين كه بتوانيم نيروي انساني كارآمد را به يك سطح بين المللي برسانيم، مجبوريم بخش آموزش نيروها را قوت بخشيم، ضمن اين كه آموزش ها بايد
به صورت كاربردي باشد نه كلاسيك. در اين راستا، در قراردادهايي كه براي انجام مطالعات مشترك با شركت هاي مختلف منعقد كرده ايم، بحث آموزش نيز مطرح بوده است.
وي گفت: علاوه بر اين، هم اكنون مطالعات مشتركي نيز بين تيم هاي كارشناسي كشورمان و اين شركت ها درحال انجام است كه نتايج آن در مرحله نهايي قرار گرفته است. اما ذكر اين نكته ضروري است كه بيشتر اين موفقيت ها به پيش از اين عمليات و مطالعات مشترك باز مي گردد. به اين ترتيب كه از سال ۷۳ تاكنون با برگزاري جلسات كارشناسي، هر نوع تصميم گيري در زمينه هاي مختلف نظير تعيين مكان حفاري، انجام عمليات ژئوفيزيك و زمين شناسي را مطرح مي كرديم و از نظرات صاحب نظراني كه راجع به آن محدوده جغرافيايي اطلاع داشتند، استفاده مي برديم.
محدث در پاسخ به اين سؤال كه برنامه هاي اكتشافي شما براي سال آينده چيست، اظهار داشت: در بخش اكتشاف مي خواهيم برنامه اي مبني بر گسترش عمليات اكتشافي در كليه حوزه هاي رسوبي ايران اعم از خشكي و دريا را بر اساس مصوبه هيأت مديره نفت برنامه ريزي و اجرا كنيم.
وي افزود: همچنين مي خواهيم يك سري كارهاي اكتشافي كه قبلا در دشت مغان و مناطق مركزي مثل قم و كاشان صورت گرفته بود را به اتمام برسانيم. از آنجا كه هيچ كدام از اين برنامه ها هنوز به مراحل نهايي نرسيده است، نمي توانيم در اينجا هيچ گونه صحبتي راجع به آنها داشته باشيم، اما در نظر داريم كه در برنامه پنج ساله چهارم برنامه اي تدوين كنيم كه كليه اين حوزه ها را پوشش دهد.
مدير اكتشاف شركت ملي نفت ايران در ادامه گفت: مديريت اكتشاف در نظر دارد مطالعات اكتشافي را كامل كند و در صورت امكان، پتانسيل هايي را شناسايي و سپس به ترتيب اولويت حفاري كند. به عقيده من اكتشاف از سه جهت مهم است: يكي اين كه ما موظفيم مقداري از نفتي را كه توليد مي كنيم به نوعي جايگزين كنيم و به نظر مي رسد براي اين مسأله راهي جز اكتشاف وجود ندارد. البته يك راه ديگر نيز وجود دارد و آن هم بالا بردن ضريب برداشت مخازن است كه بخش اكتشاف آن به ما مربوط مي شود و از اين بابت مهم است. دوم اين كه ما بايد ثروت هاي ملي خود را شناسايي كنيم تا در مواقع ضروري كه توجيه اقتصادي دارند، آنها را توسعه دهيم.
وي در مورد سومين دليل براي توسعه فعاليت هاي اكتشافي گفت: وقتي تمام پتانسيل ها را بشناسيم طبيعي است كه مي توانيم از لحاظ اقتصادي پروژه هايي را كه سرمايه كمتري براي توسعه آنها لازم است و بازگشت سرمايه ايشان سريع تر است در اولويت قرار دهيم. از اين رو فكر مي كنم كه نقش اكتشاف، نقش بسيار حساس و مهمي است.
وي با اشاره به اين نكته كه ما در ميدان آزادگان باحفاري اولين چاه توانستيم وجود نفت را در سه لايه اثبات كنيم تأكيد كرد: اين ميدان بزرگترين ميدان نفتي است كه در ۳۸ سال اخير كشف نفت در آنجا صورت گرفته است. در اين ميدان يك سري مطالعات ژئوفيزيك براي دريافت اطلاعات جديد در منطقه انجام داديم. از ۶ حلقه چاه طراحي شده براي حفاري در اين ميدان، يكي از چاه ها در همان زمان حفاري شد و حفاري ۴ حلقه چاه ديگر را نيز تمام كرديم و درحال حاضر تنها حفاري چاه ششم باقي مانده كه آن هم در حال انجام است.
|